back to top
19.3 C
Athens
Τετάρτη 23 Απριλίου 2025

Athens Tax Forum 2018: Μείωση συντελεστών για την ανταγωνιστικότητα

Με σημαντικές τοποθετήσεις και μεγάλο ενδιαφέρον πραγματοποιήθηκε από το Ελληνο-Aμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο το 14o Athens Tax Forum, με τον επίκαιρο τίτλο: «Απόδοση φορολογικής πολιτικής σε περιβάλλον παραοικονομίας», στο ξενοδοχείο Athenaeum InterContinental.

Στον χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Σίμος Αναστασόπουλος σημείωσε την ανάγκη να διαμορφωθεί ένα περιβάλλον όπου η οικονομία θα μπορεί να λειτουργεί αποτελεσματικά, να παράγει πλούτο και θέσεις εργασίας, και να συνεισφέρει λογικά και αναλογικά στα δημοσιονομικά έσοδα του κράτους. Τόνισε, ωστόσο, ότι απαραίτητη προϋπόθεση γι’ αυτό είναι η εκλογίκευση των φορολογικών συντελεστών με διεύρυνση της φορολογικής βάσης και περιορισμό της παραοικονομίας.

- Advertisement -

«Η Ελλάδα έχει από τους υψηλότερους φορολογικούς συντελεστές στην Ευρώπη τόσο για τον φόρο εισοδήματος όσο και για τον ΦΠΑ, τους ειδικούς φόρους και την ακίνητη περιουσία, και παραμένει πρώτη στην Ευρώπη στην παραοικονομία και τη φοροδιαφυγή» υπογράμμισε στη συνέχεια της ομιλίας του. «Την ώρα που χρειάζονται άμεσα μέτρα αποκατάστασης της ανταγωνιστικότητας της χώρας, δεν έχουμε την πολυτέλεια να περιμένουμε την πάταξη της φοροδιαφυγής για να μειώσουμε τη φορολογία για να έρθει η ανάπτυξη.

»Μπορούμε να διαρρήξουμε τον φαύλο κύκλο με μείωση των συντελεστών, μέτρα για την φοροδιαφυγή και μεταρρυθμίσεις που θα βελτιώσουν την ανταγωνιστική θέση της χώρας. Επειδή η ανάπτυξη μπορεί να προέλθει μόνο από την ιδιωτική οικονομία και θα στηριχθεί στις άμεσες ξένες κατά κύριο λόγο αλλά και εγχώριες επενδύσεις, οφείλουμε σήμερα να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε παρά το δυσμενές δημοσιονομικό πλαίσιο, να εκμεταλλευτούμε τη θετική συγκυρία της εξόδου από το μνημόνιο και να συμβάλλουμε στη διαμόρφωση ενός καλύτερου επενδυτικού και επιχειρηματικού περιβάλλοντος.»

- Advertisement -

Ο υφυπουργός στον Πρωθυπουργό Δημήτρης Λιάκος επεσήμανε ότι οι φορολογικοί συντελεστές θα παραμείνουν υψηλοί έως το 2020, ωστόσο από το 2020-2021 θα δημιουργηθεί περιθώριο 3,5 δισ. ευρώ, ώστε να γίνουν οι αναγκαίες αλλαγές για την αντιμετώπιση των στρεβλώσεων. Παράλληλα, υποστήριξε ότι η μείωση φόρων δεν είναι ο μοναδικός παράγοντας για την προσέλκυση επενδύσεων, αλλά σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν η δικαιοσύνη, το τραπεζικό σύστημα κ.ά.

