back to top
18.3 C
Athens
Τρίτη 28 Απριλίου 2026

GDV: Οχι ασφαλιστικές λύσεις, αλλά αντιπλημμυρικοί μηχανισμοί

της Ελενας Ερμείδου

Οι καταρρακτώδεις βροχές και η απότομη άνοδος της στάθμης των υδάτων που προκάλεσαν πλημμύρες στα δύο κρατίδια της Γερμανίας, την Βαυαρία και την Βάδη-Βυρτεμβέργη, μεταξύ 31 Μαΐου και 4 Ιουνίου αναμένεται να οδηγήσουν σε ασφαλισμένες ζημίες περίπου 2 δισεκατομμυρίων ευρώ , σύμφωνα με την GDV.

- Advertisement -

«Οι ασφαλιστικές ζημιές στην περιοχή των δύο αυτών  κρατιδίων αναμένεται να κυμανθούν στα 2 δισεκατομμύρια ευρώ» δήλωσε ο γενικός διευθυντής της GDV, Jörg Asmussen, προσθέτοντας πως επειδή τα νερά ακόμα δεν έχουν εκβάλλει στον Δούναβη, το ακριβές ύψος των ζημιών παραμένει ακόμα αβέβαιο. Ο προσδιορισμός των ζημιών θα γίνει αφού η κατάσταση εξομαλυνθεί», ίδιος τόνισε.

«Η προτεραιότητα μας είναι τώρα να βοηθήσουμε τους πληγέντες σωστά και όσο πιο σύντομα γίνεται. Οι ασφαλιστές έχουν εκπονήσει σχέδια διάσωσης για τέτοιες περιπτώσεις προκειμένου να γίνει η καταγραφή των ζημιών και αφού γίνει αυτό να γίνουν οι αναφορές των καταστροφών γρήγορα», τονίζει.

- Advertisement -

Οι ασφαλιστικές στην Γερμανία έχουν ήδη καταβάλλει δύο φορές αποζημιώσεις για φυσικές καταστροφές τους περασμένους μήνες. Μέσα στο Χριστούγεννα πολλά ποτάμια στην Νότια Γερμανία υπερχείλισαν, προκαλώντας ζημιές περίπου 200 εκατομμυρίων ευρώ. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της GDV οι πλημμύρες στα κρατίδια της Saarland και της Ρηνανίας Παλατινάτου ήταν πανάκριβες για τους ασφαλιστές.

Η σοβαρότερη ωστόσο  καταστροφή στην χώρα συνέβη τον Ιούλιο του 2021 όπου οι πλημμύρες επέφεραν ζημιές στο κρατίδια της Ρηνανίας Παλατινάτου και της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας, ύψους 9 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Στο μεταξύ, η GDV δια του γενικού της διευθυντή επιβεβαιώνει στην ανακοίνωση της ότι είναι πρόθυμη να ανοίξει διάλογο με την πολιτική ηγεσία  για την υποχρεωτικότητα ασφάλισης κινδύνων.

Ο J. Asmussen δηλώνει πως «για εμάς είναι σημαντικό οι συζητήσεις να μην περιστρέφονται μόνο στις ασφαλιστικές λύσεις, αλλά πολύ περισσότερο, στο πώς θα κάνουμε περισσότερα στην Γερμανία για να αποφύγουμε τους κινδύνους από τις φυσικές καταστροφές.  Αυτές οι συζητήσεις περιλαμβάνουν το πώς θα χτιστεί αντιπλημμυρικοί μηχανισμοί προστασίας. Και αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος για να σπάσει το ανοδικό σπιράλ των απαιτήσεων για αποζημιώσεις και οι αυξήσεις στις τιμές των ασφαλίστρων.

Σύμφωνα με την GDV, περίπου το 47% των κτιρίων στη Βαυαρία είναι ασφαλισμένα έναντι όλων των κινδύνων από φυσικές καταστροφές. Αντίθετα  στη Βάδη-Βυρτεμβέργη το ποσοστό αυτό αυξάνεται στο 94%.

