του Νίκου Σακελλαρίου
Η έκθεση Ιανουαρίου 2017 που ανακοίνωσε πρόσφατα η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος δείχνει εμφανέστατα την βελτίωση της εικόνας (σε ότι αφορά την παραγωγή) του Ιανουαρίου 2017 σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα. Και οι ασφαλίσεις ζωής και οι ασφαλίσεις Γενικών μεταβλήθηκαν θετικά και μάλιστα η θετική μεταβολή δεν σκιάζεται από κανένα έκτακτο γεγονός ούτε από μεταβολή στην κατηγορία των ταξινομήσεων όπως έγινε με τον κλάδο υγείας πέρυσι.
Το ερώτημα που προκύπτει είναι : Μπήκαν νέα λεφτά στις ασφαλίσεις ή μήπως είναι οι αυξήσεις των τιμολογίων που δείχνουν την θετική τάση; Η απάντηση είναι ότι οφείλεται και στα δύο.
Κατ’ αρχήν υπήρχαν, σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ μας, αυξήσεις στην παραγωγή (πρωτασφάλιστρα) στα προιόντα υγείας τα οποία γράφτηκαν λογιστικά στους κλάδους ατυχημάτων και ασθενειών των Γενικών Ασφαλίσεων, ενώ υπήρξαν και σημαντικές εισροές σε κλασσικά προιόντα ζωής (συμπληρωματικά των συμβολαίων υγείας), σε ομαδικές ασφαλίσεις και σε λοιπά επενδυτικά-ασφαλιστικά προιόντα.
Οι λόγοι εισροών στις ομαδικές ασφαλίσεις είναι και φορολογικοί. Οι επιχειρήσεις θεωρούν τα ομαδικά ασφάλιστρα ένα καλό τρόπο για να διοχετεύσουν κέρδη και να μην τα αφήσουν να φορολογηθούν. Σαφέστατα υπάρχει και το υπόβαθρο του ενδιαφέροντος για τους εργαζομένους τους. Σε ότι αφορά τα επενδυτικά-ασφαλιστικά προιόντα, η αύξηση προέρχεται αφ’ ενός από την χαλάρωση των capital controls σε σχέση με τον Ιανουάριο 2016 , στην ανάγκη προστασίας των κεφαλαίων και του νομίσματος (Ευρώ, Δολάριο) έναντι κάποιου ‘ατυχήματος’ (τα ασφαλιστήρια δεν ‘κουρεύονται’) καθώς και στην επενδυτική τοποθέτηση για καλύτερες αποδόσεις έναντι των προθεσμιακών καταθέσεων.
Eίναι σαφές ότι κάτι κινείται στην ασφαλιστική αγορά. Η λίμνη που έχει βαλτώσει φαίνεται να αναταράζεται αναδεικνύοντας κάποια από τα οφέλη της ασφάλισης. Μένουν πολλά πράγματα να γίνουν ακόμη. Και κυρίως μένει να ολοκληρωθεί η Αξιολόγηση στην ελληνική οικονομία η οποία θα απομακρύνει τους κινδύνους και θα βοηθήσει να αναπτυχθεί η οικονομία.