back to top
15.5 C
Athens
Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2026

GDV: Οχι ασφαλιστικές λύσεις, αλλά αντιπλημμυρικοί μηχανισμοί

της Ελενας Ερμείδου

Οι καταρρακτώδεις βροχές και η απότομη άνοδος της στάθμης των υδάτων που προκάλεσαν πλημμύρες στα δύο κρατίδια της Γερμανίας, την Βαυαρία και την Βάδη-Βυρτεμβέργη, μεταξύ 31 Μαΐου και 4 Ιουνίου αναμένεται να οδηγήσουν σε ασφαλισμένες ζημίες περίπου 2 δισεκατομμυρίων ευρώ , σύμφωνα με την GDV.

- Advertisement -

«Οι ασφαλιστικές ζημιές στην περιοχή των δύο αυτών  κρατιδίων αναμένεται να κυμανθούν στα 2 δισεκατομμύρια ευρώ» δήλωσε ο γενικός διευθυντής της GDV, Jörg Asmussen, προσθέτοντας πως επειδή τα νερά ακόμα δεν έχουν εκβάλλει στον Δούναβη, το ακριβές ύψος των ζημιών παραμένει ακόμα αβέβαιο. Ο προσδιορισμός των ζημιών θα γίνει αφού η κατάσταση εξομαλυνθεί», ίδιος τόνισε.

«Η προτεραιότητα μας είναι τώρα να βοηθήσουμε τους πληγέντες σωστά και όσο πιο σύντομα γίνεται. Οι ασφαλιστές έχουν εκπονήσει σχέδια διάσωσης για τέτοιες περιπτώσεις προκειμένου να γίνει η καταγραφή των ζημιών και αφού γίνει αυτό να γίνουν οι αναφορές των καταστροφών γρήγορα», τονίζει.

- Advertisement -

Οι ασφαλιστικές στην Γερμανία έχουν ήδη καταβάλλει δύο φορές αποζημιώσεις για φυσικές καταστροφές τους περασμένους μήνες. Μέσα στο Χριστούγεννα πολλά ποτάμια στην Νότια Γερμανία υπερχείλισαν, προκαλώντας ζημιές περίπου 200 εκατομμυρίων ευρώ. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της GDV οι πλημμύρες στα κρατίδια της Saarland και της Ρηνανίας Παλατινάτου ήταν πανάκριβες για τους ασφαλιστές.

Η σοβαρότερη ωστόσο  καταστροφή στην χώρα συνέβη τον Ιούλιο του 2021 όπου οι πλημμύρες επέφεραν ζημιές στο κρατίδια της Ρηνανίας Παλατινάτου και της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας, ύψους 9 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Στο μεταξύ, η GDV δια του γενικού της διευθυντή επιβεβαιώνει στην ανακοίνωση της ότι είναι πρόθυμη να ανοίξει διάλογο με την πολιτική ηγεσία  για την υποχρεωτικότητα ασφάλισης κινδύνων.

Ο J. Asmussen δηλώνει πως «για εμάς είναι σημαντικό οι συζητήσεις να μην περιστρέφονται μόνο στις ασφαλιστικές λύσεις, αλλά πολύ περισσότερο, στο πώς θα κάνουμε περισσότερα στην Γερμανία για να αποφύγουμε τους κινδύνους από τις φυσικές καταστροφές.  Αυτές οι συζητήσεις περιλαμβάνουν το πώς θα χτιστεί αντιπλημμυρικοί μηχανισμοί προστασίας. Και αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος για να σπάσει το ανοδικό σπιράλ των απαιτήσεων για αποζημιώσεις και οι αυξήσεις στις τιμές των ασφαλίστρων.

Σύμφωνα με την GDV, περίπου το 47% των κτιρίων στη Βαυαρία είναι ασφαλισμένα έναντι όλων των κινδύνων από φυσικές καταστροφές. Αντίθετα  στη Βάδη-Βυρτεμβέργη το ποσοστό αυτό αυξάνεται στο 94%.

