back to top
25.9 C
Athens
Σάββατο 30 Μαΐου 2026

GDV: Οχι ασφαλιστικές λύσεις, αλλά αντιπλημμυρικοί μηχανισμοί

της Ελενας Ερμείδου

Οι καταρρακτώδεις βροχές και η απότομη άνοδος της στάθμης των υδάτων που προκάλεσαν πλημμύρες στα δύο κρατίδια της Γερμανίας, την Βαυαρία και την Βάδη-Βυρτεμβέργη, μεταξύ 31 Μαΐου και 4 Ιουνίου αναμένεται να οδηγήσουν σε ασφαλισμένες ζημίες περίπου 2 δισεκατομμυρίων ευρώ , σύμφωνα με την GDV.

- Advertisement -

«Οι ασφαλιστικές ζημιές στην περιοχή των δύο αυτών  κρατιδίων αναμένεται να κυμανθούν στα 2 δισεκατομμύρια ευρώ» δήλωσε ο γενικός διευθυντής της GDV, Jörg Asmussen, προσθέτοντας πως επειδή τα νερά ακόμα δεν έχουν εκβάλλει στον Δούναβη, το ακριβές ύψος των ζημιών παραμένει ακόμα αβέβαιο. Ο προσδιορισμός των ζημιών θα γίνει αφού η κατάσταση εξομαλυνθεί», ίδιος τόνισε.

«Η προτεραιότητα μας είναι τώρα να βοηθήσουμε τους πληγέντες σωστά και όσο πιο σύντομα γίνεται. Οι ασφαλιστές έχουν εκπονήσει σχέδια διάσωσης για τέτοιες περιπτώσεις προκειμένου να γίνει η καταγραφή των ζημιών και αφού γίνει αυτό να γίνουν οι αναφορές των καταστροφών γρήγορα», τονίζει.

- Advertisement -

Οι ασφαλιστικές στην Γερμανία έχουν ήδη καταβάλλει δύο φορές αποζημιώσεις για φυσικές καταστροφές τους περασμένους μήνες. Μέσα στο Χριστούγεννα πολλά ποτάμια στην Νότια Γερμανία υπερχείλισαν, προκαλώντας ζημιές περίπου 200 εκατομμυρίων ευρώ. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της GDV οι πλημμύρες στα κρατίδια της Saarland και της Ρηνανίας Παλατινάτου ήταν πανάκριβες για τους ασφαλιστές.

Η σοβαρότερη ωστόσο  καταστροφή στην χώρα συνέβη τον Ιούλιο του 2021 όπου οι πλημμύρες επέφεραν ζημιές στο κρατίδια της Ρηνανίας Παλατινάτου και της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας, ύψους 9 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Στο μεταξύ, η GDV δια του γενικού της διευθυντή επιβεβαιώνει στην ανακοίνωση της ότι είναι πρόθυμη να ανοίξει διάλογο με την πολιτική ηγεσία  για την υποχρεωτικότητα ασφάλισης κινδύνων.

Ο J. Asmussen δηλώνει πως «για εμάς είναι σημαντικό οι συζητήσεις να μην περιστρέφονται μόνο στις ασφαλιστικές λύσεις, αλλά πολύ περισσότερο, στο πώς θα κάνουμε περισσότερα στην Γερμανία για να αποφύγουμε τους κινδύνους από τις φυσικές καταστροφές.  Αυτές οι συζητήσεις περιλαμβάνουν το πώς θα χτιστεί αντιπλημμυρικοί μηχανισμοί προστασίας. Και αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος για να σπάσει το ανοδικό σπιράλ των απαιτήσεων για αποζημιώσεις και οι αυξήσεις στις τιμές των ασφαλίστρων.

Σύμφωνα με την GDV, περίπου το 47% των κτιρίων στη Βαυαρία είναι ασφαλισμένα έναντι όλων των κινδύνων από φυσικές καταστροφές. Αντίθετα  στη Βάδη-Βυρτεμβέργη το ποσοστό αυτό αυξάνεται στο 94%.

