back to top
24.7 C
Athens
Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2026

Επεκτείνεται κατά 6 έως 12 μήνες η προστασία από κατασχέσεις και οφειλές πληγέντων από θεομηνίες

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Επεκτείνεται κατά 6 έως 12 μήνες από τον ήδη ισχύοντα, ο χρόνος προστασίας από κατασχέσεις και εισπράξεις ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο για πολίτες που έχουν πληγεί από θεομηνίες με τροπολογία που κατατέθηκε χθες στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για το Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής. Παράλληλα, με άλλες διατάξεις της τροπολογίας προβλέπονται μέτρα για την αντιμετώπιση των δυσμενών συνεπειών σε επιχειρήσεις και αγρότες των Δήμων Βόλου και Νοτίου Πηλίου που κηρύχθηκαν πριν από λίγες ημέρες σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στον Παγασητικό κόλπο. Επιπρόσθετα, με άλλη τροπολογία που κατατέθηκε στο ίδιο νομοσχέδιο εισάγονται παρεμβάσεις που αφορούν στον υπολογισμό της απόσβεσης εκπομπών οπτικοακουστικού περιεχομένου καθώς και ρυθμίσεις για τη διόρθωση προδήλων σφαλμάτων της Φορολογικής Διοίκησης προς όφελος των φορολογουμένων.

- Advertisement -

Πιο αναλυτικά, επεκτείνεται η αναστολή είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο και η αναστολή πλειστηριασμών και άλλων πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης εις βάρος πληγέντων σε εξαιρετικές περιπτώσεις σεισμών, πλημμυρών ή άλλων θεομηνιών. Τα μέτρα, που πρακτικά αφορούν στη Θεσσαλία και στις υπόλοιπες πληγείσες περιοχές, ισχύουν αναδρομικά από την 4η Σεπτεμβρίου 2024και θα εκδοθεί σχετική κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Πιο αναλυτικά, για τις κατηγορίες πολιτών που έχουν πληγεί από θεομηνίες προβλέπεται:

  • Αναστολή της είσπραξης των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο για 18 μήνες, δηλαδή για έξι μήνες επιπλέον των 12 μηνών που ισχύουν σήμερα. Σημειώνεται ότι διατηρείται η δυνατότητα για ρύθμιση των χρεών αυτών σε 24 μηνιαίες δόσεις, χωρίς η ρύθμιση αυτή να επιβαρύνεται με προσαύξηση λόγω εκπρόθεσμης καταβολής.
  • Αναστολή διενέργειας κάθε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης για χρονικό διάστημα μέχρι δώδεκα 12 μηνών από τη θεομηνία, δηλαδή για έξι μήνες επιπλέον των 6 μηνών που ισχύουν σήμερα, με δυνατότητα παράτασης για άλλους 6 μήνες. Διατηρείται, επίσης, για το χρονικό αυτό διάστημα η αναστολή των προθεσμιών άσκησης ενδίκων μέσων και βοηθημάτων που αφορούν σε εκκρεμείς διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης.

Επιπλέον, προβλέπεται η αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, η ρύθμιση πληρωμής δόσεων και η θέσπιση ενίσχυσης επιχειρήσεων και αγροτών που έχουν πληγεί στις περιοχές των Δήμων Βόλου και Νοτίου Πηλίου που κηρύχθηκαν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης λόγω του ακραίου φαινομένου το προηγούμενο διάστημα στον Παγασητικό κόλπο. Λεπτομέρειες της ρύθμισης θα εξειδικεύονται με Κοινή Απόφαση των αρμοδίων Υπουργών.

- Advertisement -

Επιπρόσθετα, προβλέπεται η πρόσληψη έκτακτου προσωπικού από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, διάρκειας έως 8 μήνες, με αντικείμενο τον σχεδιασμό, την ανάθεση και την εκτέλεση κατεπειγόντων έργων αποκατάστασης υποδομών σε περιοχές που κηρύχθηκαν ή παρέμειναν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, συνέπεια της κακοκαιρίας Daniel και Εlias τον Σεπτέμβριο του 2023.

Με άλλη διάταξη στην ίδια τροπολογία δίνεται παράταση της προθεσμίας για την έγκριση των ετήσιων χρηματοοικονομικών καταστάσεων κεφαλαιουχικών εταιρειών για την προηγούμενη εταιρική χρήση κατά 50 ημερολογιακές μέρες. Η παράταση χορηγείται, προκειμένου οι επαγγελματίες λογιστές – φοροτεχνικοί να διευκολυνθούν στο έργο τους σε σχέση με την κατάρτιση των οικονομικών καταστάσεων.

