back to top
12.6 C
Athens
Παρασκευή 1 Μαΐου 2026

Ελάχιστα τα κονδύλια που θα δώσει η Ε.Ε για τις φυσικές καταστροφές του Daniel. Τεράστιο στο ασφαλιστικό κενό για την Ελλάδα

Νίκος Σακελλαρίου

Kλείνει τις κάνουλες το Ευρωπαικό Κοινοβούλιο για την ελληνική χρηματοδότηση των φυσικών καταστροφών του Daniel το φθινόπωρο του 2023. Οι εξελίξεις της προηγούμενης εβδομάδας και οι αποφάσεις για τα κονδύλια από το Ταμείο Αλληλεγγύης είναι μάλλον δυσάρεστες για την ελληνική κυβέρνηση αφού οι κοστολογημένες ζημιές στη Θεσσαλία ξεπερνούν τα 3,5 δις. ευρώ και η Ελλάδα ενώ το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε την εκταμίευση μόλις 1 δις. ευρώ για συνολικά 5 κράτη που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές το 2023.  Το μερίδιο που αντιστοιχεί στην Ελλάδα ανέρχεται σε μόλις 101,5 εκατ. ευρώ , για την Ιταλία στα 378,8 εκατ. ευρώ, στη Σλοβενία στα 428,4 εκατ. ευρώ, στην Αυστρία στα 5,2 εκατ. ευρώ και στη Γαλλία στα 46,7 εκατ. ευρώ.

- Advertisement -

Επιβεβαιώνει την ανάγκη για συνδρομή της ιδιωτικής ασφάλισης έναντι φυσικών καταστροφών 

- Advertisement -

Η απόφαση που έλαβε το Ευρωκοινοβούλιο για τις εκταμιεύσεις κονδυλίων έναντι των φυσικών καταστροφών,  δείχνει ότι αφ’ ενός η ευρωπαική χρηματοδότηση αποστασιοποιείται από τις άμεσες χρηματοδοτήσεις και αφ’ ετέρου ότι υπάρχει ασφαλιστικό κενό για τις πληγείσες περιοχές που πρέπει να καλυφθεί κυρίως μέσω ΕΛΓΑ, δηλαδή μέσα από τον κρατικό προυπολογισμό.  Και ενώ η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη προγραμματίσει να χρησιμοποιήσει μέρος των πλεονασμάτων για καλύψεις έναντι φυσικών καταστροφών, είναι σαφές ότι οι αποφάσεις του πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη (όπως ανακοινώθηκαν στην ΔΕΘ)  για καλύψεις επιχειρήσεων , κατοικιών και οχημάτων έναντι φυσικών καταστροφών.  Οι πρόσφατες αποφάσεις του Ευρωκοινοβουλίου ουσιαστικά επιβεβαιώνουν  ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες στην Ελλάδα θα κληθούν από το 2025 να αναλάβουν πολύ μεγαλύτερο ρόλο στην προστασία περιουσίας έναντι φυσικών καταστροφών.  Το ζητούμενο είναι ότι θα πρέπει να διαμορφωθεί και το θεσμικό πλαίσιο για την ασφάλιση στον ιδιωτικό τομέα και των αγροτικών καλλιεργειών αφού εκεί οι ζημιές είναι πολλαπλάσιες όταν συμβαίνουν φαινόμενα όπως ο Daniel.  

Καθηγητής Κ. Συνολάκης: Θα έχουμε αρκετά πιο συχνά στην Ελλάδα κυκλώνες πιο ισχυρούς από  τον «Ντάνιελ»

Αν συνεχιστεί η τάση για υπερθέρμανση του πλανήτη θα δούμε περισσότερα και πιο ισχυρά φαινόμενα τύπου «Ντάνιελ», εκτιμά ο Κώστας Συνολάκης, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας και στο Πολυτεχνείο Κρήτης, ειδικευμένος στις φυσικές καταστροφές. 

Σε συνέντευξή του στην «Πελοπόννησο» λέει μεταξύ άλλων ότι στο μέλλον είναι πιθανό να έχουμε πιο ισχυρούς κυκλώνες από τον «Ντάνιελ». 

Σε σύγκριση με τον «Μίλτον», επισημαίνει ο κ. Συνολάκης, ο «Ντάνιελ» που χτύπησε πέρυσι τη Θεσσαλία ήταν μικρότερης έντασης, άρα σε χαμηλότερη κατηγορία.

