Την άνοιξη που μας πέρασε, όταν είχαμε φιλοξενήσει την απολογιστική συνέντευξη του τότε υπουργού στον πρωθυπουργό, αρμόδιου για την Κρατική Αρωγή και την Αποκατάσταση από Φυσικές Καταστροφές, κ. Τριαντόπουλου, είχα συγκρατήσει, μεταξύ άλλων, την άποψή του ότι «η υλοποίηση ενός σχεδίου στήριξης και αποκατάστασης σε μια περιοχή που έχει πληγεί από κάποια φυσική καταστροφή δεν είναι ένα κατοστάρι, αλλά ένας μαραθώνιος (…) για να εκσυγχρονίσουμε το θεσμικό πλαίσιο, να απλοποιήσουμε διαδικασίες, να επιταχύνουμε πληρωμές. Παράλληλος στόχος είναι η όσο το δυνατόν ταχύτερη προώθηση των έργων αποκατάστασης, αλλά και πρόληψης απέναντι σε πιθανές νέες φυσικές καταστροφές».
Προς αυτήν την κατεύθυνση, η κυβέρνηση Μητσοτάκη μεταρρύθμισε το πλαίσιο της κρατικής αρωγής, ξεκινώντας με τη θέσπιση του νόμου 4797/2021 για την κρατική αρωγή προς επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις και, στην πορεία, το εμπλούτισε με νέες, ψηφιοποιημένες, αλλά και απλοποιημένες διαδικασίες, ώστε, μέσα από μια νέα, ενιαία ψηφιακή πλατφόρμα, το arogi.gov.gr, οι πολίτες να μπορούν με ταχύτητα να λάβουν άμεσα προκαταβολή της δικαιούμενης αποζημίωσής τους, την ενίσχυση πρώτης αρωγής, η οποία προβλέφθηκε τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους πολίτες και τα νοικοκυριά που επλήγησαν.
Μάλιστα, σε αυτήν τη συζήτηση –πέρα από τη νέα φιλοσοφία– είχαμε αποτυπώσει και αριθμούς: Μόνο το 2021, η συνολική δημοσιονομική επίπτωση για έργα και αποζημιώσεις σε πληγείσες περιοχές ξεπέρασε το 1,3 δισ. ευρώ, δηλαδή αποζημιώσεις για τον μεσογειακό κυκλώνα Ιανό, την πρώτη μεγάλη φυσική καταστροφή που κληθήκαμε να διαχειριστούμε ως ελληνική κοινωνία, για τον οποίο η συνολική δημοσιονομική επίπτωση έχει ξεπεράσει τα 750 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, για τη Βόρεια Εύβοια, το συνολικό δημοσιονομικό κόστος του σχεδίου στήριξης και αποκατάστασης ανέρχεται σε περίπου 315 εκατ. ευρώ, ενώ και για το Αρκαλοχώρι η αντίστοιχη επίπτωση ανέρχεται σε περίπου 300 εκατ. ευρώ.
Σχεδόν δύο χρόνια μετά, η κοινωνία μας έζησε ένα ακόμα πιο ισχυρό χτύπημα με την κακοκαιρία Daniel, γεγονός που ξαναφέρνει την κυβέρνηση, την κοινωνία, αλλά κυρίως την ίδια την ασφαλιστική αφορά, μπροστά σε μια πραγματικότητα που δεν επιδέχεται αμφισβήτηση.
Όσο δε για τον πρώτο απολογισμό των αποζημιώσεων του Daniel καθώς και των καλοκαιρινών πυρκαγιών, κι εδώ πάλι οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και λένε πάντα την αλήθεια. Πρωτίστως, όμως, λένε ότι ένας ολόκληρος κλάδος βρίσκεται μπροστά σε νέα δεδομένα.
Από το περιοδικό INSURANCE WORLD