back to top
26 C
Athens
Τρίτη 7 Ιουλίου 2026

Εκατοντάδες τραυματίες από τα βίαια επεισόδια στην Ειδομένη

«Μπαρούτι μυρίζει» η ατμόσφαιρα στην Ειδομένη, όπου χθες ξέσπασαν νέα βίαια επεισόδια ανάμεσα σε πρόσφυγες και αστυνομικούς της ΠΓΔΜ, μετά την απόπειρα των πρώτων να περάσουν τα σύνορα, με απολογισμό εκατοντάδες τραυματίες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των Γιατρών Χωρίς Σύνορα που κλήθηκαν να δράσουν μετά τις συμπλοκές στις οποίες μεταξύ άλλων έγινε χρήση δακρυγόνων, χειροβομβίδων κρότου και λάμψης και σφαιρών καουτσούκ, 200 άνθρωποι διαπιστώθηκε ότι είχαν αναπνευστικά προβλήματα, 34 άτομα έφεραν ανοιχτές πληγές ή πιθανά κατάγματα και 30 έφεραν τραύματα από σφαίρες καουτσούκ. Επτά άτομα χρειάστηκε να διακομιστούν στο νοσοκομείο του Κιλκίς, 3 από τα οποία έχουν πλέον επιστρέψει στον καταυλισμό.

- Advertisement -

«H απογοήτευση και μια αυξανόμενη αίσθηση θυμού είναι διάχυτες μεταξύ των προσφύγων, οι οποίοι βρίσκονται εγκαταλελειμμένοι στην Ειδομένη για περισσότερο από ένα μήνα. Αυτό που βλέπουμε σήμερα είναι αναπόφευκτη συνέπεια του εγκλωβισμού χιλιάδων ανθρώπων στην Ελλάδα, μια χώρα η οποία δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανθρωπιστικές ανάγκες και την ανάγκη για προστασία των ανθρώπων που αναζητούν ασφάλεια στην Ευρώπη», δήλωσε η Jose Hulsenbek, επικεφαλής της αποστολής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Ελλάδα.

«Οι άνθρωποι πρέπει να αντιμετωπίζονται με αξιοπρέπεια, όχι με τη βία ή το απρόβλεπτο κλείσιμο των συνόρων, το οποίο προκαλεί μεγαλύτερη αβεβαιότητα. Αυτή  η παράλογη ανθρωπιστική κρίση που δημιουργήθηκε από τις πολιτικές των ευρωπαϊκών κρατών γίνεται όλο και πιο αφόρητη μέρα με τη μέρα» πρόσθεσε.

- Advertisement -

Μόνο στην κλινική των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο εσωτερικό του καταυλισμού, περίπου 30 παιδιά, μεταξύ 5-15 ετών, έλαβαν ιατρική περίθαλψη μετά την έκθεσή τους σε δακρυγόνα. Δύο νεαροί ασθενείς ανέφεραν ότι, μαζί με άλλα 10 άτομα, μεταφέρθηκαν στο έδαφος της ΠΓΔΜ, όπου επί μία ώρα ξυλοκοπούνταν από την αστυνομία. Πάνω από 30 ασθενείς έλαβαν ψυχολογική φροντίδα, καθώς ήταν σε κατάσταση σοκ.

«Η κλινική των Γιατρών Χωρίς Σύνορα ήταν γεμάτη όλη την ημέρα. Τρία παιδιά μεταφέρθηκαν με τραύματα στο κεφάλι από σφαίρες από καουτσούκ. Οι άνθρωποι έξω φώναζαν και πολλοί κρατούσαν στα χέρια τους σφαίρες από καουτσούκ», είπε η Conor Kenny, γιατρός των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Ειδομένη. «Μια έγκυος γυναίκα από τη Συρία ήρθε στην κλινική με τα δύο παιδιά της. Μου είπε ότι βρισκόταν κοντά στα σύνορα όταν έγινε χρήση δακρυγόνων για να διαλυθεί το πλήθος, οι άνθρωποι τότε άρχισαν να τρέχουν και εκείνη έπεσε κάτω».

