Από κοινού με τις άλλες Ευρωπαϊκές Εποπτικές Αρχές (EBA, ESMA), η EIOPA δημοσίευσε στις 15 Ιουλίου οδηγό σχετικά με τις δραστηριότητες εποπτείας στο πλαίσιο της πράξης για την ψηφιακή επιχειρησιακή ανθεκτικότητα (DORA). Σκοπός του παρόντος οδηγού είναι να παράσχει επισκόπηση των διαδικασιών που χρησιμοποιούν οι ΕΕΑ μέσω των κοινών ομάδων εξέτασης (JET) για την εποπτεία κρίσιμων τρίτων παρόχων υπηρεσιών τεχνολογιών πληροφοριών και επικοινωνιών (ΤΠΕ).
Ο οδηγός παρέχει εξηγήσεις υψηλού επιπέδου σε εξωτερικά ενδιαφερόμενα μέρη σχετικά με το πλαίσιο εποπτείας του CTPP. Επιπλέον, παρέχει επισκόπηση της δομής διακυβέρνησης, των διαδικασιών εποπτείας, των ιδρυτικών αρχών και των εργαλείων που έχουν στη διάθεσή τους οι εποπτικές αρχές. Ωστόσο, ο οδηγός δεν είναι νομικά δεσμευτικό έγγραφο και δεν αντικαθιστά τις νομικές απαιτήσεις που ορίζονται στο σχετικό εφαρμοστέο δίκαιο της ΕΕ. Οι ΕΕΑ καλούν το κοινό, τις χρηματοπιστωτικές οντότητες και, κυρίως, τους τρίτους παρόχους να χρησιμοποιήσουν το παρόν έγγραφο προκειμένου να προετοιμαστούν για την εφαρμογή της εποπτείας.
Σε δεύτερη ανακοίνωσή της, η EIOPA αναφέρει ότι δημοσίευσε δύο παραρτήματα της γνωμοδότησής της σχετικά με τη χρήση τεχνικών μετριασμού του κινδύνου από τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις από το 2021, μετά το πέρας δημόσιας διαβούλευσης για το θέμα αυτό στις αρχές του τρέχοντος έτους. Τα δύο παραρτήματα αφορούν τις ρήτρες καταγγελίας των συμβάσεων αντασφάλισης και την αντασφάλιση μαζικών ακυρώσεων, αντίστοιχα, και αποσκοπούν στην προώθηση της σύγκλισης μεταξύ εποπτικών προσεγγίσεων σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Το πρώτο παράρτημα παρέχει λεπτομερή καθοδήγηση στις εποπτικές αρχές σχετικά με την προληπτική αντιμετώπιση της αντασφάλισης μαζικών ακυρώσεων για την επίτευξη κοινής αντίληψης σχετικά με τα βασικά στοιχεία που θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη οι εποπτικές αρχές κατά την αξιολόγηση του κατά πόσον η αποδέσμευση κεφαλαίου που προκύπτει από μια σύμβαση αντασφάλισης μαζικών ακυρώσεων είναι ανάλογη με την πραγματική μεταφορά κινδύνου που πραγματοποιείται. Το δεύτερο παράρτημα επικεντρώνεται σε ορισμένα χαρακτηριστικά των ρητρών καταγγελίας των συμβάσεων αντασφάλισης που ενδέχεται να υπονομεύσουν την αποτελεσματική μεταφορά κινδύνου.
Τέλος, η EIOPA ξεκίνησε διαβούλευση σχετικά με τις αναθεωρημένες κατευθυντήριες γραμμές για τη συστηματική ανταλλαγή πληροφοριών στο πλαίσιο των σωμάτων εποπτών. Οι αναθεωρημένες κατευθυντήριες γραμμές αποσκοπούν στη διευκόλυνση της εποπτικής συνεργασίας και στη διασφάλιση συνεκτικής προσέγγισης όσον αφορά την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των εθνικών αρμόδιων αρχών (ΕΑΑ) που είναι αρμόδιες για την εποπτεία των διασυνοριακών ασφαλιστικών ομίλων εντός του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ).