back to top
25.7 C
Athens
Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2026

Δίλημμα για το Ευρώ δεν υπάρχει. Ερωτηματικά για την συμφωνία όμως;

[starbox]
Οδεύουμε λοιπόν σε «συμφωνία με όρους πολεμικής εκεχειρίας» για την παραμονή μας στο Ευρώ. Οι προτάσεις των ξένων και ειδικά του Γιούνκερ για την εκχώρηση περιουσιακών στοιχείων ύψους 50 δις. Ευρώ σε Ταμείο με έδρα το Λουξεμβούργο δεν έχει συμβεί ποτέ εν καιρώ ειρήνης στα ιστορικά χρονικά παρά μόνο σε αποικιακές συμβάσεις.
Οι υπόλοιπες προτάσεις είναι μεν επώδυνες αλλά συζητήσιμες. Ουσιαστικά όμως η φιλοσοφία της νέας συμφωνίας η οποία ετοιμάζεται εδράζεται στο ρωμαϊκό ρητό «ουαί τοις ηττημένοις» . Για την ασφαλιστική αγορά , το δίλημμα ευρώ ή δραχμή δεν υπάρχει. Η συντριπτική πλειονότητα των ασφαλιστών τάσσεται υπέρ του Ευρώ για πολλούς λόγους. Σε ότι αφορά το ενδεχόμενο αντικατάστασης της υπάρχουσας φορολογίας με ένα συντελεστή ΦΠΑ , ουσιαστικά θα επιβαρύνει τις εταιρίες κατά 5-10% στα έσοδά τους το οποίο θα μετακυλιστεί και στους διαμεσολαβούντες και προς τους πελάτες τους. Το μεγαλύτερο πλήγμα θα είναι για τις ασφαλιστικές η εκ νέου υποχώρηση του διαθέσιμου εισοδήματος προς επένδυση (ασφάλιση) των πολιτών.

Με δραματική διεύρυνση της φορολογητέας ύλης , πόσοι είναι αυτοί που θα μπορούν να ασφαλίζονται συνειδητά; Τονίζουμε το συνειδητά γιατί τα μεγάλα ασφαλιστήρια συμβόλαια που έκλεισαν στις αρχές του μήνα, δεν έγιναν από ασφαλιστική συνείδηση αλλά από προσπάθεια προστασίας των κεφαλαίων τους . Μόλις ομαλοποιηθούν τα πράγματα με τις τράπεζες , τα κεφάλαια αυτά θα φύγουν από την ασφαλιστική αγορά. Για την ελληνική ασφαλιστική αγορά , το μέλλον της είναι στην Ευρώπη εδώ και 40 περίπου χρόνια. Το 70% περίπου των επενδύσεων στην ασφαλιστική δραστηριότητα προέρχονται από την Ευρωζώνη. Εκεί είναι ο φυσικός χώρος της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς. Το ζητούμενο είναι εάν, πότε και πόσο μπορεί να αναπτυχθεί.

- Advertisement -

Υ.Γ Όταν οι πιστωτές μας και η συμφωνία μας εξαρτώνται από τις διαθέσεις ενός εθνικιστικού κόμματος της Φιλανδίας και από τις αποφάσεις ορισμένων κοινοβουλίων αμφιβόλου δημοκρατικότητας τότε «κάτι σάπιο συμβαίνει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας».

Σχετικές δημοσιεύσεις

Η νέα «μάχη» των ασφαλιστικών στα social media

Η ασφάλιση δεν περιμένει πλέον τον πελάτη να χτυπήσει την πόρτα του γραφείου

Όλα όσα θα παρακολουθήσουμε στο 11th Business Forum Greece-Sweden

Με κεντρικό θέμα «Europe 2026: Resilience, Innovation & Competitiveness», την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2026 στο Divani Caravel

Anytime: Από το ελληνικό digital στο περιφερειακό στοίχημα – Ελλάδα, Κύπρος, Ρουμανία και;;;

Το brand που ξεκίνησε να αλλάζει πώς αγοράζεται η ασφάλιση στην Ελλάδα δοκιμάζει αν μπορεί να κάνει το ίδιο σε μια ολόκληρη περιφερειακή αγορά

Allianz Research: Πόσο κοστίζουν οι πλημμύρες στην Ελλάδα και στην Ευρώπη

Παρότι ο αριθμός των πλημμυρικών φαινομένων παρέμεινε γενικά σταθερός, το κόστος κάθε περιστατικού έχει αυξηθεί σημαντικά

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Η αξία του ασφαλιστή παραμένει ανθρώπινη

Ο ασφαλιστικός σύμβουλος είναι εκείνος που καλείται να μετατρέψει την πολυπλοκότητα της ασφάλισης σε μια κατανοητή και ουσιαστική επιλογή.

Η ηγεσία του Ομίλου GrECo στην εκδήλωση της Αθήνας για την παρουσίαση της GrECo Hellas

Η παρουσία τους υπογραμμίζει τη στρατηγική σημασία της Ελλάδας και της Κύπρου στα περιφερειακά σχέδια ανάπτυξης

Ενεργότερη η παρουσία της Atradius Greece στη διαμεσολάβηση

Συμμετοχή της Atradius στην ετήσια εκδήλωση του ΣΕΜΑ, σε μια συγκυρία κατά την οποία η αγορά αναζητά νέα εργαλεία

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Ισχυροποιεί το αποτύπωμά της στη Ρουμανία η Hellas Direct με το βλέμμα στους brokers

Τη δυναμική της παρουσία στη ρουμανική ασφαλιστική αγορά επιβεβαιώνει η Hellas Direct, συμμετέχοντας στο 9ο Ετήσιο Συνέδριο του Patronatul Roman

Έγινε το επόμενο βήμα για την απορρόφηση της Ευρώπη Holdings από την CrediaBank

Ισχυρή λειτουργική επίδοση κατέγραψε η Ευρώπη Holdings στο α’ εξάμηνο του 2026, με αύξηση των επαναλαμβανόμενων εσόδων

Το μήνυμα του ΠΑΝΟΡΜΟΥ για την Ημέρα του Ασφαλιστή

Με έναν ιδιαίτερο συμβολισμό επέλεξε ο ΠΑΝΟΡΜΟΣ να τιμήσει σήμερα, 17 Σεπτεμβρίου, την Ημέρα του Ασφαλιστή, συνδέοντας τη γιορτή της Αγίας Σοφίας

Η αξία του ασφαλιστή παραμένει ανθρώπινη

Ο ασφαλιστικός σύμβουλος είναι εκείνος που καλείται να μετατρέψει την πολυπλοκότητα της ασφάλισης σε μια κατανοητή και ουσιαστική επιλογή.

Στη νέα παγκόσμια θέση Global Head of Placement and Market Solutions ο Χρήστος Αδαμαντιάδης της Marsh

Σημαντική αλλαγή σε παγκόσμιο επίπεδο για τη Marsh, με τον Χρήστο Αδαμαντιάδη να αναλαμβάνει από την 1η Νοεμβρίου 2026 τη νέα θέση του Global Head