Εντύπωση προκαλεί πως το ΕΚΕΠΥ, που είναι αρμόδιο για το συντονισμό όλων των προσπαθειών για την παροχή υγειονομικής παροχής στους πρόσφυγες-μετανάστες, δεν έχει εκδώσει καμία ανακοίνωση για την ενημέρωση των μέσων σχετικά με το περιστατικό, ενώ σιγήν ιχθύος τηρεί και το ΚΕΕΛΠΝΟ, που βρίσκεται στην περιοχή με κινητή μονάδα.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Το Παίδων Πεντέλης πλήρως ανακαινισμένο: Ο Πρωθυπουργός εγκαινίασε το νέο παιδιατρικό νοσοκομείο

Ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε τη δημιουργία νέας παιδιατρικής δομής στη Δυτική Αθήνα

Το Ωνάσειο Νοσοκομείο θέτει σε λειτουργία την πρώτη κινητή μονάδα ECMO στην Ελλάδα

Η νέα υπηρεσία καλύπτει ένα κρίσιμο κενό στο σύστημα υγείας και θέτει βάσεις για οργανωμένο δίκτυο παραπομπής μεταξύ νοσοκομείων σε όλη την Ελλάδα

ΕΟΠΥΥ: Αλλαγές προϊσταμένων από τον νέο διοικητή

Ο κ. Ζαμάνης επέλεξε έμπειρα στελέχη για καίριες θέσεις, θέλοντας προφανώς να δημιουργήσει τη δική του ομάδα διοίκησης

ΙΣΑ: Άμεση διόρθωση της εσφαλμένης επιβολής clawback στις ιατρικές επισκέψεις ζητά ο Σύλλογος

Ο Σύλλογος επισημαίνει ότι η επιβολή clawback στις επισκέψεις δεν προβλέπεται από το ισχύον πλαίσιο

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Τα μηνύματα της Γενικής Συνέλευσης του BIPAR και τι σημαίνουν για τον Έλληνα ασφαλιστικό διαμεσολαβητή

Σε μια εποχή όπου η ευρωπαϊκή ασφαλιστική αγορά καλείται να διαχειριστεί πρωτόγνωρες προκλήσεις, οι εργασίες της πρόσφατης Γενικής Συνέλευσης του BIPAR

Ιούλιος: Μήνας αφιερωμένος στην προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία

Τι επισημαίνει σε ενημέρωσή του το Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center

Δωρεάν ετήσιο check-up πριν τις διακοπές – Η πρόταση της ERGO Hellas για περισσότερη σιγουριά και ηρεμία

Η εταιρεία υπενθυμίζει στους ασφαλισμένους της ένα σημαντικό προνόμιο από τα πολλά του προγράμματος ERGO Health Care

Το Παίδων Πεντέλης πλήρως ανακαινισμένο: Ο Πρωθυπουργός εγκαινίασε το νέο παιδιατρικό νοσοκομείο

Ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε τη δημιουργία νέας παιδιατρικής δομής στη Δυτική Αθήνα

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Euroins Ελλάδος: Υπερήφανος Υποστηρικτής της Halkias Racing Team και της σπουδαίας διάκρισης στο EKO Ράλλυ Ακρόπολις 2026

Η Euroins Ελλάδος, σταθερός υποστηρικτής του Θέμη Χαλκιά και της Halkias Racing Team, εκφράζει τα θερμά της συγχαρητήρια για τη σημαντική επιτυχία

Ο Νίκος Δ. Σακελλαρίου νέος Γενικός Διευθυντής της Infotrust

Η Infotrust ανακοινώνει τον Νίκο Δ. Σακελλαρίου ως νέο Γενικό Διευθυντή της εταιρείας, ένα στέλεχος με μακρά και εξαιρετική πορεία στον ασφαλιστικό κλάδο

Είμαστε έτοιμοι για ότι μας φέρει ο άνεμος;

Μια ζημιά στην κατοικία μας δεν επηρεάζει μόνο το ίδιο το σπίτι...

Τα μηνύματα της Γενικής Συνέλευσης του BIPAR και τι σημαίνουν για τον Έλληνα ασφαλιστικό διαμεσολαβητή

Σε μια εποχή όπου η ευρωπαϊκή ασφαλιστική αγορά καλείται να διαχειριστεί πρωτόγνωρες προκλήσεις, οι εργασίες της πρόσφατης Γενικής Συνέλευσης του BIPAR

Ιούλιος: Μήνας αφιερωμένος στην προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία

Τι επισημαίνει σε ενημέρωσή του το Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center