back to top
27.6 C
Athens
Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2026

Εκτοξεύθηκαν τα λοιμώδη νοσήματα

Προβληματισμό προκαλούν τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ για την πορεία των Λοιμωδών Νοσημάτων στη χώρα, τα οποία ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ.

Συγκεκριμένα, λοιπόν, σύμφωνα με τα στοιχεία του έτους 2017, τα δηλωθέντα κρούσματα λοιμωδών νοσημάτων ανήλθαν σε 5.967 έναντι 4.951 κρουσμάτων του 2016, αύξηση που αντιστοιχεί σε ποσοστό 20,5%! «Οδηγός» αυτής της ανόδου φέρεται να είναι η επανεμφάνιση πέρσι κρουσμάτων ιλαράς, τα οποία μάλιστα ανήλθαν σε 1.027.

- Advertisement -

Αντιθέτως, τα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της γρίπης μειώθηκαν κατά 3,5% (από 2.622 σε 2.530) συγκριτικά με το 2016.

Γρίπη και 6 λοιμώδη νοσήματα

Τα στοιχεία δείχνουν αύξηση της σαλμονέλλωσης τους καλοκαιρινούς μήνες και ειδικά των Αύγουστο. Το καλοκαίρι φαίνεται να «προτιμά» και η ελονοσία, καθώς τότε κατεγράφη αύξηση των κρουσμάτων της νόσου, για να μειωθούν το φθινόπωρο. Η φυματίωση δεν παρουσίασε μεγάλη διακύμανση κατά τη διάρκεια του 2017, ενώ η ηπατίτιδα Α παρουσίασε αύξηση τους καλοκαιρινούς μήνες και παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα και το φθινόπωρο.

- Advertisement -

Η ιογενής μηνιγγίτιδα εμφάνισε τα περισσότερα κρούσματα τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο, ενώ η βακτηριακή μηνιγγίτιδα παρουσίασε έξαρση το χειμώνα με αρχές άνοιξης. Τα κρούσματα της γρίπης κορυφώθηκαν τον Ιανουάριο με σταδιακή μείωση την άνοιξη και τα κρούσματα ιλαράς παρουσίασαν σταδιακή άνοδο κατά τη διάρκεια του έτους κυρίως στην έναρξη του φθινοπώρου με κορύφωση τον Δεκέμβριο.

Τα 6 αυτά λοιμώδη νοσήματα είναι εκείνα που εμφάνισαν πάνω από 100 επιβεβαιωθέντα και νοσηλευθέντα κρούσματα κατά το έτος 2017.

Η Αττική, όπως είναι λογικό, συγκεντρώνει και τα περισσότερα κρούσματα λοιμωδών νοσημάτων. Σε ό,τι αφορά τησαλμονέλλωσης, το 45,3% των κρουσμάτων καταγράφηκαν στην περιφέρεια της Αττικής και το 12,3% στην περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας. Η φυματίωση, παρουσίασε ένα σημαντικό ποσοστό κρουσμάτων στην περιφέρεια της Αττικής (37,3%) μειωμένο από το έτος 2016 κατά 2,5% και της Κεντρικής Μακεδονίας (16,3%) αυξημένο κατά 1,8% από το 2016.

Η οξεία ηπατίτιδα Α εμφάνισε το μεγαλύτερο ποσοστό στη περιφέρεια Αττικής (57,8%). Όσον αφορά στην ιογενή μηνιγγίτιδα, τα περισσότερα κρούσματα εμφανίστηκαν στην περιφέρεια της Θεσσαλίας (26,7%) με δεύτερη τη Κρήτη (17,8%), ενώ τα κρούσματα της βακτηριακής μηνιγγίτιδας εμφανίστηκαν κυρίως στις περιφέρειες της Αττικής με 30,1 % (από 34,0% το 2016) και της Κεντρικής Μακεδονίας 16,2% στα ίδια περίπου επίπεδα με το 2016. Τέλος, στις περιφέρεια της Αττικής, της Στερεάς Ελλάδας και Πελοποννήσου παρουσιάστηκαν τα μεγαλύτερα ποσοστά κρουσμάτων ελονοσίας με 27,1% (από 40,8% του 2016), 17,8% και 14,0%, αντίστοιχα. Εξαιρείται η Ιλαρά.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Πλασμαφαίρεση: Τι είναι, πώς εφαρμόζεται, ποιες είναι οι ενδείξεις της

