back to top
24.9 C
Athens
Τρίτη 26 Αυγούστου 2025

Για πρώτη φορά στην Ευρώπη μάθημα Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού από το Πανεπιστήμιο Πειραιώς

Αρωγός του Ινστιτούτου Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού (Hellenic Financial Literacy Institute), του οποίου τη δράση αναγνώρισε ο ΟΟΣΑ, είναι το Πανεπιστήμιο Πειραιά. Το πανεπιστήμιο του Πειραιά καινοτομώντας για μια ακόμα φορά ανακοινώνει ότι από το τρέχον εξάμηνο θα διδάσκεται για πρώτη φορά στην Ευρώπη το μάθημα Χρηματοοικονομικός Αλφαβητισμός, προσφέροντας στους φοιτητές του εκείνες τις δεξιότητες που απαιτούνται στο νέο παγκόσμιο περίπλοκο χρηματοοικονομικό περιβάλλον.

Το Ινστιτούτο Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού (Hellenic Financial Literacy Institute) ιδρύθηκε το 2016 με σκοπό τη προώθηση της χρηματοοικονομικής γνώσης σε όλους τους πολίτες, αλλά ιδιαίτερα στις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες του πληθυσμού από τον Καθηγητή Χρηματοοικονομικής του Τμήματος ΟΔΕ του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Νικόλαο Φίλιππα.

- Advertisement -

Στις 2 Απριλίου του 2021 έγινε συνδεμένο μέλος (affiliated member) του Διεθνούς Δικτύου Χρηματοοικονομικής Εκπαίδευσης του ΟΟΣΑ (INFE). Στο δίκτυο αυτό συμμετέχουν Κεντρικές Τράπεζες και Υπουργεία από 125 χώρες στον κόσμο και μόλις 120 από ολόκληρο τον κόσμο, αυστηρά επιλεγμένοι, μη κυβερνητικοί, μη κερδοσκοπικοί Οργανισμοί με αποδεδειγμένες δράσεις χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού και χρηματοοικονομικής εκπαίδευσης .

Στόχος του Ινστιτούτου είναι η δημιουργία μιας νέας γενιάς ενημερωμένων και χρηματοοικονομικά υπεύθυνων πολιτών, που χωρίς κανέναν χρηματοοικονομικό αποκλεισμό (financial exclusion), θα έχουν τις γνώσεις και τις ικανότητες να αντιληφθούν καλύτερα «τη μεγάλη εικόνα» της οικονομίας, τη χρησιμότητα των χρηματοοικονομικών προϊόντων και τη λειτουργία των αγορών, ώστε σε κάθε φάση της ζωής τους να μπορούν να λαμβάνουν αποφάσεις για την αποτελεσματική διαχείριση των χρημάτων τους και να βελτιώσουν το επίπεδο της ατομικής και οικογενειακής τους χρηματοοικονομικής ευημερίας.

- Advertisement -

Οι πολύπλευρες και καινοτόμες παρεμβάσεις του Ινστιτούτου στην κοινωνία περιλαμβάνουν τόσο διεθνή Συνέδρια όσο και επισκέψεις, φυσικές και διαδικτυακές σε σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης όπου ο καθηγητής Νικόλαος Φίλιππας δίνει διαλέξεις σχετικά με την σωστή διαχείριση του χρήματος.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Χρηματοοικονομικός Αλφαβητισμός: Τα χαρακτηριστικά και τα οφέλη της αναβαλλόμενης ευχαρίστησης

Οι ειδικοί του χώρου συνιστούν τη σταδιακή αλλαγή των καταναλωτικών μας προτύπων, συνηθειών και συμπεριφορών, «θυσιάζοντας βραχυπρόθεσμη ικανοποίηση».

4ο Συνέδριο Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού την 1η Νοεμβρίου

Το Ινστιτούτο Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού ανακοινώνει την διοργάνωση του 4ου Συνεδρίου Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού, το οποίο θα διεξαχθεί

Σύγχρονες εξελίξεις της Αναλογιστικής Επιστήμης και της Αντασφάλισης

Με μεγάλο αριθμό συμμετεχόντων και εξαιρετικά ποιοτικά γενικά και εξειδικευμένα στοιχεία εξελίχθηκε το webinar που αποσκοπούσε στην παροχή επιστημονικής γνώσης

Webinar ΕΕΑ-ΠΑΠΕΙ για τους Διαμεσολαβητές

Ένα στοχευμένο και χρηστικό webinar για ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές με υψηλή ανταπόδοση για τους συμμετέχοντες διοργανώνει το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΕΑ) 

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Τα παιδιά μαθαίνουν και τη νέα σχολική χρονιά πώς να χαίρονται με ασφάλεια το νερό

Συνεχίζεται τη νέα σχολική χρονιά το καινοτόμο πρόγραμμα ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης ΠΡΟΣΕΧΩ – ΜΑΘΑΙΝΩ – ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ

«Και Αν Συμβεί…»: Το Podcast που αλλάζει το παιχνίδι στον Ασφαλιστικό Κλάδο

Με χιούμορ, σοφία και αληθινές ιστορίες, το νέο επεισόδιο της σειράς φωτίζει πτυχές της διαμεσολάβησης που σπάνια αναδεικνύονται

Θ. Δομπρίδης, ΕΑΚ: Ξεκινούν επιτόπιοι έλεγχοι για τη NIS2 – Βίντεο

Τι θα περιλαμβάνει το υπό διαμόρφωση πλαίσιο ελέγχου των υπόχρεων από την Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας

I. Γιουμπάκης (SENATUS): «Το ακίνητο συνδέει real estate και ασφάλιση – Μοχλός ανάπτυξης με πολλαπλασιαστικά οφέλη»

Οι πελάτες ενδιαφέρονται για ουσιαστική προστασία. Αξιολογούν την πλήρη αξία του ακινήτου, τη ζημιά σε τρίτους και την απώλεια εισοδήματος

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Δεκάδες μέλη του ΠΣΑΣ μοιράζονται σκέψεις και ανησυχίες – Δυναμική ανταπόκριση στο πρώτο ερωτηματολόγιο

Δείτε τα πρώτα αποτελέσματα, καθώς και το νέο ερωτηματολόγιο που τίθεται στη διάθεση των μελών του ΠΣΑΣ

Γ. Κεφαλογιάννης: «Εκρηκτικό μείγμα κλιματικής κρίσης, αμέλειας και εγκληματικής δράσης»

Για το κλιματικά δυσκολότερο καλοκαίρι των τελευταίων δεκαετιών στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρη τη Μεσόγειο έκανε λόγο ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας

Main Event Sponsor η Allianz Κύπρου στο EuroBasket 2025

H Allianz δίνει το παρών στο μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός που έχει φιλοξενήσει ποτέ η Κύπρος

Στρατηγική συνεργασία ΚΕΤΕΚΝΥ με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας – Υπογραφή μνημονίου

Ευρωπαϊκά προγράμματα τίθενται στον πυρήνα μιας συνεργασίας με όραμα την καινοτομία

ΠΙΣ: Εκρηξη αποχωρήσεων γιατρών από το ΕΣΥ

Τα μέτρα του 2024 όχι μόνο δεν απέδωσαν, σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, αλλά επιδείνωσαν το ισοζύγιο του προσωπικού