back to top
19.9 C
Athens
Τρίτη 21 Απριλίου 2026

GDV: H IDD και οι αστοχίες για τις on – line πωλήσεις

της Ελενας Ερμείδου

Χωρίς οφέλη κρίνει η Ενωση Ασφαλιστικών Εταιριών Γερμανίας (GDV) την διαδικασία παροχής συμβουλών που επιβάλλει η Οδηγία IDD πρώην IMD στις διαδικτυακές πωλήσεις ασφαλειών.

- Advertisement -

Σύμφωνα με συνέντευξη του Gerhard Müller, Προέδρου στην GDV Distribution Committee στην ιστοσελίδα της Ενωσης στο μέλλον οι ασφαλιστές θα πρέπει να παρέχουν συμβουλές εξ’ αποστάσεων, κατά τις διαδικτυακές πωλήσεις.  Ωστόσο, ο ίδιος τονίζει σύμφωνα με στοιχεία, ότι όσοι επιζητούν να αγοράσουν ασφάλειες μέσα από το διαδίκτυο, δεν ενδιαφέρονται να λάβουν συμβουλές.

Ο νέος αυτός κανόνας  διαμηνύει το μόνο που θα κάνει είναι να προσθέσει επί πλέον όγκο δουλειάς, επί πλέον όγκο γραφειοκρατία και να αυξήσει τα κόστη διαχείρισης, κάτι το οποίο δεν περιλαμβάνεται στους στόχους κανενός.

- Advertisement -

Εξηγεί ότι όλοι όσοι έχουν ως δραστηριότητα την πώληση ασφαλειών καλούνται εκ των εξελίξεων να προβούν στην ψηφιοποίηση των υπηρεσιών τους, ώστε να είναι σε θέση να προσφέρουν στου πελάτες τους, αυτό ακριβώς που ζητούν. Περαιτέρω επισημαίνει πως ,αν υπάρξει κάποια ένδειξη από τους πελάτες ότι επιθυμούν να λάβουν συμβουλές κατά την διαδικασίας αγοράς, θα τις έχουν.

Μέχρι σήμερα, οι πελάτες που αγοράζουν ασφάλειες από το διαδίκτυο θα πρέπει να υπογράψουν ένα ξεχωριστό έγγραφο ότι συμφωνούν και δεν θέλουν να λάβουν συμβουλές. Το νέο σχέδιο ορίζει, ωστόσο, ότι η επιλογή αυτή θα πρέπει να εμφανίζεται υπό μορφή κειμένου και έτσι και ο πελάτης θα πρέπει να ξεχωριστό, μόνο του μειλ ότι δεν επιθυμεί να λάβει συμβουλές. Αυτό τονίζει ο Gerhard Müller θα πρέπει να υιοθετηθεί στις διαδικασίας των διαμεσολαβητών και πρόκειται για μια διαδικασία η οποία στερείται νοήματος.

Η Ευρωπαϊκή Οδηγία IDD θα περάσει στο Εθνική Δίκαιο της χώρας τον Φεβρουάριο του 2018. Ηδη το σχέδιο της βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης, αν δεν έχει ήδη γίνει από την Γερμανική Βουλή.

Όπως εξηγεί ο Gerhard Müller: «Η IDD θα πρέπει να εφαρμοστεί τον Φεβρουάριο του 2018 και παράλληλα να γίνουν και οι γερμανικές εκλογές το Φθινόπωρο. Θα πρέπει να δουλέψουν όλα σωστά, καθώς οι εταιρείες θα πρέπει να προσαρμόσουν τις ΙΤ διαδικασίες τους στο νέο καθεστώς».

Ωστόσο, διατυπώνει ότι τίποτα ακόμα δεν μπορεί να ολοκληρωθεί,  καθώς όλα εξαρτώνται από τις τοποθετήσεις που θα κάνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και η ΕΕ. Δεν είναι ακόμα γνωστό, ο ίδιος προσθέτει με ποιο τρόπο θα περάσουν οι συμπληρωματικοί κανόνες, προσδοκώντας ότι μέχρι τον προσεχή Σεπτέμβριο οι Βρυξέλλες θα ανακοινώσουν τις αποφάσεις τους.