Στην κεντρική του ομιλία στο 14ο Athens Tax Forum, ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής ανακοίνωσε ότι προωθείται ρύθμιση για χιλιάδες φορολογουμένους με δεσμευμένους τραπεζικούς λογαριασμούς, λόγω οφειλών στην εφορία. Η εν λόγω ρύθμιση θα αφορά φορολογουμένους που έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση τμηματικής εξόφλησης των οφειλών τους και είναι συνεπείς, δηλαδή τηρούν κανονικά τη ρύθμιση και πληρώνουν κάθε μήνα τις δόσεις. Παράλληλα, όπως επεσήμανε, η ΑΑΔΕ αρχίζει έρευνες μέσω του Facebook και του διαδικτύου στην προσπάθειά της ώστε να εντοπιστούν ύποπτες συναλλαγές και παράνομο εμπόριο.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Φορολογικής Επιτροπής του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Σταύρος Κώστας τόνισε ότι το φορολογικό σύστημα δεν πρέπει να παρεμποδίζει την εν γένει παραγωγικότητα, ούτε να ευνοεί ένα μέρος φορολογουμένων, εις βάρος άλλων. Αντίθετα, υπογράμμισε, «θα πρέπει να φροντίσουμε ώστε η δομή και η λειτουργία του φορολογικού συστήματος της χώρας μας στην επόμενη ημέρα να είναι τέτοια, που να το καθιστά καταρχήν ανταγωνιστικό. Ταυτόχρονα, σε ό,τι αφορά την εσωτερική του λειτουργία, οφείλει να διαθέτει τις ανάλογες “αρετές” που εξασφαλίζει η συνέπεια, με τις βασικές αρχές που πρέπει να διέπουν ένα σωστό φορολογικό σύστημα.

»Εάν βάλουμε αυτές τις βάσεις, θα είναι σπουδαία εξέλιξη, γιατί απλώς σε ένα καλώς δομημένο και αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα, οι φορολογούμενοι εγχώριοι ή ξένοι, θα μπορούν να τηρούν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, χωρίς προβλήματα και περιττό κόστος, μέσα σε περιβάλλον που μπορεί να είναι συνώνυμο της ασφάλειας δικαίου. Και υπό αυτές τις προϋποθέσεις, θα έχουμε διαμορφώσει συνθήκες που μπορούν να αναδείξουν τη φορολογία σε αληθινό εταίρο στην επιχειρηματική κοινότητα και όχι εμπόδιο στην επιχειρηματική λειτουργία και την οικονομική ανάπτυξη. Θα έχουμε ένα πρόσθετο αποτελεσματικό εφαλτήριο για την αναπήδηση από τη στείρα δημοσιονομική σταθεροποίηση, στη χωρίς αποκλεισμούς οικονομική μεγέθυνση και ανάπτυξη».

Στο ίδιο συνέδριο αποκαλύφθηκε ότι η παραοικονομία στη χώρα μας κινείται σε υψηλότερα επίπεδα από εκείνα όπου βρισκόταν στην αρχή της κρίσης, σε αντίθεση με τον μέσο όρο της ΕΕ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν ο Στέφανος Μήτσιος, επικεφαλής Φορολογικού Τμήματος, και ο Γιάννης Ζαχαριάδης, επικεφαλής Τμήματος Οικονομικών Αναλύσεων της ΕΥ Ελλάδος, από την έναρξη της κρίσης το 2009 μέχρι σήμερα και ενώ η έκταση της παραοικονομίας ως ποσοστό του ΑΕΠ στην ΕΕ μειώθηκε από 19,2% σε 16,7%, στη χώρα μας αυξήθηκε δραματικά από το 23,2% στο 28,4% το 2012, οπότε και άρχισε να μειώνεται για να φτάσει στο 26,5% το 2015.

Για να δείτε αναλυτικά τις παρουσιάσεις από τις ενότητες του συνεδρίου, πατήστε εδώ.

Σχετικές δημοσιεύσεις

ΕΝΦΙΑ: Αναρτήθηκαν τα εκκαθαριστικά, τι ισχύει για τις ασφαλισμένες κατοικίες

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία ανάρτησης των νέων εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ του 2025, όπως ανακοίνωσε η ΑΑΔΕ.

