back to top
25 C
Athens
Σάββατο 11 Ιουλίου 2026

Εποχική γρίπη: Ρεκόρ 5ετίας σε θανάτους και εισαγωγές

Η εποχική γρίπη όπου να ‘ναι μας αποχαιρετά. Πίσω της όμως αφήνει ένα θλιβερό ρεκόρ θανάτων και εισαγωγών σε ΜΕΘ, αποτυπώνοντας το «βαρύ φορτίο» που πληρώνει η χώρα εξαιτίας της ολιγωρίας και των παραλείψεων του Υπουργείου Υγείας.

intensive-care-unitΣύμφωνα με τα επιδημιολογικά στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ (FLU WEEK 12), από τις 28/9/15, που ξεκίνησε η επιδημιολογική επιτήρηση της γρίπης στην Ελλάδα, μέχρι και τις 27/3/16, που δημοσιεύτηκε η πλέον πρόσφατη έκθεση, καταγράφηκαν συνολικά 183 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη, εκ των οποίων οι 158 αφορούσαν ασθενείς που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ.

- Advertisement -

Παράλληλα, καταγράφηκαν 429 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, εκ των οποίων τα 402 νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ. Επίσης, μέχρι τις 31 Μαρτίου καταγράφηκε ένας ακόμη θάνατος από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη, ασθενούς ο οποίος επίσης είχε νοσηλευτεί σε ΜΕΘ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την περίοδο 2012-2013 (FLU WEEK 20), με τις δεδομένες ελλείψεις στις ΜΕΘ, είχαν καταγραφεί αντίστοιχα 43 θάνατοι και 108 εισαγωγές σε ΜΕΘ, ενώ την περίοδο 2011-2012 οι θάνατοι ήταν 54 και οι εισαγωγές σε ΜΕΘ 121 (FLU WEEK 20-2012).

- Advertisement -

«Το Υπουργείο Υγείας, έχει βαρύτατες ευθύνες, για σωρεία παραλείψεων που οδήγησαν στο τραγικό αυτό αποτέλεσμα» σχολιάζει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.

Όπως εξηγεί, η φετινή χρονιά ήταν η μοναδική που δεν έγινε  η επιβεβλημένη εκστρατεία ενημέρωσης των ομάδων υψηλού κινδύνου για τον αντιγριπικό εμβολιασμό, όπως γινόταν κάθε φθινόπωρο. «Το αποτέλεσμα ήταν φέτος ο πληθυσμός να έχει τη χαμηλότερη εμβολιαστική κάλυψη από κάθε άλλη χρονιά» τονίζει. Επισημαίνει, παράλληλα, ότι δεν υπήρξε μέριμνα για να ανανεωθούν έγκαιρα οι συμβάσεις του προσωπικού στις ΜΕΘ που έληξαν το φθινόπωρο, με αποτέλεσμα να μπουν δεκάδες «λουκέτα» σε κρεβάτια λίγο πριν την έναρξη του φετινού «κύματος» γρίπης. Υπενθυμίζεται πως από τις 23 Φλεβάρη, που δημοσιεύτηκε η σχετική προκήρυξη για 100 γιατρούς και 500 νοσηλευτές (εδώ), ο διαγωνισμός ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί.

«Τα νοσοκομεία τους τελευταίους μήνες παραμένουν ακέφαλα, χωρίς διοικήσεις, με αποτέλεσμα να υπολειτουργούν και να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες που δημιούργησε η επιδημία» επισημαίνει, τέλος, ο ΙΣΑ.

Σε χαμηλά επίπεδα η δραστηριότητα της γρίπης 

flu1Σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες του ΚΕΕΛΠΝΟ, κατά την εβδομάδα 12/2016 (21-27 Μαρτίου 2016) οι επισκέψεις σε ιατρό για γριπώδη συνδρομή παρέμειναν σταθερές σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα 11/2016. Την ίδια περίοδο, στα Εθνικά Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης και στο Μικροβιολογικό Εργαστήριο του ΕΚΠΑ ελέγχθηκαν για ιούς γρίπης συνολικά 120 κλινικά δείγματα, όλα από τα νοσοκομεία.

