back to top
25.4 C
Athens
Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2025

Δημοσκόπηση κόλαφος για την Κυβέρνηση στην Υγεία

«Στο σκοτάδι» βρίσκεται η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών γύρω από τη νέα Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, αποτέλεσμα της επικοινωνιακής αποτυχίας της Κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τη μεταρρύθμιση του συστήματος.

ΠΦΥ: «terra incognita»

Όπως δείχνει η πανελλαδική έρευνα, που διενήργησε η εταιρία Alco, για λογαριασμό του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), σχεδόν 7 στους 10 πολίτες (66%) δήλωσαν πως δεν έχουν ενημερωθεί για τη νέα ΠΦΥ.

- Advertisement -

«Για τους υπόλοιπους που δηλώνουν ότι γνωρίζουν για τη νέα ΠΦΥ δεν είμαι βέβαιος ότι κάτι τέτοιο ισχύει ακριβώς», σημείωσε ο Διευθύνοντας Σύμβουλος της Alco που παρουσίασε τα αποτελέσματα της τηλεφωνικής έρευνας, στην οποία συμμετείχαν 1000 πολίτες από όλη την Ελλάδα και 400 γιατροί της Αττικής.

- Advertisement -

Επιπροσθέτως, το 47% των πολιτών δηλώνει πως προτίθεται να συνεχίσει να απευθύνεται στον γιατρό που ήδη έχει. Είναι ενδεικτικό ότι το 86% δεν είχε κάνει εγγραφή στον οικογενειακό γιατρό, τη στιγμή της έρευνας και μόλις το 16% έχει σκοπό να εγγραφεί. Το 37% δήλωσε πως δεν ξέρει ή δεν απαντά γύρω από το νέο σύστημα του Οικογενειακού Γιατρού»

Μάλιστα, οι περισσότεροι πολίτες (47%) κρίνουν πως η διαδικασία του υποχρεωτικού παραπεμπτικού από τον οικογενειακό γιατρό για την πρόσβαση σε ιατρούς ειδικότητας θα τους δημιουργήσει δυσκολίες. Μόλις το 17% είχε αντιθετη άποψη.

«Το νέο σύστημα δεν προέκυψε μέσα από μια στρατηγική, που θα ξεκινούσε από τη διαβούλευση, τη διακομματική διαδικασία και συμφωνία, ώστε να υπάρχει συνέχεια στην προσπάθεια και να οικοδομηθεί σωστά ένα νέο σύστημα», σημείωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γ. Πατούλης.

«Το γεγονός είναι εντόνως προβληματικό, όπως άλλωστε και ο χαμηλός βαθμός πρόθεσης ένταξης σε αυτό. Προφανώς η τελική στάση όλων θα διευκρινιστεί όταν η γνώση καλύψει το σύνολο του πληθυσμού, κάτι που αποτελεί ευθύνη της Πολιτείας η οποία δε έχει πράξει όσα έπρεπε, η προδιάθεση σήμερα όμως δείχνει αρνητική», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Παναγόπουλος,

Από την πλευρά τους, το 64% των ιατρών του ιδιωτικού τομέα αξιολογεί αρνητικά το νέο Πρωτοβάθμιο Σύστημα Υγείας, μόλις το 18% θετικά. Επιπλέον, το 57% θεωρεί ότι το νέο σύστημα θα οδηγήσει σε επιδείνωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών, ενώ μόλις το 19% βλέπει βελτίωση. Σε ό,τι αφορά τη σχέση τους με τη νέα ΠΦΥ, οι γιατροί στην πλειονότητα τους (80%) θεωρούν ότι το νέο σύστημα δεν προσφέρει αξιοπρεπείς αμοιβές και σωστές επαγγελματικές συνθήκες. Υπάρχει και ένα 8% που έχει αντίθετη άποψη. Έτσι, το 72% των γιατρών του ιδιωτικού τομέα δεν θα συνεργάζονταν με το νέο σύστημα, έναντι 16%.

«Αν ακολουθήσουμε το gatekeeping θα φθάσουμε στο σημείο της Αγγλίας, που τώρα το εγκαταλείπει. Πρόκειται για σύστημα του ’60» σημείωσε από την πλευρά του ο ταμίας του ΙΣΑ, Φ. Πατσουράκος.

