back to top
29.1 C
Athens
Σάββατο 9 Αυγούστου 2025

GenAI και τραπεζικός κλάδος: Προκλήσεις και ευκαιρίες

«GenAI και τραπεζικός κλάδος: προκλήσεις και ευκαιρίες» ήταν το κεντρικό θέμα του πολύ ενδιαφέροντος Panel I που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 12th Digital Banking Forum #dbfo25.

Ομιλητές ήταν οι κ.κ. Ευάγγελος Γκρουστιώτης, Chief Technology Officer, Optima bank, Βαγγέλης Καρέλης, Γενικός Διευθυντής Τεχνολογίας και Πληροφορικής (CTIO), Archeiothiki SA, Χρήστος Μίχας, Data & AI FSS Sales Leader, IBM, Μαρίνα Ρίκου, Customer Value and Data Management Director, Alpha Bank, Κωνταντίνος Tσιπτσής, Βοηθός Γενικός Διευθυντής – Επικεφαλής Επιχειρηματικής Ανάλυσης και Διαχείρισης Αξίας Πελάτη, Eurobank, Ιωάννα Χήνη, Senior Manager, Accenture Greece.

- Advertisement -

Τα βασικά σημεία των τοποθετήσεών τους:

Ευάγγελος Γκρουστιώτης:

- Advertisement -

Το 2019 αρχίσαμε θέτοντας ως στραρτηγικό στόχο τον αυτοματισμό . Είχαμε όλα τα εργαλεία τότε για να το κάνουμε και μετά από 5 χρόνια έχουμε καταφέρει 100 διαδικασίες να τρέχουν με αυτοματισμό.

Πλεόν ο κόσμος έχει αγκαλιάσει ένα εργαλείο οπου έχει αντικατσστήσει ένας μέρος της δουλειάς. Αυτό μας βοηθά να κάνουμε ένα βήμα μπροστά, να πάμε μπροστά με τη βοήθεια του GEN AΙ. Η βασική κουλτούρα στην τράπεζά μας είναι ότι ένα καινούργιο εργαλείο δεν έρχεται να μας αντικαταστήσει αλλά να μας βοηθήσει.
Χρησιμοποιούμε κι εμείς το co-pilot στα back office και στα internal operations που έχουμε.

Σε εργασίες όπως loan origination μπορούμε να επισοπεύσουμε διαδικασία, να το έχουμε έτοιμο πιο γρήγορα. Περαν του business, και το τμήμα ΙΤ χρησιμοποιεί το co-pilot καθημερινά.

Οι προκλησεις που διακρίνουμε είναι:

Ασφάλεια: δίνουμε κάπου τα δεδομένα μας που μπορεί να είναι public. Tα security departments αυτή την περιοδο έχουν πάρει φωτιά. Τα μοντέλα έχουν πρόσβαση σε δεδομένα των οργανισμών, πρέπει να έχουν πρόσβαση σε όλα τα data; Είναι καλό να μπουν τα σωστά control points

Μετασχηματισμός: Tο digital transformation είναι ένα ongoing κομμάτι για όλους μας. Το ερώτημα που τίθεται είναι σε μια νέα αρχιτεκτονική που χτίζουμε, ποια εργαλεία θα βάλουμε; Ενώ μετά απο λίγο καιρό θα πρέπει να κάνουμε re- evaluate τα εργαλεία αυτά.

Γνώση: Θα πρέπει να είμαστε updated, είναι δύσκολο να έχουμε εμείς οι ίδιοι μια γνώση σε όλο αυτό, πόσω μάλλον όλοι οι partners που συμμετέχουν σε αυτό το ταξίδι

Σε ό,τι αφορά το μέλλον, εμείς έχουμε τα RAP, επιθυμούμε αυτά να γίνουν ακόμα πιο έξυπνα, να ενσωματωθεί στις εργασίες μας πλήρως το GENAI.

