back to top
11.1 C
Athens
Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Eίναι έτοιμες οι εταιρείες να ξεκινήσουν προσλήψεις;

Οι εργοδότες στην Ελλάδα καταγράφουν επιφυλακτικά σχέδια προσλήψεων για το τρίτο τρίμηνο του 2020. Με το 15% των εργοδοτών να αναμένει αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων, το 17% να προβλέπει μείωση και το 64% να μην προβλέπει κάποια αλλαγή. Μετά από την εποχική προσαρμογή των δεδομένων, οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης ανέρχονται σε -7%. Οι προοπτικές προσλήψεων είναι οι πιο αδύναμες που έχουν καταγραφεί εδώ και πάνω από τέσσερα χρόνια, και εμφανίζονται αποδυναμωμένες κατά 31 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 26 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως στην Έρευνα Προοπτικών Απασχόλησης της ManpowerGroup για το Γ’ Τρίμηνο προστέθηκαν δύο ερωτήσεις σχετικά με τον COVID-19: «Πόσο από την κανονική επιχειρηματική δραστηριότητα του οργανισμού σας έχει σταματήσει / τεθεί σε αναστολή από το ξέσπασμα COVID-19; και «Πότε πιστεύετε πως η εταιρεία σας θα επιστρέψει στα προ-COVID-19 επίπεδα προσλήψεων;

Το 65% των εργοδοτών αναφέρει πως η επιχειρηματική τους δραστηριότητα επηρεάστηκε από τον COVID-19, με το 79% να προβλέπει πως οι προθέσεις προσλήψεων θα επιστρέψουν στα προ-COVID-19 επίπεδα εντός των επόμενων 12 μηνών.

- Advertisement -

Το 45% των εργοδοτών της Πρωτογενούς Παραγωγής (Βιομηχανία Εξόρυξης, Γεωργία, Ηλεκτρισμός, Φυσικό Αέριο και Ύδρευση) δείχνει πιο αισιόδοξο καθώς πιστεύει ότι θα επιστρέψει στα προ-COVID-19 επίπεδα προσλήψεων εντός των τριών επόμενων μηνών.

«Οι επιπτώσεις του COVID-19 έχουν ήδη ισχυρό αντίκτυπο στην κοινωνία και την οικονομία σε παγκόσμιο επίπεδο. Στην Ελλάδα, τον τελευταίο χρόνο η οικονομία έδειξε σημάδια ανάκαμψης – μετά από παρατεταμένη περίοδο κρίσης – δυστυχώς ο COVID-19 ανέστρεψε αυτή την κατάσταση. Σύμφωνα με την έρευνά μας, το μεγαλύτερο πλήγμα στις προθέσεις προσλήψεων προκύπτει στους τομείς του Τουρισμού, των Κατασκευών και του Λιανικού Εμπορίου, όπου οι προοπτικές είναι οι πιο αδύναμες που έχουν αναφερθεί εδώ και περισσότερα από τέσσερα χρόνια.Λαμβάνοντας υπόψη τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στον τουρισμό, η ManpowerGroup Ελλάδοςανταποκρίθηκε και προέβη σε μια δράση κοινωνικής υπευθυνότητας, μέσα από την προσφορά δωρεάν ψηφιακών σεμιναρίων,επαγγελματικήςενδυνάμωσης των εργαζομένων του κλάδου που υπέστη το μεγαλύτερο πλήγμα. Επίσης, είναι σημαντικό να προσθέσουμε ότι οι εργοδότες δείχνουν επιφυλακτικοί  αναφορικά με τα σχέδια προσλήψεων, δεδομένου ότι αυτή τη περίοδο επικεντρώνονται στην ασφαλή επιστροφή των ανθρώπων στην εργασία, καθώς και στηνυποστήριξη των εργαζομένων με διαδικασίες και πρωτόκολλαυγιεινής», δηλώνει ο Χαράλαμπος Καζαντζίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της ManpowerGroup Ελλάδος.

- Advertisement -

Το ιστορικό των Συνολικών Προοπτικών Απασχόλησης στην Ελλάδα

Συγκρίσεις ανά Τομέα Οικονομικής Δραστηριότητας

 Οι προοπτικές προσλήψεων για τέσσερις από τους επτά τομείς οικονομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα είναι οι πιο αδύναμες που έχουν καταγραφεί από την περίοδο 2012-2013 – με αυτές να είναι στον τομέα των Κατασκευών, της Βιομηχανίας/Παραγωγής, του Τουρισμού και του Εμπορίου (Χονδρική & Λιανική).

