back to top
16.3 C
Athens
Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2026

ΕΙΟΡΑ: Σημαντικά βελτιωμένη εικόνα στις απαιτήσεις POG

Σε συνέχεια προηγούμενων ενημερώσεων, η ΕΑΕΕ γνωρίζει στα μέλη της ότι η EIOPA δημοσίευσε στις 30 Ιουνίου 2026 έκθεση σχετικά με την peer review (αξιολόγηση μεταξύ ομοτίμων) που διεξήγαγε το 2023 για τις απαιτήσεις POG (Product Oversight and Governance), με ιδιαίτερη έμφαση στα βασιζόμενα σε ασφάλιση επενδυτικά προϊόντα (Insurance-Based Investment Products – IBIPs) (εδώ).

Η peer review, η οποία διεξήχθη το 2023, είχε αναδείξει ότι αρκετές χώρες εστιάζουν κυρίως σε έναν τυπικό έλεγχο συμμόρφωσης και λιγότερο στην ουσιαστική εφαρμογή των απαιτήσεων POG. Για τον λόγο αυτό, η EIOPA είχε απευθύνει προς τις Εθνικές Εποπτικές Αρχές (NCAs) σειρά συστάσεων για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας και της ωριμότητας του εποπτικού πλαισίου στον τομέα POG. Συνεπώς, η παρούσα έκθεση αξιολογεί την πρόοδο των Εθνικών Εποπτικών Αρχών (NCAs) στην εφαρμογή των συνιστώμενων δράσεων, για την περίοδο Αυγούστου 2023 – Ιουνίου 2025.

- Advertisement -

Η αξιολόγηση εστιάζει στους πέντε τομείς προτεινόμενων δράσεων που προσδιορίστηκαν στην αρχική peer review:

• οργάνωση και πόροι της εποπτείας POG,
• προσέγγιση βάσει κινδύνου (risk- based approach),
• καθορισμός και επικοινωνία των εποπτικών προσδοκιών,
• εποπτικές μεθοδολογίες και εργαλεία και
• εποπτικές δραστηριότητες.

- Advertisement -

Σύμφωνα με την έκθεση της EIOPA, η εικόνα έχει βελτιωθεί σημαντικά:

• Ενισχύθηκαν τα εποπτικά πλαίσια για την εφαρμογή των απαιτήσεων POG των περισσότερων Εθνικών Εποπτικών Αρχών. Συνολικά, το 62% των συστάσεων υλοποιήθηκε πλήρως, το 26% μερικώς και το 12% δεν υλοποιήθηκε.
− 14 εθνικές εποπτικές αρχές (NCAs) μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα (ΤτΕ), υλοποίησαν όλες τις προτεινόμενες δράσεις (AT, BE, CZ, DE, EL, FR, IE, IT, LI, LV, MT, NL, PL και RO),
− 7 εκπλήρωσαν τουλάχιστον το ήμισυ των συνιστώμενων δράσεων (BG, DK, EE, LU, PT, SI και SK),
− 7 δεν εκπλήρωσαν ή εκπλήρωσαν μόνο εν μέρει τουλάχιστον το ήμισυ των συνιστώμενων δράσεων (ES, FI, HR, HU, IS, LT και NO)
− 2 δεν εκπλήρωσαν τις συνιστώμενες δράσεις (CY και SE).

• Τα καλύτερα αποτελέσματα παρατηρήθηκαν στον τομέα της βασιζόμενης στον κίνδυνο αξιολόγησης (risk – based approach), όπου υλοποιήθηκε ποσοστό άνω του 75% των προτεινόμενων δράσεων. Σε πολλές χώρες, η αξιολόγηση συνδύασε αναλύσεις σε επίπεδο προϊόντος και επιχείρησης, βασιζόμενη περισσότερο σε ποσοτικούς και ποιοτικούς δείκτες.

• Η χρήση των Value for Money εργαλείων καθώς και άλλων εργαλείων ελέγχου έχει επεκταθεί ιδιαίτερα, γεγονός που συμβάλλει στην έγκαιρη αναγνώριση κινδύνων για τους καταναλωτές και στην πραγματοποίηση πιο στοχευμένων παρεμβάσεων. Σε αρκετές χώρες, ο έλεγχος της αγοράς ακολουθείται από στοχευμένο εποπτικό διάλογο με κάθε επιχείρηση, αναλυτική εξέταση εγγράφων και, όπου απαιτείται, επιτόπιες επιθεωρήσεις.

