back to top
23.1 C
Athens
Παρασκευή 22 Μαΐου 2026

Δίλημμα για το Ευρώ δεν υπάρχει. Ερωτηματικά για την συμφωνία όμως;

[starbox]
Οδεύουμε λοιπόν σε «συμφωνία με όρους πολεμικής εκεχειρίας» για την παραμονή μας στο Ευρώ. Οι προτάσεις των ξένων και ειδικά του Γιούνκερ για την εκχώρηση περιουσιακών στοιχείων ύψους 50 δις. Ευρώ σε Ταμείο με έδρα το Λουξεμβούργο δεν έχει συμβεί ποτέ εν καιρώ ειρήνης στα ιστορικά χρονικά παρά μόνο σε αποικιακές συμβάσεις.
Οι υπόλοιπες προτάσεις είναι μεν επώδυνες αλλά συζητήσιμες. Ουσιαστικά όμως η φιλοσοφία της νέας συμφωνίας η οποία ετοιμάζεται εδράζεται στο ρωμαϊκό ρητό «ουαί τοις ηττημένοις» . Για την ασφαλιστική αγορά , το δίλημμα ευρώ ή δραχμή δεν υπάρχει. Η συντριπτική πλειονότητα των ασφαλιστών τάσσεται υπέρ του Ευρώ για πολλούς λόγους. Σε ότι αφορά το ενδεχόμενο αντικατάστασης της υπάρχουσας φορολογίας με ένα συντελεστή ΦΠΑ , ουσιαστικά θα επιβαρύνει τις εταιρίες κατά 5-10% στα έσοδά τους το οποίο θα μετακυλιστεί και στους διαμεσολαβούντες και προς τους πελάτες τους. Το μεγαλύτερο πλήγμα θα είναι για τις ασφαλιστικές η εκ νέου υποχώρηση του διαθέσιμου εισοδήματος προς επένδυση (ασφάλιση) των πολιτών.

Με δραματική διεύρυνση της φορολογητέας ύλης , πόσοι είναι αυτοί που θα μπορούν να ασφαλίζονται συνειδητά; Τονίζουμε το συνειδητά γιατί τα μεγάλα ασφαλιστήρια συμβόλαια που έκλεισαν στις αρχές του μήνα, δεν έγιναν από ασφαλιστική συνείδηση αλλά από προσπάθεια προστασίας των κεφαλαίων τους . Μόλις ομαλοποιηθούν τα πράγματα με τις τράπεζες , τα κεφάλαια αυτά θα φύγουν από την ασφαλιστική αγορά. Για την ελληνική ασφαλιστική αγορά , το μέλλον της είναι στην Ευρώπη εδώ και 40 περίπου χρόνια. Το 70% περίπου των επενδύσεων στην ασφαλιστική δραστηριότητα προέρχονται από την Ευρωζώνη. Εκεί είναι ο φυσικός χώρος της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς. Το ζητούμενο είναι εάν, πότε και πόσο μπορεί να αναπτυχθεί.

- Advertisement -

Υ.Γ Όταν οι πιστωτές μας και η συμφωνία μας εξαρτώνται από τις διαθέσεις ενός εθνικιστικού κόμματος της Φιλανδίας και από τις αποφάσεις ορισμένων κοινοβουλίων αμφιβόλου δημοκρατικότητας τότε «κάτι σάπιο συμβαίνει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας».

Σχετικές δημοσιεύσεις

Παγκόσμια Ημέρα για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία: Από την πρόληψη στη θωράκιση μέσω της ασφάλισης

Το «μακάβριο ρεκόρ» των εργατικών ατυχημάτων και η επιτακτική ανάγκη για μια σύγχρονη κουλτούρα Αστικής Ευθύνης

Δύο νέα προϊόντα από τnν Coface στην Ελλάδα και η εισαγωγή του Business Information

Η Γερμανία, σύμφωνα με την εταιρεία, εγκυμονεί κινδύνους εξάπλωσης των αφερεγγυοτήτων στην Ευρώπη αν η κατάσταση δεν εξομαλυνθεί

Νέα εποχή στη συνεργασία Κύπρου-Ελλάδας για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων

Οι δύο χώρες ανανέωσαν το Στρατηγικό Μνημόνιο Συνεργασίας τους με στόχο να ενισχύσουν τις οικονομίες τους και να αξιοποιήσουν νέες ευκαιρίες

Κύπρος και Ελλάδα ανανεώνουν και διευρύνουν τη συνεργασία τους στον τομέα των επενδύσεων

Κύπρος και Ελλάδα ανανεώνουν και διευρύνουν τη μεταξύ τους συνεργασία στον τομέα των ξένων επενδύσεων.

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Δ. Μαζαράκης από την Ύδρα: Καμία πρόοδος στην Υγεία

Τι απάντησε ο CEO της Εθνικής Ασφαλιστικής σε σχετική ερώτηση του «IW» στην 26η Συνάντηση των (Αντ)ασφαλιστών

50 χρόνια Επικουρικό Κεφάλαιο: Δείτε τα highlights του επετειακού συνεδρίου

Η εκδήλωση της 12ης Μαΐου ανέδειξε τον κοινωνικό ρόλο του φορέα και συνέβαλε στον δημόσιο διάλογο για την οδική ασφάλεια

Στην Trastor 3 ακίνητα της Εθνικής Ασφαλιστικής

Έναντι τιμήματος 38,6 εκατ. ευρώ – Δείτε τη σχετική ανακοίνωση

Αλ. Σαρρήγεωργιου: Ο σεισμός απειλητικός για την Ελλάδα κίνδυνος

Αναφορά στους κινδύνους φυσικών καταστροφών έκανε ο πρόεδρος της EAEE από το βήμα του 26ου Συνεδρίου της Ύδρας

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

eSafe Cyber Security Hellas και Cato Networks ανέδειξαν το μέλλον του AI-native SASE

Ένα exclusive roundtable event, αφιερωμένo στις νέες αρχιτεκτονικές ασφάλειας και στη μετάβαση σε AI-native υποδομές

ΕΥΡΩΠΗ Holdings: Ξεκινά η διαδικασία συγχώνευσης με την CrediaBank

Ν. Μακρόπουλος: «Επιταχύνουμε συνδυάζοντας τις ικανότητές μας στην ασφαλιστική αναδοχή και μεσιτεία με το πανελλαδικό δίκτυο διανομής και την ψηφιακή εμβέλεια της τράπεζας»

Δ. Μαζαράκης από την Ύδρα: Καμία πρόοδος στην Υγεία

Τι απάντησε ο CEO της Εθνικής Ασφαλιστικής σε σχετική ερώτηση του «IW» στην 26η Συνάντηση των (Αντ)ασφαλιστών

Διήμερο webinar ΕΕΑ-ΕΙΑΣ για την επίδραση της ΤΝ στην ασφαλιστική διαμεσολάβηση

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί σε 2 διαδικτυακές συναντήσεις, 25 και 27 Μαΐου – Δείτε τη θεματολογία και τους εισηγητές, δηλώστε δωρεάν συμμετοχή