back to top
21.1 C
Athens
Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2026

Atradius: Ανάκαμψη για τον παγκόσμιο κλάδο μηχανημάτων – AI, αυτοματισμοί και επενδύσεις οδηγούν την ανάπτυξη

 

Σε φάση ανάκαμψης εισέρχεται ο παγκόσμιος κλάδος μηχανημάτων και μηχανολογικού εξοπλισμού, με την παραγωγή να αναμένεται να αυξηθεί κατά 4,3% το 2026 και 3,1% το 2027, σύμφωνα με την τελευταία κλαδική ανάλυση της Atradius.

- Advertisement -

Η εκτίμηση έρχεται μετά τη συρρίκνωση που καταγράφηκε το 2023 και το 2024, με την ανάκαμψη να αποδίδεται κυρίως στη βελτίωση των κεφαλαιουχικών επενδύσεων και στην αυξανόμενη ζήτηση για τεχνολογικά προηγμένο εξοπλισμό.

Οι υψηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης για το 2026 και το 2027 αναμένονται στη Βόρεια Αμερική και την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού. Στις ΗΠΑ, η ζήτηση για μηχανήματα ενισχύεται σημαντικά από τις επενδύσεις που συνδέονται με την Τεχνητή Νοημοσύνη, το hardware και την κατασκευή data centers. Παράλληλα, η αυτοματοποίηση, η αεροδιαστημική βιομηχανία και οι αυξημένες αμυντικές δαπάνες λειτουργούν ως πρόσθετοι παράγοντες στήριξης της αγοράς.

- Advertisement -

Στην Ασία-Ειρηνικό, η δυναμική συνδέεται κυρίως με τις εξαγωγές και τις επενδύσεις σε τεχνολογία, ιδιαίτερα στις αλυσίδες παραγωγής ημιαγωγών και ηλεκτρονικών. Η Κίνα, ειδικότερα, αναμένεται να καταγράψει αύξηση της παραγωγής μηχανολογικού κλάδου κατά 6,4% το 2026 και 4,2% το 2027, με την αυτοματοποίηση, τη ρομποτική και τις επενδύσεις σε στρατηγικούς τομείς να στηρίζουν την αγορά.

Καθοριστικό ρόλο στην επόμενη φάση ανάπτυξης του κλάδου αναμένεται να διαδραματίσουν οι τεχνολογικές επενδύσεις. Η Atradius επισημαίνει την αυξανόμενη αξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης, του Industrial Internet of Things (IIoT), του 3D printing και των Big Data Analytics, τεχνολογίες που επιτρέπουν στις βιομηχανίες να αξιοποιούν τα δεδομένα των μηχανημάτων τους, να αυξάνουν την παραγωγικότητα και να περιορίζουν το λειτουργικό κόστος.

Παράλληλα, η μετάβαση προς την αυτοματοποίηση αυξάνει τη ζήτηση για βιομηχανικά ρομπότ και εξειδικευμένο εξοπλισμό, καθώς ολοένα περισσότερες επιχειρήσεις επενδύουν σε λύσεις που μπορούν να καλύψουν σύνθετες παραγωγικές ανάγκες.

Η εικόνα, ωστόσο, δεν είναι ομοιόμορφη σε όλες τις αγορές. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο η ανάκαμψη παραμένει πιο αδύναμη, με την Atradius να επισημαίνει τις πιέσεις από την ασθενέστερη ζήτηση, το κόστος ενέργειας, τις εμπορικές αβεβαιότητες και τον έντονο ανταγωνισμό από την Κίνα.

Για τις επιχειρήσεις του κλάδου, επομένως, η επόμενη διετία διαμορφώνεται γύρω από δύο παράλληλες τάσεις: αύξηση των επενδύσεων σε μηχανήματα και τεχνολογία από τη μία πλευρά και αυξημένες πιέσεις στο διεθνές εμπόριο και στις αλυσίδες εφοδιασμού από την άλλη.

Η Atradius εκτιμά ότι η τεχνολογική αναβάθμιση της παραγωγής, η αυτοματοποίηση και οι επενδύσεις που συνδέονται με την Τεχνητή Νοημοσύνη θα αποτελέσουν βασικούς μοχλούς της ζήτησης για μηχανολογικό εξοπλισμό τα επόμενα χρόνια.

