Του Νίκου Σακελλαρίου
Η τεχνητή νοημοσύνη, η επεξεργασία των ιατρικών Big Data, η ψηφιοποίηση και η τεχνολογική εξέλιξη σε εφαρμογές όπως internet of thinks θα είναι οι κρίσιμες μεταβλητές που θα βελτιώσουν και τα επίπεδα παρεχόμενης νοσηλείας και θεραπείας αλλά θα βοηθήσουν κυρίως τις ασφαλιστικές να καθιερώσουν την πρόληψη ως μέσο προστασίας της υγείας των πελατών τους και μείωσης των καταβληθέντων αποζημιώσεων.
Αυτό ήταν το βασικό συμπέρασμα της ημερίδας με θέμα «Υγεία-Τεχνολογία» που πραγματοποίησε η ΕΑΕΕ σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Στην ημερίδα συμμετείχαν στελέχη και από τον κλάδο της υγείας και το περιβάλλον υγείας όπως ο κ. Stefano Cazzaniga MD Principal της Boston Consulting, αλλά και της τεχνολογίας υγείας όπως ο κ. Π. Μπάρας από την Philips ο οποίος εξήγησε τις κινήσεις της εταιρείας διεθνώς και ο κ. Γεώργιος Παλιούρας από το Ινστιτούτο Πληροφορικής της «Δημόκριτος» για την αξιοποίηση των Big Data στον χώρο της υγείας, για την ψηφιακή υγεία μίλησε ο καθηγητής Βιοιατρικής Τεχνολογίας του ΕΜΠ Δημήτριος Κουτσούρης ενώ την διασύνδεση της τεχνολογίας-υγείας με τις ασφαλιστικές έκαναν ο πρόεδρος της Επιτροπής υγείας της ΕΑΕΕ κ. Καντώρος (διευθύνων σύμβουλος της Interamerican) και ο κ. Γ. Βελιώτης μίλησε για τις επιπτώσεις της τεχνολογίας υγείας στην ιδιωτική ασφάλιση υγείας.
Στην εισαγωγική του ομιλία, ο κ. Καντώρος αναφέρθηκε στις τεράστιες εξελίξεις που δημιουργεί η εξέλιξη της τεχνολογίας για τον κλάδο υγείας προς όφελος των ασφαλισμένων αλλά και των ασφαλιστικών εταιρειών.
Ο κ. Stefano Cazzaniga εστίασε κυρίως στις μεταβολές στο περιβάλλον υγείας και τις δημογραφικές αλλαγές (γήρανση πληθυσμού) που επηρεάζουν και τις ιατρικές εξελίξεις (στρέφοντας προς την πρόληψη) αλλά και τις ασφαλιστικές εξελίξεις. Οι αλλαγές αυτές επηρεάζουν ευρύτερα τα κοινωνικά συστήματα υγείας και τις χρηματοδοτήσεις τους.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος και πρόεδρος του Δ.Σ της Philips Hellas καθηγητής Παναγιώτης Μπάρας παρουσίασε τις κινήσεις της εταιρείας σε θέματα ιατρικής καινοτομίας με στόχο την δημιουργία του σωστού περιβάλλοντος για την εξεύρεση μίας σωστής εικόνας και των βέλτιστων λύσεων.
«Η τεχνητή νοημοσύνη βοηθά σε πολλές διαγνωστικές εξετάσεις» τόνισε χαρακτηριστικά και επεσήμανε ότι οι διεθνείς ιατρικές πρακτικές είναι να υπάρχουν οι τεχνολογικές εφαρμογές οι οποίες θα βοηθούν στο πρώτο στάδιο την ανάγνωση της ασθένειας και την λήψη της κατάλληλης θεραπείας από τα αρχικά στάδια.
Τεχνολογικά, η Connected Care (διασυνδεδεμένη θεραπεία) δηλαδή η σύνδεση της θεραπείας μέσω της τεχνολογίας οδηγεί σε βελτιστοποιημένες υπηρεσίες και τα operational services σε ολοκληρωμένες λύσεις. Στόχος είναι πλέον, η ‘προσωποποιημένη’ (εξατομικευμένη) θεραπεία και διασφάλιση ποιότητας στο δρόμο της «συνεχούς υγείας».
Ο διευθυντής ερευνών ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» κ.Γ. Παλιούρας εστίασε στα Big Data Analytics και στην χρήση τους για την εξατομικευμένη ιατρική.
«Είναι χαρακτηριστικό, δήλωσε, ότι το 75% των ασθενών με καρκίνο δεν ανταποκρίνονται σε συγκεκριμένες όμοιες αγωγές».
Πρέπει να δοθεί έμφαση στην πρόληψη. Ιδιαίτερη χρήση των big data αναφέρονται στις σπάνιες ασθένειες, τις μεταλλάξεις των καρκίνων αλλά και στις διάφορες μορφές της νόσου Αλτσχάιμερ.
«Πρέπει να γίνει δουλειά στην πρόληψη και ο ασθενής έχει το μεγαλύτερο κίνητρο και όφελος από την αξιοποίηση των δεδομένων.»
Οι συνέργειες μεταξύ τεχνολογικών εφαρμογών και ασφαλιστικών εταιρειών , θα επιτρέψουν την ανάπτυξη της ‘ιατρικής θεραπείας κατ’ οίκον’ (home care) η οποία θα έχει πολλά οφέλη και για τις ασφαλιστικές και για τους ασθενείς.