της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου
Στα 31,6 δισ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα έσοδα της ΑΧΑ το α’ τρίμηνο του 2017, σημειώνοντας οριακή μείωση 0,1% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους.
Οπως τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος του γαλλικού ασφαλιστικού ομίλου Thomas Buberl, η ΑΧΑ εξακολουθεί να εμφανίζει κερδοφόρα ανάπτυξη στους κλάδους προτεραιότητας του σχεδίου της “Φιλοδοξία 2020” (Ambition 2020), δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην αύξηση των εσόδων από τους κλάδους περιουσίας και ατυχημάτων κατά 3% (στα 7,1 δισ. ευρώ) και τον κλάδο υγείας κατά 7% (στα 3,4 δισ. ευρώ.)
Στον κλάδο ζωής και αποταμιεύσεων, η αξία των νέων δραστηριοτήτων σημείωσε σημαντική αύξηση 4% χάρη στην αύξηση των πωλήσεων και ένα πιο κερδοφόρο επιχειρηματικό μείγμα. Θετικό πρόσημο είχαν οι καθαρές ροές στον κλάδο διαχείρισης ενεργητικού, με ισχυρή αύξηση των εσόδων κατά 8,6%, στο 1 δισ. ευρώ.
Η χρηματοοικονομική ευρωστία της ΑΧΑ επιβεβαιώθηκε από τη διαμόρφωση του δείκτη φερεγγυότητας κατά Solvency II στο 196%, εντός των στόχων του ομίλου, ενώ η ταχεία ενδυνάμωση του προφίλ της ΑΧΑ στις ανεπτυγμένες αγορές αντανακλάται στην αύξηση της αξίας των νέων δραστηριοτήτων του ομίλου στη Νοτιοανατολική Ασία, την Ινδία και την Κίνα κατά 63%.
“Τον Απρίλιο, η ΑΧΑ χαρακτηρίστηκε ως κορυφαία ασφαλιστική εταιρεία στον κόσμο σε όρους διαχείρισης του κινδύνου της κλιματικής αλλαγής, κάτι που αποτυπώνει την πίστη του ομίλου στον θετικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η ασφάλιση στην κοινωνία, που αποτελεί κλειδί του οράματός μας να ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους”, κατέληξε ο κ. Buberl.
Τα σχέδια για τις ΗΠΑ
Ο διευθύνων σύμβουλος της ΑΧΑ εξάλλου δρομολογεί την αναδιάρθρωση των δραστηριοτήτων της AXA στις ΗΠΑ, μέσω εισαγωγής μειοψηφικού μεριδίου των μονάδων ασφαλειών ζωής και διαχείρισης ενεργητικού στο α’ εξάμηνο του 2018, ώστε να απελευθερώσει κεφάλαια.
Σημειώνεται ότι σε ανάλογες πρωτοβουλίες προχωρούν και ανταγωνιστές της AXA όπως η Metlife, που σκοπεύει να εισαγάγει στο χρηματιστήριο την μονάδα ασφαλειών ζωής της. Η κίνηση της ΑΧΑ μπορεί να αμβλύνει τις ανησυχίες ορισμένων επενδυτών για το εάν είναι απαραίτητο για τον όμιλο να έχει δυο ξεχωριστές μονάδες διαχείρισης ενεργητικού, την AXA IM που δραστηριοποιείται στην Ευρώπη και την ΑΧΑ ΑΒ πο δραστηριοποιείται στις ΗΠΑ.
“Είμαστε πεπεισμένοι ότι οι δραστηριότητές μας στις ΗΠΑ θα είναι σε καλύτερη θέση ως εισηγμένη εταιρεία στη χώρα”, τόνισε ο κ. Buberl ο οποίος έχει αποκλείσει μεγάλες εξαγορές και έχει δεσμευθεί να ενισχύσει την κερδοφορία της ΑΧΑ μέσω της τιμολογιακής πολιτικής και μέτρων για την μείωση του κόστους.
Τα έσοδα από την αρχική δημόσια εγγραφή των μονάδων στις ΗΠΑ θα επανεπενδυθούν στους κλάδους υγείας, ζωής και γενικών ασφαλειών, ενώ μέρους του ρευστού θα μπορούσε να επιστραφεί στους μετόχους.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών της Barclays, οι δραστηριότητες της ΑΧΑ στις ΗΠΑ -συμπεριλαμβανομένης και της εταιρείας διαχείρισης ενεργητικού Alliance Bernstein- αντιπροσωπεύουν κέρδη 1,1 δισ. ευρώ ή το 19% των συνολικών κερδών του ομίλου το 2016