Κατι ακόμη σημαντικό είναι να μεριμνήσουμε έτσι ώστε τα data μας να μπορούν εύκολα ανα χρησιμοποιηθούν απ΄την ενσωματωμένη ΑΙ, και για τον λόγο αυτό πρέπει να γίνει μια σωστή εκκαθάριση, ένα πλήρες transformation.

Βαγγέλης Καρέλης:

Ό,τι έχουμε θέσει στην σημερινή ατζέντα είναι μια τενολογία που θα μας απασχολεί για πολλά χρόνια, ενώ προσεχώς θα συμβαίνουν πράγματα που δεν μπορούμε ούτε να φανταστούμε σήμερα.

Περισσότερα στο banks.com.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Γ. Χατζηθεοδοσίου: Για πόσο θα γίνεται ανεκτή η καταχρηστική συμπεριφορά των τραπεζών;

Στο ίδιο έργο θεατές παραμένουμε πολίτες και μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, σχετικά με την απαράδεκτη τακτική των τραπεζών στο θέμα των προμηθειών

Παραβίαση προσωπικών δεδομένων από τράπεζα για ανύπαρκτες οφειλές

Αδικοπρακτική Ευθύνη της Εναγομένης Τραπεζικής Εταιρίας – Προσβολή Προσωπικότητας – Ηθική Βλάβη (ΑΚ 932) 38.000 ευρώ (19.000 ευρώ Χ 2)

Γιατί οι τράπεζες «ξαναθυμούνται» τον ασφαλιστικό κλάδο

Έμπειρος τραπεζίτης, σχολιάζοντας την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής από την Τράπεζα Πειραιώς, τονίζει με νόημα ότι «μετά από μια περίοδο δεκαπέντε

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Μια ξεχωριστή εμπειρία ομαδικότητας και έμπνευσης για την Allianz Trade in Greece

Σε ένα αξέχαστο teambuilding event συμμετείχε πρόσφατα η ομάδα της Allianz Trade in Greece, παρουσία του motivational speaker Άγγελου Πενταρή

Όταν η ομάδα συναντιέται εκτός γραφείου…

Το γραφείο του Γρηγόρη Φανού, σημαντικός κρίκος στην αλυσίδα της Groupama Ασφαλιστικής, πραγματοποίησε ξεχωριστό meeting στον Κάλαμο

Ευχαριστούμε, Διαμεσολάβηση!

H μαζική συμμετοχή ανθρώπων της πρώτης γραμμής στο #inco25 επιβεβαίωσε πως η διαμεσολάβηση είναι η δύναμη της αγοράς

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Διεθνής συμμαχία: Η Mega Brokers με τον Όμιλο Unilink

Ηγετικό ρόλο στην Acrisure για Κεντρική-Ανατολική Ευρώπη αναλαμβάνει ο Τ. Χατζηθεοδοσίου - Γ. Χατζηθεοδοσίου: «Το ταξίδι συνεχίζεται – πιο ισχυρό από ποτέ!»

Η ΕΑΕΕ προωθεί την ασφάλιση Αστικής Ευθύνης για επαγγελματίες και ανοίγει ξανά τη συζήτηση!

Δείτε τη νέα καμπάνια της ένωσης για την επαγγελματική ασφάλιση

Μήνυμα κοινωνικής ευθύνης από τη ΔΥΝΑΜΙΣ Ασφαλιστική: «Η ασφάλειά σας είναι και δική μας ευθύνη»

Η ΔΥΝΑΜΙΣ συνιστά πριν το ταξίδι μικρές κινήσεις με μεγάλο αντίκτυπο, καθώς μπορούν να αποτρέψουν ατυχήματα και να σώσουν ζωές

Υδρογειος Ασφαλιστική: Επενδύοντας στη διαπολιτισμική συνεργασία για την ελληνική αγορά

Εκπαιδεύοντας το δυναμικό της στην ενσυναίσθηση και κατανόηση των πολιτισμικών διαφορών, η Υδρογειος ενισχύει την απόδοση σε διεθνές περιβάλλον