Μείωση του αριθμού των ατόμων που απασχολούν προβλέπουν οι εργοδότες σε έξι από τους επτά τομείς οικονομικής δραστηριότητας κατά το προσεχές τρίμηνο. Στον τομέα των Κατασκευών αναμένεται να εκδηλωθεί ο πιο αδύναμος ρυθμός προσλήψεων, με τους εργοδότες να καταγράφουν απαισιόδοξες Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης της τάξης του -16%. Δυσοίωνες προοπτικές προσλήψεων αναφέρονται επίσης στον τομέα της Βιομηχανίας/Παραγωγής και στον τομέα του Τουρισμού, με Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης της τάξης του -14% και -13% αντίστοιχα. Υποτονική αγορά εργασίας αναμένεται σε δύο τομείς, με Προοπτικές της τάξης του -6% – τους τομείς Λοιπές Υπηρεσίες (Δημόσιος Τομέας, Κοινωνικές Υπηρεσίες, Μεταφορές & Επικοινωνίες) και Εμπορίου (Χονδρική και Λιανική), ενώ οι Προοπτικές για τον τομέα Χρηματοοικονομικών και Υπηρεσιών προς Επιχειρήσεις ανέρχονται σε -2%. Ωστόσο, οι εργοδότες του τομέα της Πρωτογενούς Παραγωγής (Βιομηχανία Εξόρυξης, Γεωργία, Ηλεκτρισμός, Φυσικό Αέριο και Ύδρευση) αναμένουν εύλογο κλίμα προσλήψεων, με Προοπτικές της τάξης του +10%.

Οι προοπτικές προσλήψεων αποδυναμώνονται και στους επτά τομείς οικονομικής δραστηριότητας σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Οι Προοπτικές αποδυναμώνονται σημαντικά τόσο στον τομέα της Βιομηχανίας/Παραγωγής όσο και στον τομέα των Κατασκευών, κατά 39 και 35 ποσοστιαίες μονάδες αντίστοιχα, ενώ οι Προοπτικές του τομέα Χρηματοοικονομικών και Υπηρεσιών προς Επιχειρήσεις εμφανίζονται αποδυναμωμένες κατά 33 ποσοστιαίες μονάδες. Παράλληλα, οι προθέσεις προσλήψεων μειώνονται κατά 29 ποσοστιαίες μονάδες στον τομέα Εμπόριο (Χονδρική & Λιανική), και κατά 28 ποσοστιαίες μονάδες στον τομέα Λοιπές Υπηρεσίες (Δημόσιος Τομέας, Κοινωνικές Υπηρεσίες, Μεταφορές & Επικοινωνίες).

Σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, η πρόθεση προσλήψεων αποδυναμώνεται και στους επτά τομείς οικονομικής δραστηριότητας, με σημαντικότερη τη μείωση κατά 43 ποσοστιαίες μονάδες στον τομέα των Κατασκευών. Σημαντικές μειώσεις της τάξης των 32 και 30 ποσοστιαίων μονάδων καταγράφονται στον τομέα του Τουρισμού και στον τομέα της Βιομηχανίας/Παραγωγής, αντίστοιχα, ενώ οι εργοδότες στον τομέα του Εμπορίου (Χονδρική και Λιανική) αναφέρουν μείωση ύψους 27 ποσοστιαίων μονάδων. Τα σχέδια προσλήψεων αποδυναμώνονται κατά 25 ποσοστιαίες μονάδες τόσο στον τομέα των Λοιπών Υπηρεσιών όσο και στον τομέα Χρηματοοικονομικών και Υπηρεσιών προς Επιχειρήσεις.

Συγκρίσεις ανά μέγεθος οργανισμού *

Οι εργοδότες σε τρεις από τις τέσσερις κατηγορίες μεγέθους οργανισμού αναμένουν μείωση του αριθμού απασχολουμένων κατά το προσεχές τρίμηνο. Τον πιο αδύναμο ρυθμό προσλήψεων αναμένουν οι εργοδότες των Μεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίοι αναφέρουν Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης της τάξης του -16%. Παράλληλα, οι Προοπτικές στις Μικρές και τις Μεγάλες επιχειρήσεις ανέρχονται σε -8% και -6% αντίστοιχα. Ωστόσο, οι εργοδότες των Πολύ Μικρών επιχειρήσεων αναμένουν σχετικά στεθερή δραστηριότητα προσλήψεων, καταγράφοντας Προοπτικές της τάξης του +1%.