Προθεσμία έως τις 10 Ιανουαρίου 2025 στις ασφαλιστικές εταιρείες για να αποστείλουν στην ΑΑΔΕ τα στοιχεία των ασφαλιστηρίων συμβολαίων

Προθεσμία έως τις 10 Ιανουαρίου 2025 έχουν οι ασφαλιστικές εταιρίες προκειμένου να αποστείλουν στην ΑΑΔΕ τα στοιχεία των ασφαλιστηρίων

Πόσα χρωστάνε στον ΕΦΚΑ οι ελληνικές ομάδες μπάσκετ;

Η τρέχουσα Ανάλυση Επικαιρότητας του ΚΕΠΕ εστιάζει στη 1η εθνική κατηγορία καλαθοσφαίρισης και τις ελληνικές ΚΑΕ

ΕΥ:  Έλλειψη εξειδίκευσης στα στελέχη των οικονομικών και φορολογικών υπηρεσιών  και η παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη 

πολλές διοικήσεις βρίσκονται ακόμα στη διαδικασία αναζήτησης του καλύτερου τρόπου ενσωμάτωσης της τεχνητής νοημοσύνης και της GenAI

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

NN Social Innovation Startup Award 2025

Ο διαγωνισμός που επιβραβεύει την κοινωνική καινοτομία, ξεκίνησε για 2η συνεχή χρονιά. H NN, πιστεύει στους ανθρώπους που οραματίζονται

Ποιος είναι ο επόμενος σταθμός στην καριέρα του R. Gauci;

Το επόμενο βήμα στην καριέρα του έκανε ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Ασφαλιστικής κ. Robert Gauci.

Syndea: Μια λαμπάδα, ένα χαμόγελο!

Με αίσθημα ευθύνης και προσφοράς, στη Syndea φέτος το Πάσχα, στηρίζουμε το σπουδαίο έργο του οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού»

Η αύξηση της παραγωγικότητας συνδέεται με την Ηγεσία και το Ανθρώπινο Δυναμικό

Η παρουσία της ΕΑΣΕ στο 10ο Delphi Forum αναδεικνύει τον κομβικό ρόλο των στελεχών και των Διοικήσεων στην ανάκαμψη της χώρας.

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Η ΑΤΛΑΝΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ για τη συγχώνευση Baloise – Helvetia

Με ιδιαίτερη χαρά η ΑΤΛΑΝΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ Α.Ε.Γ.Α ανακοινώνει ότι ο μέτοχος μειοψηφίας Ελβετικός Όμιλος Baloise και ο Ελβετικός Όμιλος Helvetia πρόκειται να ενωθούν

Νέο δωρεάν ηλεκτρονικό σεμινάριο του EEA για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα

Η Επιτροπή Γυναικείας Επιχειρηματικότητας του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών διοργανώνει το δεύτερο κατά σειρά, δωρέαν, webinar

Μega – συγχώνευση στην ελβετική αγορά

Οι ελβετικοί ασφαλιστικοί όμιλοι Helvetia και Baloise αποκάλυψαν προ ολίγων ωρών τα σχέδια περί συγχώνευσής τους. Η εν λόγω κίνηση

Οι ψηφιακοί κίνδυνοι που κρύβει η χρήση AI για τη δημιουργία action figures και χαρακτήρων Ghibli

Τις τελευταίες ημέρες μία νέα τάση έχει κατακλύσει το διαδίκτυο: Πρόκειται για εικόνες τύπου anime εμπνευσμένες από το Studio Ghibli και action figures που

Ολα για την προστασία των επιχειρήσεων παίζονται τώρα

Η κυβέρνηση έχει πολλά γερά χαρτιά στα χέρια της για να διαχειριστεί τους κινδύνους. Με αυτά τα χαρτιά περιμένουμε να κάνει τα επόμενα της βήματα ...