back to top
36.5 C
Athens
Τρίτη 25 Αυγούστου 2026

Επαγγελματίες χωρίς ευθύνες, σε θέσεις υψηλής ευθύνης

Μας αρέσει να απαιτούμε, χωρίς να μας αρέσει να αναλαμβάνουμε ευθύνες. Ζητάμε εξηγήσεις, επιρρίπτοντας ευθύνες χωρίς να συνειδητοποιούμε τις δικές μας ευθύνες και τις ζημιές που απλόχερα ‘μοιράζουμε’. Αν πρόκειται για επαγγελματικές ευθύνες από ανεύθυνους ανθρώπους που κάθονται σε θέσεις κλειδιά,  ακόμα χειρότερα.

Ο Ανασφάλιστος βίωσε μία κατάσταση, η οποία αντικατοπτρίζει την Ελλάδα επί των ημερών του κορωνοϊού σε όλο το μεγαλείο της στο δημόσιο. Η κατάσταση αυτή, δεν είναι ούτε για γέλια, ούτε για κλάματα. Είναι απογοητευτική. Θα μπορούσε, όμως να μην ήταν, αν αποδίδονταν οι Ευθύνες.

- Advertisement -

Εργαζόμενος σε εφορία καταφατικά τόνισε σε φορολογούμενο ότι έχει προηγούμενες οφειλές και θα πρέπει να μιλήσει με τον λογιστή του για να τις ρυθμίσει. Ο άνθρωπος της ιστορίας μας προσήλθε στην εφορία για να εξοφλήσει άπαξ όλες τις οφειλές του φόρου εισοδήματος 2019. Δεν είχε βλέπετε εικόνα γιατί ο υπόχρεος έκανε από κοινού με τον σύζυγο δήλωση, οπότε ούτε αυτός, ούτε ο λογιστής μπορούσε να εκδώσει την ταυτότητα οφειλής. Ο άνθρωπος που καταφατικά τόνισε αυτά στον φορολογούμενο ήταν και αυτός εργαζόμενος στην εφορία, αλλά δεν είχε εικόνα ούτε και αυτός, καθώς ανεβοκατέβαινε, μεταφέροντας μηνύματα. Ο υπόχρεος ήταν υποχρεωμένος να παραμείνει εκτός κτιρίου λόγω του κορωνοϊού, οπότε και δεν υπήρχε αμεσότητα, ούτε ήτο και χρήσιμο να επιμένει σε αυτά που γνώριζε. Εντολές δέχονταν μόνο.

Εφυγε, λοιπόν και έκανε το γύρο του κόσμου, πήγε στον λογιστή, περίμενε στην σειρά του, επανέλαβε τις συστάσεις των ειδικών και άκουσε τα ίδια μία ακόμα φορά από τον λογιστή του. Στο χρόνο αυτό έχασε και δύο ραντεβού επαγγελματικά που είχε, ας προσθέσουμε τον συσσώρευση του φόρτου εργασίας και την ψυχική οδύνη.

- Advertisement -

Οταν τηλεφώνησε στην εφορία και τους είπε ορθά κοφτά ξανά τα ίδια, απαιτώντας να κλείσει η υπόθεση σε πέντε λεπτά, του είπαν ‘ξαναπεράστε’ σας παρακαλούμε πρόκειται για λάθος. Πέρασε τα εξόφλησε. Εξόφλησε και τα πρόστιμα από τρεις – 4 προηγούμενες οφειλές που στο σύνολο τους δεν ξεπερνούσαν τα 10 ευρώ. Αυτές ήταν οι οφειλές και προέρχονταν από καταβολές φόρων των οποίων στις δόσεις έλλειπαν 0,50 λεπτά του ευρώ, 0,60 λεπτά του ευρώ, 2 ευρώ.

Εργαζόμενοι σε θέσεις ευθύνης χωρίς καμία ευθύνη για τις ζημιές που προκαλούν καθημερινά σε τρίτους.  Γίνεται το δημόσιο θα μου πείτε να αναλαμβάνει ευθύνες; Υπάρχει περίπτωση οι εργαζόμενοι στο δημόσιο να έχουν ευθύνες για το επάγγελμα που ασκούν ; Εχουν πάντα δίκιο, όπως παλιά είχαν το αλάθητο οι ιατροί και τώρα τρέχουν να καλύψουν τις ευθύνες τους.