Σχετικές δημοσιεύσεις

«Ζήσε την Επιστήμη»: H Allianz στηρίζει για 3η χρονιά το πρόγραμμα του Ιδρύματος Μποδοσάκη

Η ασφαλιστική θα βοηθήσει τη σχολική χρονιά 2025/26 επιπλέον 6 δημόσια γυμνάσια της χώρας να αναβαθμίσουν τον εργαστηριακό τους εξοπλισμό

Ασπίδα για τις επιχειρήσεις απέναντι στις πλημμύρες – Τι καλύπτει το πρόγραμμα «Πολυ-Προστασία» της Syndea

Σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών, το μεγαλύτερο κόστος συχνά δεν προέρχεται μόνο από την υλική ζημιά, αλλά και από το πάγωμα της δραστηριότητας

«Να σκεφθώ πιθανές φυσικές καταστροφές πριν αγοράσω ακίνητο; Να το ασφαλίσω;»

Ο Ηλίας Παπαγεωργιάδης εξηγεί ότι η προσδοκία αποζημίωσης από το κράτος συχνά δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα

Η HDI παρουσιάζει τη νέα υπηρεσία «Climate Risk Consulting Service»

Mια επιστημονική λύση πρόγνωσης νέας γενιάς, που αξιοποιεί την ΤΝ και τα πιο σύγχρονα γεωχωρικά εργαλεία της εταιρείας

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Allianz Trade: Η Ευρώπη σείεται από αφερεγγυότητες

Η Δυτική Ευρώπη ξεχωρίζει και ειδικά οι εταιρείες με κύκλο εργασιών που υπερβαίνει στα 50 εκατ. ευρώ

Αύξηση ανησυχίας αλλά και προσδοκιών για κοινή δράση καταγράφει το Ευρωβαρόμετρο

Εν μέσω αυξημένων γεωπολιτικών εντάσεων, οι πολίτες προβληματίζονται για το μέλλον και επιθυμούν η ΕΕ να ενεργεί με ενότητα και φιλοδοξία

Η πρόληψη στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής ασφαλιστικής βιομηχανίας

Η διαδραστική πλατφόρμα Consumer Hub της Insurance Europe ξεναγεί σε ασφαλιστικές καινοτομίες σχεδιασμένες γύρω από τον άνθρωπο

Vision Zero: Ο ευρωπαϊκός στόχος για μηδενικούς θανάτους στους δρόμους έως το 2050

H Apeiron Insurance Project επισημαίνει, ωστόσο, ότι ο σημερινός ρυθμός μείωσης των θανατηφόρων τροχαίων μοιάζει ανεπαρκής

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Allianz Trade: Η Ευρώπη σείεται από αφερεγγυότητες

Η Δυτική Ευρώπη ξεχωρίζει και ειδικά οι εταιρείες με κύκλο εργασιών που υπερβαίνει στα 50 εκατ. ευρώ

Carglass: Ολοκληρώθηκε ο 10ος εσωτερικός διαγωνισμός Best of Belron Greece 2026 – Βίντεο

Ο νικητής Αλέξανδρος Κιάσσος θα εκπροσωπήσει την εταιρεία σε παγκόσμιο επίπεδο τον Ιούνιο στη Λισαβόνα

Αύξηση 4,8% σε κατοικίες ασφαλισμένες για καιρικά φαινόμενα-σεισμό καταγράφηκε το γ΄ 3μηνο 2025

Η σχετική μελέτη της ΕΑΕΕ δείχνει ότι σταδιακά τα συμβόλαια περιουσίας εμπλουτίζονται με το σύνολο των καλύψεων που προβλέπει ο νόμος

Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου: Φροντίδα με ενσυναίσθηση – Ο άνθρωπος στο επίκεντρο

Η ουσιαστική αντιμετώπιση της νόσου δεν περιορίζεται σε ιατρικά πρωτόκολλα και θεραπείες, αλλά απαιτεί ολιστική προσέγγιση 

Μεγάλη συμμετοχή στον 2ο κύκλο του προγράμματος e-Learning για εκπαιδευτικούς «Χρηματοοικονομικός Αλφαβητισμός και Αποταμίευση»

Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε από το ΚΕΔΙΒΙΜ του ΠΑΠΕΙ, με επιστημονικό υπεύθυνο τον καθ. Ν. Φίλιππα, Hellenic Financial Literacy Institute, και χορηγία της Eurobank