back to top
21.6 C
Athens
Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2026

Δημοσκόπηση κόλαφος για την Κυβέρνηση στην Υγεία

«Στο σκοτάδι» βρίσκεται η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών γύρω από τη νέα Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, αποτέλεσμα της επικοινωνιακής αποτυχίας της Κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τη μεταρρύθμιση του συστήματος.

ΠΦΥ: «terra incognita»

Όπως δείχνει η πανελλαδική έρευνα, που διενήργησε η εταιρία Alco, για λογαριασμό του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), σχεδόν 7 στους 10 πολίτες (66%) δήλωσαν πως δεν έχουν ενημερωθεί για τη νέα ΠΦΥ.

- Advertisement -

«Για τους υπόλοιπους που δηλώνουν ότι γνωρίζουν για τη νέα ΠΦΥ δεν είμαι βέβαιος ότι κάτι τέτοιο ισχύει ακριβώς», σημείωσε ο Διευθύνοντας Σύμβουλος της Alco που παρουσίασε τα αποτελέσματα της τηλεφωνικής έρευνας, στην οποία συμμετείχαν 1000 πολίτες από όλη την Ελλάδα και 400 γιατροί της Αττικής.

- Advertisement -

Επιπροσθέτως, το 47% των πολιτών δηλώνει πως προτίθεται να συνεχίσει να απευθύνεται στον γιατρό που ήδη έχει. Είναι ενδεικτικό ότι το 86% δεν είχε κάνει εγγραφή στον οικογενειακό γιατρό, τη στιγμή της έρευνας και μόλις το 16% έχει σκοπό να εγγραφεί. Το 37% δήλωσε πως δεν ξέρει ή δεν απαντά γύρω από το νέο σύστημα του Οικογενειακού Γιατρού»

Μάλιστα, οι περισσότεροι πολίτες (47%) κρίνουν πως η διαδικασία του υποχρεωτικού παραπεμπτικού από τον οικογενειακό γιατρό για την πρόσβαση σε ιατρούς ειδικότητας θα τους δημιουργήσει δυσκολίες. Μόλις το 17% είχε αντιθετη άποψη.

«Το νέο σύστημα δεν προέκυψε μέσα από μια στρατηγική, που θα ξεκινούσε από τη διαβούλευση, τη διακομματική διαδικασία και συμφωνία, ώστε να υπάρχει συνέχεια στην προσπάθεια και να οικοδομηθεί σωστά ένα νέο σύστημα», σημείωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γ. Πατούλης.

«Το γεγονός είναι εντόνως προβληματικό, όπως άλλωστε και ο χαμηλός βαθμός πρόθεσης ένταξης σε αυτό. Προφανώς η τελική στάση όλων θα διευκρινιστεί όταν η γνώση καλύψει το σύνολο του πληθυσμού, κάτι που αποτελεί ευθύνη της Πολιτείας η οποία δε έχει πράξει όσα έπρεπε, η προδιάθεση σήμερα όμως δείχνει αρνητική», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Παναγόπουλος,

Από την πλευρά τους, το 64% των ιατρών του ιδιωτικού τομέα αξιολογεί αρνητικά το νέο Πρωτοβάθμιο Σύστημα Υγείας, μόλις το 18% θετικά. Επιπλέον, το 57% θεωρεί ότι το νέο σύστημα θα οδηγήσει σε επιδείνωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών, ενώ μόλις το 19% βλέπει βελτίωση. Σε ό,τι αφορά τη σχέση τους με τη νέα ΠΦΥ, οι γιατροί στην πλειονότητα τους (80%) θεωρούν ότι το νέο σύστημα δεν προσφέρει αξιοπρεπείς αμοιβές και σωστές επαγγελματικές συνθήκες. Υπάρχει και ένα 8% που έχει αντίθετη άποψη. Έτσι, το 72% των γιατρών του ιδιωτικού τομέα δεν θα συνεργάζονταν με το νέο σύστημα, έναντι 16%.

«Αν ακολουθήσουμε το gatekeeping θα φθάσουμε στο σημείο της Αγγλίας, που τώρα το εγκαταλείπει. Πρόκειται για σύστημα του ’60» σημείωσε από την πλευρά του ο ταμίας του ΙΣΑ, Φ. Πατσουράκος.

