back to top
19.6 C
Athens
Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2026

Εποχική γρίπη: Ρεκόρ 5ετίας σε θανάτους και εισαγωγές

Η εποχική γρίπη όπου να ‘ναι μας αποχαιρετά. Πίσω της όμως αφήνει ένα θλιβερό ρεκόρ θανάτων και εισαγωγών σε ΜΕΘ, αποτυπώνοντας το «βαρύ φορτίο» που πληρώνει η χώρα εξαιτίας της ολιγωρίας και των παραλείψεων του Υπουργείου Υγείας.

intensive-care-unitΣύμφωνα με τα επιδημιολογικά στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ (FLU WEEK 12), από τις 28/9/15, που ξεκίνησε η επιδημιολογική επιτήρηση της γρίπης στην Ελλάδα, μέχρι και τις 27/3/16, που δημοσιεύτηκε η πλέον πρόσφατη έκθεση, καταγράφηκαν συνολικά 183 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη, εκ των οποίων οι 158 αφορούσαν ασθενείς που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ.

- Advertisement -

Παράλληλα, καταγράφηκαν 429 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, εκ των οποίων τα 402 νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ. Επίσης, μέχρι τις 31 Μαρτίου καταγράφηκε ένας ακόμη θάνατος από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη, ασθενούς ο οποίος επίσης είχε νοσηλευτεί σε ΜΕΘ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την περίοδο 2012-2013 (FLU WEEK 20), με τις δεδομένες ελλείψεις στις ΜΕΘ, είχαν καταγραφεί αντίστοιχα 43 θάνατοι και 108 εισαγωγές σε ΜΕΘ, ενώ την περίοδο 2011-2012 οι θάνατοι ήταν 54 και οι εισαγωγές σε ΜΕΘ 121 (FLU WEEK 20-2012).

- Advertisement -

«Το Υπουργείο Υγείας, έχει βαρύτατες ευθύνες, για σωρεία παραλείψεων που οδήγησαν στο τραγικό αυτό αποτέλεσμα» σχολιάζει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.

Όπως εξηγεί, η φετινή χρονιά ήταν η μοναδική που δεν έγινε  η επιβεβλημένη εκστρατεία ενημέρωσης των ομάδων υψηλού κινδύνου για τον αντιγριπικό εμβολιασμό, όπως γινόταν κάθε φθινόπωρο. «Το αποτέλεσμα ήταν φέτος ο πληθυσμός να έχει τη χαμηλότερη εμβολιαστική κάλυψη από κάθε άλλη χρονιά» τονίζει. Επισημαίνει, παράλληλα, ότι δεν υπήρξε μέριμνα για να ανανεωθούν έγκαιρα οι συμβάσεις του προσωπικού στις ΜΕΘ που έληξαν το φθινόπωρο, με αποτέλεσμα να μπουν δεκάδες «λουκέτα» σε κρεβάτια λίγο πριν την έναρξη του φετινού «κύματος» γρίπης. Υπενθυμίζεται πως από τις 23 Φλεβάρη, που δημοσιεύτηκε η σχετική προκήρυξη για 100 γιατρούς και 500 νοσηλευτές (εδώ), ο διαγωνισμός ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί.

«Τα νοσοκομεία τους τελευταίους μήνες παραμένουν ακέφαλα, χωρίς διοικήσεις, με αποτέλεσμα να υπολειτουργούν και να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες που δημιούργησε η επιδημία» επισημαίνει, τέλος, ο ΙΣΑ.

Σε χαμηλά επίπεδα η δραστηριότητα της γρίπης 

flu1Σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες του ΚΕΕΛΠΝΟ, κατά την εβδομάδα 12/2016 (21-27 Μαρτίου 2016) οι επισκέψεις σε ιατρό για γριπώδη συνδρομή παρέμειναν σταθερές σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα 11/2016. Την ίδια περίοδο, στα Εθνικά Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης και στο Μικροβιολογικό Εργαστήριο του ΕΚΠΑ ελέγχθηκαν για ιούς γρίπης συνολικά 120 κλινικά δείγματα, όλα από τα νοσοκομεία.

Το φετινό «κύμα» επομένως βρίσκεται σε συνεχή εξασθένιση όσο προχωράει η άνοιξη και αναμένεται σύντομα να μας αφήσει. Η τελευταία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης για την περίοδο 2015-2016 αναμένεται να εκδοθεί στις 23 Μαΐου, ενώ τα δεδομένα θα αρχίσουν πάλι να καταγράφονται από τους επιστήμονες τον ερχόμενο Σεπτέμβρη.