Οι προθέσεις προσλήψεων αποδυναμώνονται και στις τέσσερις κατηγορίες μεγέθους οργανισμού σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, μεταξύ άλλων εμφανίζοντας σημαντικές μειώσεις της τάξης των 42 ποσοστιαίων μονάδων στις Μεγάλες επιχειρήσεις, και των 41 ποσοστιαίων μονάδων στις Μεσαίες Επιχειρήσεις. Οι Προοπτικές για τους εργοδότες των Μικρών επιχειρήσεων μειώνονται κατά 33 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ οι Πολύ Μικρές επιχειρήσεις καταγράφουν μείωση της τάξης των 13 ποσοστιαίων μονάδων.

Σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο του 2019, οι εργοδότες στις Μεσαίες επιχειρήσεις καταγράφουν σημαντική μείωση της τάξης των 44 ποσοστιαίων μονάδων. Παράλληλα, οι Προοπτικές εμφανίζονται αποδυναμωμένες κατά 38 και 26 ποσοστιαίες μονάδες για τους εργοδότες στις Μεγάλες και Μικρές επιχειρήσεις αντίστοιχα. Στις Πολύ Μικρές επιχειρήσεις, η δραστηριότητα προσλήψεων συρρικνώνεται κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες.

Διεθνείς Συγκρίσεις

Περισσότεροι από 34.000 εργοδότες σε 43 χώρες και επικράτειες συμμετείχαν στην έρευνα της ManpowerGroup για τη σφυγμομέτρηση της αναμενόμενης δραστηριότητας στην αγορά εργασίας* κατά το Γ’ Τρίμηνο του 2020. Όλοι οι συμμετέχοντες απάντησαν στην εξής ερώτηση: «Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η μεταβολή στο συνολικό αριθμό των ατόμων που απασχολούνται στον οργανισμό σας, στην περιοχή ευθύνης σας, κατά τους τρεις επόμενους μήνες, μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου 2020, σε σχέση με το τρέχον τρίμηνο;» Οι συνεντεύξεις πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο ιδιαίτερων περιστάσεων που δημιουργήθηκαν από την πανδημία του COVID-19. Τα ευρήματα της έρευνας για το τρίτο τρίμηνο του 2020 αναμένεται να αντανακλούν τον αντίκτυπο της πανδημίας, και του οικονομικού αποκλεισμού που ακολούθησε σε πολλές χώρες.

Οι εργοδότες σε 35 από τις 43 χώρες και επικράτειες που συμμετείχαν στην έρευνα της ManpowerGroup για το τρίτο τρίμηνο του 2020, αναμένεται να μειώσουν τον αριθμό των ατόμων που απασχολούν, στο διάστημα έως και το τέλος Σεπτεμβρίου 2020, ενώ αύξηση του αριθμού απασχολουμένων αναμένεται σε επτά χώρες, και αμετάβλητη αγορά εργασίας σε μία.

Σε σύγκριση με το Β’ Τρίμηνο του 2020, οι προθέσεις προσλήψεων αποδυναμώνονται σε 42 από τις 43 χώρες και επικράτειες, ενώ αμετάβλητη αναμένεται να παραμείνει η κατάσταση σε μία. Οι εργοδότες και στις 43 χώρες και επικράτειες καταγράφουν αποδυναμωμένη πρόθεση προσλήψεων σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους. Ο ισχυρότερος ρυθμός προσλήψεων αναμένεται να καταγραφεί σε Ιαπωνία, Ινδία, Ηνωμένες Πολιτείες, Κίνα και Ταϊβάν, ενώ οι εργοδότες σε Σιγκαπούρη, Κόστα Ρίκα, Κολομβία, Περού και Νότιο Αφρική αναμένουν τις πιο αδύναμες αγορές εργασίας.

