back to top
24.8 C
Athens
Κυριακή 24 Μαΐου 2026

Δεν ονειρεύεστε; Κινδυνεύετε από άνοια!

Μία νέα έρευνα δείχνει ότι ο «κακός» ύπνος συνδέεται με την εμφάνιση άνοιας και νόσου Αλτζχάιμερ. Μάλιστα, βρέθηκε ότι ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος όσο μικρότερος είναι ο χρόνος που ονειρευόμαστε!

Η έρευνα δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό Neurology (https://goo.gl/XE3Ktc), το οποίο εκδίδεται από την Αμερικανική Ακαδημία Νευρολογίας. Οι επιστήμονες παρακολούθησαν 321 ανθρώπους για περισσότερο από μια δεκαετία.

- Advertisement -

Οι ερευνητές μέτρησαν τα στάδια του ύπνου για κάθε άτομο και εκτίμησαν την εγκεφαλική λειτουργία με ειδικά τεστ σε τακτά χρονικά διαστήματα. Στη διάρκεια της μελέτης 32 άτομα εμφάνισαν άνοια, από τους οποίους 24 βρέθηκε ότι έπαθαν Αλτζχάιμερ.

Η ανάλυση των δεδομένων έδειξε ότι μεγαλύτερες πιθανότητες να πάθουν άνοια έχουν άνθρωποι, οι οποίοι όταν κοιμούνται χρειάζονται πάνω από 90 λεπτά για να μπουν στη λεγόμενη φάση REM του ύπνου. Επίσης, «αφιέρωναν» μόνο το 17% του ύπνου για να ονειρευτούν, ενώ όσοι δεν ανάπτυξαν άνοια έβλεπαν όνειρα το 20% του ύπνου τους

- Advertisement -

Η φάση REM είναι μία από τις 5 φάσεις του ύπνου και είναι εκείνη, κατά την οποία παρατηρείται κίνηση των ματιών, η θερμοκρασία του σώματος αυξάνεται, η αναπνοή και οι σφυγμοί επιταχύνονται και… ονειρευόμαστε. Καμία σχέση δεν βρέθηκε με τις άλλες 3 φάσεις του ύπνου και την άνοια.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι η φάση REM μπορεί να αποτελεί δείκτης για τη άνοια», επισημαίνει ο επικεφαλής των ερευνητών Matthew P. Pase από το πανεπιστήμιο του Swinburne University στην Αυστραλία. «Το επόμενο βήμα θα είναι να καθορίσουμε γιατί ο λιγότερος ύπνος REM συνδέεται με την άνοια. Αν διαλευκάνουμε το ρόλο του ύπνου, η ελπίδα μας είναι τελικά να αναγνωρίσουμε πιθανούς τρόπους να παρέμβουμε και να καθυστερήσουμε την άνοια ή ακόμη και να την προλάβουμε».

Η νόσος

Άνοια είναι η κλινική εκδήλωση της απώλειας πνευματικών ικανοτήτων που προϋπήρχαν, ως αποτέλεσμα δυσλειτουργίας του ανθρώπινου εγκεφάλου. Η δυσλειτουργία αυτή μπορεί να οφείλεται σε μια σειρά νευρολογικών νόσων με συχνότερη τη νόσο Αλτσχάιμερ. Άλλες νοσολογικές οντότητες που οδηγούν σε άνοια είναι η αγγειακή άνοια (άνοια λόγω εγκεφαλικών επεισοδίων), η Παρκινσονική άνοια (άνοια ως αποτέλεσμα της νόσου του Πάρκινσον), η άνοια με σωμάτια Lewy, η μετωποκροταφική άνοια κλπ.

Η νόσος Αλτσχάιμερ χαρακτηρίζεται από την εναπόθεση στον εγκέφαλο δύο παθολογικών πρωτεϊνών, του  β-αμυλοειδούς και της πρωτεΐνης «τ» που οδηγεί σε δυσλειτουργία και εν συνεχεία θάνατο των νευρικών κυττάρων και εκφράζεται με  μια σειρά συμπτωμάτων:

  • Διαταραχές μνήμης, ιδιαίτερα της πρόσφατης μνήμης (π.χ. επανάληψη της ίδιας ερώτησης πολλές φορές)
  • Διαταραχές της ικανότητας κατανόησης και έκφρασης του λόγου
  • Διαταραχές των οπτικοχωρικών δυνατοτήτωνς (π.χ. απώλεια προσανατολισμού, δυσκολία χρήσης μέσων μεταφοράς, ατυχήματα κατά την οδήγηση)
  • Διαταραχές της κρίσης (π.χ. μειωμένη αντίληψη και αποδοχή της απώλειας μνήμης, αδυναμία λήψης αποφάσεων για τον εαυτό τους και τους άλλους)

Η νόσος Αλτσχάιμερ εκτός από τα νοητικά προβλήματα παρουσιάζει και συμπτώματα ψυχιατρικού χαρακτήρα. Τα συμπτώματα αυτά οφείλονται κυρίως σε χημικές αλλαγές στον εγκέφαλο ως αποτέλεσμα της νόσου, είναι εξαιρετικά συχνά και αποτελούν αιτία σοβαρών δυσλειτουργιών για τους φροντιστές των ασθενών με νόσο Αλτσχάιμερ. Τα συμπτώματα αυτά είναι:

  • Αλλαγές στη διάθεση (π.χ. κατάθλιψη)
  • Επιθετικότητα, ευερεθιστότητα, αρνητισμός, πείσμα κλπ.
  • Παραληρήματα (π.χ. καχυποψία έναντι είτε ξένων είτε οικείων προσώπων) και ψευδαισθήσεις (κυρίως οπτικές, όπως π.χ. οικείων προσώπων από το παρελθόν που δεν βρίσκονται εν ζωή).