Εν μέχω κορωνοίού πολλά θα μπορούσαν να βελτιωθούν. Οι συνθήκες  για τους περισσότερους πολίτες χειροτέρεψαν. Κάποιοι πληρώνονται για να κάθονται.

Οι Αστικές και Επαγγελματικές Ευθύνες δεν είναι μόνο για να αποζημιώνεις τα θύματα, είναι και να προλαμβάνεις τον κίνδυνο. Πολλά θα είχε να οφεληθεί η Πολιτεία από αυτό.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

2 Gold βραβεία, 1 Silver απέσπασε η Deloitte με εφαρμογές AI

Πρόκειται για την καινοτόμο πλατφόρμα προγραμματισμού στελέχωσης του δημόσιου τομέα και τη mobile-first λύση «Smart Marinas»

Η Deloitte στη ΔΕΘ: Διάλογοι για το μέλλον, την ΤΝ και τον μετασχηματισμό του Δημοσίου

Η εκδήλωση ανέδειξε το ρόλο του ΑΙ για την εξέλιξη του δημόσιου τομέα και τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται για την Ελλάδα

Απορρίφθηκε η αγωγή του Ελληνικού Δημοσίου κατά της Novartis

Η απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών φέρνει νέα δεδομένα στη νομική διαχείριση της υπόθεσης Novartis.

Πόσα χρωστάνε στον ΕΦΚΑ οι ελληνικές ομάδες μπάσκετ;

Η τρέχουσα Ανάλυση Επικαιρότητας του ΚΕΠΕ εστιάζει στη 1η εθνική κατηγορία καλαθοσφαίρισης και τις ελληνικές ΚΑΕ

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Το «IW» στο Αμβούργο, καταγράφει τη μετάβαση της Globus Versicherungs στον όμιλο Allianz

Η θέση της Allianz ήταν σχεδόν επάλληλα με τις μεγαλύτερες αποθήκες του κόσμου στην πόλη της Χανσεατικής Ένωσης –της ελεύθερης ζώνης εμπορίου– στο Αμβούργο

Πόσα περιστατικά δηλώθηκαν στις 22 ελβετικές ασφαλιστικές ατυχημάτων το 2025

Σύμφωνα με τον Νόμο περί Ασφάλισης κατά Ατυχημάτων (UVG), όλοι οι εργαζόμενοι στην Ελβετία ασφαλίζονται υποχρεωτικά

Όταν ο Ανασφάλιστος άκουσε τον Δείκτη Υγείας ΕΔΑ να τρίζει

Όταν ο Ανασφάλιστος άκουσε να ‘τρίζει’  ο ΕΔΑ  την περασμένη εβδομάδα ……όταν είδε … πραγματικά… τι έγινε με τον  δείκτη υπολογισμού κόστους υγείας (ΕΔΑ)

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Η ζέστη δοκιμάζει τους οδηγούς – Πώς επηρεάζει την οδήγηση το καλοκαίρι

Η Apeiron Insurance Project αναδεικνύει τον παράγοντα της θερμοκρασίας ως μέρος της συνολικής συζήτησης για την οδική ασφάλεια

Το «IW» στο Αμβούργο, καταγράφει τη μετάβαση της Globus Versicherungs στον όμιλο Allianz

Η θέση της Allianz ήταν σχεδόν επάλληλα με τις μεγαλύτερες αποθήκες του κόσμου στην πόλη της Χανσεατικής Ένωσης –της ελεύθερης ζώνης εμπορίου– στο Αμβούργο

Η Κική Τσακαλδήμη στο MDRT DAY by MCC Hellas 2026

Από τις 24 έως τις 27 Σεπτεμβρίου 2026 στο Aldemar Olympian Village

Mega Brokers: 19% αύξηση παραγωγής το α΄ 7μηνο 2026

Τ. Χατζηθεοδοσίου: «Συνεχίζουμε να επενδύουμε στην ανάπτυξη του δικτύου μας, παρέχοντας στους συνεργάτες μας τα εφόδια που χρειάζονται»