back to top
21 C
Athens
Πέμπτη 24 Απριλίου 2025

Εποχική γρίπη: Ρεκόρ 5ετίας σε θανάτους και εισαγωγές

Η εποχική γρίπη όπου να ‘ναι μας αποχαιρετά. Πίσω της όμως αφήνει ένα θλιβερό ρεκόρ θανάτων και εισαγωγών σε ΜΕΘ, αποτυπώνοντας το «βαρύ φορτίο» που πληρώνει η χώρα εξαιτίας της ολιγωρίας και των παραλείψεων του Υπουργείου Υγείας.

intensive-care-unitΣύμφωνα με τα επιδημιολογικά στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ (FLU WEEK 12), από τις 28/9/15, που ξεκίνησε η επιδημιολογική επιτήρηση της γρίπης στην Ελλάδα, μέχρι και τις 27/3/16, που δημοσιεύτηκε η πλέον πρόσφατη έκθεση, καταγράφηκαν συνολικά 183 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη, εκ των οποίων οι 158 αφορούσαν ασθενείς που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ.

- Advertisement -

Παράλληλα, καταγράφηκαν 429 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, εκ των οποίων τα 402 νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ. Επίσης, μέχρι τις 31 Μαρτίου καταγράφηκε ένας ακόμη θάνατος από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη, ασθενούς ο οποίος επίσης είχε νοσηλευτεί σε ΜΕΘ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την περίοδο 2012-2013 (FLU WEEK 20), με τις δεδομένες ελλείψεις στις ΜΕΘ, είχαν καταγραφεί αντίστοιχα 43 θάνατοι και 108 εισαγωγές σε ΜΕΘ, ενώ την περίοδο 2011-2012 οι θάνατοι ήταν 54 και οι εισαγωγές σε ΜΕΘ 121 (FLU WEEK 20-2012).

- Advertisement -

«Το Υπουργείο Υγείας, έχει βαρύτατες ευθύνες, για σωρεία παραλείψεων που οδήγησαν στο τραγικό αυτό αποτέλεσμα» σχολιάζει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.

Όπως εξηγεί, η φετινή χρονιά ήταν η μοναδική που δεν έγινε  η επιβεβλημένη εκστρατεία ενημέρωσης των ομάδων υψηλού κινδύνου για τον αντιγριπικό εμβολιασμό, όπως γινόταν κάθε φθινόπωρο. «Το αποτέλεσμα ήταν φέτος ο πληθυσμός να έχει τη χαμηλότερη εμβολιαστική κάλυψη από κάθε άλλη χρονιά» τονίζει. Επισημαίνει, παράλληλα, ότι δεν υπήρξε μέριμνα για να ανανεωθούν έγκαιρα οι συμβάσεις του προσωπικού στις ΜΕΘ που έληξαν το φθινόπωρο, με αποτέλεσμα να μπουν δεκάδες «λουκέτα» σε κρεβάτια λίγο πριν την έναρξη του φετινού «κύματος» γρίπης. Υπενθυμίζεται πως από τις 23 Φλεβάρη, που δημοσιεύτηκε η σχετική προκήρυξη για 100 γιατρούς και 500 νοσηλευτές (εδώ), ο διαγωνισμός ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί.

«Τα νοσοκομεία τους τελευταίους μήνες παραμένουν ακέφαλα, χωρίς διοικήσεις, με αποτέλεσμα να υπολειτουργούν και να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες που δημιούργησε η επιδημία» επισημαίνει, τέλος, ο ΙΣΑ.

Σε χαμηλά επίπεδα η δραστηριότητα της γρίπης 

flu1Σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες του ΚΕΕΛΠΝΟ, κατά την εβδομάδα 12/2016 (21-27 Μαρτίου 2016) οι επισκέψεις σε ιατρό για γριπώδη συνδρομή παρέμειναν σταθερές σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα 11/2016. Την ίδια περίοδο, στα Εθνικά Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης και στο Μικροβιολογικό Εργαστήριο του ΕΚΠΑ ελέγχθηκαν για ιούς γρίπης συνολικά 120 κλινικά δείγματα, όλα από τα νοσοκομεία.

Το φετινό «κύμα» επομένως βρίσκεται σε συνεχή εξασθένιση όσο προχωράει η άνοιξη και αναμένεται σύντομα να μας αφήσει. Η τελευταία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης για την περίοδο 2015-2016 αναμένεται να εκδοθεί στις 23 Μαΐου, ενώ τα δεδομένα θα αρχίσουν πάλι να καταγράφονται από τους επιστήμονες τον ερχόμενο Σεπτέμβρη.