Σε 24 από τις 26 χώρες της περιφέρειας Ευρώπη, Μέση Ανατολή & Αφρική (ΕΜΕΑ), οι εργοδότες αναμένεται να μειώσουν τον αριθμό απασχολουμένων, με την Κροατία και τη Γερμανία να αναμένουν περιορισμένη αύξηση του ανθρώπινου δυναμικού. Τα σχέδια προσλήψεων αποδυναμώνονται και στις 26 χώρες της περιφέρειας ΕΜΕΑ, σε σύγκριση τόσο με το προηγούμενο τρίμηνο όσο και με το ίδιο διάστημα του προηγούμενου έτους. Οι πιο ισχυρές προθέσεις προσλήψεων καταγράφονται σε Κροατία και Γερμανία, ενώ οι πιο αδύναμες καταγράφονται από τους εργοδότες στη Νότιο Αφρική, τη Σλοβακία και τη Ρουμανία.

Σε τέσσερις από τις επτά χώρες και επικράτειες της Ασίας-Ωκεανίας που συμμετείχαν στην έρευνα, οι εργοδότες αναμένουν αύξηση του αριθμού απασχολουμένων κατά το προσεχές τρίμηνο, ενώ σε δύο αναμένεται μείωση του ανθρώπινου δυναμικού και σε μία αναμένεται αμετάβλητη δραστηριότητα προσλήψεων. Σε σύγκριση με το Β’ Τρίμηνο του 2020, τα σχέδια προσλήψεων αποδυναμώνονται σε έξι χώρες και επικράτειες αλλά παραμένουν αμετάβλητα σε μία, ενώ οι εργοδότες καταγράφουν αποδυναμωμένες προθέσεις προσλήψεων και στις επτά σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους. Οι εργοδότες στην Ιαπωνία και την Ινδία καταγράφουν τις πιο ισχυρές προθέσεις προσλήψεων της περιφέρειας, ενώ η πιο αδύναμη δραστηριότητα προσλήψεων αναμένεται να σημειωθεί στην Σιγκαπούρη και την Αυστραλία.

Μειώσεις ανθρώπινου δυναμικού αναμένονται σε εννέα από τις 10 χώρες της Βόρειας, Νότιας και Κεντρικής Αμερικής από τον Ιούλιο έως και τον Σεπτέμβριο, ενώ οι εργοδότες στην δέκατη χώρα – τις Ηνωμένες Πολιτείες – αναμένουν περιορισμένη αύξηση του αριθμού θέσεων εργασίας. Η πρόθεση προσλήψεων αποδυναμώνεται και στις 10 χώρες της Βόρειας, Νότιας και Κεντρικής Αμερικής, σε σύγκριση τόσο με το Β’ Τρίμηνο του 2020 όσο και με το Γ’ Τρίμηνο του 2019. Τον ισχυρότερο ρυθμό προσλήψεων αναμένουν οι εργοδότες στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ οι πιο αδύναμες προθέσεις προσλήψεων καταγράφονται σε Κόστα Ρίκα, Κολομβία και Περού.

Λεπτομερή αποτελέσματα της έρευνας διατίθενται στη διεύθυνση: www.manpowergroup.com/meos. Τα αποτελέσματα της έρευνας για το Δ΄ Τρίμηνο του 2020 θα δημοσιευτούν στις 9 Σεπτεμβρίου 2020.

*Τα σχόλια αυτής της ενότητας βασίζονται σε εποχικά προσαρμοσμένα δεδομένα, όπου αυτά υπάρχουν. Τα δεδομένα για την Κροατία και την Πορτογαλία δεν είναι εποχικά προσαρμοσμένα.

**Οι συνεντεύξεις πραγματοποιήθηκαν κάτω από ιδιαίτερες περιστάσεις λόγω της εξάπλωσης του Κορωνοϊού (Covid-19).Τα ευρήματα της έρευνας για το τρίτο τρίμηνο του 2020 είναι πιθανό να αντικατοπτρίζουν τον αντίκτυπο της παγκόσμιας έκτακτης ανάγκης για την υγεία και ενδέχεται να διαφέρουν σημαντικά από τα προηγούμενα τρίμηνα.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Προσλήψεις λοιπού προσωπικού: Ποιες ειδικότητες και σε ποιες δομές Υγείας

Προσλήψεις γίνονονται λοιπού επικουρικού προσωπικού σε διάφορες υγειονομικές δομές της χώρας για 24 ειδικότητες. 

