back to top
15.6 C
Athens
Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2025

Χειρουργούσαν λαπαροσκοπικά χωρίς άδεια – Κανείς δεν αναλαμβάνει ευθύνη

Αναστάτωση στη ροδιακή κοινωνία έχει προκαλέσει η είδηση πως δύο ουρολόγοι του τοπικού νοσοκομείου πραγματοποιούσαν λαπαροσκοπικές επεμβάσεις χωρίς να έχουν τις σχετικές πιστοποιήσεις, βάσει των απαιτήσεων του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ).

Για το θέμα είχε κατατεθεί ερώτημα από την αρμόδια Διεύθυνση της Ιατρικής Υπηρεσίας πριν από δύο χρόνια, αλλά το ΚΕΣΥ μόλις τώρα αποφάνθηκε σχετικά.

- Advertisement -

“Είχα την διοικητική υποχρέωση και το επιβαλλόμενο υπηρεσιακό καθήκον, μέσα στα πλαίσια της αρχής της προστατευόμενης εμπιστοσύνης των πολιτών έναντι της Διοικήσεως και του Κρατικού Νοσοκομείου, να λάβω συγκεκριμένα διοικητικά μέτρα” λέει ο αναπληρωτής Διοικητής και Δ/ντής της Ιατρικής Υπηρεσίας Ιωάννης Δασκαλάκης, ο οποίος ανέστειλε την άδεια διενέργειας λαπαροσκοπικών επεμβάσεων των δύο ιατρών, παραπέμποντάς τους για μετεκπαίδευση.

“Σχετικά με την προηγημένως χορηγηθείσα από το Νοσοκομείο άδεια διενέργειας ουρολογικών λαπαροσκοπικών επεμβάσεων, τίθεται, εκ των πραγμάτων πλέον, τυπικό ζήτημα ορθότητάς της, αφού αυτή χορηγήθηκε χωρίς να έχει προηγηθεί η άποψη του ΚΕΣΥ” σημειώνει ο αναπλ. Διοικητής στο Νοσοκομείο Ρόδου. Ο ίδιος τονίζει, παράλληλα, πως το γεγονός δεν προκαλεί κανένα πρόβλημα στα προγραμματισμένα χειρουργεία, εφόσον οι γιατροί “εξακολουθούν να γνωρίζουν άριστα τις μέχρι σήμερα εφαρμοζόμενες κλασσικές (μη λαπαροσκοπικές) μεθόδους χειρουργικής”, συμπληρώνοντας πως δεν αμφισβητείται γενικώς η επιστημονική επάρκεια και ικανότητά τους.

- Advertisement -

Νίπτουν τας χείρας τους

Αν και η Διοίκηση εν μέρει καλύπτει τους δύο ιατρούς, οι οποίοι μπορεί να γνωρίζουν πλέον άριστα τη λαπαροσκοπική χειρουργική έχοντας πραγματοποιήσει (άγνωστο πόσες) τέτοιες επεμβάσεις μέσα σε δύο χρόνια, η αποκάλυψη του θέματος, χωρίς κανείς να αναλαμβάνει ευθύνη για τα χειρουργηθέντα περιστατικά, αφήνει εκ των πραγμάτων έκθετους όλους τους εμπλεκόμενους: ιατρούς, διοικητικό συμβούλιο, ιατρική υπηρεσία, κεσυ, το ίδιο το σύστημα υγείας.

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα, μέχρι σήμερα δεν έχει αναφερθεί κάποια επιπλοκή. Ποιος αποκλείει όμως οι ασθενείς να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη, μετά από τη “βόμβα” που έσκασε; Θα τους κατηγορούσε κανείς εάν το έκαναν; Επίσης, ποιος ασθενής θα δεχτεί να ξαπλώσει από αύριο στο χειρουργικό τραπέζι των δύο γιατρών και πιθανώς οποιουδήποτε γιατρού στο συγκεκριμένο νοσοκομείο, όταν η διαχείριση ενός τόσο σοβαρού θέματος γίνεται κατ΄αυτό τον τρόπο;

Σίγουρα δεν μπορεί κανείς να πει πως η αναστολή άδειας διενέργειας λαπαροσκοπικών επεμβάσεων εκ μέρους του αναπλ. Διοικητή ήταν εσφαλμένη απόφαση. Τυπικά και ουσιαστικά αυτό όφειλε να γίνει. Παράλληλα, όμως, θα έπρεπε να αναζητηθούν ευθύνες από τους αρμόδιους, ώστε –αν μη τι άλλο– να αποκατασταθεί έστω και μερικώς η απώλεια του αισθήματος εμπιστοσύνης των Ροδίων απέναντι στο νοσοκομείο του νησιού τους και να κληθούν οι ασθενείς που χειρουργήθηκαν λαπαροσκοπικά για επανεξέταση.

