back to top
24.4 C
Athens
Τρίτη 5 Μαΐου 2026

Εκτοξεύθηκαν τα λοιμώδη νοσήματα

Προβληματισμό προκαλούν τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ για την πορεία των Λοιμωδών Νοσημάτων στη χώρα, τα οποία ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ.

Συγκεκριμένα, λοιπόν, σύμφωνα με τα στοιχεία του έτους 2017, τα δηλωθέντα κρούσματα λοιμωδών νοσημάτων ανήλθαν σε 5.967 έναντι 4.951 κρουσμάτων του 2016, αύξηση που αντιστοιχεί σε ποσοστό 20,5%! «Οδηγός» αυτής της ανόδου φέρεται να είναι η επανεμφάνιση πέρσι κρουσμάτων ιλαράς, τα οποία μάλιστα ανήλθαν σε 1.027.

- Advertisement -

Αντιθέτως, τα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της γρίπης μειώθηκαν κατά 3,5% (από 2.622 σε 2.530) συγκριτικά με το 2016.

Γρίπη και 6 λοιμώδη νοσήματα

Τα στοιχεία δείχνουν αύξηση της σαλμονέλλωσης τους καλοκαιρινούς μήνες και ειδικά των Αύγουστο. Το καλοκαίρι φαίνεται να «προτιμά» και η ελονοσία, καθώς τότε κατεγράφη αύξηση των κρουσμάτων της νόσου, για να μειωθούν το φθινόπωρο. Η φυματίωση δεν παρουσίασε μεγάλη διακύμανση κατά τη διάρκεια του 2017, ενώ η ηπατίτιδα Α παρουσίασε αύξηση τους καλοκαιρινούς μήνες και παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα και το φθινόπωρο.

- Advertisement -

Η ιογενής μηνιγγίτιδα εμφάνισε τα περισσότερα κρούσματα τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο, ενώ η βακτηριακή μηνιγγίτιδα παρουσίασε έξαρση το χειμώνα με αρχές άνοιξης. Τα κρούσματα της γρίπης κορυφώθηκαν τον Ιανουάριο με σταδιακή μείωση την άνοιξη και τα κρούσματα ιλαράς παρουσίασαν σταδιακή άνοδο κατά τη διάρκεια του έτους κυρίως στην έναρξη του φθινοπώρου με κορύφωση τον Δεκέμβριο.

Τα 6 αυτά λοιμώδη νοσήματα είναι εκείνα που εμφάνισαν πάνω από 100 επιβεβαιωθέντα και νοσηλευθέντα κρούσματα κατά το έτος 2017.

Η Αττική, όπως είναι λογικό, συγκεντρώνει και τα περισσότερα κρούσματα λοιμωδών νοσημάτων. Σε ό,τι αφορά τησαλμονέλλωσης, το 45,3% των κρουσμάτων καταγράφηκαν στην περιφέρεια της Αττικής και το 12,3% στην περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας. Η φυματίωση, παρουσίασε ένα σημαντικό ποσοστό κρουσμάτων στην περιφέρεια της Αττικής (37,3%) μειωμένο από το έτος 2016 κατά 2,5% και της Κεντρικής Μακεδονίας (16,3%) αυξημένο κατά 1,8% από το 2016.

Η οξεία ηπατίτιδα Α εμφάνισε το μεγαλύτερο ποσοστό στη περιφέρεια Αττικής (57,8%). Όσον αφορά στην ιογενή μηνιγγίτιδα, τα περισσότερα κρούσματα εμφανίστηκαν στην περιφέρεια της Θεσσαλίας (26,7%) με δεύτερη τη Κρήτη (17,8%), ενώ τα κρούσματα της βακτηριακής μηνιγγίτιδας εμφανίστηκαν κυρίως στις περιφέρειες της Αττικής με 30,1 % (από 34,0% το 2016) και της Κεντρικής Μακεδονίας 16,2% στα ίδια περίπου επίπεδα με το 2016. Τέλος, στις περιφέρεια της Αττικής, της Στερεάς Ελλάδας και Πελοποννήσου παρουσιάστηκαν τα μεγαλύτερα ποσοστά κρουσμάτων ελονοσίας με 27,1% (από 40,8% του 2016), 17,8% και 14,0%, αντίστοιχα. Εξαιρείται η Ιλαρά.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Stress Meter 2026: Πόσο στρεσαρισμένοι είμαστε στην Ελλάδα