Πηγή: virus.com.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Όταν το «ολιστικό» γίνεται άλλοθι για το «τα κάνω όλα»

Μια μεγάλη παρανόηση επιχειρεί να αποσαφηνίσει η Δρ. Ιωάννα Θεοδωρακοπούλου

Έρευνα και Καινοτομία στην Ελλάδα – Η νέα μελέτη της διαΝΕΟσις αποτυπώνει πρόοδο, αντιφάσεις και 3 κεντρικές κατευθύνσεις πολιτικής

Ο οργανισμός ανατέμνει το Εθνικό Σύστημα Καινοτομίας, καταγράφοντας τόσο τα βήματα προόδου όσο και τις δομικές αδυναμίες του

Πλασμαφαίρεση: Τι είναι, πώς εφαρμόζεται, ποιες είναι οι ενδείξεις της

Μια από τις πιο άμεσα δραστικές παρεμβάσεις της σύγχρονης ιατρικής, που απαιτεί οργανωμένη μονάδα, εξειδικευμένο προσωπικό και αυστηρή τήρηση πρωτοκόλλων

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

INTERLIFE: Θετικό Πρόσημο στα Οικονομικά Μεγέθη του Α’ Εξαμήνου 2026

Κερδοφορία, αύξηση Παραγωγής Ασφαλίστρων, Ενεργητικού, Επενδύσεων και Αποθεμάτων καθώς και υψηλοί Δείκτες Φερεγγυότητας χαρακτηρίζουν τα Αποτελέσματα του Α’ Εξαμήνου 2026 της INTERLIFE.

Medifirst: Κατ’ οίκον αιμοληψία για μεγαλύτερη ευκολία και εξοικονόμηση χρόνου

Μια υπηρεσία που απαντά στις ανάγκες όσων δυσκολεύονται να μετακινηθούν ή επιθυμούν να πραγματοποιούν τις απαραίτητες εξετάσεις τους

Ο Σεπτέμβριος επαναφέρει στο προσκήνιο τις ασφαλιστικές εκκρεμότητες

Μετά την καλοκαιρινή περίοδο, οι καθημερινές υποχρεώσεις επανέρχονται και μαζί τους ζητήματα που συχνά μετατίθενται για «μετά τις διακοπές»

Gold Badge στο ΥΓΕΙΑ από τον European Cancer Organisation

Μια ευρωπαϊκή διάκριση με ιδιαίτερη σημασία για τον χώρο της ιδιωτικής υγείας απέσπασε το ΥΓΕΙΑ, καθώς έλαβε το INTERACT-EUROPE Gold Badge

Δημοφιλή Άρθρα

Sorry. No data so far.

Ροή Ειδήσεων

Το Insurance World στο MDRT Day 2026 – Διάλογος με τους leaders της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης

Με ενεργό παρουσία στο MDRT Day by MCC Hellas 2026, που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Aldemar Olympian Village στην Αρχαία Ολυμπία, συμμετείχε σήμερα το Insurance World

Syndea: Στη Βουδαπέστη για το 29ο Συνέδριο «Μαζί, χτίζουμε γέφυρες συνεργασίας και εξέλιξης»

Το Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου το ξενοδοχείο Marriott της Βουδαπέστης μπροστά στον μαγικό Δούναβη, υποδέχθηκε το 29ο Ετήσιο Συνέδριο της Syndea

Ε.Ε.Α.-Πάντειο: 5 εξειδικευμένα διαδικτυακά σεμινάρια – 1o webinar: «Η Τεχνητή Νοημοσύνη στη Διοίκηση και στην Εκπαίδευση: Εργαλεία και Τεχνικές» | Πέμπτη 1/10

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, σταθερά προσηλωμένο στη συνεχή επιμόρφωση και την ανάπτυξη γνώσεων και δεξιοτήτων

Ο πιστωτικός κίνδυνος για τις επιχειρήσεις του κλάδου παραμένει υψηλός στις περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές.

Μετά από έναν ρυθμό αύξησης  κατά 1,4% το 2025, ο ρυθμός ανάπτυξης του κλάδου κατασκευών προβλέπεται ότι μειωθεί το 2026

INTERLIFE: Θετικό Πρόσημο στα Οικονομικά Μεγέθη του Α’ Εξαμήνου 2026

Κερδοφορία, αύξηση Παραγωγής Ασφαλίστρων, Ενεργητικού, Επενδύσεων και Αποθεμάτων καθώς και υψηλοί Δείκτες Φερεγγυότητας χαρακτηρίζουν τα Αποτελέσματα του Α’ Εξαμήνου 2026 της INTERLIFE.