back to top
15.2 C
Athens
Δευτέρα 16 Μαρτίου 2026

Φορολογική ανάσα με προοπτική για την ασφαλιστική αγορά

Νέες δυνατότητες για τα νοικοκυριά, τους νέους και τους επαγγελματίες δημιουργεί το φορολογικό νομοσχέδιο που παρουσίασε η κυβέρνηση, με την ασφαλιστική αγορά να παρακολουθεί με προσοχή τις εξελίξεις, καθώς οι αλλαγές επηρεάζουν άμεσα το διαθέσιμο εισόδημα εκατομμυρίων πολιτών.

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με τίτλο «Φορολογική Μεταρρύθμιση για το Δημογραφικό και τη Μεσαία Τάξη – Μέτρα στήριξης για την κοινωνία και την οικονομία». Η δέσμη μέτρων ενσωματώνει τις εξαγγελίες της ΔΕΘ και προβλέπει φορολογικές ελαφρύνσεις για περισσότερους από τέσσερα εκατομμύρια φορολογούμενους, δίνοντας έμφαση στην ενίσχυση της μεσαίας τάξης, των οικογενειών με παιδιά, αλλά και των νέων που εισέρχονται στην αγορά εργασίας.

- Advertisement -

Οι παρεμβάσεις εκτείνονται από τη μείωση των φορολογικών συντελεστών σε μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες, μέχρι τη θεσμοθέτηση μηδενικής φορολογίας για νέους έως 25 ετών και μειωμένης φορολογίας για νέους έως 30. Ιδιαίτερη μέριμνα λαμβάνουν οι οικογένειες με τρία ή περισσότερα παιδιά, ενώ η σταδιακή κατάργηση του ΕΝΦΙΑ σε μικρούς οικισμούς και οι ελαφρύνσεις στη φορολόγηση των ενοικίων αναμένεται να αναθερμάνουν την κτηματαγορά.

Αν και το νομοσχέδιο δεν περιλαμβάνει απευθείας ρυθμίσεις για τον ασφαλιστικό κλάδο, οι έμμεσες συνέπειες είναι πολλαπλές. Η αύξηση του καθαρού εισοδήματος δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ενίσχυση της ζήτησης σε προϊόντα ζωής και υγείας, αλλά και σε αποταμιευτικά και συνταξιοδοτικά προγράμματα. Οι φοροελαφρύνσεις για οικογένειες ευνοούν τον σχεδιασμό νέων ασφαλιστικών λύσεων που καλύπτουν ανάγκες εκπαίδευσης, υγείας και μακροχρόνιας προστασίας, ενώ η ανακούφιση στους ελεύθερους επαγγελματίες και στις μικρές επιχειρήσεις ανοίγει δρόμο για προϊόντα επαγγελματικής ευθύνης και πρόσθετης υγειονομικής κάλυψης.

- Advertisement -

Παράλληλα, η διευκόλυνση των νέων, μέσω της μηδενικής ή χαμηλής φορολογίας, δημιουργεί ένα νέο πεδίο προοπτικής για τις ασφαλιστικές εταιρείες, οι οποίες μπορούν να προσεγγίσουν πιο αποτελεσματικά τη γενιά που ξεκινά τώρα την επαγγελματική της πορεία. Στην αγορά ακινήτων, η αναμενόμενη κινητικότητα ενισχύει την ανάγκη για ασφαλιστικές καλύψεις κατοικίας και φυσικών καταστροφών, ιδίως σε μια περίοδο όπου τα ακραία καιρικά φαινόμενα αποτελούν ολοένα και πιο συχνό φαινόμενο.

