back to top
28.3 C
Athens
Σάββατο 27 Ιουνίου 2026

Γεράσιμος Τζέης: Οι επισφαλείς εμπορικές συναλλαγές θα αυξηθούν φέτος κατά 20%

 Την εκτίμηση ότι οι επισφαλείς εμπορικές συναλλαγές θα αυξηθούν φέτος διεθνώς κατά 20% σε σχέση με το 2023, χρόνια κατά την οποία οι επισφάλειες επίσης αυξήθηκαν κατά 31%, έκανε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Atradius Hellas κ. Γεράσιμος Τζέης, μιλώντας στο 17th Annual Credit Risk Management Conference της ICAP CRIF, με τίτλο «ESG impact on Credit Risk: Navigating through Challenges».

Ο κ. Γεράσιμος Τζέης ανέφερε, μάλιστα, ότι αύξηση των επισφαλειών θα υπάρξει και στο μέλλον, καταγράφοντας ωστόσο μικρότερο ρυθμό ανόδου, ενώ υπογράμμισε ότι η μία στις πέντε επισφαλείς συναλλαγές (20%) αποτελούν στοιχείο απάτης.

- Advertisement -

Έσπευσε ωστόσο να τονίσει ότι, έναντι των ανωτέρω κινδύνων οι ασφαλίσεις πιστώσεων αποτελούν σταθεροποιητικό παράγοντα για την επιχειρηματική κοινότητα προσφέροντας προφύλαξη, ασφαλή ανάπτυξη, σταθερότητα στις συναλλαγές, αποζημίωση, καθώς και φθηνή χρηματοδότηση. Οι ασφαλίσεις πιστώσεων λειτουργούν ως δίχτυ προστασίας του πολυτιμότερου «αγαθού» μιας επιχείρησης, που δεν είναι άλλο από τη ρευστότητα, τονώνοντας την εικόνα της στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Σχολιάζοντας γενικότερα τις προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζουν σήμερα οι επιχειρήσεις, ο CEO της Atradius Hellas, τόνισε ότι στις περισσότερες αγορές τα ποσοστά αφερεγγυότητας είτε έχουν ανακάμψει είτε έχουν υπερβεί τα προ Covid επίπεδα, με την πλειονότητα των χωρών να διαπιστώνουν σημαντική αύξηση των αξιώσεων, ιδιαίτερα σε κλάδους όπως οι κατασκευές, τα οικοδομικά υλικά, η λιανική- χονδρική διακίνηση αρκετών προϊόντων, οι τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών και η αγορά τροφίμων.

- Advertisement -

Ο ίδιος αναφέρθηκε επίσης στη αρνητική διεθνή οικονομική συγκυρία και ειδικότερα στην αστάθεια που παρουσιάζουν μεγάλες οικονομίες όπως η αμερικανική, η κινεζική και η γερμανική, στην αύξηση των πτωχεύσεων -φέτος κατά 23%, καθώς και στις σοβαρές γεωπολιτικές απειλές, αλλά και στις πολιτικές ανατροπές, οι οποίες περιπλέκουν το παγκόσμιο επιχειρηματικό σκηνικό.

Στα μέτωπα τα οποία έχουν απέναντι τους οι επιχειρήσεις συμπεριέλαβε επίσης τον υψηλό πληθωρισμό, που, όπως είπε, αν και τους τελευταίους μήνες μειώθηκε αισθητά, επέδρασσε δυσμενώς στα νοικοκυριά, από κοινού με τις υψηλές τιμές ενέργειας, με κυρία συνέπεια την αύξηση των επισφαλών συναλλαγών και την αποδυνάμωση της αγοραστικής δύναμης.

Διευκρίνισε, δε, ότι τα περισσότερα προβλήματα διαπιστώνονται στο εξωστρεφές εμπόριο, καθότι οι επιχειρηματίες έχουν να αντιμετωπίσουν μεγαλύτερα ρίσκα καλούμενοι να συναλλαχθούν με επιχειρήσεις τρίτων χωρών, μη διαθέτοντας την απαραίτητη εξοικείωση με τις οικονομίες τους.

Διόγκωση των εμπορικών κινδύνων, εξήγησε ο κ. Γεράσιμος Τζέης, προκαλούν και οι φυσικές καταστροφές και γενικότερα η κλιματική κρίση, η οποία πλέον κοστίζει ακριβά στη διεθνή οικονομία, με την επιχειρηματική – επενδυτική κοινότητα να βρίσκεται διαρκώς εκτεθειμένη έναντι σοβαρότατων καταστροφικών γεγονότων.

