«Πόδι» στην ασφαλιστική αγορά των ΗΠΑ ετοιμάζεται να βάλει ο κινεζικός ασφαλιστικός όμιλος Anbang, ο οποίος σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Reuters είναι ο επικρατέστερος «μνηστήρας» για την εξαγορά της Fidelity & Guaranty Life, εταιρεία ασφαλειών ζωής με έδρα το Ντε Μόιν της Αϊόβα και κεφαλαιοποίηση 1,5 δις. δολ. Εάν το deal ολοκληρωθεί, θα είναι το πρώτο ασφαλιστικό deal της Anbang στις ΗΠΑ.
όμιλος που ιδρύθηκε το 2004 από τον Βου Σιαοχούι (που έχει νυμφευθεί την εγγονή του Ντενγκ Χσιαοπίνγκ…) «τάραξε τα νερά» λίγους μήνες πριν, όταν εξαγόρασε το εμβληματικό ξενοδοχείο της Νέας Υόρκης Waldorf Astoria από την Hilton έναντι 1,95 δις. δολ.. Είχαν προηγηθεί άλλες εξαγορές ασφαλιστικών στο εξωτερικό, όπως αυτή της Tongyang Life (όγδοης μεγαλύτερης ασφαλιστικής εταιρείας της Νοτίου Κορέας) έναντι 1,7 δις. δολ, της ολλανδικής Vivat και των βελγικών Fidea και Delta Lloyd.
H Anbang και δυο ακόμα κινεζικές ασφαλιστικές, η Fosun και η Minsheng, το τελευταίο διάστημα επεκτείνουν επιθετικά τις δραστηριότητές τους στο εξωτερικό, ακολουθώντας μια στρατηγική δημοφιλή σε εταιρίες ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων (private equity) που στηρίζουν την κερδοφορία τους στις αποδόσεις των επενδύσεών τους και όχι τόσο στις ασφαλιστικές δραστηριότητες που βρίσκονται στον «πυρήνα» των ομίλων.
Η Fosun «πρόλαβε» την Anbang όσον αφορά την είσοδό της στην αμερικανική αγορά, αφού ολοκλήρωσε τον Μάιο την εξαγορά της Ironshore έναντι 1,84 δις. δολ, ενώ νωρίτερα είχε εξαγοράσει και την «μικρή» Meadowbrook Insurance Group με έδρα το Μίτσιγκαν, έναντι 433 εκατ. δολ. Στην Ευρώπη, η Fosun δραστηριοποιείται στην πορτογαλική αγορά μέσω της Fidelidade, του ασφαλιστικού βραχίονα της Banco Espirito Santo που κατέρρευσε το καλοκαίρι του 2014. Επιχείρησε μάλιστα ανεπιτυχώς (όπως και η Anbang), να εξαγοράσει από το πορτογαλικό Δημόσιο την Novo Banco, την «καλή τράπεζα» που προέκυψε από την BES, σε ένα deal που θα είχε μεγάλη σημασία, αφού θα σηματοδοτούσε την πρώτη φορά που κινεζικός όμιλος αποκτά «συστημική» τράπεζα της Ευρωζώνης. Η Λισαβόνα, όμως «πάγωσε» την ιδιωτικοποίηση. Τέλος, η τρίτη της «παρέας» Minsheng ανακοίνωσε τον Ιούλιο την εξαγορά της σουηδικής αντασφαλιστικής εταιρείας Sirius International έναντι 2,2 δις. δολ. Σύμφωνα με την Moody’s, η «δίψα» των κινεζικών ασφαλιστικών για εξαγορές στο εξωτερικό θα διατηρηθεί, καθώς οι αλλαγές στο σύστημα υγείας των ΗΠΑ δημιουργεί ευκαιρίες στην εκεί αγορά, ενώ στην άλλη όχθη του Ατλαντικού τα χαμηλά επιτόκια και οι αυστηρότεροι κανόνες του Solvency II δυσκολεύουν τη ζωή των ευρωπαϊκών ομίλων, αυξάνοντας τα περιθώρια ελιγμών των ανταγωνιστών τους από την Κίνα.