back to top
27.8 C
Athens
Παρασκευή 14 Αυγούστου 2026

Ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών: “Ο νόμος αφορά περιορισμένο αριθμό εταιρειών”

Έξι φορές λιγότερα ποσά για ασφαλιστικές καλύψεις δαπανά η Ελλάδα ως ποσοστό επί του ΑΕΠ της σε σχέση με τον μέσο όρο της ΕΕ, παρ’ όλο που τα ασφάλιστρα στη χώρα μας είναι ακόμα χαμηλά, τονίζει ο κ. Ιωάννης Βοτσαρίδης, υπογραμμίζοντας πως δεν αρκεί μόνο η ενημέρωση, χρειάζονται και κίνητρα, όπως οι φορολογικές απαλλαγές, με ολική έκπτωση των ασφαλίστρων φυσικών καταστροφών από το φορολογητέο εισόδημα, αλλά και η έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ να ωθεί τον πολίτη να ασφαλιστεί. Αυτό θα φέρει επιπλέον έσοδα στο κράτος, δεδομένου του ότι από κάθε ασφαλιστικό συμβόλαιο το Δημόσιο εισπράττει φόρο 15%, ενώ ωφελείται επιπλέον και από τους φόρους που πληρώνουν οι ασφαλιστικές εταιρείες, λόγω της αύξησης των εσόδων τους.

Στην Ελλάδα, εξήγησε ο κ. Βοτσαρίδης, η έννοια της «υποχρεωτικότητας» αντιμετωπίζεται με μεγάλη επιφύλαξη από την Πολιτεία και, προς το παρόν, εφαρμόζεται σε πολύ περιορισμένη κλίμακα. Ο νόμος για ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών δεν αφορά κατοικίες, αλλά μόνο έναν περιορισμένο αριθμό εταιρειών με τζίρο άνω των 2 εκατ. ευρώ, οι οποίες είναι, ούτως ή άλλως, ασφαλισμένες, και ουσιαστικά αφήνει απέξω σχεδόν το 90% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα, που είναι οι μικρομεσαίες. Προσθέτει πως για να επιτύχει το μέτρο πρέπει το ποσό να μειωθεί στο 1 εκατ. και μετά από έναν χρόνο, να μειωθεί στις 500 χιλιάδες.

- Advertisement -

ΣΔΙΤ, ώστε οι αποζημιώσεις να φτάνουν στο 90%

Διαχρονικά, στην Ελλάδα οι αποζημιώσεις της Πολιτείας απέναντι σε τέτοιου είδους καταστροφές δεν ξεπερνούν το 40% της ζημιάς, συχνά και πολύ λιγότερο, και οι σχετικές διαδικασίες είναι εξαιρετικά χρονοβόρες. Με αποτέλεσμα οι περιουσίες να καταστρέφονται και να μην μπορούν να επανασυσταθούν.
Είναι αυτονόητο, λοιπόν, ότι η Πολιτεία δεν μπορεί να αποζημιώνει, μόνη αυτή, τους πολίτες από φυσικές καταστροφές. Είναι αναγκαίο, διευκρίνισε, να θεσμοθετηθεί με τη μορφή ΣΔΙΤ η συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ώστε οι αποζημιώσεις να φθάνουν συνολικά το 90% των ζημιών, με το ήμισυ και πλέον αυτών των αποζημιώσεων να καλύπτεται από ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.

- Advertisement -

Τι ισχύει σε Ισπανία, Ελβετία, Γερμανία, Ιταλία

Η υποχρεωτικότητα της ασφάλισης επαγγελματικών και ιδιωτικών ακινήτων για φυσικές καταστροφές στην Ευρώπη εφαρμόζεται ήδη σε αρκετές χώρες, με έμμεσο ή άμεσο τρόπο.

Στην Ισπανία, μέσω ειδικών τελών που βαρύνουν τα συμβόλαια ακινήτων, ζωής και αυτοκινήτων, τα οποία, στη συνέχεια, χρηματοδοτούν μέσω του κράτους αποζημιώσεις από φυσικές καταστροφές.

Στην Ελβετία, είναι υποχρεωτική η ασφάλιση των κτηρίων για φυσικές καταστροφές μέσω των Καντονιών, δηλαδή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Στη Γερμανία, είναι υποχρεωτική η ασφάλιση των κτηρίων για τους βασικούς κινδύνους.