«Θα έπρεπε να είχε γίνει μια αρτιότερη επικοινωνιακή προσπάθεια για να ενημερωθούν οι πολίτες για το νέο σύστημα. Λες και έγινε εν κρυπτώ, σαν να έγινε «κλέφτικα». Αφού ξεκίνησαν τις αλλαγές χωρίς να έχουν γιατρούς, χωρίς να έχουν τους χώρους», υποστήριξε ο κ. Πατούλης, υπενθυμίζοντας πως κατήργησαν τις συμβάσεις περίπου 4000 γιατρών την 1η Αυγούστου, χωρίς να έχουν διασφαλίσει τον τρόπου που θα καλυφθεί το κενό.

Σύστημα Υγείας: από το κακό στο χειρότερο

Σημαντική επιδείνωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας κατέγραψε η έρευνα. Ένας στους δύο δεν μπορεί να καλύψει τις δαπάνες για την υγεία του. Μάλιστα, πάνω από 6 στους 10 γιατρούς (63%), του δημόσιου τομέα, θεωρεί ότι ο τρόπος που λειτουργεί σήμερα το ΕΣΥ θέτει σε κίνδυνο την υγεία των ασθενών. Το 60% του συνόλου των ιατρών εκτιμά αρνητικά την πολιτική στο χώρο της υγείας, τα τελευταία χρόνια.

Η έντονη ανησυχία του ιατρικού κόσμου ήταν ένα από τα κύρια ευρήματα της έρευνας. Ανησυχία τόσο για τη λειτουργία της Δημόσιας Υγείας όσο και για τη δική του θέση σε επίπεδο συνθηκών, αμοιβών και δυνατότητας να παρέχει την ποιότητα υπηρεσιών που θα ήθελε στους πολίτες. Φόβος εκφράζεται πως οι χειρότερες συνθήκες εργασίας και παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας μπορεί να δημιουργήσουν κινδύνους ακόμη και για τους ασθενείς.

Εν τω μεταξύ, η έρευνα έδειξε πως μόλις 1 στους 3 πολίτες μπορεί να καλύψει τις δαπάνες για την υγεία του. Περίπου 4 στους 10 δυσκολεύονται να καλύψουν τη δαπάνη για τα φάρμακα. Το 49% δυσκολεύεται να καλύψει οικονομικά τις δαπάνες αυτές. Ακόμη, το 41% θεωρεί ότι οι παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας έχουν επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια, 36% ότι είναι στάσιμες και μόλις το 14% εκτιμά ότι έχουν βελτιωθεί.

Δεν είναι παράλογο, λοιπόν, που το 50% δυσπιστεί σε ό,τι αφορά το δημόσιο σύστημα υγείας, εκτιμώντας ότι για να καλύψει τις ανάγκες θα πρέπει να πληρώσει. Βέβαια, το 25% από όσους επισκέφθηκαν νοσοκομεία δήλωσαν ικανοποιημένοι. 

Για τους γιατρούς οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν στο χώρο της υγείας τα τελευταία χρόνια ήταν αρνητικές (60%) και οι λανθασμένες αυτές πολιτικές ευθύνονται για την επιδείνωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας (46% θεωρεί πως οι υπηρεσίες υγείας έχουν χειροτερέψει).  Το 34% το αποδίδει στην οικονομική κρίση.

Το 64% των γιατρών του δημοσίου τομέα θεωρεί ότι οι συνθήκες εργασίας, στα δημόσια νοσοκομεία έχουν επιδεινωθεί, το 31% ότι είναι στάσιμες, ενώ ένα 4% βλέπει βελτίωση. Στους μισθούς, βέβαια, η συντριπτική πλειονότητα (75%) θεωρεί ότι έχουν χειροτερέψει, ενώ το 23% ότι έχουν μείνει στάσιμοι.

Στον ιδιωτικό τομέα, το 39% δυσκολεύεται να συντηρήσει το ιατρείο του, ενώ το 53% έχει σκεφθεί να φύγει στο εξωτερικό. «Όταν το σύστημα θα χρειαστεί γιατρούς δεν θα τους βρίσκει, γιατί θα έχουν οδηγηθεί στο εξωτερικό. Ίσως τότε να αναζητήσουμε και εμείς γιατρούς από τη Μέση Ανατολή», σημείωσε ο κ. Πατούλης.