Στόχος της GDV σε ό,τι αφορά τις πωλήσεις στο διαδίκτυο  η μείωση της γραφειοκρατίας και η παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών προς τους πελάτες.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε η 3ης έκθεση της EIOPA για την εφαρμογή της Οδηγίας IDD

Η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών που προέβησαν σε επέκταση των εποπτικών εξουσιών – Ανάγκη μεγαλύτερης σαφήνειας των ρυθμίσεων για ΤΝ

EIOPA: Τετραπλασιάστηκαν τα πρόστιμα κατ’ εφαρμογή της IDD το 2024

Μειωμένο σε σχέση με το 2023 το συνολικό ποσό προστίμων στην Ελλάδα

Πώς σχολιάζει η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Γερμανίας τα Πρότυπα Βιωσιμότητας

«Οι συνεχείς αναθεωρήσεις πρέπει να τερματιστούν» επισημαίνει μεταξύ άλλων ο J. Asmussen

Ενας κατάλογος ESG για ασφαλιστικές επιχειρήσεις με 20 ερωτήσεις

Ο κατάλογος ESG βοηθά ασφαλιστές και τράπεζες στην επίτευξη των δικών τους στόχων και στη συμμόρφωση με τις ρυθμιστικές απαιτήσεις

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Διευρύνεται η Επιτροπή Ασφαλιστικών Πρακτόρων του ΕΕΑ

Χρ. Φυτεά: «Στόχος μας, ένα ανοιχτό και ισχυρό σχήμα, που θα εκφράζει το σύνολο της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης»

Σήμα Διαφορετικότητας: Έως 20/4 δηλώσεις συμμετοχής στην ημερίδα του ΕΕΑ και του Υπ. Κοινωνικής Συνοχής

Η Ημερίδα με θέμα «Σήμα Διαφορετικότητας: Γίνε Εργοδότης ίΣων Ευκαιρίων» θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά στις 21 Απριλίου

Νέα εκπαιδευτική πρωτοβουλία για τη διαμεσολάβηση

Professional Diploma in Financial and Insurance Advice από τον ΠΣΑΣ, σε συνεργασία με το ΕΙΑΣ και με τη στήριξη του ΕΕΑ

Πρόγραμμα προετοιμασίας για τις εξετάσεις πιστοποίησης Ασφαλιστικού Πράκτορα από τον Όμιλο ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ

Το Εκπαιδευτικό Κέντρο του Ομίλου ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ ανακοινώνει τη διοργάνωση νέου εξ αποστάσεως προγράμματος προετοιμασίας για τις εξετάσεις

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Κάτι καλό μαγειρεύεται στην υγεία, τα ράσα δεν κάνουν τον παπά

Για σχέδιο εξυγίανσης του χώρου μαθαίνει ο Ανασφάλιστος, που θα φέρει πίσω τους χαμένους ασφαλισμένους των τελευταίων χρόνων

Υποτροφίες του Ιδρύματος «Παύλος Γιαννακόπουλος» σε φοιτητές του ΕΚΠΑ: Διεύρυνση του θεσμού και στήριξη της νέας γενιάς

Με αύξηση των υποτροφιών από 6 σε 11, το Ίδρυμα ενισχύει την παρουσία του σε κρίσιμους τομείς που συνδέονται με την υγεία και τον αθλητισμό

Συνεχίζεται η βελτίωση οικονομικών μεγεθών για τη ΜΙΝΕΤΤΑ Ασφαλιστική

Η συνολική παραγωγή των μικτών εγγεγραμμένων ασφαλίστρων σημείωσε αύξηση 19,3%, ενώ το πελατολόγιο διευρύνθηκε κατά 22%

Με τη συμμετοχή της NAK Insurance Brokers ξεκινά την Τετάρτη 22/4 το Delphi Economic Forum XI

Ο CEO Νίκος Κατσιμπέρης θα λάβει μέρος στο πάνελ με τίτλο «From Prevention to Protection: Greece's NatCat Strategy»

10th Health Innovation Conference: Αβεβαιότητα για την πρόσβαση των Ελλήνων στην καινοτομία στην υγεία

Το #hico26 έρχεται στις 19/5 να φωτίσει τις προκλήσεις αλλά και τις ευκαιρίες σε μια περίοδο έντονων μεταρρυθμίσεων και τεχνολογικής μετάβασης