Το παραδοσιακό μοντέλο των διπλά τυφλών κλινικών μελετών, που αποτελούν τον «πυρήνα» για την έρευνα και ανάπτυξη νέων φαρμάκων ίσως σύντομα να μοιάζει παρωχημένο. Η αξιοποίηση των Big Data και η χρήση νέων τεχνολογιών στην υγεία, όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη, οι φορητές συσκευές (wearable devices) και οι εφαρμογές κινητών τηλεφώνων (apps) φέρνουν «επανάσταση» στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση κλινικών μελετών.
Οι νέες τεχνολογίες έχουν αποδείξει ότι μπορούν να επιταχύνουν δραματικά τη διαδικασία ανάπτυξης των νέων φαρμάκων, βελτιώνοντας την ποιότητα των κλινικών μελετών και μειώνοντας σημαντικά το κόστος. Παράλληλα, προσφέρουν πλούσια πραγματικά δεδομένα (real world data) για την αποτελεσματικότητα των νέων φαρμάκων.
Για παράδειγμα στις ΗΠΑ έχει ξεκινήσει μία μεγάλη κλινική μελέτη από το Department of Veterans Affairs. Περίπου 13.000 ασθενείς θα πάρουν μέρος από 50 διαφορετικά κέντρα αλλά η διαχείριση της μελέτης και η καταγραφή των αποτελεσμάτων και των παρενεργειών, θα γίνουν εξ ολοκλήρου ηλεκτρονικά, μέσω του Ηλεκτρονικού Φακέλου (EHR) των ασθενών!
Η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και των Big Data στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση κλινικών μελετών, θα συζητηθεί αναλυτικά στο β΄ πάνελ του 7th Clinical Research Conference (#crc18). Οι καλεσμένοι θα κληθούν, πιο συγκεκριμένα, να τοποθετηθούν στα εξής:
- Πώς επηρεάζει η ψηφιοποίηση της υγείας και τα Big Data το σχεδιασμό και την υλοποίηση των κλινικών μελετών
- Κίνδυνοι και Περιορισμοί στη χρήση νέων τεχνολογιών στις κλινικές μελέτες
- Ευκαιρίες στην αξιοποίηση των δεδομένων από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση στη χώρα μας
- Νεότερα στη διαχείριση και ανάλυση των κλινικών δεδομένων
- Ποιες είναι οι κύριες προκλήσεις στη διεξαγωγή κλινικών μελετών διεθνώς
Το συνέδριο διοργανώνεται από την ETHOS EVENTS σε συνεργασία με το περιοδικό για την πολιτική υγείας και φαρμάκου Pharma & Health Business, το portal virus.com.gr και το οικονομικό & επιχειρηματικό portal banks.com.gr.