• Οι εποπτικές πρακτικές επικεντρώνονται πλέον περισσότερο στα αποτελέσματα, δίνοντας έμφαση στην αποτελεσματική εφαρμογή των απαιτήσεων POG και στον αντίκτυπό τους στους καταναλωτές. Αρκετές εποπτικές αρχές εφαρμόζουν πλέον συγκεκριμένα διορθωτικά μέτρα, όπως συστάσεις, εντολές συμμόρφωσης, σχέδια αποκατάστασης, μειώσεις κόστους, αλλαγές στα χαρακτηριστικά των προϊόντων ή ακόμη και απόσυρση προϊόντων από την αγορά. Σε πολλές χώρες επίσης εφαρμόζεται οργανωμένο πρόγραμμα εποπτείας, πιο επικεντρωμένο στα IBIPs το οποίο συνδυάζει θεματικούς ελέγχους αγοράς, εξ αποστάσεως και επιτόπιες επιθεωρήσεις.

• Παρατηρούνται ορισμένα περιορισμένα κενά που αφορούν κυρίως χώρες όπου το εποπτικό πλαίσιο δεν έχει ακόμα συμπληρωθεί πλήρως, οι εσωτερικές κατευθυντήριες οδηγίες δεν έχουν οριστικοποιηθεί ή τα εποπτικά εργαλεία δεν εφαρμόζονται πλήρως στην πράξη, γεγονός που αναδεικνύει την πολυπλοκότητα και το χρόνο που απαιτείται για την αποτελεσματική ενσωμάτωση όλων των απαραίτητων στοιχείων.

Ακολουθεί πίνακας με το βαθμό εκπλήρωσης ανά τομέα συνιστώμενων δράσεων:

Η πρόοδος στην Ελλάδα

Η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), υπό την ιδιότητα της ελληνικής εποπτικής αρχής, φαίνεται να έχει ανταποκριθεί στις συστάσεις που είχε λάβει από την EIOPA και συγκεκριμένα:

• Εξασφάλισε ότι η εποπτεία των POG απαιτήσεων ενσωματώνεται αποτελεσματικά στις εποπτικές δραστηριότητές της, με τη διάρθρωση μιας οργανωτικής δομής με καθορισμένες αρμοδιότητες, την στελέχωση της Αρχής με εξειδικευμένο προσωπικό και τη δημιουργία μιας ειδικής μονάδας (Τμήμα Εποπτείας Επιχειρηματικών Πρακτικών των Παραγωγών και Διανομέων Ασφαλιστικών Προϊόντων) με αρμοδιότητα την εποπτεία των POG απαιτήσεων.

• Εφάρμοσε ένα πλαίσιο βασιζόμενης στον κίνδυνο αξιολόγησης που ενσωματώνει τις απαιτήσεις του POG τόσο σε επίπεδο αγοράς όσο και σε επίπεδο επιχείρησης, σε όλους τους κλάδους των ασφαλίσεων ζωής και ζημιών. Το πλαίσιο αυτό περιλαμβάνει τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά κριτήρια και παρακολουθεί κινδύνους που σχετίζονται με την αγορά-στόχο, τον σχεδιασμό των προϊόντων, τη σχέση Value for Money και την τιμολόγηση, καθώς και τις πτυχές του marketing και της διανομής.

• Θέσπισε εσωτερικές εποπτικές διαδικασίες και εγχειρίδια που παρέχουν πρακτικές οδηγίες για την εποπτεία των POG απαιτήσεων, ώστε να διαπιστώνεται ότι εφαρμόζονται επαρκώς και ενιαία ορθά οι απαιτήσεις του POG και ότι διενεργούνται επιτόπιες και εξ αποστάσεως επιθεωρήσεις, ιδιαίτερα σε IBIPs και εταιρίες που πωλούν IBIPs. Το εγχειρίδιο επιτόπιων επιθεωρήσεων εφαρμόζεται τόσο στους κατασκευαστές όσο και στους διανομείς ασφαλιστικών προϊόντων.

• Προχώρησε σε στοχευμένες επιτόπιες επιθεωρήσεις, εξ αποστάσεως ελέγχους και ελέγχους με προσέγγιση βασισμένη στον κίνδυνο, με σκοπό την αξιολόγηση του τρόπου με τον οποίο εφαρμόζονται στην πράξη οι απαιτήσεις του POG (ενδεικτικά αναφέρονται επιτόπιες επιθεωρήσεις σε τρεις ασφαλιστικές εταιρίες που αντιπροσωπεύουν το 90% της αγοράς των unit-linked προϊόντων στην Ελλάδα, επανεξέταση των εγγράφων βασικών πληροφοριών -KIDS / PRIIPS – από Value for Money άποψη)

Οι ειδικότερες αναφορές για την Ελλάδα βρίσκονται στις σελίδες 77-81.