Οι αιτίες της νόσου Αλτσχάιμερ δεν είναι γνωστές. Φαίνεται ότι γενετικοί παράγοντες παίζουν σημαντικό ρόλο. Ταυτόχρονα, περιβαλλοντικοί παράγοντες συμπεριλαμβανομένων αγγειακών νόσων (π.χ. διαβήτης, υπέρταση, δυσλιπιδαιμία), και τρόπου ζωής (π.χ. εκπαίδευση, επάγγελμα, πνευματικές, κοινωνικές δραστηριότητες, φυσική άσκηση, δίαιτα κλπ), φαίνεται να επηρεάζουν την πιθανότητα ανάπτυξης της νόσου.

Από την έναρξη των συμπτωμάτων μέχρι τα τελικά στάδια της νόσου μεσολαβούν κατά μέσο όρο 6-10 χρόνια. Ωστόσο, η ταχύτητα εξέλιξης της νόσου ποικίλει από ασθενή σε ασθενή (π.χ. μπορεί να είναι ταχύτερη από 6 ή να διαρκέσει και 15 ή 20 έτη).  Τα τελευταία χρόνια έχουν σημειωθεί σημαντικές πρόοδοι στην πρόληψη, τη διάγνωση και την θεραπεία της νόσου Αλτσχάιμερ και των άλλων μορφών άνοιας.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Οι ΤΟΜΥ δίπλα στον πολίτη: Πάνω από 1,2 εκατομμύρια επισκέψεις το 2025

Οι εργαζόμενοι επισημαίνουν ότι συνεχίζουν να προσφέρουν ουσιαστικές υπηρεσίες υγείας παρά τις σημαντικές ελλείψεις προσωπικού και τις αυξημένες τοπικές ανάγκες

Σοβαρές καταγγελίες για το νέο σύστημα αιμοδοσίας: Το ΕΚΕΑ προειδοποιεί για θεσμικά λάθη και κινδύνους

Η αποσύνδεση των αιμοδοσιών από τον εθνικό φορέα, επισημαίνεται, αντιβαίνει στις διεθνείς πρακτικές και θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια του αίματος

Η Τεχνητή Νοημοσύνη καταπολεμά τις αλληλεπιδράσεις των φαρμάκων!

Μια πρωτοποριακή ψηφιακή πλατφόρμα Ελλήνων ειδικών παρουσιάστηκε στο 10ο Health Innovation Conference – #hico26

10th Health Innovation Conference 2026: Το νέο Ταμείο Καινοτομίας σε εφαρμογή από τον Σεπτέμβριο

Παράλληλα, το πρώτο στρογγυλό τραπέζι του #hico26 ανέδειξε μεγάλες προκλήσεις για τη δευτερογενή χρήση δεδομένων υγείας 

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Η Affidea σε ρόλο… Υποστηρικτή Υγείας του Εθνικού Θεάτρου

Η Affidea θα καλύψει πλήρως τις ανάγκες πρόληψης-διάγνωσης των εργαζομένων, ενώ παράλληλα θα τρέξουν κοινές δράσεις ευαισθητοποίησης

Οι ΤΟΜΥ δίπλα στον πολίτη: Πάνω από 1,2 εκατομμύρια επισκέψεις το 2025

Οι εργαζόμενοι επισημαίνουν ότι συνεχίζουν να προσφέρουν ουσιαστικές υπηρεσίες υγείας παρά τις σημαντικές ελλείψεις προσωπικού και τις αυξημένες τοπικές ανάγκες

Σοβαρές καταγγελίες για το νέο σύστημα αιμοδοσίας: Το ΕΚΕΑ προειδοποιεί για θεσμικά λάθη και κινδύνους

Η αποσύνδεση των αιμοδοσιών από τον εθνικό φορέα, επισημαίνεται, αντιβαίνει στις διεθνείς πρακτικές και θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια του αίματος

Η Τεχνητή Νοημοσύνη καταπολεμά τις αλληλεπιδράσεις των φαρμάκων!

Μια πρωτοποριακή ψηφιακή πλατφόρμα Ελλήνων ειδικών παρουσιάστηκε στο 10ο Health Innovation Conference – #hico26

Δημοφιλή Άρθρα

Sorry. No data so far.

Ροή Ειδήσεων

eSafe Cyber Security Hellas και Cato Networks ανέδειξαν το μέλλον του AI-native SASE

Ένα exclusive roundtable event, αφιερωμένo στις νέες αρχιτεκτονικές ασφάλειας και στη μετάβαση σε AI-native υποδομές

ΕΥΡΩΠΗ Holdings: Ξεκινά η διαδικασία συγχώνευσης με την CrediaBank

Ν. Μακρόπουλος: «Επιταχύνουμε συνδυάζοντας τις ικανότητές μας στην ασφαλιστική αναδοχή και μεσιτεία με το πανελλαδικό δίκτυο διανομής και την ψηφιακή εμβέλεια της τράπεζας»

Δ. Μαζαράκης από την Ύδρα: Καμία πρόοδος στην Υγεία

Τι απάντησε ο CEO της Εθνικής Ασφαλιστικής σε σχετική ερώτηση του «IW» στην 26η Συνάντηση των (Αντ)ασφαλιστών

Διήμερο webinar ΕΕΑ-ΕΙΑΣ για την επίδραση της ΤΝ στην ασφαλιστική διαμεσολάβηση

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί σε 2 διαδικτυακές συναντήσεις, 25 και 27 Μαΐου – Δείτε τη θεματολογία και τους εισηγητές, δηλώστε δωρεάν συμμετοχή