back to top
12.3 C
Athens
Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2025

Ένας ολόκληρος κλάδος μπροστά σε νέα δεδομένα

Την άνοιξη που μας πέρασε, όταν είχαμε φιλοξενήσει την απολογιστική συνέντευξη του τότε υπουργού στον πρωθυπουργό, αρμόδιου για την Κρατική Αρωγή και την Αποκατάσταση από Φυσικές Καταστροφές, κ. Τριαντόπουλου, είχα συγκρατήσει, μεταξύ άλλων, την άποψή του ότι «η υλοποίηση ενός σχεδίου στήριξης και αποκατάστασης σε μια περιοχή που έχει πληγεί από κάποια φυσική καταστροφή δεν είναι ένα κατοστάρι, αλλά ένας μαραθώνιος (…) για να εκσυγχρονίσουμε το θεσμικό πλαίσιο, να απλοποιήσουμε διαδικασίες, να επιταχύνουμε πληρωμές. Παράλληλος στόχος είναι η όσο το δυνατόν ταχύτερη προώθηση των έργων αποκατάστασης, αλλά και πρόληψης απέναντι σε πιθανές νέες φυσικές καταστροφές». 

Προς αυτήν την κατεύθυνση, η κυβέρνηση Μητσοτάκη μεταρρύθμισε το πλαίσιο της κρατικής αρωγής, ξεκινώντας με τη θέσπιση του νόμου 4797/2021 για την κρατική αρωγή προς επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις και, στην πορεία, το εμπλούτισε με νέες, ψηφιοποιημένες, αλλά και απλοποιημένες διαδικασίες, ώστε, μέσα από μια νέα, ενιαία ψηφιακή πλατφόρμα, το arogi.gov.gr, οι πολίτες να μπορούν με ταχύτητα να λάβουν άμεσα προκαταβολή της δικαιούμενης αποζημίωσής τους, την ενίσχυση πρώτης αρωγής, η οποία προβλέφθηκε τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους πολίτες και τα νοικοκυριά που επλήγησαν. 

- Advertisement -

Μάλιστα, σε αυτήν τη συζήτηση –πέρα από τη νέα φιλοσοφία– είχαμε αποτυπώσει και αριθμούς: Μόνο το 2021, η συνολική δημοσιονομική επίπτωση για έργα και αποζημιώσεις σε πληγείσες περιοχές ξεπέρασε το 1,3 δισ. ευρώ, δηλαδή αποζημιώσεις για τον μεσογειακό κυκλώνα Ιανό, την πρώτη μεγάλη φυσική καταστροφή που κληθήκαμε να διαχειριστούμε ως ελληνική κοινωνία, για τον οποίο η συνολική δημοσιονομική επίπτωση έχει ξεπεράσει τα 750 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, για τη Βόρεια Εύβοια, το συνολικό δημοσιονομικό κόστος του σχεδίου στήριξης και αποκατάστασης ανέρχεται σε περίπου 315 εκατ. ευρώ, ενώ και για το Αρκαλοχώρι η αντίστοιχη επίπτωση ανέρχεται σε περίπου 300 εκατ. ευρώ.

Σχεδόν δύο χρόνια μετά, η κοινωνία μας έζησε ένα ακόμα πιο ισχυρό χτύπημα με την κακοκαιρία Daniel, γεγονός που ξαναφέρνει την κυβέρνηση, την κοινωνία, αλλά κυρίως την ίδια την ασφαλιστική αφορά, μπροστά σε μια πραγματικότητα που δεν επιδέχεται αμφισβήτηση. 

- Advertisement -

Όσο δε για τον πρώτο απολογισμό των αποζημιώσεων του Daniel καθώς και των καλοκαιρινών πυρκαγιών, κι εδώ πάλι οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και λένε πάντα την αλήθεια. Πρωτίστως, όμως, λένε ότι ένας ολόκληρος κλάδος βρίσκεται μπροστά σε νέα δεδομένα.

Από το περιοδικό INSURANCE WORLD

Σχετικές δημοσιεύσεις

Ασφάλιση φυσικών καταστροφών: Το τρίπτυχο επιτυχίας της Allianz

Για την Allianz, η υποχρεωτικότητα στην ασφάλιση φυσικών καταστροφών δεν λύνει το πρόβλημα

Επίσκεψη Κ. Κατσαφάδου στη Βόνιτσα – Σύσκεψη με τις τοπικές αρχές για τον συντονισμό των ενεργειών αποκατάστασης

«Προχωρούμε στην άμεση καταγραφή των ζημιών ώστε να ενεργοποιηθούν χωρίς καθυστέρηση οι διαδικασίες κρατικής αρωγής»

H Τεχνητή Νοημοσύνη ενισχύει την Εθνική Άμυνα και την Πολιτική Προστασία

Στον στρατηγικό ρόλο της ΑΙ αναφέρθηκε ο καθηγητής του ΟΠΑ και εταίρος της EY Χρήστος Ταραντίλης στο πλαίσιο του πρόσφατου GenAI Summit

Ξανά μεγάλες καταστροφές στην Ελλάδα – Παραμένει μεγάλο το κενό στην προστασία των κατοικιών

Πρόκληση η ευρεία υιοθέτηση της ιδιωτικής ασφάλισης, ειδικά σε περιοχές με υψηλή ευπάθεια σε φυσικές καταστροφές

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Black Friday και ασφαλιστική κάλυψη

Eυκαιρία για την ασφαλιστική αγορά να αναδείξει τον ρόλο της στην προστασία επιχειρήσεων και καταναλωτών

Εγγυήσεις, πυρκαγιές και αστικές προδιαγράφουν το μέλλον

Τη νέα τάση της ασφαλιστικής αγοράς υποδεικνύουν τα στατιστικά της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος

Η ελληνική ασφαλιστική αγορά ωριμάζει… πέρα από τους αριθμούς!

Η νέα αναφορά της ΕΑΕΕ για την παραγωγή ασφαλίστρων 9μήνου δίνει σαφή εικόνα της δυναμικής που αναπτύσσεται

Οι συλλογικές συμβάσεις βγαίνουν… από τα μνημόνια – Βίντεο

Οι τρεις άξονες της νέας Κοινωνικής Συμφωνίας και τα επόμενα βήματα

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Η AGORA Insurance εισέρχεται δυναμικά στην ελληνική ασφαλιστική αγορά

H νέα εταιρεία διαμεσολάβησης του Ardonagh Group έκανε επίσημο ντεμπούτο σε εκδήλωση στο Μουσείο της Ακρόπολης

Black Friday και ασφαλιστική κάλυψη

Eυκαιρία για την ασφαλιστική αγορά να αναδείξει τον ρόλο της στην προστασία επιχειρήσεων και καταναλωτών

ΣΠΑΤΕ: Στην τελική ευθεία για την Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση και τις εκλογές νέου ΔΣ

Τη Δευτέρα 1η Δεκεμβρίου στο ΕΕΑ, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία για τον κλάδο της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης

Η Generali στα Καλάβρυτα, με το Εταιρικό Υβριδικό Δίκτυο Συνεργατών

Για τα παραγωγικά τους αποτελέσματα βραβεύτηκαν οι πρώτοι του δικτύου, με ένα τριήμερο γεμάτο εικόνες, δράσεις και εκπλήξεις

Ξεκίνησε η ψηφοφορία για τα Greek Accounting and Finance Awards 2025 powered by ENTERSOFTONE

Ψηφίστε έως την 1η Δεκεμβρίου και αναδείξτε όσους αριστεύουν στη λογιστική και στην οικονομική διοίκηση