back to top
16.5 C
Athens
Τετάρτη 6 Μαΐου 2026

Ελάχιστα τα κονδύλια που θα δώσει η Ε.Ε για τις φυσικές καταστροφές του Daniel. Τεράστιο στο ασφαλιστικό κενό για την Ελλάδα

Νίκος Σακελλαρίου

Kλείνει τις κάνουλες το Ευρωπαικό Κοινοβούλιο για την ελληνική χρηματοδότηση των φυσικών καταστροφών του Daniel το φθινόπωρο του 2023. Οι εξελίξεις της προηγούμενης εβδομάδας και οι αποφάσεις για τα κονδύλια από το Ταμείο Αλληλεγγύης είναι μάλλον δυσάρεστες για την ελληνική κυβέρνηση αφού οι κοστολογημένες ζημιές στη Θεσσαλία ξεπερνούν τα 3,5 δις. ευρώ και η Ελλάδα ενώ το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε την εκταμίευση μόλις 1 δις. ευρώ για συνολικά 5 κράτη που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές το 2023.  Το μερίδιο που αντιστοιχεί στην Ελλάδα ανέρχεται σε μόλις 101,5 εκατ. ευρώ , για την Ιταλία στα 378,8 εκατ. ευρώ, στη Σλοβενία στα 428,4 εκατ. ευρώ, στην Αυστρία στα 5,2 εκατ. ευρώ και στη Γαλλία στα 46,7 εκατ. ευρώ.

- Advertisement -

Επιβεβαιώνει την ανάγκη για συνδρομή της ιδιωτικής ασφάλισης έναντι φυσικών καταστροφών 

- Advertisement -

Η απόφαση που έλαβε το Ευρωκοινοβούλιο για τις εκταμιεύσεις κονδυλίων έναντι των φυσικών καταστροφών,  δείχνει ότι αφ’ ενός η ευρωπαική χρηματοδότηση αποστασιοποιείται από τις άμεσες χρηματοδοτήσεις και αφ’ ετέρου ότι υπάρχει ασφαλιστικό κενό για τις πληγείσες περιοχές που πρέπει να καλυφθεί κυρίως μέσω ΕΛΓΑ, δηλαδή μέσα από τον κρατικό προυπολογισμό.  Και ενώ η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη προγραμματίσει να χρησιμοποιήσει μέρος των πλεονασμάτων για καλύψεις έναντι φυσικών καταστροφών, είναι σαφές ότι οι αποφάσεις του πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη (όπως ανακοινώθηκαν στην ΔΕΘ)  για καλύψεις επιχειρήσεων , κατοικιών και οχημάτων έναντι φυσικών καταστροφών.  Οι πρόσφατες αποφάσεις του Ευρωκοινοβουλίου ουσιαστικά επιβεβαιώνουν  ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες στην Ελλάδα θα κληθούν από το 2025 να αναλάβουν πολύ μεγαλύτερο ρόλο στην προστασία περιουσίας έναντι φυσικών καταστροφών.  Το ζητούμενο είναι ότι θα πρέπει να διαμορφωθεί και το θεσμικό πλαίσιο για την ασφάλιση στον ιδιωτικό τομέα και των αγροτικών καλλιεργειών αφού εκεί οι ζημιές είναι πολλαπλάσιες όταν συμβαίνουν φαινόμενα όπως ο Daniel.  

Καθηγητής Κ. Συνολάκης: Θα έχουμε αρκετά πιο συχνά στην Ελλάδα κυκλώνες πιο ισχυρούς από  τον «Ντάνιελ»

Αν συνεχιστεί η τάση για υπερθέρμανση του πλανήτη θα δούμε περισσότερα και πιο ισχυρά φαινόμενα τύπου «Ντάνιελ», εκτιμά ο Κώστας Συνολάκης, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας και στο Πολυτεχνείο Κρήτης, ειδικευμένος στις φυσικές καταστροφές. 

Σε συνέντευξή του στην «Πελοπόννησο» λέει μεταξύ άλλων ότι στο μέλλον είναι πιθανό να έχουμε πιο ισχυρούς κυκλώνες από τον «Ντάνιελ». 

Σε σύγκριση με τον «Μίλτον», επισημαίνει ο κ. Συνολάκης, ο «Ντάνιελ» που χτύπησε πέρυσι τη Θεσσαλία ήταν μικρότερης έντασης, άρα σε χαμηλότερη κατηγορία.

