back to top
25.7 C
Athens
Δευτέρα 6 Ιουλίου 2026

Γ. Χατζηθεοδοσίου: Κυβερνητική παρέμβαση για το θέμα του ύψους των ασφαλίστρων

“Η ασφαλιστική αγορά είναι από τους πλέον βασικούς παράγοντες που μπορεί να βασιστεί για ανάπτυξη η ελληνική οικονομία, κάτι που μπορεί να έχει ευεργετικά αποτελέσματα και για την κοινωνία.

Αυτό δε σημαίνει όμως ότι δεν υπάρχουν προβλήματα, τα οποία μάλιστα πρέπει να επιλυθούν άμεσα. Ένα από αυτά είναι και το ύψος των ασφαλίστρων για νοσηλεία σε ιδιωτικά νοσοκομεία. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τελευταία χρόνια έχουν σημειώσει αύξηση πάνω από το 50%, κάτι που επηρεάζει δυσμενώς ένα μεγάλο κομμάτι της αγοράς.

- Advertisement -

Θα εστιάσω σε τρεις άξονες που εκτιμώ ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή, καθώς αν δεν γίνουν οι κατάλληλες κινήσεις από την πολιτεία, τότε μπορεί να έχουμε δυσάρεστες εξελίξεις για όλο τον κλάδο και κυρίως να δούμε να κλονίζεται η εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στις ασφαλιστικές εταιρείες.

Το πρώτο που πρέπει να τονισθεί είναι το γεγονός ότι υπάρχουν εταιρείες που θέλουν να απαλλαγούν από παλαιά συμβόλαια που σαφώς παρείχαν μεγαλύτερη ασφάλεια στους ασφαλισμένους. Πρόκειται κυρίως για ισόβια και απεριόριστα. Η τακτική κάποιων εταιρειών που μέσω και των μεγάλων αυξήσεων επιδιώκουν τη λύση αυτών των συμβολαίων θίγει τον θεσμό ενώ παράλληλα κάνει τους ασφαλισμένους να αισθάνονται εξαπατημένοι. Γεγονός που σίγουρα θα έχει επιπτώσεις στην ίδια την αγορά.

- Advertisement -

Εκτιμούμε ότι σε κάποιες περιπτώσεις εφαρμόζονται πρακτικές ολιγοπωλίου στο χώρο της ιδιωτικής υγείας, ειδικά από 2-3 μεγάλα ιδιωτικά νοσοκομεία, με αποτέλεσμα τα νοσήλια να είναι αυτή τη στιγμή από τα υψηλότερα της Ευρώπης. Επιβάλλεται λοιπόν να υπάρξει ένας τιμοκατάλογος που θα βάζει μία τάξη και θα δίνει τη δυνατότητα στον ασφαλισμένο να γνωρίζει με ακρίβεια για τι ακριβώς καλύπτεται και για τι χρεώνεται. Αυτός είναι ο δεύτερος άξονας.

Ο τρίτος σχετίζεται με τους νόμους που ισχύουν. Ο ίδιος νόμος όμως δίνει τη δυνατότητα και για περαιτέρω αυξήσεις αν οι εταιρείες έχουν υψηλότερες αποζημιώσεις. Διαπιστώνουμε δηλαδή ότι κάτι δεν λειτουργεί καλά στο θέμα του νομοθετικού έργου, καθώς υπάρχουν κάποια κενά. Η λύση εδώ είναι να λαμβάνει η πολιτεία υπόψη τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Αρχής για τις αυξήσεις, κάτι που άλλωστε κάνει για άλλες αποφάσεις της.

Είναι σημαντικό η κυβέρνηση να καταλάβει ότι αν δεν προχωρήσει άμεσα σε παρεμβάσεις, αυτό μπορεί να εντείνει το κλίμα καχυποψίας των ασφαλισμένων ενώ παράλληλα θα οδηγήσει έναν μεγάλο αριθμό πολιτών από την ιδιωτική στη δημόσια υγεία, κάτι που θα επιβαρύνει πολύ περισσότερο το ήδη καταπονημένο ΕΣΥ. Αν η κατάσταση παραμείνει ως έχει, θα πληρώσουν μεγάλο τίμημα και οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές λόγω της απώλειας παλαιών συμβολαίων αλλά και της δυσκολίας που θα έχουν να προσεγγίσουν νέους ασφαλισμένους.

