back to top
10.4 C
Athens
Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2026

Γ. Χατζηθεοδοσίου: Κυβερνητική παρέμβαση για το θέμα του ύψους των ασφαλίστρων

“Η ασφαλιστική αγορά είναι από τους πλέον βασικούς παράγοντες που μπορεί να βασιστεί για ανάπτυξη η ελληνική οικονομία, κάτι που μπορεί να έχει ευεργετικά αποτελέσματα και για την κοινωνία.

Αυτό δε σημαίνει όμως ότι δεν υπάρχουν προβλήματα, τα οποία μάλιστα πρέπει να επιλυθούν άμεσα. Ένα από αυτά είναι και το ύψος των ασφαλίστρων για νοσηλεία σε ιδιωτικά νοσοκομεία. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τελευταία χρόνια έχουν σημειώσει αύξηση πάνω από το 50%, κάτι που επηρεάζει δυσμενώς ένα μεγάλο κομμάτι της αγοράς.

- Advertisement -

Θα εστιάσω σε τρεις άξονες που εκτιμώ ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή, καθώς αν δεν γίνουν οι κατάλληλες κινήσεις από την πολιτεία, τότε μπορεί να έχουμε δυσάρεστες εξελίξεις για όλο τον κλάδο και κυρίως να δούμε να κλονίζεται η εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στις ασφαλιστικές εταιρείες.

Το πρώτο που πρέπει να τονισθεί είναι το γεγονός ότι υπάρχουν εταιρείες που θέλουν να απαλλαγούν από παλαιά συμβόλαια που σαφώς παρείχαν μεγαλύτερη ασφάλεια στους ασφαλισμένους. Πρόκειται κυρίως για ισόβια και απεριόριστα. Η τακτική κάποιων εταιρειών που μέσω και των μεγάλων αυξήσεων επιδιώκουν τη λύση αυτών των συμβολαίων θίγει τον θεσμό ενώ παράλληλα κάνει τους ασφαλισμένους να αισθάνονται εξαπατημένοι. Γεγονός που σίγουρα θα έχει επιπτώσεις στην ίδια την αγορά.

- Advertisement -

Εκτιμούμε ότι σε κάποιες περιπτώσεις εφαρμόζονται πρακτικές ολιγοπωλίου στο χώρο της ιδιωτικής υγείας, ειδικά από 2-3 μεγάλα ιδιωτικά νοσοκομεία, με αποτέλεσμα τα νοσήλια να είναι αυτή τη στιγμή από τα υψηλότερα της Ευρώπης. Επιβάλλεται λοιπόν να υπάρξει ένας τιμοκατάλογος που θα βάζει μία τάξη και θα δίνει τη δυνατότητα στον ασφαλισμένο να γνωρίζει με ακρίβεια για τι ακριβώς καλύπτεται και για τι χρεώνεται. Αυτός είναι ο δεύτερος άξονας.

Ο τρίτος σχετίζεται με τους νόμους που ισχύουν. Ο ίδιος νόμος όμως δίνει τη δυνατότητα και για περαιτέρω αυξήσεις αν οι εταιρείες έχουν υψηλότερες αποζημιώσεις. Διαπιστώνουμε δηλαδή ότι κάτι δεν λειτουργεί καλά στο θέμα του νομοθετικού έργου, καθώς υπάρχουν κάποια κενά. Η λύση εδώ είναι να λαμβάνει η πολιτεία υπόψη τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Αρχής για τις αυξήσεις, κάτι που άλλωστε κάνει για άλλες αποφάσεις της.

Είναι σημαντικό η κυβέρνηση να καταλάβει ότι αν δεν προχωρήσει άμεσα σε παρεμβάσεις, αυτό μπορεί να εντείνει το κλίμα καχυποψίας των ασφαλισμένων ενώ παράλληλα θα οδηγήσει έναν μεγάλο αριθμό πολιτών από την ιδιωτική στη δημόσια υγεία, κάτι που θα επιβαρύνει πολύ περισσότερο το ήδη καταπονημένο ΕΣΥ. Αν η κατάσταση παραμείνει ως έχει, θα πληρώσουν μεγάλο τίμημα και οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές λόγω της απώλειας παλαιών συμβολαίων αλλά και της δυσκολίας που θα έχουν να προσεγγίσουν νέους ασφαλισμένους.

Αυτό που ζητάμε ως Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών είναι να αναληφθούν άμεσα οι αναγκαίες δράσεις από την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του προβλήματος ενώ υπενθυμίζουμε ότι έχουμε καταθέσει πρόταση για κατάργηση του φόρου ασφαλίστρου για ασφαλισμένους άνω των 60 ετών.

Ήδη δεκάδες χιλιάδες ασφαλισμένοι έχουν ακυρώσει τα συμβόλαια τους τα τελευταία 3 χρόνια, οπότε απαιτείται η όσο το δυνατόν ταχύτερη κυβερνητική παρέμβαση για μπει ένα «φρένο» στο φαινόμενο αλλά και για να μην ενταθεί η αναστάτωση στην ασφαλιστική αγορά που θα φέρει σε δυσκολότερη θέση τους ασφαλισμένους και τους επαγγελματίες του κλάδου.”

Ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Α.

Επίτιμος Διδάκτορας ΠΑ.ΠΕΙ. & Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Γιάννης Χατζηθεοδοσίου

Σχετικές δημοσιεύσεις

Οι νικητές των Επιχειρηματικών Βραβείων ΧΡΗΜΑ 2025 – 1ο βραβείο υψηλών ρυθμών ανάπτυξης στην Ευρώπη Holdings

Το παρών στη λαμπερή τελετή απονομής έδωσαν μεταξύ άλλων ο Νικόλαος Μακρόπουλος, ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου και ο Χρήστος Νούνης

Γ. Χατζηθεοδοσίου: Τεράστια συμμετοχή ασφαλιστικών διαμεσολαβητών στην ψηφοφορία του ΕΕΑ για τις προμήθειες

Το ΕΕΑ εμμένει στη θέση του ότι «η μάχη δεν πρέπει και δεν μπορεί να χαθεί» – Δείτε τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας

Με την υπογραφή του ΕΕΑ η μεγάλη αποκριάτικη παρέλαση στην Αθήνα – Κυριακή 22/2 στις 17:00

Γ. Χατζηθεοδοσίου: «Να χαρούμε σαν παιδιά το καρναβάλι και οι μεγαλύτεροι να θυμηθούμε πως ξεφάντωνε κάποτε η Αθήνα»

Γ. Χατζηθεοδοσίου: «Μια νέα ρύθμιση 120 δόσεων που δεν κοστίζει τίποτα, αλλά μπορεί να αποδώσει πολλά»

Ο Πρόεδρος του ΕΕΑ τονίζει ότι μια τέτοια λύση μπορεί να λειτουργήσει ως μοχλός αύξησης των δημόσιων εσόδων και επανεκκίνησης της οικονομικής δραστηριότητας

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

ΕΥΡΩΠΗ Ασφαλιστική: Ρεκόρ επιδόσεων το 2025 με αύξηση κερδών 30% και παραγωγής 25,6%

Τι περιλαμβάνουν οι βασικοί άξονες της εταιρικής στρατηγικής για το 2026

Τι βλέπουν Allianz και Coface που εμείς δεν βλέπουμε

H Coface διακρίνει γεωπολιτικούς, πολιτικοοικονομικούς και κοινωνικούς κινδύνους, ενώ η Allianz τον κίνδυνο των αφερεγγυοτήτων να απλώνεται

Glassdrive: Καθαρή ορατότητα και ασφάλεια σε κάθε διαδρομή – Νέα καμπάνια για τα κρύσταλλα αυτοκινήτων

Η εταιρεία επανατοποθετεί στο επίκεντρο της οδικής ασφάλειας τη σημασία της σωστής συντήρησης των κρυστάλλων – Δείτε το διαφημιστικό σποτ

Τα πολυϊατρεία Medifirst και η Αθηναϊκή Γενική Κλινική εντάσσονται στο «Προλαμβάνω» για τον έλεγχο της νεφρικής δυσλειτουργίας

Οργανωμένες και ποιοτικές υπηρεσίες υγείας σε πολίτες ηλικίας 30 έως 70 ετών, χωρίς οικονομική επιβάρυνση

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου: 5 συμβουλές για ασφαλή και αποτελεσματική μάθηση

Συμβουλές και εργαλεία από την Google ώστε οι οικογένειες να εξερευνήσουν το εξελισσόμενο τοπίο του διαδικτύου προστατεύοντας τα μέλη τους

Υδρόγειος Ασφαλιστική: Πρόληψη και σωστή ενημέρωση για τις παιδικές ιώσεις

Χρήσιμες συμβουλές για γονείς και εκπαιδευτικούς, με στόχο τη δημιουργία ενός πιο ασφαλούς περιβάλλοντος στο σπίτι και στο σχολείο

ΕΥΡΩΠΗ Ασφαλιστική: Ρεκόρ επιδόσεων το 2025 με αύξηση κερδών 30% και παραγωγής 25,6%

Τι περιλαμβάνουν οι βασικοί άξονες της εταιρικής στρατηγικής για το 2026

Τι βλέπουν Allianz και Coface που εμείς δεν βλέπουμε

H Coface διακρίνει γεωπολιτικούς, πολιτικοοικονομικούς και κοινωνικούς κινδύνους, ενώ η Allianz τον κίνδυνο των αφερεγγυοτήτων να απλώνεται

Glassdrive: Καθαρή ορατότητα και ασφάλεια σε κάθε διαδρομή – Νέα καμπάνια για τα κρύσταλλα αυτοκινήτων

Η εταιρεία επανατοποθετεί στο επίκεντρο της οδικής ασφάλειας τη σημασία της σωστής συντήρησης των κρυστάλλων – Δείτε το διαφημιστικό σποτ