«Θα έπρεπε να είχε γίνει μια αρτιότερη επικοινωνιακή προσπάθεια για να ενημερωθούν οι πολίτες για το νέο σύστημα. Λες και έγινε εν κρυπτώ, σαν να έγινε «κλέφτικα». Αφού ξεκίνησαν τις αλλαγές χωρίς να έχουν γιατρούς, χωρίς να έχουν τους χώρους», υποστήριξε ο κ. Πατούλης, υπενθυμίζοντας πως κατήργησαν τις συμβάσεις περίπου 4000 γιατρών την 1η Αυγούστου, χωρίς να έχουν διασφαλίσει τον τρόπου που θα καλυφθεί το κενό.

Σύστημα Υγείας: από το κακό στο χειρότερο

Σημαντική επιδείνωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας κατέγραψε η έρευνα. Ένας στους δύο δεν μπορεί να καλύψει τις δαπάνες για την υγεία του. Μάλιστα, πάνω από 6 στους 10 γιατρούς (63%), του δημόσιου τομέα, θεωρεί ότι ο τρόπος που λειτουργεί σήμερα το ΕΣΥ θέτει σε κίνδυνο την υγεία των ασθενών. Το 60% του συνόλου των ιατρών εκτιμά αρνητικά την πολιτική στο χώρο της υγείας, τα τελευταία χρόνια.

Η έντονη ανησυχία του ιατρικού κόσμου ήταν ένα από τα κύρια ευρήματα της έρευνας. Ανησυχία τόσο για τη λειτουργία της Δημόσιας Υγείας όσο και για τη δική του θέση σε επίπεδο συνθηκών, αμοιβών και δυνατότητας να παρέχει την ποιότητα υπηρεσιών που θα ήθελε στους πολίτες. Φόβος εκφράζεται πως οι χειρότερες συνθήκες εργασίας και παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας μπορεί να δημιουργήσουν κινδύνους ακόμη και για τους ασθενείς.

Εν τω μεταξύ, η έρευνα έδειξε πως μόλις 1 στους 3 πολίτες μπορεί να καλύψει τις δαπάνες για την υγεία του. Περίπου 4 στους 10 δυσκολεύονται να καλύψουν τη δαπάνη για τα φάρμακα. Το 49% δυσκολεύεται να καλύψει οικονομικά τις δαπάνες αυτές. Ακόμη, το 41% θεωρεί ότι οι παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας έχουν επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια, 36% ότι είναι στάσιμες και μόλις το 14% εκτιμά ότι έχουν βελτιωθεί.

Δεν είναι παράλογο, λοιπόν, που το 50% δυσπιστεί σε ό,τι αφορά το δημόσιο σύστημα υγείας, εκτιμώντας ότι για να καλύψει τις ανάγκες θα πρέπει να πληρώσει. Βέβαια, το 25% από όσους επισκέφθηκαν νοσοκομεία δήλωσαν ικανοποιημένοι. 

Για τους γιατρούς οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν στο χώρο της υγείας τα τελευταία χρόνια ήταν αρνητικές (60%) και οι λανθασμένες αυτές πολιτικές ευθύνονται για την επιδείνωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας (46% θεωρεί πως οι υπηρεσίες υγείας έχουν χειροτερέψει).  Το 34% το αποδίδει στην οικονομική κρίση.

Το 64% των γιατρών του δημοσίου τομέα θεωρεί ότι οι συνθήκες εργασίας, στα δημόσια νοσοκομεία έχουν επιδεινωθεί, το 31% ότι είναι στάσιμες, ενώ ένα 4% βλέπει βελτίωση. Στους μισθούς, βέβαια, η συντριπτική πλειονότητα (75%) θεωρεί ότι έχουν χειροτερέψει, ενώ το 23% ότι έχουν μείνει στάσιμοι.

Στον ιδιωτικό τομέα, το 39% δυσκολεύεται να συντηρήσει το ιατρείο του, ενώ το 53% έχει σκεφθεί να φύγει στο εξωτερικό. «Όταν το σύστημα θα χρειαστεί γιατρούς δεν θα τους βρίσκει, γιατί θα έχουν οδηγηθεί στο εξωτερικό. Ίσως τότε να αναζητήσουμε και εμείς γιατρούς από τη Μέση Ανατολή», σημείωσε ο κ. Πατούλης.

Είναι ενδεικτικό ότι, όπως ανέφερε ο  πρόεδρος του ΙΣΑ με αφορμή τις εκλογές, από τις 28 χιλιάδες γιατρούς που ήταν εγγεγραμμένοι στον ΙΣΑ το 2014-2015, πλέον ο αριθμός τους είναι 24 με 25 χιλιάδες. Η μείωση οφείλεται λόγω συνταξιοδοτήσεων και μη επαρκώς αναπλήρωσης των θέσεων λόγω φυγής των νέων ιατρών στο εξωτερικό.

Πηγή: virus.com.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Γεωργιάδης στην άτυπη σύνοδο Υπουργών Υγείας της ΕΕ: Έμφαση στις κλινικές έρευνες

Η συνάντηση επικεντρώθηκε στην ασφάλεια του εφοδιασμού φαρμάκων, στη διαφάνεια μέσω ανταλλαγής δεδομένων και στις κοινές προμήθειες

Νέα δωρεάν τηλεφωνική Γραμμή Υγείας «1566» – Άμεση υποστήριξη για όλους τους πολίτες

Οι ασφαλιστικές και υγειονομικές πλατφόρμες μπορούν πλέον να συνδέουν τους πελάτες τους με ολοκληρωμένη ενημέρωση και υποστήριξη

Οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές Σερρών ένωσαν δυνάμεις για τη ζωή

Οι διαμεσολαβητές του νομού έδωσαν όλοι μαζί το παρών σε εθελοντική αιμοδοσία, στέλνοντας ισχυρό μήνυμα ενότητας και ανθρωπιάς

PhARMA Innovation Forum: Ο εκτροχιασμός του clawback στα νοσοκομειακά φάρμακα απειλεί την πρόσβαση των ασθενών

Το clawback συνεχίζει να λειτουργεί ως τροχοπέδη για πρόσβαση σε σωτήριες θεραπείες, ενώ η Πολιτεία επιμένει στην υποχρηματοδότηση

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Ψηφιακή απάτη: Ο ΕΟΠΥΥ ενημερώνει για υποκλοπή στοιχείων μέσω παραπλανητικών emails

Πώς αναγνωρίζονται τα παραπλανητικά μηνύματα - Οδηγίες προς ασφαλισμένους

DASHBOARD – myEFKA: Εγκαίνια για το νέο, ψηφιακό ασφαλιστικό προφίλ

Η νέα πλατφόρμα ανήκει στις τέσσερις στρατηγικές πρωτοβουλίες για τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό του φορέα

Γεωργιάδης στην άτυπη σύνοδο Υπουργών Υγείας της ΕΕ: Έμφαση στις κλινικές έρευνες

Η συνάντηση επικεντρώθηκε στην ασφάλεια του εφοδιασμού φαρμάκων, στη διαφάνεια μέσω ανταλλαγής δεδομένων και στις κοινές προμήθειες

Νέα δωρεάν τηλεφωνική Γραμμή Υγείας «1566» – Άμεση υποστήριξη για όλους τους πολίτες

Οι ασφαλιστικές και υγειονομικές πλατφόρμες μπορούν πλέον να συνδέουν τους πελάτες τους με ολοκληρωμένη ενημέρωση και υποστήριξη

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Ευρώπη Holdings: Κερδοφόρα εκκίνηση στο α΄ εξάμηνο 2025 με εκτόξευση αποτελεσμάτων στις ασφαλιστικές δραστηριότητες

Ο ασφαλιστικός μετασχηματισμός της Ευρώπη Holdings αποδίδει ήδη καρπούς, όπως ισχυρή κερδοφορία, ενισχυμένη κεφαλαιακή βάση και εξαιρετικές προοπτικές

Ο ΠΣΑΣ γιορτάσε την Ημέρα του Ασφαλιστή με δράση αλληλεγγύης στη δομή των Οινοφύτων

Λ. Αποστολιώτης: «Η Ημέρα του Ασφαλιστή μάς υπενθυμίζει γιατί επιλέξαμε αυτό το επάγγελμα: για να είμαστε δίπλα στον άνθρωπο και να προστατεύουμε ζωές»

Ο Πάνορμος γιορτάζει και κοιτάζει ψηλά

Δέκα χρόνια συμπληρώνει φέτος ο μοναδικός Συνεταιρισμός Διαμεσολάβησης στην Ελλάδα και επέλεξε να τιμήσει την πορεία του ανήμερα της γιορτής του Ασφαλιστή

Οι Ασφαλιστές Λάρισας για τη 17η Σεπτεμβρίου: Να συμβάλλουμε σε μια κοινωνία πιο ασφαλή και αισιόδοξη

Ο Σύλλογος Επαγγελματιών Ασφαλιστών Νομού Λάρισας εύχεται σε όλους τους συναδέλφους χρόνια πολλά, με δύναμη και έμπνευση στο λειτούργημά τους

Ψηφιακή απάτη: Ο ΕΟΠΥΥ ενημερώνει για υποκλοπή στοιχείων μέσω παραπλανητικών emails

Πώς αναγνωρίζονται τα παραπλανητικά μηνύματα - Οδηγίες προς ασφαλισμένους