Αυτό που ζητάμε ως Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών είναι να αναληφθούν άμεσα οι αναγκαίες δράσεις από την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του προβλήματος ενώ υπενθυμίζουμε ότι έχουμε καταθέσει πρόταση για κατάργηση του φόρου ασφαλίστρου για ασφαλισμένους άνω των 60 ετών.

Ήδη δεκάδες χιλιάδες ασφαλισμένοι έχουν ακυρώσει τα συμβόλαια τους τα τελευταία 3 χρόνια, οπότε απαιτείται η όσο το δυνατόν ταχύτερη κυβερνητική παρέμβαση για μπει ένα «φρένο» στο φαινόμενο αλλά και για να μην ενταθεί η αναστάτωση στην ασφαλιστική αγορά που θα φέρει σε δυσκολότερη θέση τους ασφαλισμένους και τους επαγγελματίες του κλάδου.”

Ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Α.

Επίτιμος Διδάκτορας ΠΑ.ΠΕΙ. & Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Γιάννης Χατζηθεοδοσίου

Σχετικές δημοσιεύσεις

Γ. Χατζηθεοδοσίου προς Τ. Θεοδωρικάκο: Γιατί μειώσεις τιμών από τον Σεπτέμβριο και όχι από αύριο;

Δεν υπάρχει χρόνος για καθυστερήσεις στην εφαρμογή μέτρων που θα αντιμετωπίζουν την ακρίβεια, τονίζει μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος του ΕΕΑ

Η MEGA BROKERS συνέβαλε στον καθαρισμό του λιμανιού της Παλαιάς Φώκαιας

Τ. Χατζηθεοδοσίου: «Στηρίζουμε πρωτοβουλίες που συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και στην προστασία του περιβάλλοντος για τις επόμενες γενιές»

Διάκριση για τη Mega Brokers από την Apeiron Insurance Project

Τ. Χατζηθεοδοσίου: «Αντανακλά τη δουλειά, τη συνέπεια και την αφοσίωση του δικτύου συνεργατών και των ανθρώπων μας»

Τρεις διακρίσεις απέσπασε η MEGA BROKERS στα Sales Awards της INTERAMERICAN

Για αποτέλεσμα μιας εξαιρετικής συνεργασίας που συνεχώς ενισχύεται έκανε λόγο ο Διευθύνων Σύμβουλος Τ. Χατζηθεοδοσίου

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Greek Space Tech Forum 2026: Greece in Orbit – Scaling Space Capabilities into Strategic Impact

Παρακολουθήστε το #gstf26 στις 7 και 8 Ιουλίου στο Ωδείο Αθηνών και στο LiveOn Expo Complex – Δείτε το πρόγραμμα και τους ομιλητές

Νέο ψηφιακό εργαλείο για τη δημόσια υγεία από ΗΔΥΚΑ και NOVA ICT – Performance Technologies

Το Health Monitoring διευκολύνει τη διαχείριση δεδομένων, με στόχο την ενίσχυση της δημόσιας υγείας, της έρευνας και της τεκμηριωμένης λήψης αποφάσεων

Η ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ αναβαθμίζει την ψηφιακή πύλη «Σύνδεση Πελάτη»

Με νέες δυνατότητες και ακόμη πιο σύγχρονη εμπειρία εξυπηρέτησης

Δημοφιλή Άρθρα

Sorry. No data so far.

Ροή Ειδήσεων

Το Παίδων Πεντέλης πλήρως ανακαινισμένο: Ο Πρωθυπουργός εγκαινίασε το νέο παιδιατρικό νοσοκομείο

Ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε τη δημιουργία νέας παιδιατρικής δομής στη Δυτική Αθήνα

Greek Space Tech Forum 2026: Greece in Orbit – Scaling Space Capabilities into Strategic Impact

Παρακολουθήστε το #gstf26 στις 7 και 8 Ιουλίου στο Ωδείο Αθηνών και στο LiveOn Expo Complex – Δείτε το πρόγραμμα και τους ομιλητές

Νέο ψηφιακό εργαλείο για τη δημόσια υγεία από ΗΔΥΚΑ και NOVA ICT – Performance Technologies

Το Health Monitoring διευκολύνει τη διαχείριση δεδομένων, με στόχο την ενίσχυση της δημόσιας υγείας, της έρευνας και της τεκμηριωμένης λήψης αποφάσεων

Η ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ αναβαθμίζει την ψηφιακή πύλη «Σύνδεση Πελάτη»

Με νέες δυνατότητες και ακόμη πιο σύγχρονη εμπειρία εξυπηρέτησης