Πηγή: virus.com.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Η Ελλάδα πρωταθλήτρια θανάτων λόγω μικροβιακής αντοχής

Σημαντική αύξηση των λοιμώξεων με αντοχή στα αντιβιοτικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας covid-19 παρατηρήθηκε και στη χώρα μας με βάση δεδομένα από το σύστημα επιτήρησης μικροβιακής

ΤΕΑ ΙΣΑ: Ένα case study διά στόματος Γ. Πατούλη

Από το βήμα του συνεδρίου μίλησε ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, κάνοντας λόγο για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι κοινωνίες

Ξένες φαρμακευτικές: Ξεχείλισε το ποτήρι στο χώρο του Φαρμάκου

Για ολιγωρία κατηγορεί την πολιτική ηγεσία το Pharma Innovation Forum ως προς τις δεσμεύσεις της για τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης και την εξυγίανση του συστήματος Υγείας. Αδιέξοδη χαρακτηρίζει την πολιτική αυτή το PIF, τονίζοντας ότι η κατάτμηση του προϋπολογισμού δεν είναι λύση.

Ν. «Άγιος Ανδρέας»: Ποιον «καίει» το πόρισμα της ΕΔΕ για τον θάνατο του 49χρονου

Φως αναμένεται να ριχθεί με την ΕΔΕ στην υπόθεση του θανάτου του 49χρονου Θοδωρή Νεμουτιάνου έξω από το νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» στην Πάτρα. Η διαδικασία κυλά αργά, χωρίς επίσημες ανακοινώσεις, ενώ αρχικά είχε εκδιωχθεί εκπαιδευόμενη νοσηλεύτρια.

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία – 28 Απριλίου 2025


Η Παγκόσμια Ημέρα για την Ασφάλεια και Υγεία στην Εργασία, την οποία τιμά κάθε χρόνο, στις 28 Απριλίου, η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO), εστιάζει...

EIAΣ: Εκπαιδευτικό σεμινάριο ασφαλίσεων επαγγελματικής ευθύνης

Οι Ασφαλίσεις Επαγγελματικής Ευθύνης αποτελούν εξαιρετικά ανερχόμενο τομέα άσκησης ασφαλιστικής δραστηριότητας, τόσο στη χώρα μας

Φιλίππα Μιχάλη, NN Hellas: Oι Έλληνες συνεχίζουν να είναι υπασφαλισμένοι

Tο έμπειρο στέλεχος της ασφαλιστικής αγοράς κα. Φιλίππα Μιχάλη στο Brokers Time...

Η ΑΤΛΑΝΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ για τη συγχώνευση Baloise – Helvetia

Με ιδιαίτερη χαρά η ΑΤΛΑΝΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ Α.Ε.Γ.Α ανακοινώνει ότι ο μέτοχος μειοψηφίας Ελβετικός Όμιλος Baloise και ο Ελβετικός Όμιλος Helvetia πρόκειται να ενωθούν

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία – 28 Απριλίου 2025


Η Παγκόσμια Ημέρα για την Ασφάλεια και Υγεία στην...

EIAΣ: Εκπαιδευτικό σεμινάριο ασφαλίσεων επαγγελματικής ευθύνης

Οι Ασφαλίσεις Επαγγελματικής Ευθύνης αποτελούν εξαιρετικά ανερχόμενο τομέα άσκησης ασφαλιστικής δραστηριότητας, τόσο στη χώρα μας

Φιλίππα Μιχάλη, NN Hellas: Oι Έλληνες συνεχίζουν να είναι υπασφαλισμένοι

Tο έμπειρο στέλεχος της ασφαλιστικής αγοράς κα. Φιλίππα Μιχάλη στο Brokers Time...

Η ΑΤΛΑΝΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ για τη συγχώνευση Baloise – Helvetia

Με ιδιαίτερη χαρά η ΑΤΛΑΝΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ Α.Ε.Γ.Α ανακοινώνει ότι ο μέτοχος μειοψηφίας Ελβετικός Όμιλος Baloise και ο Ελβετικός Όμιλος Helvetia πρόκειται να ενωθούν

Νέο δωρεάν ηλεκτρονικό σεμινάριο του EEA για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα

Η Επιτροπή Γυναικείας Επιχειρηματικότητας του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών διοργανώνει το δεύτερο κατά σειρά, δωρέαν, webinar