Το φετινό «κύμα» επομένως βρίσκεται σε συνεχή εξασθένιση όσο προχωράει η άνοιξη και αναμένεται σύντομα να μας αφήσει. Η τελευταία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης για την περίοδο 2015-2016 αναμένεται να εκδοθεί στις 23 Μαΐου, ενώ τα δεδομένα θα αρχίσουν πάλι να καταγράφονται από τους επιστήμονες τον ερχόμενο Σεπτέμβρη.

Πηγή: virus.com.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Εθελοντική αιμοδοσία στο Μετρό Συντάγματος: Το πιο ουσιαστικό check‑out πριν τις καλοκαιρινές διακοπές

Οι ανάγκες για αίμα παραμένουν υψηλές όλο το καλοκαίρι – Ραντεβού στις 13 και 14 Ιουλίου 2026, από 14:00 έως 20:00

Το Παίδων Πεντέλης πλήρως ανακαινισμένο: Ο Πρωθυπουργός εγκαινίασε το νέο παιδιατρικό νοσοκομείο

Ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε τη δημιουργία νέας παιδιατρικής δομής στη Δυτική Αθήνα

Το Ωνάσειο Νοσοκομείο θέτει σε λειτουργία την πρώτη κινητή μονάδα ECMO στην Ελλάδα

Η νέα υπηρεσία καλύπτει ένα κρίσιμο κενό στο σύστημα υγείας και θέτει βάσεις για οργανωμένο δίκτυο παραπομπής μεταξύ νοσοκομείων σε όλη την Ελλάδα

ΕΟΠΥΥ: Αλλαγές προϊσταμένων από τον νέο διοικητή

Ο κ. Ζαμάνης επέλεξε έμπειρα στελέχη για καίριες θέσεις, θέλοντας προφανώς να δημιουργήσει τη δική του ομάδα διοίκησης

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

12th MedTech Conference 2026: «Οι στρεβλώσεις παραμένουν – Ποιες μεταρρυθμίσεις έχουμε ανάγκη»

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στις 13/7 από την ethosEVENTS, με φυσική παρουσία στο Divani Caravel και παράλληλη μετάδοση μέσω της πλατφόρμας LiveOn Events+

Καλοκαιρινός ύπνος: Γιατί δυσκολευόμαστε να κοιμηθούμε και πώς μπορούμε να βελτιώσουμε την ποιότητά του

Το Εργαστήριο Ύπνου του Ερρίκος Ντυνάν προτείνει απλές αλλά ουσιαστικές παρεμβάσεις

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για τα Ανοιχτά ΤΕΑ

Μεταξύ άλλων θεσπίζεται το Ομαδικό Ασφαλιστικό Προϊόν Επαγγελματικής Συνταξιοδότησης, που θα εκδίδεται από ασφαλιστικές εταιρείες

Εθελοντική αιμοδοσία στο Μετρό Συντάγματος: Το πιο ουσιαστικό check‑out πριν τις καλοκαιρινές διακοπές

Οι ανάγκες για αίμα παραμένουν υψηλές όλο το καλοκαίρι – Ραντεβού στις 13 και 14 Ιουλίου 2026, από 14:00 έως 20:00

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

40 Χρόνια ΕΣΑΠΕ: Στις 16 Ιουλίου η κεντρική επετειακή εκδήλωση

Μια βραδιά αφιερωμένη στους ανθρώπους που διαμόρφωσαν και συνεχίζουν να διαμορφώνουν το μέλλον της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης

Ο καθαρισμός οικοπέδων ασπίδα απέναντι στις πυρκαγιές

Η Υδρόγειος Ασφαλιστική υπενθυμίζει ότι η πρόληψη αποτελεί το πρώτο και σημαντικότερο βήμα για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, της περιουσίας και του φυσικού περιβάλλοντος

Οι πρώτοι μεσίτες ασφαλίσεων στον κόσμο για το 2025

Σύμφωνα με την ετήσια κατάταξη του οίκου αξιολόγησης AM Best

Αύξηση 22,5% στην παραγωγή ασφαλίστρων ζωής και υγείας το πρώτο τρίμηνο

Σημαντική άνοδος στα προϊόντα ζωής συνδεδεμένα με επενδύσεις

Με webinar για τον νέο ΚΟΚ συνεχίζονται οι δράσεις του Panormos Business Center

Την Παρασκευή 17/7, με εισηγητή τον Δ. Μαυρέλη, Τμηματάρχη Τροχαίας Αττικής