Μια από τις πιο άμεσα δραστικές παρεμβάσεις της σύγχρονης ιατρικής, που απαιτεί οργανωμένη μονάδα, εξειδικευμένο προσωπικό και αυστηρή τήρηση πρωτοκόλλων

Ο Δρ Gundo Weiler νέος εκπρόσωπος του ΠΟΥ στην Ελλάδα – Συνάντηση στο Υπουργείο Υγείας

Αναλαμβάνει καθήκοντα με στόχο την ενίσχυση της ποιότητας φροντίδας και της ασφάλειας των ασθενών σε Ελλάδα και Ευρώπη

Οι Κινητές Ιατρικές Μονάδες εγκαινιάζουν το «Ιατρείο Ζωής μετά τη Νόσο» για ολοκληρωμένη αξιολόγηση ύστερα από σοβαρή ασθένεια

Στόχος η συνολική εκτίμηση της τρέχουσας υγείας και η διαμόρφωση εξατομικευμένων κατευθύνσεων για ευεξία, λειτουργικότητα και ενεργή καθημερινότητα

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Πλασμαφαίρεση: Τι είναι, πώς εφαρμόζεται, ποιες είναι οι ενδείξεις της

Μια από τις πιο άμεσα δραστικές παρεμβάσεις της σύγχρονης ιατρικής, που απαιτεί οργανωμένη μονάδα, εξειδικευμένο προσωπικό και αυστηρή τήρηση πρωτοκόλλων

Ο Δρ Gundo Weiler νέος εκπρόσωπος του ΠΟΥ στην Ελλάδα – Συνάντηση στο Υπουργείο Υγείας

Αναλαμβάνει καθήκοντα με στόχο την ενίσχυση της ποιότητας φροντίδας και της ασφάλειας των ασθενών σε Ελλάδα και Ευρώπη

Οι Κινητές Ιατρικές Μονάδες εγκαινιάζουν το «Ιατρείο Ζωής μετά τη Νόσο» για ολοκληρωμένη αξιολόγηση ύστερα από σοβαρή ασθένεια

Στόχος η συνολική εκτίμηση της τρέχουσας υγείας και η διαμόρφωση εξατομικευμένων κατευθύνσεων για ευεξία, λειτουργικότητα και ενεργή καθημερινότητα

Δημοφιλή Άρθρα

Sorry. No data so far.

Ροή Ειδήσεων

Σπύρος Ιερείδης: «Το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα δεν θα είναι η πρόβλεψη, αλλά η ικανότητα προσαρμογής»

Συνέντευξη του CFA, Chartered MCSI Manager Asset Management της CISCO (Cyprus Investment & Securities Corp. Ltd), στον Λάμπρο Ρόδη

Εθνική Ασφαλιστική: Κέρδισε το στοίχημα των 350.000 και ανεβάζει τον πήχη στις 800.000

Η νέα ηλεκτρονική πύλη της εταιρείας θα είναι έτοιμη να λειτουργήσει την 1η Ιανουαρίου του 2027

SOS της EIOPA για το Nat Cat gap: Ποιος θα πληρώσει τον λογαριασμό των καταστροφών;

Η συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες επιβεβαιώνει ότι το ζήτημα βρίσκεται πλέον ψηλά στην ευρωπαϊκή ατζέντα

Greek Hospitality Awards 2026: Η κορυφαία συνάντηση της ελληνικής φιλοξενίας σάς περιμένει

Την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2026 στο Divani Apollon Palace & Thalasso, παρουσία στελεχών του τουριστικού κλάδου, εκπροσώπων φορέων και ΜΜΕ

560 εκατ. ευρώ από τις 4 συστημικές τράπεζες για αναβάθμιση υποδομών σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης

670 ανακαινισμένα σχολεία υποδέχθηκαν 150.000+ μαθητές και εκπαιδευτικούς χάρη στη μεγαλύτερη πρωτοβουλία ΕΚΕ της χώρας