Τα ευρήματα έρευνας των ΕΠΑΨΥ και Uber δείχνουν ότι το άγχος για τους περισσότερους αποτελεί καθημερινότητα – Ποιοι οι σημαντικοί παράγοντες κινδύνου

ΑΧΕΠΑ και «Γ. Παπανικολάου» δημιουργούν νέο Ειδικό Κέντρο για βαλβιδοπάθειες στη Θεσσαλονίκη

Η νέα δομή αναμένεται να καλύψει τις ανάγκες ασθενών από ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα, προσφέροντας σύγχρονες, ελάχιστα επεμβατικές θεραπείες

Deloitte: Οι προτεραιότητες της υγείας για το 2026

Συγκρατημένη αισιοδοξία στους οργανισμούς υγείας, με τις στρατηγικές να επηρεάζονται από τις οικονομικές και τεχνολογικές εξελίξεις

Προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του μαστού: Πότε χρειάζεται προσεκτική αξιολόγηση

Η επικαιροποιημένη οδηγία του ACP προτείνει πιο εξατομικευμένη και ισορροπημένη προσέγγιση, δίνοντας έμφαση στη στάθμιση οφέλους-βλάβης ανά ηλιακή ομάδα

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Αλλεργίες και οδήγηση – ένας υποτιμημένος κίνδυνος την άνοιξη

Ειδικοί, όπως η Apeiron Insurance Project, επισημαίνουν ότι το πρόβλημα συγκέντρωσης συχνά επιδεινώνεται από τη χρήση αντιισταμινικών φαρμάκων

Stress Meter 2026: Πόσο στρεσαρισμένοι είμαστε στην Ελλάδα

Τα ευρήματα έρευνας των ΕΠΑΨΥ και Uber δείχνουν ότι το άγχος για τους περισσότερους αποτελεί καθημερινότητα – Ποιοι οι σημαντικοί παράγοντες κινδύνου

Ο χάρτης πληρωμών από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ έως τις 8 Μαΐου

Συνολικά 91.703.000 ευρώ θα καταβληθούν σε 107.160 δικαιούχους στο πλαίσιο των προγραμματισμένων καταβολών

ΑΧΕΠΑ και «Γ. Παπανικολάου» δημιουργούν νέο Ειδικό Κέντρο για βαλβιδοπάθειες στη Θεσσαλονίκη

Η νέα δομή αναμένεται να καλύψει τις ανάγκες ασθενών από ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα, προσφέροντας σύγχρονες, ελάχιστα επεμβατικές θεραπείες

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Στις «Συμπληγάδες» του Ορμούζ η ευρωπαϊκή οικονομία

Οι εξωτερικοί παράγοντες που επηρεάζουν βραχυπρόθεσμα την αγορά Αμοιβαίων Κεφαλαίων, και άλλα θέματα που θα διαβάσετε στο νέο «ΧΡΗΜΑ Week»

Τα μηνύματα των ραντάρ της ERGO και της Munich Re προς τους ασφαλιστές

Η έκθεση «Tech Trend Radar 2026» συνοψίζει τις παγκόσμιες τεχνολογικές εξελίξεις που διαμορφώνουν τον ασφαλιστικό κλάδο τα επόμενα χρόνια

Η Anytime ανεβάζει ρυθμούς στη Ρουμανία – Βίντεο

Έμφαση στην ενίσχυση των πωλήσεων, στην αναγνωρισιμότητα του brand και στη δημιουργία στρατηγικών συνεργασιών

ΕΕΑ για 4ημερη εργασία: «Να δρούμε σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας»

Το Επιμελητήριο διακρίνει πιθανότητες υλοποίησης σε περιορισμένο αριθμό επιχειρήσεων, αλλά ύστερα από διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς

Στρατηγική συνεργασία με τον Νικήτα Ε. Κουτσουράη ανακοίνωσε η Karavias

Το έμπειρο στέλεχος θα συμβάλει στην ανάπτυξη νέων προϊόντων με έμφαση στην καινοτομία