Πηγή: Atradius, Industry Trends – Machines/Engineering, September 2026. Δείτε την πλήρη ανάλυση της Atradius

Σχετικές δημοσιεύσεις

Atradius Modula TopUp: Πρόσθετα πιστωτικά όρια χωρίς αλλαγή ασφαλιστικού παρόχου

Το Atradius Modula TopUp φέρνει στην ελληνική αγορά η Atradius, προσφέροντας στις επιχειρήσεις τη δυνατότητα να εξασφαλίσουν πρόσθετα

Η ανάκαμψη της βιομηχανίας ανοίγει νέο κύκλο ασφαλιστικών κινδύνων 

Η παγκόσμια αγορά μηχανημάτων και μηχανολογικού εξοπλισμού επιστρέφει σε τροχιά ανάπτυξης, μετά τη συρρίκνωση του 2023 και του 2024

Μια ευέλικτη λύση ασφάλισης πιστώσεων από την Atradius

Μια ευέλικτη λύση ασφάλισης πιστώσεων, η οποία επεκτείνει την υφιστάμενη κάλυψη, παρέχοντας ένα συμπληρωματικό πιστωτικό όριο («top-up»), λανσάρει στην αγορά η Atradius.

Ενεργότερη η παρουσία της Atradius Greece στη διαμεσολάβηση

Συμμετοχή της Atradius στην ετήσια εκδήλωση του ΣΕΜΑ, σε μια συγκυρία κατά την οποία η αγορά αναζητά νέα εργαλεία

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Περισσότεροι από 230 σύνεδροι στο 2ο Financial Planning Forum της HFPA

Με τη συμμετοχή περισσότερων από 230 συνέδρων πραγματοποιήθηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία στις 20 Οκτωβρίου 2026, στο Μουσείο Μπενάκη

Reale Group: Η υπερ-εξατομίκευση αλλάζει την ασφαλιστική εμπειρία

Η αξιοποίηση των δεδομένων και η καλύτερη κατανόηση των αναγκών του πελάτη αναδεικνύονται σε βασικούς άξονες εξέλιξης της ασφαλιστικής αγοράς

Σεμινάριο από τον ΠΑΝΟΡΜΟ για την επιτυχημένη συνέντευξη εργασίας

Σεμινάριο με θέμα την επιτυχημένη επαγγελματική συνέντευξη διοργανώνει ο ΠΑΝΟΡΜΟΣ την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου

Συνεδρίασε το Συμβούλιο του Παρατηρητηρίου Ιδιωτικής Ασφάλισης έναντι Φυσικών Καταστροφών για την εθνική στρατηγική

Στα επόμενα βήματα για τη διαμόρφωση της Εθνικής Στρατηγικής για την Ιδιωτική Ασφάλιση έναντι Φυσικών Καταστροφών επικεντρώθηκε

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Περισσότεροι από 230 σύνεδροι στο 2ο Financial Planning Forum της HFPA

Με τη συμμετοχή περισσότερων από 230 συνέδρων πραγματοποιήθηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία στις 20 Οκτωβρίου 2026, στο Μουσείο Μπενάκη

Reale Group: Η υπερ-εξατομίκευση αλλάζει την ασφαλιστική εμπειρία

Η αξιοποίηση των δεδομένων και η καλύτερη κατανόηση των αναγκών του πελάτη αναδεικνύονται σε βασικούς άξονες εξέλιξης της ασφαλιστικής αγοράς

Mastercard Innovation Forum 2026: Οι αλλαγές που έρχονται σε πληρωμές και τραπεζικές υπηρεσίες

Με επίκεντρο τις εξελίξεις που μεταμορφώνουν το οικοσύστημα πληρωμών και τις νέες προοπτικές ανάπτυξης για την ελληνική αγορά

Σεμινάριο από τον ΠΑΝΟΡΜΟ για την επιτυχημένη συνέντευξη εργασίας

Σεμινάριο με θέμα την επιτυχημένη επαγγελματική συνέντευξη διοργανώνει ο ΠΑΝΟΡΜΟΣ την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου

Η Syndea για τρίτη χρονιά στο ΕΕΑ Athens Run!

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, η Syndea έδωσε το «παρών» ως χορηγός στο ΕΕΑ ATHENS RUN 2026, τον 3ο αγώνα δρόμου που διοργάνωσε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών