back to top
16.5 C
Athens
Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2025

Εκτοξεύθηκαν τα λοιμώδη νοσήματα

Προβληματισμό προκαλούν τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ για την πορεία των Λοιμωδών Νοσημάτων στη χώρα, τα οποία ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ.

Συγκεκριμένα, λοιπόν, σύμφωνα με τα στοιχεία του έτους 2017, τα δηλωθέντα κρούσματα λοιμωδών νοσημάτων ανήλθαν σε 5.967 έναντι 4.951 κρουσμάτων του 2016, αύξηση που αντιστοιχεί σε ποσοστό 20,5%! «Οδηγός» αυτής της ανόδου φέρεται να είναι η επανεμφάνιση πέρσι κρουσμάτων ιλαράς, τα οποία μάλιστα ανήλθαν σε 1.027.

- Advertisement -

Αντιθέτως, τα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της γρίπης μειώθηκαν κατά 3,5% (από 2.622 σε 2.530) συγκριτικά με το 2016.

Γρίπη και 6 λοιμώδη νοσήματα

Τα στοιχεία δείχνουν αύξηση της σαλμονέλλωσης τους καλοκαιρινούς μήνες και ειδικά των Αύγουστο. Το καλοκαίρι φαίνεται να «προτιμά» και η ελονοσία, καθώς τότε κατεγράφη αύξηση των κρουσμάτων της νόσου, για να μειωθούν το φθινόπωρο. Η φυματίωση δεν παρουσίασε μεγάλη διακύμανση κατά τη διάρκεια του 2017, ενώ η ηπατίτιδα Α παρουσίασε αύξηση τους καλοκαιρινούς μήνες και παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα και το φθινόπωρο.

- Advertisement -

Η ιογενής μηνιγγίτιδα εμφάνισε τα περισσότερα κρούσματα τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο, ενώ η βακτηριακή μηνιγγίτιδα παρουσίασε έξαρση το χειμώνα με αρχές άνοιξης. Τα κρούσματα της γρίπης κορυφώθηκαν τον Ιανουάριο με σταδιακή μείωση την άνοιξη και τα κρούσματα ιλαράς παρουσίασαν σταδιακή άνοδο κατά τη διάρκεια του έτους κυρίως στην έναρξη του φθινοπώρου με κορύφωση τον Δεκέμβριο.

Τα 6 αυτά λοιμώδη νοσήματα είναι εκείνα που εμφάνισαν πάνω από 100 επιβεβαιωθέντα και νοσηλευθέντα κρούσματα κατά το έτος 2017.

Η Αττική, όπως είναι λογικό, συγκεντρώνει και τα περισσότερα κρούσματα λοιμωδών νοσημάτων. Σε ό,τι αφορά τησαλμονέλλωσης, το 45,3% των κρουσμάτων καταγράφηκαν στην περιφέρεια της Αττικής και το 12,3% στην περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας. Η φυματίωση, παρουσίασε ένα σημαντικό ποσοστό κρουσμάτων στην περιφέρεια της Αττικής (37,3%) μειωμένο από το έτος 2016 κατά 2,5% και της Κεντρικής Μακεδονίας (16,3%) αυξημένο κατά 1,8% από το 2016.

Η οξεία ηπατίτιδα Α εμφάνισε το μεγαλύτερο ποσοστό στη περιφέρεια Αττικής (57,8%). Όσον αφορά στην ιογενή μηνιγγίτιδα, τα περισσότερα κρούσματα εμφανίστηκαν στην περιφέρεια της Θεσσαλίας (26,7%) με δεύτερη τη Κρήτη (17,8%), ενώ τα κρούσματα της βακτηριακής μηνιγγίτιδας εμφανίστηκαν κυρίως στις περιφέρειες της Αττικής με 30,1 % (από 34,0% το 2016) και της Κεντρικής Μακεδονίας 16,2% στα ίδια περίπου επίπεδα με το 2016. Τέλος, στις περιφέρεια της Αττικής, της Στερεάς Ελλάδας και Πελοποννήσου παρουσιάστηκαν τα μεγαλύτερα ποσοστά κρουσμάτων ελονοσίας με 27,1% (από 40,8% του 2016), 17,8% και 14,0%, αντίστοιχα. Εξαιρείται η Ιλαρά.

