back to top
11.3 C
Athens
Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2026

Γ. Χατζηθεοδοσίου: Κυβερνητική παρέμβαση για το θέμα του ύψους των ασφαλίστρων

“Η ασφαλιστική αγορά είναι από τους πλέον βασικούς παράγοντες που μπορεί να βασιστεί για ανάπτυξη η ελληνική οικονομία, κάτι που μπορεί να έχει ευεργετικά αποτελέσματα και για την κοινωνία.

Αυτό δε σημαίνει όμως ότι δεν υπάρχουν προβλήματα, τα οποία μάλιστα πρέπει να επιλυθούν άμεσα. Ένα από αυτά είναι και το ύψος των ασφαλίστρων για νοσηλεία σε ιδιωτικά νοσοκομεία. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τελευταία χρόνια έχουν σημειώσει αύξηση πάνω από το 50%, κάτι που επηρεάζει δυσμενώς ένα μεγάλο κομμάτι της αγοράς.

- Advertisement -

Θα εστιάσω σε τρεις άξονες που εκτιμώ ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή, καθώς αν δεν γίνουν οι κατάλληλες κινήσεις από την πολιτεία, τότε μπορεί να έχουμε δυσάρεστες εξελίξεις για όλο τον κλάδο και κυρίως να δούμε να κλονίζεται η εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στις ασφαλιστικές εταιρείες.

Το πρώτο που πρέπει να τονισθεί είναι το γεγονός ότι υπάρχουν εταιρείες που θέλουν να απαλλαγούν από παλαιά συμβόλαια που σαφώς παρείχαν μεγαλύτερη ασφάλεια στους ασφαλισμένους. Πρόκειται κυρίως για ισόβια και απεριόριστα. Η τακτική κάποιων εταιρειών που μέσω και των μεγάλων αυξήσεων επιδιώκουν τη λύση αυτών των συμβολαίων θίγει τον θεσμό ενώ παράλληλα κάνει τους ασφαλισμένους να αισθάνονται εξαπατημένοι. Γεγονός που σίγουρα θα έχει επιπτώσεις στην ίδια την αγορά.

- Advertisement -

Εκτιμούμε ότι σε κάποιες περιπτώσεις εφαρμόζονται πρακτικές ολιγοπωλίου στο χώρο της ιδιωτικής υγείας, ειδικά από 2-3 μεγάλα ιδιωτικά νοσοκομεία, με αποτέλεσμα τα νοσήλια να είναι αυτή τη στιγμή από τα υψηλότερα της Ευρώπης. Επιβάλλεται λοιπόν να υπάρξει ένας τιμοκατάλογος που θα βάζει μία τάξη και θα δίνει τη δυνατότητα στον ασφαλισμένο να γνωρίζει με ακρίβεια για τι ακριβώς καλύπτεται και για τι χρεώνεται. Αυτός είναι ο δεύτερος άξονας.

Ο τρίτος σχετίζεται με τους νόμους που ισχύουν. Ο ίδιος νόμος όμως δίνει τη δυνατότητα και για περαιτέρω αυξήσεις αν οι εταιρείες έχουν υψηλότερες αποζημιώσεις. Διαπιστώνουμε δηλαδή ότι κάτι δεν λειτουργεί καλά στο θέμα του νομοθετικού έργου, καθώς υπάρχουν κάποια κενά. Η λύση εδώ είναι να λαμβάνει η πολιτεία υπόψη τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Αρχής για τις αυξήσεις, κάτι που άλλωστε κάνει για άλλες αποφάσεις της.

Είναι σημαντικό η κυβέρνηση να καταλάβει ότι αν δεν προχωρήσει άμεσα σε παρεμβάσεις, αυτό μπορεί να εντείνει το κλίμα καχυποψίας των ασφαλισμένων ενώ παράλληλα θα οδηγήσει έναν μεγάλο αριθμό πολιτών από την ιδιωτική στη δημόσια υγεία, κάτι που θα επιβαρύνει πολύ περισσότερο το ήδη καταπονημένο ΕΣΥ. Αν η κατάσταση παραμείνει ως έχει, θα πληρώσουν μεγάλο τίμημα και οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές λόγω της απώλειας παλαιών συμβολαίων αλλά και της δυσκολίας που θα έχουν να προσεγγίσουν νέους ασφαλισμένους.

Αυτό που ζητάμε ως Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών είναι να αναληφθούν άμεσα οι αναγκαίες δράσεις από την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του προβλήματος ενώ υπενθυμίζουμε ότι έχουμε καταθέσει πρόταση για κατάργηση του φόρου ασφαλίστρου για ασφαλισμένους άνω των 60 ετών.

