back to top
16.5 C
Athens
Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2026

Έρχονται τα εμβόλια-εξπρές! Έτοιμα μέσα σε μία μόνο εβδομάδα

Επιστήμονες στις ΗΠΑ ανέπτυξαν ένα νέου τύπου εμβόλιο RNA, το οποίο μπορεί να παραχθεί μέσα σε μια μόνο εβδομάδα και επιπλέον εύκολα τροποποιείται για διαφορετικές λοιμώξεις, πράγμα που θα επιτρέπει στους γιατρούς να ανταποκρίνονται άμεσα σε ξεσπάσματα διαφόρων επιδημιών.
Η σημερινή παραγωγή αντιγριπικών εμβολίων, που απαιτεί την ανάπτυξη των κατάλληλων κάθε φορά ιών μέσα σε αυγά κοτόπουλων, διαρκεί αρκετούς μήνες. Έτσι, όταν ξαφνικά ξεσπά μια επιδημία ή πανδημία γρίπης όπως το 2009, δεν υπάρχει έως τώρα τρόπος για την ταχύτατη παραγωγή εμβολίων. Καθόλου τυχαία, η νέα έρευνα χρηματοδοτήθηκε και από τον Στρατό των ΗΠΑ.

Μέχρι στιγμής οι Αμερικανοί ερευνητές έχουν αναπτύξει εμβόλια RNA κατά του ιού Έμπολα, του ιού της γρίπης Η1Ν1 και του τοξοπλάσματος (συγγενικού του παρασίτου που προκαλεί ελονοσία), τα οποία αποδείχθηκαν αποτελεσματικά 100% σε τεστ που έγιναν σε ποντίκια.
Το εμβόλιο αποτελείται από τμήματα γενετικού υλικού του μορίου του αγγελιαφόρου RNA (mRNA), τα οποία τοποθετούνται μέσα σε ένα άλλο μόριο, που μεταφέρει το RNA στα κύτταρα-στόχους. Εκεί «μεταφράζεται» σε πρωτεΐνες, οι οποίες «πυροδοτούν» την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού.

- Advertisement -

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου ΜΙΤ, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Ντάνιελ ‘Αντερσον του Τμήματος Χημικών Μηχανικών, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), δήλωσαν ότι ήδη δοκιμάζουν την ίδια τεχνική για να αναπτύξουν αντικαρκινικά εμβόλια, που θα «διδάσκουν» το ανοσοποιητικό σύστημα να αναγνωρίζει και να καταστρέφει τους όγκους.

Τα περισσότερα παραδοσιακά εμβόλια συνίστανται σε μια αδρανοποιημένη μορφή του ιού ή άλλου παθογόνου μικροοργανισμού. Όμως αυτά τα εμβόλια χρειάζονται πολύ χρόνο για να παραχθούν και επιπλέον κρύβουν κινδύνους στην περίπτωση μερικών ασθενειών. ‘Αλλου είδους εμβόλια βασίζονται σε πρωτεΐνες που παράγονται από το μικρόβιο, όμως δεν προκαλούν πάντα μια ισχυρή ανοσολογική ανταπόκριση.

- Advertisement -

Αντίθετα, τα εμβόλια RNA αποτελούν μια πιο ελκυστική λύση, επειδή «αναγκάζουν» τον οργανισμό να έχει άμεση και ισχυρή αντίδραση. Η ιδέα να χρησιμοποιηθεί το αγγελιαφόρο RNA στα εμβόλια υπάρχει εδώ και περίπου 30 χρόνια, αλλά έως τώρα υπήρχαν δυσκολίες, κυρίως στο να βρεθεί ένας ασφαλής και αποτελεσματικός τρόπος για την διείσδυσή του στα κύτταρα του ασθενούς, κάτι που φαίνεται να επιτυγχάνει η νέα μέθοδος.

Το εμβόλιο RNA «πακετάρεται» μέσα σε ένα σφαιρικό νανοσωματίδιο διαμέτρου 150 νανομέτρων (δισεκατομμυριοστών του μέτρου), φτιαγμένο από υλικό κατάλληλα διαμορφωμένο για να δεχτεί το RNA. Το όλο φαρμακευτικό μόριο έχει παρόμοιο μέγεθος με πολλούς ιούς, πράγμα που επιτρέπει στα νανοσωματίδια με το DNA του εμβολίου να «τρυπώνουν» στα κύτταρα, εκμεταλλευόμενα τις ίδιες επιφανειακές πρωτεΐνες που χρησιμοποιούν και οι ιοί για να διεισδύσουν.

Τροποποιώντας κατάλληλα τη γενετική αλληλουχία του RNA, οι επιστήμονες μπορούν να σχεδιάσουν εμβόλια που παράγουν σχεδόν οποιαδήποτε πρωτεΐνη θέλουν. Το εμβόλιο χορηγείται ενδομυικά και μόλις τα νανοσωματίδια εισέλθουν στα κύτταρα, το κρυμμένο μέσα σε αυτά RNA «μεταφράζεται» σε πρωτεΐνες. Αυτές απελευθερώνονται και ενεργοποιούν την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος κατά του παθογόνου μικροοργανισμού, ενεργοποιώντας τόσο τα Τ-λεμφοκύτταρα, όσο και αντισώματα.

Στα τεστ, τα πειραματόζωα που έλαβαν μια μόνο δόση των εμβολίων, δεν εμφάνισαν κανένα σύμπτωμα της νόσου, παρόλο που είχαν εκτεθεί σε ιούς Έμπολα και γρίπης Η1Ν1, καθώς και σε τοξόπλασμα.

