back to top
35.3 C
Athens
Σάββατο 8 Αυγούστου 2026

ΕΡΓΑΝΗ: Αυξάνονται οι θέσεις πλήρους απασχόλησης- συνεχίζει πτωτικά η ανεργία

Συνεχίζουν να αυξάνονται οι σταθερές θέσεις εργασίας φέτος παρά την όξυνση της ενεργειακής κρίσης αμέσως μετά την πανδημία, με αποτέλεσμα κι ενώ η ανεργία υποχωρεί στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 12 ετών, οι νέες θέσεις εργασίας να είναι κατά κανόνα πλήρους απασχόλησης, έναντι αυτών μερικής απασχόλησης.

Αυτά προκύπτουν από στοιχεία του «Εργάνη», σύμφωνα με τα οποία στο πρώτο εξάμηνο φέτος, οι νέες συμβάσεις πλήρους απασχόλησης με 8ωρη και πενθήμερη εργασία, προσεγγίζουν το 55% στο σύνολο των νέων συμβάσεων.

- Advertisement -

Ειδικότερα, οι συμβάσεις πλήρους απασχόλησης είναι το 54,8% του συνόλου των νέων συμβάσεων στο πρώτο εξάμηνο του 2022. Το ποσοστό αυτό είναι υψηλότερο από το ποσοστό νέων θέσεων πλήρους απασχόλησης του 2019 και 2020, αλλά μικρότερο από το ποσοστό του 2021, όταν μετά από μία δύσκολη χρονιά, η οικονομία αντέδρασε σαν πιεσμένο ελατήριο και αυξήθηκε απότομα η ζήτηση, μμε αποτέλεσμα να αυξηθούν τότε, οι νέες συμβάσεις πλήρους απασχόλησης κατά 59,2%.

Το 2020-2021 σημειώθηκε αύξηση των νέων συμβάσεων πλήρους απασχόλησης, παρά την πανδημία, χάρη στα μέτρα στήριξης της απασχόλησης που έλαβε η κυβέρνηση.

- Advertisement -

Ωστόσο η συνέχιση της τάσης εν μέσω νέας ενεργειακής κρίσης αυτή τη φορά, έχει άλλη διάσταση αν συνδυασθεί με την τάση μείωσης της ανεργίας, η οποία σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, υποχώρησε στο 12,1% δηλαδή τρεις ποσοστιαίες μονάδες από πέρυσι στο τέλος του πρώτου εξαμήνου.

Στην αύξηση των νέων θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης έχουν συμβάλει οι χαμηλότεροι φόροι και οι χαμηλότερες ασφαλιστικές εισφορές ταυτόχρονα με το θετικό επιχειρηματικό περιβάλλον που ευνοεί ανάπτυξη και επενδύσεις. Συμβάλλει επίσης ο περιορισμός της γραφειοκρατίας, η διευκόλυνση των αδειοδοτήσεων και ο νέος εργασιακός νόμος 4808/21 και τα προγράμματα της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης.

Το εποχικά διορθωμένο ποσοστό ανεργίας τον Ιούνιο του 2022 ανήλθε σε 12,1% έναντι 15,0% τον Ιούνιο του 2021 και 12,5% τον Μάιο του 2022, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Οι απασχολούμενοι ανήλθαν σε 4.148.431 άτομα, σημειώνοντας αύξηση κατά 155.318 άτομα σε σχέση με τον Ιούνιο του 2021 (+3,9%) και αύξηση κατά 12.020 άτομα σε σχέση με τον Μάιο του 2022 (+0,3%).

Οι άνεργοι ανήλθαν σε 572.109 άτομα, σημειώνοντας μείωση κατά 130.976 άτομα σε σχέση με τον Ιούνιο του 2021 (-18,6%) και κατά 17.233 άτομα σε σχέση με τον Μάιο του 2022 (-2,9%).

Τα άτομα κάτω των 75 ετών που δεν περιλαμβάνονται στο εργατικό δυναμικό, ή “άτομα εκτός του εργατικού δυναμικού”, δηλαδή τα άτομα που δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία, ανήλθαν σε 3.110.882, σημειώνοντας μείωση κατά 55.254 άτομα σε σχέση με τον Ιούνιο του 2021 (-1,7%) και αύξηση κατά 2.560 άτομα σε σχέση με τον Μάιο του 2022 (+0,1%).

