Η στατιστική και, τελικά, η σύγκριση στοιχείων είναι περίεργο πράγμα. Διαβάζουμε, λοιπόν, ότι το ενεργητικό των επαγγελματικών ταμείων στο τρίτο τρίμηνο μειώθηκε… Ε, όχι και μειώθηκε, φίλες και φίλοι. Με τέτοιο κατακλυσμό στις διεθνείς αγορές σε ομόλογα και μετοχές;
Και εκεί να, που ξεπηδάει «πίσω από τις γραμμές» το στοιχείο: Ενεργητικό στο τέλος Ιουνίου 2021 στα 1.752 εκατ. ευρώ. Ενεργητικό στο τέλος Σεπτεμβρίου του 2022; Στα 1.752 εκατ. ευρώ, επίσης…
Καμιά φορά, η αγορά «βγάζει τη γλώσσα» και μας κοροϊδεύει. Εμείς βλέπουμε, λοιπόν, άριστη επαγγελματική διαχείριση και ενεργητικό, μετά από περίπου έναν χρόνο πτώσης, στο υψηλότερο σημείο τιμών των αγορών, που κορύφωναν πέρσι το καλοκαίρι.
Βλέπουμε τις καταθέσεις να είναι 28 εκατ. ευρώ λιγότερες και την αξία των τοποθετήσεων σε ομόλογα αυξημένη κατά 32 εκατ. ευρώ!
Αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η διαχείριση είχε αυξημένη ρευστότητα και την αξιοποίησε με αγορές ομολόγων των οποίων οι τιμές υποχωρούσαν. Καθώς οι θεσμικοί διατηρούν τις μακροχρόνιες θέσεις τους στα ομόλογα, θα πάρουν τους τόκους τους και θα τα αφήσουν να λήξουν.
Είναι έτσι; Μπορεί και όχι. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η πτώση των αγορών έχει βάλει πολύ δύσκολα στον ασφαλιστικό κόσμο, την ώρα που ο πληθωρισμός παραμένει ψηλά, ενώ οι αυξήσεις των επιτοκίων οδηγούν σε επιβράδυνση και σε πιθανότατη ύφεση στην Ευρώπη.
Η Ελλάδα διαφοροποιείται, χάρη στα ευρωπαϊκά κονδύλια και τις επενδύσεις, αλλά κι εδώ δύσκολα είναι τα πράγματα. Οι κίνδυνοι στην ενέργεια είναι μεγάλοι.
Είναι έτσι, λοιπόν, ή όχι; Αλλά θα μας τα πουν σύντομα οι πλέον αρμόδιοι, στο 4ο Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης, που οργανώνουν η ΕΛΕΤΕΑ και η ethosEVENTS, στις 22 και 23 Φεβρουαρίου, στο Athenaeum InterContinental.