Είναι ενδεικτικό ότι, όπως ανέφερε ο  πρόεδρος του ΙΣΑ με αφορμή τις εκλογές, από τις 28 χιλιάδες γιατρούς που ήταν εγγεγραμμένοι στον ΙΣΑ το 2014-2015, πλέον ο αριθμός τους είναι 24 με 25 χιλιάδες. Η μείωση οφείλεται λόγω συνταξιοδοτήσεων και μη επαρκώς αναπλήρωσης των θέσεων λόγω φυγής των νέων ιατρών στο εξωτερικό.

Πηγή: virus.com.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Όταν το «ολιστικό» γίνεται άλλοθι για το «τα κάνω όλα»

Μια μεγάλη παρανόηση επιχειρεί να αποσαφηνίσει η Δρ. Ιωάννα Θεοδωρακοπούλου

Έρευνα και Καινοτομία στην Ελλάδα – Η νέα μελέτη της διαΝΕΟσις αποτυπώνει πρόοδο, αντιφάσεις και 3 κεντρικές κατευθύνσεις πολιτικής

Ο οργανισμός ανατέμνει το Εθνικό Σύστημα Καινοτομίας, καταγράφοντας τόσο τα βήματα προόδου όσο και τις δομικές αδυναμίες του

Πλασμαφαίρεση: Τι είναι, πώς εφαρμόζεται, ποιες είναι οι ενδείξεις της

Μια από τις πιο άμεσα δραστικές παρεμβάσεις της σύγχρονης ιατρικής, που απαιτεί οργανωμένη μονάδα, εξειδικευμένο προσωπικό και αυστηρή τήρηση πρωτοκόλλων

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

50 φοιτητές της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ στο Ωνάσειο Νοσοκομείο: Γνωρίζοντας από κοντά την ιατρική του αύριο

Πενήντα φοιτητές της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών επισκέφθηκαν για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το Ωνάσειο Νοσοκομείο

Την αποσαφήνιση των κανόνων προστασίας προσωπικών δεδομένων ζητά η ευρωπαϊκή ασφαλιστική ομοσπονδία 

Την ανάγκη να περιοριστεί η νομική αβεβαιότητα κατά την εφαρμογή του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία Δεδομένων (GDPR) αναδεικνύει η Insurance Europe

Έρευνα ΕΑΕΕ : Περισσότερες από 521.000 ασφαλιστικές καλύψεις Αστικής Ευθύνης για την Ασφάλιση Αστικής Ευθύνης

Η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) ολοκλήρωσε την ετήσια έρευνα για τα στατιστικά στοιχεία της Ασφάλισης Γενικής Αστικής Ευθύνης

Ερρίκος Μοάτσος: Ανάγκη περιορισμού του ασφαλιστικού κενού απέναντι στις φυσικές καταστροφές

Την ανάγκη περιορισμού του ασφαλιστικού κενού απέναντι στις φυσικές καταστροφές ανέδειξε ο Ερρίκος Μοάτσος, διευθύνων σύμβουλος της ERGO Ασφαλιστικής

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

50 φοιτητές της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ στο Ωνάσειο Νοσοκομείο: Γνωρίζοντας από κοντά την ιατρική του αύριο

Πενήντα φοιτητές της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών επισκέφθηκαν για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το Ωνάσειο Νοσοκομείο

Η Tina Weeks στο 2ο Financial Planning Forum –  Ο οικονομικός σχεδιασμός ξεκινά από τον άνθρωπο και τους στόχους ζωής του

Τη μετάβαση από την πώληση χρηματοοικονομικών προϊόντων σε ένα μοντέλο οικονομικού σχεδιασμού με επίκεντρο τον άνθρωπο ανέδειξε η Tina Weeks

Η Agora Insurance επίσημος μεσίτης ασφαλίσεων στο 6ο Olympic Yacht Show

Τον ρόλο του Επίσημου Μεσίτη Ασφαλίσεων στο 6ο Olympic Yacht Show, που πραγματοποιήθηκε στην Olympic Marine στο Λαύριο

330.000 πράξεις προστίμων για ανασφάλιστα οχήματα και απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας

Σε 330.000 πράξεις επιβολής προστίμων για ανασφάλιστα οχήματα και μη καταβολή τελών κυκλοφορίας έχουν οδηγήσει οι ηλεκτρονικές διασταυρώσεις

Η Howden Hellas συμμετέχει στην πανευρωπαϊκή δράση #PinkAtWork για τον καρκίνο του μαστού

Στην πανευρωπαϊκή δράση ευαισθητοποίησης #PinkAtWork, με αφορμή τον Οκτώβριο, μήνα ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού