back to top
9.2 C
Athens
Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2026

Δημοσκόπηση κόλαφος για την Κυβέρνηση στην Υγεία

«Στο σκοτάδι» βρίσκεται η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών γύρω από τη νέα Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, αποτέλεσμα της επικοινωνιακής αποτυχίας της Κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τη μεταρρύθμιση του συστήματος.

ΠΦΥ: «terra incognita»

Όπως δείχνει η πανελλαδική έρευνα, που διενήργησε η εταιρία Alco, για λογαριασμό του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), σχεδόν 7 στους 10 πολίτες (66%) δήλωσαν πως δεν έχουν ενημερωθεί για τη νέα ΠΦΥ.

- Advertisement -

«Για τους υπόλοιπους που δηλώνουν ότι γνωρίζουν για τη νέα ΠΦΥ δεν είμαι βέβαιος ότι κάτι τέτοιο ισχύει ακριβώς», σημείωσε ο Διευθύνοντας Σύμβουλος της Alco που παρουσίασε τα αποτελέσματα της τηλεφωνικής έρευνας, στην οποία συμμετείχαν 1000 πολίτες από όλη την Ελλάδα και 400 γιατροί της Αττικής.

- Advertisement -

Επιπροσθέτως, το 47% των πολιτών δηλώνει πως προτίθεται να συνεχίσει να απευθύνεται στον γιατρό που ήδη έχει. Είναι ενδεικτικό ότι το 86% δεν είχε κάνει εγγραφή στον οικογενειακό γιατρό, τη στιγμή της έρευνας και μόλις το 16% έχει σκοπό να εγγραφεί. Το 37% δήλωσε πως δεν ξέρει ή δεν απαντά γύρω από το νέο σύστημα του Οικογενειακού Γιατρού»

Μάλιστα, οι περισσότεροι πολίτες (47%) κρίνουν πως η διαδικασία του υποχρεωτικού παραπεμπτικού από τον οικογενειακό γιατρό για την πρόσβαση σε ιατρούς ειδικότητας θα τους δημιουργήσει δυσκολίες. Μόλις το 17% είχε αντιθετη άποψη.

«Το νέο σύστημα δεν προέκυψε μέσα από μια στρατηγική, που θα ξεκινούσε από τη διαβούλευση, τη διακομματική διαδικασία και συμφωνία, ώστε να υπάρχει συνέχεια στην προσπάθεια και να οικοδομηθεί σωστά ένα νέο σύστημα», σημείωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γ. Πατούλης.

«Το γεγονός είναι εντόνως προβληματικό, όπως άλλωστε και ο χαμηλός βαθμός πρόθεσης ένταξης σε αυτό. Προφανώς η τελική στάση όλων θα διευκρινιστεί όταν η γνώση καλύψει το σύνολο του πληθυσμού, κάτι που αποτελεί ευθύνη της Πολιτείας η οποία δε έχει πράξει όσα έπρεπε, η προδιάθεση σήμερα όμως δείχνει αρνητική», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Παναγόπουλος,

Από την πλευρά τους, το 64% των ιατρών του ιδιωτικού τομέα αξιολογεί αρνητικά το νέο Πρωτοβάθμιο Σύστημα Υγείας, μόλις το 18% θετικά. Επιπλέον, το 57% θεωρεί ότι το νέο σύστημα θα οδηγήσει σε επιδείνωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών, ενώ μόλις το 19% βλέπει βελτίωση. Σε ό,τι αφορά τη σχέση τους με τη νέα ΠΦΥ, οι γιατροί στην πλειονότητα τους (80%) θεωρούν ότι το νέο σύστημα δεν προσφέρει αξιοπρεπείς αμοιβές και σωστές επαγγελματικές συνθήκες. Υπάρχει και ένα 8% που έχει αντίθετη άποψη. Έτσι, το 72% των γιατρών του ιδιωτικού τομέα δεν θα συνεργάζονταν με το νέο σύστημα, έναντι 16%.

«Αν ακολουθήσουμε το gatekeeping θα φθάσουμε στο σημείο της Αγγλίας, που τώρα το εγκαταλείπει. Πρόκειται για σύστημα του ’60» σημείωσε από την πλευρά του ο ταμίας του ΙΣΑ, Φ. Πατσουράκος.