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Ποιες αποζημιώσεις και ενισχύσεις θα λάβουν οι πυρόπληκτοι

Την ανάγκη άμεσης στήριξης των πολιτών που επλήγησαν από τις μεγάλες πυρκαγιές υπογράμμισε ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

Ν. Βαγιάννης: Θέλουμε η ECG να γίνει σημείο αναφοράς για κάθε εταιρεία που κάνει το επόμενο βήμα εκτός συνόρων

Μέσα σε αυτό το απαιτητικό και διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον, η Export Credit Greece ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο, θέτοντας στο επίκεντρο τον μετασχηματισμό

Γ. Χατζηθεοδοσίου στο IW: Οι επιχειρήσεις να έχουν τη δυνατότητα να ασφαλιστούν ακόμη και με κρατική παρέμβαση

Το 19th Insurance Conference, αποτέλεσε την κορυφαία πλατφόρμα στρατηγικού διαλόγου για την ελληνική ασφαλιστική αγορά.

Νέα εφαρμογή για προσλήψεις έως 2 ημερών από την “ΕΡΓΑΝΗ”

Σε λειτουργία τέθηκε η νέα εφαρμογή «Ergani app» του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για έξυπνες συσκευές, μέσω της οποίας

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Το σύγχρονο αυτοκίνητο δεν ολοκληρώνεται πλέον στο εργοστάσιο

Ο M. Katsumata, GAC International, εξηγεί πώς το λογισμικό επαναπροσδιορίζει την έννοια της ποιότητας και η AION μεταφέρει αυτή τη νέα φιλοσοφία στην Ευρώπη

Ο Όμιλος ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ παρών στη δημόσια διαβούλευση του ν/σ για την αρωγή και την ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών

Υπογραμμίζοντας τη σημασία της πρόληψης, της προστασίας της ανθρώπινης ζωής, της υγείας και της περιουσίας των πολιτών

Cyber-Crash στη Wall Street: Χάκερ «χτυπούν» κολοσσούς των hedge funds – Ποιοι βρέθηκαν στο στόχαστρο

Για να παρακάμψουν τα αυστηρά συστήματα ασφαλείας, οι δράστες χρησιμοποίησαν τη μέθοδο του «voice phishing»

Μελέτη ICAP CRIF: Η ελληνική οικονομία διατηρεί θετική αναπτυξιακή δυναμική πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ

Tα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στην επιχειρηματική έκδοση «Οι κορυφαίοι κλάδοι της ελληνικής οικονομίας»

Δημοφιλή Άρθρα

Sorry. No data so far.

Ροή Ειδήσεων

Το σύγχρονο αυτοκίνητο δεν ολοκληρώνεται πλέον στο εργοστάσιο

Ο M. Katsumata, GAC International, εξηγεί πώς το λογισμικό επαναπροσδιορίζει την έννοια της ποιότητας και η AION μεταφέρει αυτή τη νέα φιλοσοφία στην Ευρώπη

Generali: Ισχυρά αποτελέσματα το α΄ 6μηνο παρά τις φυσικές καταστροφές

Εξαιρετική ανάπτυξη κατέγραψε ο Όμιλος σε λειτουργικά και προσαρμοσμένα καθαρά αποτελέσματα, με συμβολή από όλες τις επιχειρηματικές δραστηριότητες

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός ενημερώνει τους πυρόπληκτους της Δ. Αττικής για τα μέτρα στήριξης

Πολύτιμη ενημέρωση για τη διαδικασία αποζημίωσης, καθώς και ψυχολογική υποστήριξη, από κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους

Διακοπές με… ανοιχτή πρόσκληση στους διαρρήκτες – Οι κινήσεις που μπορούν να προστατεύσουν την κατοικία

Πρακτικές συμβουλές από την Υδρόγειο Ασφαλιστική, που δεν αφορούν μόνο τις κλειδαριές και τα συστήματα ασφαλείας