Η ασφαλιστική αγορά καλείται, συνεπώς, να αξιοποιήσει την οικονομική ανάσα που φέρνει το νέο φορολογικό πλαίσιο. Το ζητούμενο είναι να αναπτύξει και να προσαρμόσει τα προϊόντα της στις ανάγκες των οικογενειών, των νέων επαγγελματιών και των μικρών επιχειρήσεων, ώστε να κεφαλαιοποιήσει τις ευκαιρίες που γεννά η φορολογική μεταρρύθμιση. Σε ένα περιβάλλον που αφορά άμεσα εκατομμύρια πολίτες, η ιδιωτική ασφάλιση μπορεί να βρει το έδαφος για μεγαλύτερη διείσδυση και ουσιαστικότερη συνεισφορά στην κοινωνία και την οικονομία.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Κάποιοι μένουν, κάποιοι φεύγουν από την ασφαλιστική αγορά

Στόχος, η εξοικονόμηση χρημάτων και χρόνου εργασίας από την εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης

Στην αναμπουμπούλα οι ασφαλιστικοί λύκοι χαίρονται

Συμφωνείτε ότι η τακτική του διαίρει και βασίλευε βγάζει έναν, δύο, τρεις το πολύ κερδισμένους και πολλούς χαμένους;

ΕΑΕΕ: Η ιδιωτική ασφάλιση στην Ελλάδα το 2024

Δείτε τα αναλυτικά στοιχεία του 2024 για την εγχώρια ασφαλιστική αγορά αλλά και το ευρύτερο οικονομικό περιβάλλον

Παρέμβαση στο δικαίωμα συμβολαίου

Αν είχε λυθεί αυτό, θα είχαμε χρόνο να ασχοληθούμε άλλα, σοβαρά, όπως η ασφαλιστική συνείδηση που δεν έχει (;) ο Έλληνας

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Στρατηγικές αλλαγές στην ηγεσία της Allianz

Στο πλαίσιο του μακροπρόθεσμου σχεδιασμού διαδοχής και της οργανωτικής της ανάπτυξης

ΕΤΕ: Το ελληνικό επιχειρείν επενδύει σε κεφάλαιο και δεξιότητες για αύξηση παραγωγικότητας

Η κρίση στη Μ. Ανατολή βρίσκει τις ελληνικές ΜμΕ σε κρίσιμη καμπή ως προς την επενδυτική τους πορεία, όπως δείχνει η νέα Έρευνα Συγκυρίας της τράπεζας

Ο ΣΠΑΤΕ στο Υπουργείο Οικονομικών

Στο τραπέζι της συζήτησης, οι φόροι των ασφαλίστρων ζωής και υγείας

ΙΣΑ και φορείς ΠΦΥ: Να συνεχιστεί το «Προλαμβάνω» μετά τη λήξη της χρηματοδότησης

Μέχρι σήμερα έχουν εξεταστεί περισσότεροι από 5,2 εκατ. πολίτες, ενώ έχουν εντοπιστεί περίπου 180 χιλ. νοσήματα

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Έξι μήνες χωρίς γ‑κάμερα το Βενιζέλειο – SOS για τη χρηματοδότηση και τις διαγνωστικές υπηρεσίες

Η καθυστέρηση στην προμήθεια νέου εξοπλισμού απειλεί πλέον την εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου, προειδοποιεί η Ένωση Εργαζομένων

Στρατηγικές αλλαγές στην ηγεσία της Allianz

Στο πλαίσιο του μακροπρόθεσμου σχεδιασμού διαδοχής και της οργανωτικής της ανάπτυξης

ΕΤΕ: Το ελληνικό επιχειρείν επενδύει σε κεφάλαιο και δεξιότητες για αύξηση παραγωγικότητας

Η κρίση στη Μ. Ανατολή βρίσκει τις ελληνικές ΜμΕ σε κρίσιμη καμπή ως προς την επενδυτική τους πορεία, όπως δείχνει η νέα Έρευνα Συγκυρίας της τράπεζας

Ο ΣΠΑΤΕ στο Υπουργείο Οικονομικών

Στο τραπέζι της συζήτησης, οι φόροι των ασφαλίστρων ζωής και υγείας

ΙΣΑ και φορείς ΠΦΥ: Να συνεχιστεί το «Προλαμβάνω» μετά τη λήξη της χρηματοδότησης

Μέχρι σήμερα έχουν εξεταστεί περισσότεροι από 5,2 εκατ. πολίτες, ενώ έχουν εντοπιστεί περίπου 180 χιλ. νοσήματα