Τέλος, με άλλη τροπολογία:

  • Ορίζεται ότι η απόσβεση οπτικοακουστικών προγραμμάτων δεν θα εκτείνεται σε περίοδο 10 ετών, αλλά θα υπολογίζεται με βάση τα σχετικά λογιστικά πρότυπα.
  • Ρυθμίζεται το ζήτημα της διόρθωσης πρόδηλων σφαλμάτων της ΑΑΔΕ κατά την έκδοση πράξεων προσδιορισμού φόρου, δηλαδή, της δυνατότητας της ΑΑΔΕ να ανακαλεί πράξεις που έχουν προφανή λάθη. Η σημερινή διάταξη δεν επιτρέπει στην ΑΑΔΕ να ανακαλέσει μια πράξη που έχει προφανές λάθος, αν οι φορολογούμενοι έχουν προσφύγει κατά της πράξης αυτής, με αποτέλεσμα οι φορολογούμενοι είτε να κινδυνεύουν να χάσουν την προθεσμία για να προσβάλουν μια πράξη με προφανές λάθος, είτε να πρέπει να περιμένουν τη λήξη της διαδικασίας ενώπιον των δικαστηρίων – στο διάστημα αυτό η ΑΑΔΕ δεν έχει τη δυνατότητα να διορθώσει το προφανές σφάλμα που έχει κάνει. Με την τροπολογία επιτρέπεται στην ΑΑΔΕ να διορθώνει σφάλματά της, ακόμη κι αν οι φορολογούμενοι έχουν προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Ανασφάλιστα οχήματα οι κινούμενες βόμβες στους δρόμους – Αυστηρότεροι έλεγχοι και καθολική ασφάλιση για μεγαλύτερη οδική ασφάλεια

Τις βασικές προϋποθέσεις για ένα ασφαλέστερο και δικαιότερο σύστημα μετακινήσεων επισημαίνει ο Πρόεδρος του ΕΕΘ Κ. Μερελής

Πάνω από €1 δισ. το πακέτο της ΔΕΘ

Ο Ν. Παπαθανάσης προανήγγειλε ότι στο επίκεντρο των παρεμβάσεων θα βρεθούν η μεσαία τάξη, οι συνταξιούχοι, οι οικογένειες, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι νέοι

Ανασφάλιστα ΙΧ: Αυστηρό πλαίσιο ελέγχων με όπλο την AI

Η ΑΑΔΕ ενεργοποιεί δύο νέα Γραφεία Διοικητικών Ελέγχων, αλλά –για πρώτη φορά– και ένα σύστημα ΤΝ για εξέταση ενστάσεων

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Χρ. Μεγάλου: Εμπιστοσύνη στη διοίκηση της Εθνικής Ασφαλιστικής – Τι διεμήνυσε στον Σύλλογο για την πολιτική σταθερότητα

Σε ανοικτή συζήτηση που είχε ο Χρήστος Μεγάλου Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Πειραιώς με τον Σύλλογος της Εθνικής Ασφαλιστικής και την Διοίκηση

Το AI του υπουργείου Υγείας εντόπισε 231 “κόκκινες” ενδείξεις σε γιατρούς και κλινικές

Στο στόχαστρο του MedWatch βρίσκονται πλέον οι διαδικτυακές δραστηριότητες γιατρών, κλινικών και άλλων χώρων που δραστηριοποιούνται

Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Επεκτείνεται σε νέους κλάδους

Έξι νέοι κλάδοι μπαίνουν στον κύκλο της πλήρους εφαρμογής της ψηφιακής κάρτας εργασίας από τις 12 Οκτωβρίου

Το Health Voice της Εθνικής Ασφαλιστικής ανοίγει τη συζήτηση για την πρόληψη

Με επίκεντρο την πρόληψη και τη φροντίδα της υγείας στην καθημερινότητα κάνει πρεμιέρα το Health Voice, η νέα σειρά podcast και vidcast της Εθνικής Ασφαλιστικής

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Χρ. Μεγάλου: Εμπιστοσύνη στη διοίκηση της Εθνικής Ασφαλιστικής – Τι διεμήνυσε στον Σύλλογο για την πολιτική σταθερότητα

Σε ανοικτή συζήτηση που είχε ο Χρήστος Μεγάλου Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Πειραιώς με τον Σύλλογος της Εθνικής Ασφαλιστικής και την Διοίκηση

Νέο τεύχος του περιοδικού VOICE της Υδρογείου Ασφαλιστικής – Με το βλέμμα στην καινοτομία και τη συνεργασία

Το νέο τεύχος του εταιρικού περιοδικού VOICE της Υδρογείου Ασφαλιστικής κυκλοφόρησε, παρουσιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις

ΜΙΝΕΤΤΑ: Επιπλέον προνόμια υγείας για τους κατόχους νοσοκομειακών προγραμμάτων

Επιπλέον προνόμια υγείας παρέχονται στους κατόχους νοσοκομειακών προγραμμάτων της ΜΙΝΕΤΤΑ Ασφαλιστική, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση της εταιρείας.

AIG: Οι φθινοπωρινές καταιγίδες έρχονται – Τι πρέπει να προσέξουν οι πολίτες

Με αφορμή την έναρξη της φθινοπωρινής περιόδου και την πιθανότητα εκδήλωσης έντονων βροχοπτώσεων, η AIG Greece

Το κορυφαίο γεγονός της χρονιάς για το Risk Management πλησιάζει

Οι συμμετοχές για το 6ο Greek Risk Management Forum 2026 συνεχίζονται, με την ημερομηνία του συνεδρίου να πλησιάζει.