Σχετικές δημοσιεύσεις

O Μ. Νεκτάριος από το DEF26: Αναγκαία η δημιουργία κεντρικού συστήματος ασφάλισης για φυσικές καταστροφές

Πρόταση για κρατικό οργανισμό υποχρεωτικής ασφάλισης και επιδότηση τουλάχιστον 50% μέσω του ΕΝΦΙΑ για ασφάλιση ακινήτων

Μελέτη EAEE: Αυξάνεται η συχνότητα και η ένταση των φυσικών καταστροφών στην Ελλάδα

Για ευρήματα που θα πρέπει να μας προβληματίσουν ως κοινωνία και οικονομία κάνει λόγο ο Πρόεδρος της αρμόδιας Επιτροπής Ερρίκος Μοάτσος

Δωρεάν δράσεις για το περιβάλλον από την Εθνική Ασφαλιστική στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή

Μπροστά στις φυσικές καταστροφές, η εταιρεία ενισχύει τη περιβαλλοντική γνώση και συνείδηση, και παράλληλα μια νέα κουλτούρα υπευθυνότητας

Παπασπυροπούλου από το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο: «Οι φυσικές καταστροφές δεν αντιμετωπίζονται μόνο από το κράτος ή την ασφαλιστική αγορά»

Στην ψηφιακή εκδήλωση, η Γενική Διευθύντρια της ΕΑΕΕ ανέδειξε την ευπάθεια της χώρας και το σημαντικό κενό προστασίας απέναντι στις φυσικές καταστροφές

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Επαφές Γ. Χατζηθεοδοσίου στην Κύπρο – Ενίσχυση επιχειρηματικών συνεργασιών και διμερών σχέσεων

Σειρά ουσιαστικών και υψηλού επιπέδου επαφών πραγματοποίησε στη Μεγαλόνησο ο ο Πρόεδρος του ΕΕΑ, με αφορμή το 11ο Παγκύπριο Συνέδριο ΠΣΕΑΔ

Ασφάλιση ημερήσιου επιδόματος ασθενείας, πώς αποζημιώνουν τους ασφαλισμένους τους οι Ελβετοί

Πολλοί εργοδότες συνάπτουν ομαδική ασφάλιση για να καλύψουν αυτόν τον κίνδυνο και να προσφέρουν καλύτερη προστασία στο προσωπικό τους

Έκθεση ETSC: Οι ποδηλάτες στην Ευρώπη «μένουν πίσω» καθώς διευρύνεται το χάσμα οδικής ασφάλειας

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών καλεί σε άμεση δράση για μείωση ταχυτήτων και ανάπτυξη διαχωρισμένων ποδηλατοδρόμων

Νέα εποχή στη συνεργασία Κύπρου-Ελλάδας για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων

Οι δύο χώρες ανανέωσαν το Στρατηγικό Μνημόνιο Συνεργασίας τους με στόχο να ενισχύσουν τις οικονομίες τους και να αξιοποιήσουν νέες ευκαιρίες

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Παγκόσμια Ημέρα Καρκίνου Κεφαλής και Τραχήλου: Έγκαιρη διάγνωση, πρόληψη και ενημέρωση

Το κάπνισμα και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ παραμένουν οι βασικότεροι παράγοντες κινδύνου

Tι επιφυλάσσει η τράπεζα του μέλλοντος

Η ετοιμότητα των τραπεζών να αντιμετωπίσουν το ωστικό κύμα του δημογραφικού ζητήματος συζητήθηκε στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

Πιστοποίηση ISO 27001 για το Σύστημα Διαχείρισης Ασφάλειας Πληροφοριών της Interlife

Ι. Βοτσαρίδης: «Στρατηγική επιλογή να επενδύουμε συστηματικά στην ασφάλεια, ενισχύοντας την αξιοπιστία της εταιρείας απέναντι σε πελάτες, συνεργάτες και αγορά»

Ο Γιώργος Βαλαής στο IWtalks: «Το Επικουρικό Κεφάλαιο είναι δίκτυο προστασίας για τους πολίτες»

Με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων, ο Γενικός Διευθυντής του οργανισμού μιλά για τον καθοριστικό του ρόλο στην ελληνική κοινωνία και ασφαλιστική αγορά

Υδρόγειος: Τι έγραψε το 2025, όλα τα νέα στις 28 Απριλίου

Με πάνω από 2.000 διαμεσολαβητές, η ασφαλιστική σημείωσε το 2025 συνολική παραγωγή ασφαλίστρων αυξημένη κατά 12,5%