Τον μηχανισμό της σπάνιας εμφάνισης μυοκαρδίτιδας μετά από εμβολιασμό με εμβόλια mRNA τεχνολογίας εξηγεί έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Vaccine. Πρόκειται για ερευνητική συνεργασία της Α‘ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου (Δρ Γεώργιος Λάζαρος και καθηγητής Κωνσταντίνος Τσιούφης) και του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (αναπληρώτρια καθηγήτρια Κλειώ Αναστασοπούλου και καθηγητής Αθανάσιος Τσακρής).
Πέρα από τα πλεονεκτήματα της αποτροπής νοσηλειών και θανάτων από τη νόσο COVID-19 χάρη στα mRNA εμβόλια τονίζεται ότι τα εξαιρετικά σπάνια περιστατικά μυοκαρδίτιδας ή περικαρδίτιδας (δηλαδή φλεγμονής της καρδιάς και του περικαρδίου, αντίστοιχα) που καταγράφηκαν ήταν ήπια στην πλειονότητά τους. Για πρώτη φορά εντοπίστηκαν στο Ισραήλ τον Απρίλιο του 2021 .
Την αιτία της φλεγμονώδους αντίδραση στον καρδιακό μυϊκό ιστό ορισμένων ατόμων αναζήτησαν οι ερευνητές στην καρδιά της τεχνολογίας των εμβολίων mRNA. Πιο πιθανή εξήγηση θεωρείται η αντίδραση εγγενών ανοσολογικών αισθητήρων. Τέτοιοι είναι οι toll-like υποδοχείς (TLR3, TLR7, TLR8) και οι κινάσες κυτταροπλασματικών πρωτεϊνών (PKR, RIG-I, MDA5), έναντι κάποιων επιπλέον ειδών RNA (μονόκλωνου και δίκλωνου) που περιέχονται στα εμβόλια mRNA. Αυτοί αναγνωρίζονται από το ανοσοποιητικό μας σύστημα ως δυνάμει παθογόνοι «εισβολείς», καθώς παρόμοια τμήματα νουκλεϊκών οξέων θα μπορούσαν να απαντώνται σε παθογόνους ιούς.
αναλυτικά στο virus.com.gr