Οι ερευνητές δήλωσαν βέβαιοι ότι τα εμβόλια τους θα είναι ασφαλέστερα από τα εμβόλια DNA (μία άλλη εναλλακτική λύση), επειδή το RNA, αντίθετα με το RNA, δεν μπορεί να ενσωματωθεί στο γονιδίωμα του οργανισμού και να του προκαλέσει μεταλλάξεις.

Οι επιστήμονες του ΜΙΤ σχεδιάζουν να ιδρύσουν μια εταιρεία για να αξιοποιήσουν εμπορικά την εφεύρεσή τους, ενώ ελπίζουν να δημιουργήσουν εμβόλια και για άλλους ιούς, όπως τον Ζίκα.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Γεωργιάδης: Νομοσχέδιο για καινοτόμα φάρμακα, αυξήσεις στους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ και 5.000 προσλήψεις στο ΕΣΥ

Ο υπουργός Υγείας παρουσίασε τους βασικούς άξονες του νέου νομοσχεδίου και τις επερχόμενες αλλαγές 

Ζητείται άμεση τήρηση της νομοθεσίας για την επιλογή υπευθύνων στα ΤΕΠ

Η ΕΕΕΙ προειδοποιεί ότι η παράκαμψη της εξειδίκευσης υπονομεύει την ασφάλεια των ασθενών και τη θεσμική συνέπεια του ΕΣΥ

Η Ελλάδα αλλάζει σελίδα στις μεταμοσχεύσεις: Ιστορική αύξηση και νέο τοπίο στη δωρεά οργάνων

Η μεταμόσχευση στη χώρα μας δεν είναι πια σπάνια δυνατότητα, αλλά ρεαλιστική προοπτική για περισσότερους ασθενείς

Εβδομαδιαία εικόνα αναπνευστικών λοιμώξεων στην Ελλάδα: Μείωση COVID‑19 και γρίπης, σταθερά χαμηλά τα επίπεδα RSV

Ήρεμη κάμψη στους δείκτες των αναπνευστικών λοιμώξεων, χωρίς όμως να λείπουν οι υπενθυμίσεις ότι η εποχική πίεση παραμένει

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Εθνική Πολιτική για τον Καρκίνο 2026: Ο ΣΦΕΕ συγκεντρώνει όλους τους φορείς σε μια κρίσιμη συζήτηση για το μέλλον της ογκολογικής φροντίδας

Η ανάγκη για μια σταθερή, ολοκληρωμένη και ασθενοκεντρική στρατηγική στο επίκεντρο της 4ης Ετήσιας Συνάντησης για την Εθνική Πολιτική για τον Καρκίνο

Γεωργιάδης: Νομοσχέδιο για καινοτόμα φάρμακα, αυξήσεις στους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ και 5.000 προσλήψεις στο ΕΣΥ

Ο υπουργός Υγείας παρουσίασε τους βασικούς άξονες του νέου νομοσχεδίου και τις επερχόμενες αλλαγές 

Εθνική Ασφαλιστική: Ξεκλειδώνει τον ανταγωνισμό, ανοίγει την πόρτα σε νέους παίκτες

Επιβεβαιώνεται το από 15/1 ρεπορτάζ του «ΙW» – Τρία ερωτήματα για το επικείμενο ντιλ με τη Βιοϊατρική και πότε αναμένονται επίσημες απαντήσεις

Αύξηση-έκπληξη στον κατώτατο μισθό

Μισθωτοί δημόσιου και ιδιωτικού τομέα θα δουν από το τέλος του μήνα τις αποδοχές τους να «φουσκώνουν»

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Εθνική Πολιτική για τον Καρκίνο 2026: Ο ΣΦΕΕ συγκεντρώνει όλους τους φορείς σε μια κρίσιμη συζήτηση για το μέλλον της ογκολογικής φροντίδας

Η ανάγκη για μια σταθερή, ολοκληρωμένη και ασθενοκεντρική στρατηγική στο επίκεντρο της 4ης Ετήσιας Συνάντησης για την Εθνική Πολιτική για τον Καρκίνο

Η Βιολάντα πενθεί και στηρίζει τις οικογένειες των θυμάτων

Προχωρά σε επιπλέον οικονομική ενίσχυση των οικογενειών των θυμάτων, καθώς και στην παροχή ψυχολογικής υποστήριξης για όλο το προσωπικό

Γεωργιάδης: Νομοσχέδιο για καινοτόμα φάρμακα, αυξήσεις στους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ και 5.000 προσλήψεις στο ΕΣΥ

Ο υπουργός Υγείας παρουσίασε τους βασικούς άξονες του νέου νομοσχεδίου και τις επερχόμενες αλλαγές 

Socialinnov και HP φέρνουν την ψηφιακή εκπαίδευση πιο κοντά στις τοπικές κοινωνίες

Το πρόγραμμα Tech Talent School έρχεται να γεφυρώσει το ψηφιακό χάσμα προσφέροντας δωρεάν εκπαίδευση, εξοπλισμό και συνεχή υποστήριξη

Αμοιβές ασφαλιστών, παραβιάσεις και ευθύνες στη μεγάλη εκδήλωση του ΕΕΑ

Ο νομικός Παντελής Πολυχρονίδης χαρακτήρισε παράνομες τις μονομερείς παρεμβάσεις που θέλουν να επιβάλουν οι ασφαλιστικές