Σχετικές δημοσιεύσεις

GDV: Η μεταφορά δεν λύνει το πρόβλημα, πώς ασφαλίζονται οι κίνδυνοι

Για τους Γερμανούς ασφαλιστές, οι αυξανόμενοι κίνδυνοι απαιτούν μια συνολική αντίληψη που να εμπεριέχει την πρόληψη και την κυβερνητική ευθύνη

Μια αληθινή ιστορία από την Ελβετία για τις ζημιές εκατομμυρίων από καταστροφές

Τα διδάγματα από το Μπλάτεν και τα προβλεπόμενα στοιχεία για τις ζημιές του 2025 υπογραμμίζουν για άλλη μια φορά τη σημασία του ελβετικού συστήματος

Στα €20,1 εκατ. οι αποζημιώσεις για τα ακραία καιρικά φαινόμενα του Ιανουαρίου

Μια πρώτη εκτίμηση για τις ασφαλισμένες ζημιές του διημέρου 21-22/1 επιχειρεί η νέα έρευνα της ΕΑΕΕ

ΣΕΒΕ – ΕΑΕΕ: Ενημερωτική εκδήλωση για την υποχρεωτική ασφάλιση επιχειρήσεων έναντι φυσικών καταστροφών

Με αφορμή την αυξανόμενη συχνότητα και ένταση των φαινομένων λόγω κλιματικής κρίσης, καθώς και το νέο νομοθετικό πλαίσιο

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Σταθερή η αναπτυξιακή πορεία της Eurohold το πρώτο τρίμηνο του 2026

Στον ασφαλιστικό τομέα, τα έσοδα ενισχύθηκαν κατά 13,3%, στα 78,1 εκατ. ευρώ, ενώ τα EBITDA υπερτετραπλασιάστηκαν

GDV: Η μεταφορά δεν λύνει το πρόβλημα, πώς ασφαλίζονται οι κίνδυνοι

Για τους Γερμανούς ασφαλιστές, οι αυξανόμενοι κίνδυνοι απαιτούν μια συνολική αντίληψη που να εμπεριέχει την πρόληψη και την κυβερνητική ευθύνη

Με άξονα την ανθεκτικότητα της Ευρώπης το 16ο Διεθνές Συνέδριο της Insurance Europe

Ο Αντιπρόεδρος της ομοσπονδίας Αλ. Σαρρηγεωργίου συμμετείχε στις εργασίες και συντόνισε το πάνελ «Europe on the global stage: Influence or irrelevance?»

Στην Κύπρο το 17ο Διεθνές Συνέδριο της Insurance Europe το 2027

Ο ΣΑΕΚ, που θα φιλοξενήσει τη διοργάνωση, αυτές τις μέρες συμμετέχει ενεργά στις εργασίες της Insurance Europe στις Βρυξέλλες

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Εντάσσονται και οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές στο «Ξεκινώ Επιχειρηματικά», μετά την παρέμβαση του ΕΕΑ

Τη διαβεβαίωση έλαβε ο Πρόεδρος Γ. Χατζηθεοδοσίου από τον Αν. Υπουργό Ν. Παπαθανάση – Οι κινήσεις που προηγήθηκαν και το ειδικό webinar που ετοιμάζεται

Η Designia Insurance Brokers Κύριος Χορηγός στο Συνέδριο Ηγεσίας της ΕΑΣΕ

Άννυ Τρύφων: «Με χαρά στηρίξαμε το 37ο συνέδριο της ΕΑΣΕ με θέμα την εμπιστοσύνη, γιατί εκφράζει τη φιλοσοφία και τις αξίες μας»

Η Uber φέρνει στην Ελλάδα τη λειτουργία Ηχητικής Εγγραφής για πιο ασφαλείς διαδρομές

Οι επιβάτες μπορούν πλέον να καταγράφουν ήχο μέσα από το app, με ισχυρές δικλείδες προστασίας της ιδιωτικότητας

Καλοκαιρινές αποδράσεις με ασφάλεια: Η νέα παρέμβαση της INTERAMERICAN για την ταξιδιωτική προστασία

Η εταιρεία εγκαινιάζει τη θερινή περίοδο με νέα καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης

ΤτΕ: Μειώθηκε 0,5% το ενεργητικό των ασφαλιστικών το α΄ τρίμηνο, κατά 64 εκατ. ευρώ οι τεχνικές προβλέψεις

Οι ασφαλιστικές τεχνικές προβλέψεις ζωής μειώθηκαν κατά 90 εκατ., στα 12.439 εκατ. ευρώ, ενώ οι ζημιών αυξήθηκαν κατά 26 εκατ., στα 3.553 εκατ. ευρώ