 «Ο κυκλώνας Ντάνιελ που έπληξε πέρυσι την Ελλάδα, καταστρέφοντας μεγάλο μέρος της Θεσσαλίας, ήταν ένας μεσογειακός κυκλώνας. Εάν τον βάζαμε σε κατηγορία, όπως τον Μίλτον που αρχικά ξεκίνησε με 4-5, ο δικός μας θα ήταν 1 προς 2. Συνεπώς, το τι θα συμβεί εάν συνεχίσει να υπερθερμαίνεται η Μεσόγειος, αυτό δεν το ξέρουμε». Και προσθέτει: «Ακόμα και Ντάνιελ να έχουμε, είναι φοβερά καταστροφικός κυκλώνας. Αυτό, συνεπώς, που μπορώ να σας πω με περισσότερη βεβαιότητα είναι ότι θα έχουμε στην Ελλάδα κυκλώνες σαν τον Ντάνιελ αρκετά πιο συχνά. Δεν ξέρω πόσο συχνά, αλλά συχνά».

Σχετικές δημοσιεύσεις

Συμπληρωματικές συντάξεις: Η ΕΑΔΕ ενημέρωσε τους Έλληνες Ευρωβουλευτές για τις θέσεις της BIPAR

Ενόψει της συνεδρίασης της ομάδας Εργασίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το θέμα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκρίνει το πρώτο συνδυαστικό εμβόλιο γρίπης και COVID‑19 της Moderna

Το εμβόλιο, κατά τον CEO St. Bancel, απλοποιεί τον εμβολιασμό ενηλίκων υψηλού κινδύνου και ενισχύει την ανθεκτικότητα των συστημάτων υγείας

Π. Κούβαλης από το DEF26: Το χάσμα ενημέρωσης φέρνει χαμηλά ποσοστά προστασίας

Στην επιτακτική ανάγκη αλλαγής νοοτροπίας απέναντι στους φυσικούς κινδύνους αναφέρθηκε ο Διευθυντής Λειτουργιών της Interamerican

O Μ. Νεκτάριος από το DEF26: Αναγκαία η δημιουργία κεντρικού συστήματος ασφάλισης για φυσικές καταστροφές

Πρόταση για κρατικό οργανισμό υποχρεωτικής ασφάλισης και επιδότηση τουλάχιστον 50% μέσω του ΕΝΦΙΑ για ασφάλιση ακινήτων

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Anytime: Δυναμική είσοδος στη Ρουμανία με αιχμή το «no-surprise insurance»

Το «Insurance World» βρέθηκε στην επίσημη πρεμιέρα της εταιρείας στο Βουκουρέστι

Η Επιθεώρηση Χρυσολόγου σε μόνιμη, δυναμική τροχιά επιτυχίας

Η αναπτυξιακή πορεία της Επιθεώρησης, παράδειγμα επιτυχίας για όλη την εταιρεία, σύμφωνα με τα στελέχη της Εθνικής Ασφαλιστικής

6 οικονομικοί προορισμοί για last-minute τριήμερο Πρωτομαγιάς

Προτάσεις και συμβουλές από το Pricefox για μια απροβλημάτιστη απόδραση

Νέα έδρα για το insurancemarket, ίδια υπόσχεση

Τα καινούρια γραφεία σχεδιάστηκαν ώστε να υποστηρίζουν την αποστολή της πλατφόρμας: να μετατρέπει την περίπλοκη απόφαση σε σίγουρη

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Anytime: Δυναμική είσοδος στη Ρουμανία με αιχμή το «no-surprise insurance»

Το «Insurance World» βρέθηκε στην επίσημη πρεμιέρα της εταιρείας στο Βουκουρέστι

Η Επιθεώρηση Χρυσολόγου σε μόνιμη, δυναμική τροχιά επιτυχίας

Η αναπτυξιακή πορεία της Επιθεώρησης, παράδειγμα επιτυχίας για όλη την εταιρεία, σύμφωνα με τα στελέχη της Εθνικής Ασφαλιστικής

6 οικονομικοί προορισμοί για last-minute τριήμερο Πρωτομαγιάς

Προτάσεις και συμβουλές από το Pricefox για μια απροβλημάτιστη απόδραση

Η Interamerican AI-Marketing Brand της Χρονιάς

Στ. Φαλκονάκης: «Για εμάς, το ΑΙ δεν είναι μια εφήμερη τάση, αλλά ο καταλύτης που μετασχηματίζει ριζικά την εμπειρία του πελάτη»

Νέα έδρα για το insurancemarket, ίδια υπόσχεση

Τα καινούρια γραφεία σχεδιάστηκαν ώστε να υποστηρίζουν την αποστολή της πλατφόρμας: να μετατρέπει την περίπλοκη απόφαση σε σίγουρη