Επισυνάπτεται η απάντηση του αναπλ. Διοικητή: ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ

Πηγή: virus.com.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Φάρμακα απώλειας βάρους: Σε ποιες άλλες παθήσεις δοκιμάζονται και χρησιμοποιούνται

Αρνητικά τα αποτελέσματα για το Αλτσχάιμερ, ενθαρρυντικά για άλλες νόσους

Πρώτες ουρολογικές επεμβάσεις με da Vinci SP στην Ελλάδα

Στο Metropolitan οι πρώτες ουρολογικές επεμβάσεις με το νέο ρομποτικό σύστημα μίας οπής στη ΝΑ Ευρώπη

To Νοσοκομείο «Παπανικολάου» φωτίζεται πορτοκαλί για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

Η πρωτοβουλία στέλνει μήνυμα ευαισθητοποίησης, με έμφαση φέτος στη ραγδαία εξάπλωση της ψηφιακής βίας

Δημόσια διαβούλευση για το σχέδιο νόμου «Ίδρυση Ελληνικού Εργοστασίου Τεχνητής Νοημοσύνης»

Βασικός στόχος του νομοσχεδίου, η εναρμόνιση του νομοθετικού πλαισίου της ΗΔΙΚΑ ΑΕ με τις νέες αρμοδιότητες και η μετεξέλιξή της

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Διευκρινίσεις ΔΥΠΑ για τη χορήγηση της Ειδικής Παροχής Προστασίας Μητρότητας

Μετά τον εντοπισμό εσφαλμένων ανακλητικών πράξεων, η Υπηρεσία προχώρησε σε επανεξέταση / αποκατάσταση σχετικών περιπτώσεων

Εθελοντική Αιμοδοσία διοργανώνει την 1η Δεκεμβρίου η ΜΙΝΕΤΤΑ Ασφαλιστική

Η δράση θα πραγματοποιηθεί στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας και είναι ανοικτή για το κοινό – Δηλώστε συμμετοχή

Οι συλλογικές συμβάσεις βγαίνουν… από τα μνημόνια – Βίντεο

Οι τρεις άξονες της νέας Κοινωνικής Συμφωνίας και τα επόμενα βήματα

Φάρμακα απώλειας βάρους: Σε ποιες άλλες παθήσεις δοκιμάζονται και χρησιμοποιούνται

Αρνητικά τα αποτελέσματα για το Αλτσχάιμερ, ενθαρρυντικά για άλλες νόσους

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Εγγυήσεις, πυρκαγιές και αστικές προδιαγράφουν το μέλλον

Τη νέα τάση της ασφαλιστικής αγοράς υποδεικνύουν τα στατιστικά της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος

Στον ΓΔ του Χρηματιστηρίου Αθηνών η INTERLIFE

Στα 5,78 ευρώ η τιμή κλεισίματος της μετοχής (ΙΝΛΙΦ) την ημέρα ανακοίνωσης των αλλαγών

Ασφάλιση φυσικών καταστροφών: Το τρίπτυχο επιτυχίας της Allianz

Για την Allianz, η υποχρεωτικότητα στην ασφάλιση φυσικών καταστροφών δεν λύνει το πρόβλημα

Η Atradius Greece εγκαινιάζει τη σειρά «Atradius Expert Talks» – Βίντεο

Στο πρώτο βίντεο, ο Χ. Παναγιωτόπουλος, Διευθυντής Υπηρεσιών Κινδύνου, θέτει το ερώτημα: «Τελικά τι πρέπει να αξιολογούμε; Αριθμούς ή ανθρώπους;»

Η άνθηση της τεχνητής νοημοσύνης πιέζει τα όρια των data centers

Η Coface διερωτάται αν βρισκόμαστε στα πρόθυρα ενός κρίσιμου σημείου συμφόρησης