«Θα έπρεπε να είχε γίνει μια αρτιότερη επικοινωνιακή προσπάθεια για να ενημερωθούν οι πολίτες για το νέο σύστημα. Λες και έγινε εν κρυπτώ, σαν να έγινε «κλέφτικα». Αφού ξεκίνησαν τις αλλαγές χωρίς να έχουν γιατρούς, χωρίς να έχουν τους χώρους», υποστήριξε ο κ. Πατούλης, υπενθυμίζοντας πως κατήργησαν τις συμβάσεις περίπου 4000 γιατρών την 1η Αυγούστου, χωρίς να έχουν διασφαλίσει τον τρόπου που θα καλυφθεί το κενό.

Σύστημα Υγείας: από το κακό στο χειρότερο

Σημαντική επιδείνωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας κατέγραψε η έρευνα. Ένας στους δύο δεν μπορεί να καλύψει τις δαπάνες για την υγεία του. Μάλιστα, πάνω από 6 στους 10 γιατρούς (63%), του δημόσιου τομέα, θεωρεί ότι ο τρόπος που λειτουργεί σήμερα το ΕΣΥ θέτει σε κίνδυνο την υγεία των ασθενών. Το 60% του συνόλου των ιατρών εκτιμά αρνητικά την πολιτική στο χώρο της υγείας, τα τελευταία χρόνια.

Η έντονη ανησυχία του ιατρικού κόσμου ήταν ένα από τα κύρια ευρήματα της έρευνας. Ανησυχία τόσο για τη λειτουργία της Δημόσιας Υγείας όσο και για τη δική του θέση σε επίπεδο συνθηκών, αμοιβών και δυνατότητας να παρέχει την ποιότητα υπηρεσιών που θα ήθελε στους πολίτες. Φόβος εκφράζεται πως οι χειρότερες συνθήκες εργασίας και παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας μπορεί να δημιουργήσουν κινδύνους ακόμη και για τους ασθενείς.

Εν τω μεταξύ, η έρευνα έδειξε πως μόλις 1 στους 3 πολίτες μπορεί να καλύψει τις δαπάνες για την υγεία του. Περίπου 4 στους 10 δυσκολεύονται να καλύψουν τη δαπάνη για τα φάρμακα. Το 49% δυσκολεύεται να καλύψει οικονομικά τις δαπάνες αυτές. Ακόμη, το 41% θεωρεί ότι οι παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας έχουν επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια, 36% ότι είναι στάσιμες και μόλις το 14% εκτιμά ότι έχουν βελτιωθεί.

Δεν είναι παράλογο, λοιπόν, που το 50% δυσπιστεί σε ό,τι αφορά το δημόσιο σύστημα υγείας, εκτιμώντας ότι για να καλύψει τις ανάγκες θα πρέπει να πληρώσει. Βέβαια, το 25% από όσους επισκέφθηκαν νοσοκομεία δήλωσαν ικανοποιημένοι. 

Για τους γιατρούς οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν στο χώρο της υγείας τα τελευταία χρόνια ήταν αρνητικές (60%) και οι λανθασμένες αυτές πολιτικές ευθύνονται για την επιδείνωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας (46% θεωρεί πως οι υπηρεσίες υγείας έχουν χειροτερέψει).  Το 34% το αποδίδει στην οικονομική κρίση.

Το 64% των γιατρών του δημοσίου τομέα θεωρεί ότι οι συνθήκες εργασίας, στα δημόσια νοσοκομεία έχουν επιδεινωθεί, το 31% ότι είναι στάσιμες, ενώ ένα 4% βλέπει βελτίωση. Στους μισθούς, βέβαια, η συντριπτική πλειονότητα (75%) θεωρεί ότι έχουν χειροτερέψει, ενώ το 23% ότι έχουν μείνει στάσιμοι.

Στον ιδιωτικό τομέα, το 39% δυσκολεύεται να συντηρήσει το ιατρείο του, ενώ το 53% έχει σκεφθεί να φύγει στο εξωτερικό. «Όταν το σύστημα θα χρειαστεί γιατρούς δεν θα τους βρίσκει, γιατί θα έχουν οδηγηθεί στο εξωτερικό. Ίσως τότε να αναζητήσουμε και εμείς γιατρούς από τη Μέση Ανατολή», σημείωσε ο κ. Πατούλης.

Είναι ενδεικτικό ότι, όπως ανέφερε ο  πρόεδρος του ΙΣΑ με αφορμή τις εκλογές, από τις 28 χιλιάδες γιατρούς που ήταν εγγεγραμμένοι στον ΙΣΑ το 2014-2015, πλέον ο αριθμός τους είναι 24 με 25 χιλιάδες. Η μείωση οφείλεται λόγω συνταξιοδοτήσεων και μη επαρκώς αναπλήρωσης των θέσεων λόγω φυγής των νέων ιατρών στο εξωτερικό.

Πηγή: virus.com.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Νέα χρονιά, ίδια δέσμευση: Εθελοντική αιμοδοσία στο Σύνταγμα στις 19 και 20 Ιανουαρίου

Το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας και η ΣΤΑΣΥ ενώνουν ξανά τις δυνάμεις τους και καλούν τους πολίτες σε μια πράξη προσφοράς στο κέντρο της πόλης

Ανεπαρκή τα απογευματινά χειρουργεία – Μόνη λύση η επαναλειτουργία των 400 κλειστών χειρουργικών αιθουσών

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, θα μπορούσε να επιτευχθεί ταχεία εξάλειψη των λιστών αναμονής και χωρίς κόστος για τους ασθενείς

Βέλτιστη διάρκεια ορμονοθεραπείας στον καρκίνο του προστάτη: Νέα δεδομένα από μεγάλη μετα-ανάλυση

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η διάρκεια της ADT επηρεάζει ουσιαστικά τη συνολική επιβίωση

Παγκόσμια αύξηση των θανάτων από καρκίνο, αλλά σημαντική πρόοδος στη μάχη κατά της νόσου

Τα στατιστικά δεδομένα αποτυπώνουν μια πραγματικότητα σύνθετη αλλά και, σε αρκετά σημεία, αισιόδοξη

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Affidea Omni Legend: Το πιο σύγχρονο PET/CT στην Ελλάδα ανοίγει νέα εποχή στη διάγνωση

Η εγκατάστασή του αλλάζει τα δεδομένα στη νευρολογική και ογκολογική απεικόνιση στη χώρα μας

Μ. Αποστολάκη: Η σκόπιμη κυβερνητική αδράνεια φέρνει νέες αυξήσεις στα ασφάλιστρα υγείας

Η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ καταλόγισε επίσης στην Κυβέρνηση αποκλειστική μέριμνα για την προστασία ισχυρών επιχειρηματικών συμφερόντων

Νέα χρονιά, ίδια δέσμευση: Εθελοντική αιμοδοσία στο Σύνταγμα στις 19 και 20 Ιανουαρίου

Το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας και η ΣΤΑΣΥ ενώνουν ξανά τις δυνάμεις τους και καλούν τους πολίτες σε μια πράξη προσφοράς στο κέντρο της πόλης

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Κλειστά την Τετάρτη 21/1 όλα τα σχολεία της Περιφέρειας Αττικής

Στόχος ο περιορισμός των μετακινήσεων ενόψει ισχυρών φαινομένων από το μεσημέρι της Τετάρτης

Σε πανηγυρικό κλίμα η Εκλογοαπολογιστική ΓΣ της ΠΟΑΔ

Ο Πρόεδρος Ηλίας Τσολάκης απένειμε τιμητική πλακέτα στον απερχόμενο Ταμία Δημήτρη Σκιτζή – Η σύνθεση του νέου ΔΣ

Αυξημένη η παραγωγή ζωής και υγείας, με υποχώρηση νέων εργασιών

Τα μεγάλα πρακτορεία και οι εξαγορές χαρτοφυλακίων οδηγούν τις αυξήσεις μεριδίων

Deree και AEON Group δημιουργούν νέο πρότυπο συνεργασίας μεταξύ ακαδημαϊκού χώρου και αγοράς

Ένας δημιουργικός χώρος όπου η ακαδημαϊκή αυστηρότητα και η πρακτική της αγοράς αλληλοσυμπληρώνονται και αναβαθμίζουν η μία την άλλη

Affidea Omni Legend: Το πιο σύγχρονο PET/CT στην Ελλάδα ανοίγει νέα εποχή στη διάγνωση

Η εγκατάστασή του αλλάζει τα δεδομένα στη νευρολογική και ογκολογική απεικόνιση στη χώρα μας