Αναζητώντας καινοτόμες λύσεις και συμπράξεις για την ασφαλιστική κάλυψη των πανδημιών στο μέλλον

Καθώς η Ευρώπη σαρώνεται από το δεύτερο κύμα της πανδημίας του Covid-19, έχει «ανάψει» και ο διάλογος στον ασφαλιστικό κλάδο διεθνώς για τον βαθμό κάλυψης των απωλειών που προκαλεί

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το καινοτόμο πρόγραμμα “Interamerican Graduate Traineeship Program” 

Με στόχο την ανάδειξη της νέας γενιάς επαγγελματιών, η Interamerican πραγματοποιεί την καινοτόμο πρωτοβουλία “Interamerican Graduate Traineeship Program”,

Νόμπελ Ιατρικής σε δύο επιστήμονες που συνέβαλαν στην αντιμετώπιση της Covid-19

Η Ουγγαρέζα Καταλίν Κάρικο και ο Αμερικανός Ντρου Γουάισμαν βραβεύονται με το Νόμπελ Ιατρικής 2023 για τις εργασίες τους στον τομέα των

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Να γίνει το Κράτος διαιτητής και να καθιερωθούν τα ιατρικά πρωτόκολλα.

Η κίνηση της ΕΚΠΟΙΖΩ να ανεβάσει τους τόνους στις αυξήσεις ασφαλίστρων υγείας ήρθε να χαλάσει επικοινωνιακά την καλύτερη στιγμή της ασφαλιστικής αγοράς

H Allianz Ευρωπαϊκή Πίστη επιλέγει το GRABBER της DGTAL για πιλοτική εφαρμογή σε αποζημιώσεις

Η DGTAL ανακοινώνει τη συνεργασία της με την Allianz Ευρωπαϊκή Πίστη, μέλος του κορυφαίου ασφαλιστικού Ομίλου Allianz, για τη πιλοτική δοκιμή

Ακίνητα αξίας 70 δις. ευρώ που ανήκουν στους servicers είναι ανασφάλιστα έναντι φυσικών καταστροφών

Την ανάγκη ασφάλισης των ακινήτων αξίας 70 δις. ευρώ που κατέχουν οι servicers  προτάσσουν στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς σε συνομιλίες με το IW.

Οι ασφαλιστικές εταιρείες αντιμετωπίζουν πρόβλημα εξεύρεσης νέων στελεχών

Οι ασφαλιστικές εταιρείες αντιμετωπίζουν πρόβλημα εξεύρεσης νέων στελεχών

Δημοφιλή Άρθρα

Sorry. No data so far.

Ροή Ειδήσεων

31/12/2024: Ολοκληρώνεται η προθεσμία για μετάβαση στο ΤΕΚΑ από τον κλάδο επικουρικής ασφάλισης του e-ΕΦΚΑ

Έως την 31η Δεκεμβρίου 2024 οι ασφαλισμένοι στον κλάδο επικουρικής ασφάλισης του e-ΕΦΚΑ, που έχουν γεννηθεί από την 1.1.1987 και μετά, μπορούν να επιλέξουν αλλαγή ταμείου

Τρεις ασφαλιστικές εταιρίες στους «TRUE LEADERS»

Η ICAP CRIF, για 14η χρονιά, βράβευσε σε μια λαμπερή βραδιά, τις 100 Εταιρείες και τους 12 Ομίλους που ξεχώρισαν ως Τrue Leaders το 2023

Carglass® “Repair for Nature” – Gold βραβείο στα Mobility Awards

Η Carglass®, ηγέτιδα εταιρεία στον κλάδο της επισκευής και αντικατάστασης κρυστάλλων οχημάτων, καθώς και την παραμετροποίηση συστημάτων ADAS

Η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων ενέκρινε τις κάμερες στους δρόμους

Την τοποθέτηση καμερών στους δρόμους από την Ελληνική Αστυνομία για την αποτροπή και καταστολή αξιόποινων πράξεων καθώς και τη διαχείριση της κυκλοφορία

Groupama: 4.000 πολίτες παρακολούθησαν το δωρεάν online σεμινάριο Πρώτων Βοηθειών

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το δωρεάν διαδικτυακό σεμινάριο Πρώτων Βοηθειών, που διοργάνωσε η Groupama Ασφαλιστική, την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2024