back to top
12.8 C
Athens
Παρασκευή 10 Απριλίου 2026

Γ. Καλπάκος: Καθοριστικές αλλαγές στην ασφαλιστική αγορά τα επόμενα χρόνια

Οι συνθήκες στην ασφαλιστική αγορά αλλάζουν και οδηγούν σε εξελίξεις τις οποίες οι εταιρείες πρέπει να ακολουθήσουν εφαρμόζοντας νέες πρακτικές. Οι μεταβολές απαιτούν και  αλλαγή νοοτροπίας όσον αφορά την ανάπτυξη των εργασιών. Τα επόμενα χρόνια η αγορά πρέπει να επενδύσει στην καινοτομία, τις δυνατότητες που παρέχει η τεχνολογία αλλά και νέο ανθρώπινο δυναμικό.

Όπως αναφέρει ο κ.  Γεώργιος Α. Καλπάκος,  Διοικητικός & Οικονομικός Διευθυντής  στην Δύναμις Ασφαλιστική την επόμενη πενταετία «η ελληνική αγορά θα βρεθεί αντιμέτωπη με καθοριστικές αλλαγές σε όλους τους παραγωγικούς τομείς και δει στον τριτογενή τομέα, όπου εντάσσεται και  η ασφαλιστική βιομηχανία.

- Advertisement -

Τα χρόνια που έρχονται θα χαρακτηρισθούν από την προσαρμογή της αγοράς σε νέες διαδικασίες, τεχνολογίες και πρακτικές.  Σε κάποιες περιπτώσεις αυτή η προσαρμογή, θα λάβει μεγαλύτερες  διαστάσεις  με ανάλογες συνέπειες.

Η προσαρμογή στο SOLVENCY II, η Εταιρική Διακυβέρνηση, ο Εποπτικός Έλεγχος  και η διαδικτυακή αγορά, είναι μερικά από τα θέματα, που ήδη  απασχολούν την ασφαλιστική αγορά».

- Advertisement -

Σημαντικό ρόλο θεωρεί πως θα διαδραματίσει στις ασφαλιστικές πωλήσεις το ίντερνετ, στο οποίο θα στραφούν οι εταιρείες για να αυξήσουν το μερίδιο τους και να προσεγγίσουν νέο κοινό. Ειδικότερα αναφέρει πως «για πρώτη φορά τα επόμενα χρόνια θα δούμε την αγορά του διαδικτύου να κερδίζει το μεγαλύτερο κομμάτι και θα φθάσουμε στο σημείο να αποτελεί την αιχμή του δόρατος των περισσοτέρων επιχειρήσεων. Είναι σημαντικό να τονισθεί στο σημείο αυτό  η αλλαγή νοοτροπίας και παραδοσιακών τρόπων αντιμετώπισης προβλημάτων που απαιτούν οι καιροί και η αντικατάσταση τους με έννοιες όπως ο διεθνής προσανατολισμός, η εκτεταμένη χρήση νέων τεχνολογιών, η επένδυση σε νέους ανθρώπους, η τεχνοοικονομική αντίληψη των προβλημάτων, η φερεγγυότητα  και η αξιοπιστία λόγων και έργων».

Ο κ. Καλπάκος αναφέρεται και στα σχέδια της εταιρείας για το μέλλον, τη στρατηγική την οποία θα ακολουθήσει με βάση τις μεταβολές που υφίστανται στην αγορά. Όπως λέει στο iw «η Εταιρία μας έχει θέσει όλα αυτά τα χρόνια ως προμετωπίδα της «Πολιτισμός στην ασφάλιση». Αυτό για όλους τους εργαζόμενους της ΔΥΝΑΜΙΣ ΑΕΓΑ αποτελεί τρόπο επαγγελματικής  έκφρασης και λειτουργίας.

Ο σεβασμός στην ανθρώπινη ασφαλιστική ανάγκη αποτελεί απάντηση σημερινή αλλά και διαχρονική, όπως και η άμεση εξυπηρέτηση και η δίκαιη ασφαλιστική αποζημίωση.

Η εταιρία αντιλαμβανόμενη τις μεγάλες αλλαγές που έρχονται και έχοντας πετύχει την κεφαλαιακή της ενίσχυση, προσβλέπει με αισιοδοξία στο μέλλον επενδύοντας σε νέους ανθρώπους, νέες ιδέες και στις τεχνολογικές δυνατότητες, που μας οδηγούν στο αύριο, με πίστη στο έργο  μας και στην κοινωνική αποστολή της ασφάλισης, ως ανθρώπινου αγαθού».

Η πολιτική την οποία ακολούθησε η εταιρεία το 2013 και οι προσπάθειες της διοίκησης δείχαν θετικά αποτελέσματα καθώς το έτος που πέρασε η εταιρεία παρουσίασε κερδοφορία. Ωστόσο επισημαίνει ότι η ανάπτυξη της αγοράς προσκρούει σε στρεβλώσεις και συμπεριφορές που θίγουν την αξιοπιστία της. Όπως μας δήλωσε το 2013 επιβεβαίωσε τις οργανωμένες προσπάθειες που έγιναν από μέρους της Διοίκησης, αλλά και από όλους τους ανθρώπους της οικογένειας της ΔΥΝΑΜΙΣ ΑΕΓΑ. Η κερδοφορία της Εταιρίας και η κεφαλαιακή της ενίσχυση, καθώς και η ρευστότητα μας δημιουργούν κίνητρο  για μεγαλύτερη προσπάθεια αυτοβελτίωσης και  προετοιμασίας  για το αύριο, παρά τις δυσκολίες που αναμφίβολα υπάρχουν στην κοινωνία μας».

Ως  προς την αγορά πρέπει  να επισημανθεί το γεγονός των δυσκολιών υγιούς ανάπτυξης και δεν πρέπει να παραβλεφθούν φαινόμενα υπερβολών,  που κλονίζουν την αξιοπιστία των ασφαλιστικών εταιριών στην συνείδηση του καταναλωτή.
Ανεξάρτητα από αυτό, η ασφαλιστική αγορά προσαρμόζεται στην επικείμενη εφαρμογή του SOLVENCY II και των οδηγιών της Εποπτικής Αρχής, μέσα στο σκληρό ανταγωνιστικό περιβάλλον που κινείται, μακριά από όποια κρατική  “προστασία” και αυτό το κάνει με δικές της δυνάμεις».

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Νέο Solvency II Newsletter από την ΕΑΕΕ

Η παρούσα έκδοση επικεντρώνεται στις μεταβολές που εισήγαγε η Οδηγία (ΕΕ) 2025/2 για τις υποχρεώσεις εποπτικών αναφορών και δημοσιεύσεων

Ασφαλιστές: Ο «σιωπηλός γίγαντας» της ευρωπαϊκής οικονομίας με επενδύσεις 9,5 τρισ. ευρώ

Ο κατακερματισμός της ευρωπαϊκής αγοράς περιορίζει τη δυναμική της – Η αξία των συμπερασμάτων της Insurance Europe για την Ελλάδα

ΕΑΕΕ: Ενημέρωση για την πορεία αναθεώρησης της οδηγίας Solvency II

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε την πρότασή της για τα μέτρα 2ου επιπέδου - Θετική η αντίδραση της Insurance Europe

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Bekas & Associates Law Offices: Το κενό στην σχέση ασφαλιστικών με δικηγόρους στον εξωδικαστικό συμβιβασμό

Οι δικηγόροι του κλάδου φαίνεται κατά κανόνα να (επιλέγουν να) έχουν ρόλο λιγότερο ενεργό, επισημαίνει μεταξύ άλλων ο Β. Μπέκας σε συνέντευξή του στην Έλ. Ερμείδου

Ευ. Καφφετζή: Στρατηγικές συμμαχίες στην ασφαλιστική διαμεσολάβηση, ασπίδα στα τραπεζικά δίκτυα, όλες οι απαντήσεις

Μια ξεχωριστή συνέντευξη παραχωρεί η Μanaging Partner της Oxygen Risk Consulting Partners, απαντώντας σε καίρια ερωτήματα με σαφήνεια και χωρίς ωραιοποιήσεις

Δ. Γαβαλάκης: «Η καθαρή, ενιαία φωνή του κλάδου έχει φτάσει στα αφτιά όλων των εμπλεκομένων»

Ο ΓΓ του ΕΕΑ μιλά για το ζήτημα των προμηθειών και τις διεργασίες στον χώρο της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης

Τερέζα Σκαρλάτου: «Η Ασφάλιση Πιστώσεων και Εγγυήσεων από την Allianz Trade προσφέρει στις επιχειρήσεις την αυτοπεποίθηση που χρειάζονται» 

Η CEO της Allianz Trade αποκαλύπτει στο «IW» μια φιλοσοφία ηγεσίας που στηρίζεται στην εμπιστοσύνη, στη συνεργασία αλλά και στη δύναμη των δεδομένων

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Η ασφάλιση της επαγγελματικής αστικής ευθύνης ως λύση για μηχανικούς και αρχιτέκτονες

Ο Ν. Χριστοδουλέας εξηγεί μεταξύ άλλων ότι η κάλυψη μπορεί να αφορά συγκεκριμένο έργο ή το σύνολο των εργασιών που πραγματοποιούνται στην περίοδο ασφάλισης

Ο παγκοσμίου φήμης ομιλητής Matt Halloran στο MDRT Power Talk

Μια σημαντική ευκαιρία για τα μέλη του MDRT να έρθουν σε επαφή με μια σύγχρονη, ανθρώπινη προσέγγιση της επικοινωνίας και της σχέσης με τον πελάτη

Γιατροί της Αθήνας: Αίτημα άμεσης ανάκλησης της ΚΥΑ για τους προσωπικούς ιατρούς

Ο ΙΣΑ καταγγέλλει περιορισμούς που επηρεάζουν την άσκηση του ιατρικού επαγγέλματος και την πρόσβαση των πολιτών στην ΠΦΥ

Αλλάζουν από σήμερα οι τάσεις στα ασφάλιστρα πολέμου, τι λένε οι μεσίτες για την εκεχειρία

Με την αύξηση της ζήτησης για ασφάλιση έρχονται και σημαντικές διορθώσεις στις τιμές των ασφαλίστρων

ΕΕΑ: Πράξεις αγάπης σε 6 κοινωνικές δομές ενόψει Πάσχα

Γ. Χατζηθεοδοσίου: «Οι ΜμΕ, μέσω των δράσεων του ΕΕΑ, ενισχύουν τη συνοχή και την ανθρωπιά»