Ήδη δεκάδες χιλιάδες ασφαλισμένοι έχουν ακυρώσει τα συμβόλαια τους τα τελευταία 3 χρόνια, οπότε απαιτείται η όσο το δυνατόν ταχύτερη κυβερνητική παρέμβαση για μπει ένα «φρένο» στο φαινόμενο αλλά και για να μην ενταθεί η αναστάτωση στην ασφαλιστική αγορά που θα φέρει σε δυσκολότερη θέση τους ασφαλισμένους και τους επαγγελματίες του κλάδου.”

Ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Α.

Επίτιμος Διδάκτορας ΠΑ.ΠΕΙ. & Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Γιάννης Χατζηθεοδοσίου

Σχετικές δημοσιεύσεις

Με ισχυρή παρουσία του πολιτικού κόσμου και της αγοράς η εκδήλωση κοπής πίτας του ΕΕΑ

Ο Πρόεδρος Γ. Χατζηθεοδοσίου στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στη νέα εποχή που ξεκινά για το Επιμελητήριο με τη συμπλήρωση 100 χρόνων λειτουργίας και προσφοράς

Επιχειρηματικά Βραβεία ΧΡΗΜΑ 2025: Οι τιμητικές διακρίσεις και οι θεσμικές παρουσίες

Τη λαμπερή τελετή απονομής των #hraw25 τίμησαν με τη συμμετοχή τους εξέχοντες θεσμικοί ομιλητές και εκπρόσωποι της επιστημονικής κοινότητας και της αγοράς

Οι νικητές των Επιχειρηματικών Βραβείων ΧΡΗΜΑ 2025 – 1ο βραβείο υψηλών ρυθμών ανάπτυξης στην Ευρώπη Holdings

Το παρών στη λαμπερή τελετή απονομής έδωσαν μεταξύ άλλων ο Νικόλαος Μακρόπουλος, ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου και ο Χρήστος Νούνης

Γ. Χατζηθεοδοσίου: Τεράστια συμμετοχή ασφαλιστικών διαμεσολαβητών στην ψηφοφορία του ΕΕΑ για τις προμήθειες

Το ΕΕΑ εμμένει στη θέση του ότι «η μάχη δεν πρέπει και δεν μπορεί να χαθεί» – Δείτε τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Νέα εποχή για τη MEGA Corporate Insurance – Μετονομάζεται σε NUVIA Insurance Brokers

Η εταιρεία του Ομίλου Mega Brokers εξελίσσεται πλέον σε ανεξάρτητη οντότητα, με νέα ταυτότητα και διοικητική δομή

Οι ασφαλιστές πήραν αυτό που ήθελαν. Ελεύθερες 100% οι ασφάλειες στην Ινδία

Η αλλαγή του νομικού πλαισίου αποσκοπεί στο να διευκολυνθούν οι εισροές μεγάλων κεφαλαίων, να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός και να ενοποιηθεί ο κλάδος

Carglass®: 25 χρόνια στην Ελλάδα, με πάνω από 1.200.000 αντικαταστάσεις κρυστάλλων

Το μέγεθος αυτό, σύμφωνα με την εταιρεία, αποτυπώνει τη διαχρονική εμπιστοσύνη που έχει κερδίσει από συνεργαζόμενες εταιρείες και καταναλωτές

Η ΕΥΡΩΠΗ Ασφαλιστική αναζητά έμπειρο Στέλεχος Ανάπτυξης Δικτύου Πωλήσεων

Στους στόχους της θέσης, η ενίσχυση του μεριδίου αγοράς, η αναβάθμιση του δικτύου συνεργατών και η αξιοποίηση των καινοτόμων προϊόντων της εταιρείας

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Νέα εποχή για τη MEGA Corporate Insurance – Μετονομάζεται σε NUVIA Insurance Brokers

Η εταιρεία του Ομίλου Mega Brokers εξελίσσεται πλέον σε ανεξάρτητη οντότητα, με νέα ταυτότητα και διοικητική δομή

Σοβαρές ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού: Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου τα νοσοκομεία

Η κατάσταση στο ΕΣΥ φέρεται να έχει φτάσει σε οριακό σημείο, καθώς οι ελλείψεις προσωπικού θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των ασθενών

Οι ασφαλιστές πήραν αυτό που ήθελαν. Ελεύθερες 100% οι ασφάλειες στην Ινδία

Η αλλαγή του νομικού πλαισίου αποσκοπεί στο να διευκολυνθούν οι εισροές μεγάλων κεφαλαίων, να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός και να ενοποιηθεί ο κλάδος

Carglass®: 25 χρόνια στην Ελλάδα, με πάνω από 1.200.000 αντικαταστάσεις κρυστάλλων

Το μέγεθος αυτό, σύμφωνα με την εταιρεία, αποτυπώνει τη διαχρονική εμπιστοσύνη που έχει κερδίσει από συνεργαζόμενες εταιρείες και καταναλωτές

Στις αρχές Απριλίου η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού

Τι ανέφερε ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