 «Ο κυκλώνας Ντάνιελ που έπληξε πέρυσι την Ελλάδα, καταστρέφοντας μεγάλο μέρος της Θεσσαλίας, ήταν ένας μεσογειακός κυκλώνας. Εάν τον βάζαμε σε κατηγορία, όπως τον Μίλτον που αρχικά ξεκίνησε με 4-5, ο δικός μας θα ήταν 1 προς 2. Συνεπώς, το τι θα συμβεί εάν συνεχίσει να υπερθερμαίνεται η Μεσόγειος, αυτό δεν το ξέρουμε». Και προσθέτει: «Ακόμα και Ντάνιελ να έχουμε, είναι φοβερά καταστροφικός κυκλώνας. Αυτό, συνεπώς, που μπορώ να σας πω με περισσότερη βεβαιότητα είναι ότι θα έχουμε στην Ελλάδα κυκλώνες σαν τον Ντάνιελ αρκετά πιο συχνά. Δεν ξέρω πόσο συχνά, αλλά συχνά».

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αλλαγή νοοτροπίας τώρα – πριν από την επόμενη καταστροφή

Η Ελλάδα δεν μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί με όρους «μετά την καταστροφή»

ERGO My Auto – Έμφαση στην κάλυψη φυσικών φαινομένων για τα οχήματα

Μέσω του προγράμματος η ERGO στοχεύει στην ενίσχυση της αίσθησης ασφάλειας των οδηγών, προσφέροντας ολοκληρωμένες καλύψεις

Συμπληρωματικές συντάξεις: Η ΕΑΔΕ ενημέρωσε τους Έλληνες Ευρωβουλευτές για τις θέσεις της BIPAR

Ενόψει της συνεδρίασης της ομάδας Εργασίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το θέμα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκρίνει το πρώτο συνδυαστικό εμβόλιο γρίπης και COVID‑19 της Moderna

Το εμβόλιο, κατά τον CEO St. Bancel, απλοποιεί τον εμβολιασμό ενηλίκων υψηλού κινδύνου και ενισχύει την ανθεκτικότητα των συστημάτων υγείας

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Τα μηνύματα των ραντάρ της ERGO και της Munich Re προς τους ασφαλιστές

Η έκθεση «Tech Trend Radar 2026» συνοψίζει τις παγκόσμιες τεχνολογικές εξελίξεις που διαμορφώνουν τον ασφαλιστικό κλάδο τα επόμενα χρόνια

Η Anytime ανεβάζει ρυθμούς στη Ρουμανία – Βίντεο

Έμφαση στην ενίσχυση των πωλήσεων, στην αναγνωρισιμότητα του brand και στη δημιουργία στρατηγικών συνεργασιών

Στρατηγική συνεργασία με τον Νικήτα Ε. Κουτσουράη ανακοίνωσε η Karavias

Το έμπειρο στέλεχος θα συμβάλει στην ανάπτυξη νέων προϊόντων με έμφαση στην καινοτομία

Mega Brokers: Πάνω από 1 εκατ. ευρώ επιβράβευση για προσωπικό και συνεργάτες

Bonus, επιπλέον αμοιβές και παροχές επισφραγίζουν την επιτυχία του 2025

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Στις «Συμπληγάδες» του Ορμούζ η ευρωπαϊκή οικονομία

Οι εξωτερικοί παράγοντες που επηρεάζουν βραχυπρόθεσμα την αγορά Αμοιβαίων Κεφαλαίων, και άλλα θέματα που θα διαβάσετε στο νέο «ΧΡΗΜΑ Week»

Τα μηνύματα των ραντάρ της ERGO και της Munich Re προς τους ασφαλιστές

Η έκθεση «Tech Trend Radar 2026» συνοψίζει τις παγκόσμιες τεχνολογικές εξελίξεις που διαμορφώνουν τον ασφαλιστικό κλάδο τα επόμενα χρόνια

Η Anytime ανεβάζει ρυθμούς στη Ρουμανία – Βίντεο

Έμφαση στην ενίσχυση των πωλήσεων, στην αναγνωρισιμότητα του brand και στη δημιουργία στρατηγικών συνεργασιών

ΕΕΑ για 4ημερη εργασία: «Να δρούμε σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας»

Το Επιμελητήριο διακρίνει πιθανότητες υλοποίησης σε περιορισμένο αριθμό επιχειρήσεων, αλλά ύστερα από διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς

Στρατηγική συνεργασία με τον Νικήτα Ε. Κουτσουράη ανακοίνωσε η Karavias

Το έμπειρο στέλεχος θα συμβάλει στην ανάπτυξη νέων προϊόντων με έμφαση στην καινοτομία