Η Ιταλία προτιμά την πολιτική κινήτρων και δίνει φοροαπαλλαγή ίση με το 19% του ασφαλίστρου.

Από το περιοδικό Insurance World (Αφιέρωμα Ιδιωτική ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφώ/ Έλενα Ερμείδου, Τεύχος Μάιος-Ιούνιος 2024)

Σχετικές δημοσιεύσεις

Καλοκαίρι με… απρόοπτα: Η ασφάλιση στο επίκεντρο της καλοκαιρινής καθημερινότητας

Η καλοκαιρινή καμπάνια του Insurancemarket υπενθυμίζει ότι απρόβλεπτα περιστατικά μπορεί να προκύψουν ακόμη και στις πιο ανέμελες στιγμές

Generali: Ισχυρά αποτελέσματα το α΄ 6μηνο παρά τις φυσικές καταστροφές

Εξαιρετική ανάπτυξη κατέγραψε ο Όμιλος σε λειτουργικά και προσαρμοσμένα καθαρά αποτελέσματα, με συμβολή από όλες τις επιχειρηματικές δραστηριότητες

Ο Όμιλος ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ παρών στη δημόσια διαβούλευση του ν/σ για την αρωγή και την ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών

Υπογραμμίζοντας τη σημασία της πρόληψης, της προστασίας της ανθρώπινης ζωής, της υγείας και της περιουσίας των πολιτών

Πυρκαγιές, πλημμύρες και ακραία φαινόμενα επαναφέρουν στο προσκήνιο το κόστος της προστασίας

Η συχνότητα και η ένταση των φυσικών καταστροφών αναγκάζουν την αγορά να επαναπροσδιορίσει τα μοντέλα τιμολόγησης

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Ο μύθος του «ενός καφέ την ημέρα»: Γιατί η οικονομική ανεξαρτησία χτίζεται με στρατηγική, όχι με στερήσεις

Ο σωστός Financial Planner δεν κάθεται απέναντί σας για να κάνει τον αυστηρό λογιστή των μικροεξόδων σας

Πυρκαγιές: Η Ασφαλιστική Κοινότητα, η Κοινωνική Ευθύνη και Αποστολή της

Συμπληρώθηκαν ακριβώς πέντε χρόνια από την Ανοικτή Επιστολή μου (9 Αυγούστου 2021 - υπάρχει στο χρονοντούλαμπο των media, ελπίζω όχι

Πόσα περιστατικά δηλώθηκαν στις 22 ελβετικές ασφαλιστικές ατυχημάτων το 2025

Σύμφωνα με τον Νόμο περί Ασφάλισης κατά Ατυχημάτων (UVG), όλοι οι εργαζόμενοι στην Ελβετία ασφαλίζονται υποχρεωτικά

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Με την υπογραφή της Κομισιόν, η εξαγορά της Eurolife ολοκληρώνεται τον Σεπτέμβριο

Η Eurobank εξαγοράζει κερδοφορία που σε μεγάλο βαθμό παράγει ήδη το δικό της δίκτυο, αλλά μέχρι σήμερα ενοποιούσε μόνο κατά 20%

Ν. Κεραμέως: Το νομοσχέδιο για τα ΤΕΑ κινείται σε άξονες απλοποίησης, ελκυστικότητας και ενισχυμένης προστασίας

Δήλωση της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης στο περιθώριο του 7ου Συνεδρίου Επαγγελματικής Ασφάλισης – #ocin26

Ο ΕΕΣ υπενθυμίζει τι πρέπει να περιέχει το κουτί Πρώτων Βοηθειών στο αυτοκίνητο

Αλλά και μας μαθαίνει πώς να το χρησιμοποιούμε, μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων

Αιμοδοσία τον Αύγουστο: Τι απαντά ο υπουργός στα δημοσιεύματα – Τι ισχύει για τις ελλείψεις

Ο φετινός Αύγουστος παρουσιάζει σοβαρές ελλείψεις αίματος διεθνώς λόγω παραγόντων όπως η έξαρση του ιού του Δυτικού Νείλου

Σύλληψη εργαζομένων ιδιωτικής εταιρείας φύλαξης στο Νοσοκομείο Νίκαιας: Αντιδράσεις και ευθύνες

Ο Σύλλογος Εργαζομένων καταγγέλλει ότι η εταιρεία δεν είχε μεριμνήσει ούτε για τα βασικά