«Ο πλανήτης μας χρειάζεται στήριξη και βοήθεια. Στην Atradius παίρνουμε πολύ σοβαρά το θέμα του ESG και, μεταξύ άλλων, εφαρμόζουμε ESG κριτήρια στα Underwriting Limits», ανέφερε σχετικά ο διευθύνων σύμβουλος της Atradius Hellas.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Η Atradius στο πλευρό των εθελοντών δασοπροστασίας στις Αφίδνες

Μέσα από παρουσιάσεις και ασκήσεις, οι συμμετέχοντες εκπαιδεύτηκαν σε βασικές διαδικασίες πρόληψης, αντιμετώπισης και κατάσβεσης δασικών πυρκαγιών

Atradius: Βαρόμετρο Πρακτικών Β2Β Πληρωμών στην Ελλάδα για το 2026

Γ. Τζέης: Εντονότερη ανησυχία στην Ελλάδα, λόγω περιορισμένης ρευστότητας και μεγαλύτερης ευαισθησίας σε μεταβολές της οικονομικής δραστηριότητας

Γεωπολιτική αστάθεια, AI και νέα εποχή στις εμπορικές ροές – Οι προβλέψεις της Atradius για την ασφάλιση πιστώσεων του 2026

Η ασφάλιση πιστώσεων εξελίσσεται σε βασικό εργαλείο χρηματοδότησης επιχειρήσεων, ενώ οι ασφαλιστικοί οργανισμοί καλούνται να παρέχουν συντονισμένες λύσεις σε πολλαπλές αγορές

Atradius: Ισχυρή ανάπτυξη το 2025 παρά τη διεθνή αβεβαιότητα

Σε τροχιά ανάπτυξης παρέμεινε το 2025 η Atradius, επιβεβαιώνοντας την ανθεκτικότητά της σε ένα περιβάλλον αυξημένης αβεβαιότητας και γεωοικονομικών προκλήσεων.

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Ευτελούς αξίας ασφάλιστρα αυτοκινήτου, τι μας είπε ο Νικόλαος Μακρόπουλος

Είχε, για μία ακόμα φορά, το θάρρος ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΡΩΠΗ Ασφαλιστικής να αναφερθεί στη ριζωμένη εμπορική πολιτική των ΕΠΥ

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 6,24% ο ΕΔΑ του 2024

Δείτε την αναλυτική ανακοίνωση

ΕΥΡΩΠΗ Ασφαλιστική: Χορηγός της συμμετοχής «Flandy»-Στεφανή στο 70ό Ράλλυ Ακρόπολις!

Όπως επισήμανε ο CEO Ν. Μακρόπουλος, η εταιρεία στηρίζει ενεργά δράσεις που προάγουν το πνεύμα της προσπάθειας, των υψηλών επιδόσεων και της αριστείας

Γ. Καραβίας: «Φτάνουμε εκεί που δεν πηγαίνει κανείς»

Τι δήλωσε ο ιδρυτής και CEO της Karavias κατά τη βράβευσή του στο 19th Insurance Conference – #inco26

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Ευτελούς αξίας ασφάλιστρα αυτοκινήτου, τι μας είπε ο Νικόλαος Μακρόπουλος

Είχε, για μία ακόμα φορά, το θάρρος ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΡΩΠΗ Ασφαλιστικής να αναφερθεί στη ριζωμένη εμπορική πολιτική των ΕΠΥ

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 6,24% ο ΕΔΑ του 2024

Δείτε την αναλυτική ανακοίνωση

ΕΥΡΩΠΗ Ασφαλιστική: Χορηγός της συμμετοχής «Flandy»-Στεφανή στο 70ό Ράλλυ Ακρόπολις!

Όπως επισήμανε ο CEO Ν. Μακρόπουλος, η εταιρεία στηρίζει ενεργά δράσεις που προάγουν το πνεύμα της προσπάθειας, των υψηλών επιδόσεων και της αριστείας

Γ. Καραβίας: «Φτάνουμε εκεί που δεν πηγαίνει κανείς»

Τι δήλωσε ο ιδρυτής και CEO της Karavias κατά τη βράβευσή του στο 19th Insurance Conference – #inco26

DOTSOFT ΑΕ: Στρατηγική επένδυση για επιτάχυνση ανάπτυξης και διεθνούς παρουσίας

Τι σηματοδοτεί η απόκτηση μειοψηφικού ποσοστού συμμετοχής από το επενδυτικό κεφάλαιο Diorama Investments II RAIF