Σχετικές δημοσιεύσεις

100 χρόνια Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος – Ένας αιώνας προσφοράς στην ελληνική κοινωνία

Οι εορτασμοί για τα 100 χρόνια του ΠΙΣ θα κορυφωθούν στις 13 Δεκεμβρίου

Στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου» σύγχρονα ιατροτεχνολογικά μηχανήματα μέσω ΕΣΠΑ

Η νέα επένδυση ενισχύει τις δομές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας, αναβαθμίζοντας τις υπηρεσίες προς τους πολίτες

Παραιτήσεις νευρολόγων στο ΠΑΓΝΗ μετά το «εντέλλεσθε»

Έντονη ανησυχία για τη στελέχωση της μεγαλύτερης νευρολογικής κλινικής στην Κρήτη

Καμπάνια της Gilead Sciences Ελλάδας κατά του στίγματος για τον HIV

Η νέα καμπάνια υπενθυμίζει ότι το πραγματικό πρόβλημα δεν είναι ο ιός, αλλά οι προκαταλήψεις που εξακολουθούν να τον περιβάλλουν

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

100 χρόνια Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος – Ένας αιώνας προσφοράς στην ελληνική κοινωνία

Οι εορτασμοί για τα 100 χρόνια του ΠΙΣ θα κορυφωθούν στις 13 Δεκεμβρίου

Health4Crew: Μια ελληνική startup για την υγεία των ναυτικών

Το μοντέλο της νεοφυούς επιχείρησης στηρίζεται σε τρεις βασικούς άξονες: πρόληψη, άμεση υποστήριξη και συνεχή παρακολούθηση

Η KPMG στην Ελλάδα καταγράφει τις αποδοχές και παροχές του 2025

Η νέα ετήσια έρευνα αποτυπώνει μεταξύ άλλων συνταξιοδοτικά-ασφαλιστικά προγράμματα και αποτελεί πολύτιμο εργαλείο για στρατηγικές αποφάσεις

Προκήρυξη για στελέχωση του ΤΕΚΑ μέσω απόσπασης ή μετάταξης

Η προκήρυξη αφορά 18 θέσεις υπαλλήλων ΠΕ, ΤΕ και ΔΕ

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Infotrust: Ταξίδι επιβράβευσης στο Βουκουρέστι – Μία ομάδα, μια κουλτούρα επιτυχίας

Στη διάρκεια του ταξιδιού, στελέχη και συνεργάτες γιόρτασαν την ολοκλήρωση μιας χρονιάς γεμάτης ανάπτυξη και δημιουργικότητα

Πώς η αυτοκινητοβιομηχανία αποχαιρετά το 2025 – Οι κίνδυνοι και οι ευκαιρίες για νέους παίκτες

Η Allianz Trade περιγράφει το τοπίο που διαμορφώνουν οι δασμοί, οι κανονισμοί και η τεχνολογία

100 χρόνια Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος – Ένας αιώνας προσφοράς στην ελληνική κοινωνία

Οι εορτασμοί για τα 100 χρόνια του ΠΙΣ θα κορυφωθούν στις 13 Δεκεμβρίου

Eurohold: Σημαντική αύξηση εσόδων και κερδοφορίας στο εννεάμηνο του 2025

Αύξηση εσόδων 12% και EBITDA 23,1% για τη μητρική της Euroins

Health4Crew: Μια ελληνική startup για την υγεία των ναυτικών

Το μοντέλο της νεοφυούς επιχείρησης στηρίζεται σε τρεις βασικούς άξονες: πρόληψη, άμεση υποστήριξη και συνεχή παρακολούθηση