Επόμενα βήματα

Η EIOPA επισημαίνει ότι απαιτούνται συνεχείς προσπάθειες για βελτίωση, ιδίως στις χώρες όπου τα εποπτικά πλαίσια δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί ή εδραιωθεί σε τακτική εποπτική πρακτική. Η γενική κατεύθυνση, ωστόσο, είναι θετική και υποδηλώνει μια πιο ώριμη, δομημένη και προσανατολισμένη στα αποτελέσματα προσέγγιση της εποπτείας των POG απαιτήσεων.

Περισσότερες πληροφορίες στην εγκύκλιο της ΕΑΕΕ: 2026 – 243095 – Εγκύκλιοι (1)

Σχετικές δημοσιεύσεις

Νέα δεδομένα στην ασφάλιση των ηλεκτρικών οχημάτων μικροκινητικότητας  – Το θέμα άνοιξε ο Πάνος Κούβαλης 

Η υποχρεωτική ασφάλιση των Ελαφρών Προσωπικών Ηλεκτρικών Οχημάτων (ΕΠΗΟ) δημιουργεί νέα δεδομένα για την ασφαλιστική αγορά

Εγχειρίδιο Προϊόντων Αστικής Ευθύνης

Η Επιτροπή Αστικής Ευθύνης και Επαγγελματικών Ευθυνών της ΕΑΕΕ έχει εντάξει στις δράσεις της τη δημιουργία «Εγχειριδίου Προϊόντων Αστικής Ευθύνης»

H “ακτινογραφία” της παραγωγής ασφαλίστρων

Η ΕΑΕΕ διεξάγει έρευνα σχετικά με την παραγωγή ασφαλίστρων ανά μήνα μεταξύ των ασφαλιστικών επιχειρήσεων - μελών της.

Υψηλές θερμοκρασίες και βασικές οδηγίες επενδυτικής διαχείρισης

Το 2026 μάς αποκάλυψε τον θερμότερο Ιούνιο που έχει καταγραφεί στη Δυτική Ευρώπη, σύμφωνα με στοιχεία της Copernicus Climate Change

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Νέα δεδομένα στην ασφάλιση των ηλεκτρικών οχημάτων μικροκινητικότητας  – Το θέμα άνοιξε ο Πάνος Κούβαλης 

Η υποχρεωτική ασφάλιση των Ελαφρών Προσωπικών Ηλεκτρικών Οχημάτων (ΕΠΗΟ) δημιουργεί νέα δεδομένα για την ασφαλιστική αγορά

20η Ευρωπαϊκή Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα

Το Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» στέλνει για 20η συνεχή χρονιά το μήνυμα: «Αλκοόλ και οδήγηση δεν πάνε μαζί!»

Το «Δικαίωμα στη Λήθη» γίνεται πραγματικότητα και στην Ελλάδα

Με την ψήφιση του Νόμου 5317/2026, η χώρα μας αποκτά πλέον σαφές νομοθετικό πλαίσιο για την προστασία των ανθρώπων που έχουν αντιμετωπίσει..

Allianz και Plus2Feet: Το “Walking Together” συνεχίζει να δίνει κίνηση σε ζώα που το έχουν ανάγκη

Η Allianz και η Plus2Feet συνεχίζουν για ακόμη μία χρονιά την κοινή τους δράση “Walking Together”, στηρίζοντας έμπρακτα αδέσποτα ζώα

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Νέα δεδομένα στην ασφάλιση των ηλεκτρικών οχημάτων μικροκινητικότητας  – Το θέμα άνοιξε ο Πάνος Κούβαλης 

Η υποχρεωτική ασφάλιση των Ελαφρών Προσωπικών Ηλεκτρικών Οχημάτων (ΕΠΗΟ) δημιουργεί νέα δεδομένα για την ασφαλιστική αγορά

20η Ευρωπαϊκή Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα

Το Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» στέλνει για 20η συνεχή χρονιά το μήνυμα: «Αλκοόλ και οδήγηση δεν πάνε μαζί!»

Εγχειρίδιο Προϊόντων Αστικής Ευθύνης

Η Επιτροπή Αστικής Ευθύνης και Επαγγελματικών Ευθυνών της ΕΑΕΕ έχει εντάξει στις δράσεις της τη δημιουργία «Εγχειριδίου Προϊόντων Αστικής Ευθύνης»

Το «Δικαίωμα στη Λήθη» γίνεται πραγματικότητα και στην Ελλάδα

Με την ψήφιση του Νόμου 5317/2026, η χώρα μας αποκτά πλέον σαφές νομοθετικό πλαίσιο για την προστασία των ανθρώπων που έχουν αντιμετωπίσει..

Allianz και Plus2Feet: Το “Walking Together” συνεχίζει να δίνει κίνηση σε ζώα που το έχουν ανάγκη

Η Allianz και η Plus2Feet συνεχίζουν για ακόμη μία χρονιά την κοινή τους δράση “Walking Together”, στηρίζοντας έμπρακτα αδέσποτα ζώα