Μετά από μήνες φημών, η Apple ανακοίνωσε ότι ξεκινά μια εφαρμογή που αφορά ηλεκτρονικό φάκελο υγείας και θα συνεργάζεται με 12 νοσοκομεία των ΗΠΑ. Ανάμεσά τους είναι τα φημισμένα Penn Medicine και Cedars-Sinai στο Λος Άντζελες, Johns Hopkins και Geisinger Health System.
«Στόχος μας είναι να παρέχουμε στους καταναλωτές εύκολη πρόσβαση στα δεδομένα υγείας. Έχουμε συνεργαστεί στενά με γιατρούς και νοσοκομεία για να προσφέρουμε αυτό που όλοι ζητούν εδώ και χρόνια, εύκολη και ασφαλή πρόσβαση στα δεδομένα υγείας μέσω του iPhone», αναφέρει σε δήλωσή του ο COO (επικεφαλής λειτουργιών) της εταιρείας Jeff Williams.
Ειδικότερα, οι χρήστες της εφαρμογής θα μπορούν να βλέπουν στοιχεία όπως αλλεργίες, συνταγές φαρμάκων, προβλήματα υγείας, εμβολιασμούς, μέχρι και αποτελέσματα ιατρικών εξετάσεων. Η εφαρμογή θα χρησιμοποιεί χαρακτηριστικά του προτύπου FHIR (Fast Healthcare Interoperability Resources) του HL7.
Το HL7 (Health Level Seven) είναι το πιο καταξιωμένο διεθνές πρότυπο διασύνδεσης εφαρμογών στον χώρο της Υγείας. Δίνει στους Φορείς (Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, Ασφαλιστικοί Οργανισμοί κλπ) τη δυνατότητα να θέτουν συγκεκριμένες προδιαγραφές και να προσδιορίζουν επακριβώς το τρόπο διασύνδεσης τόσο των υπαρχόντων όσο και των νέων πληροφοριακών συστημάτων, έτσι ώστε να λειτουργούν κάτω από ενιαίο πλαίσιο, σαν ένα ενιαίο πληροφοριακό σύστημα.
Πολλά από τα νοσοκομεία που συμμετέχουν πρωτοπορούν στην ψηφιακή υγεία. Π.χ. το Cedars-Sinai είναι συνεργάτης επί χρόνια της Apple – το νοσοκομείο μοιράζει iPads στους ασθενείς για υπηρεσίες διασκέδασης και επικοινωνίας – και διαθέτει ήδη μία εφαρμογή για ασθενείς τόσο για το iPhone όσο και το Apple Watch.
Τα νοσοκομεία που συμμετέχουν είναι: Johns Hopkins Medicine; Cedars-Sinai, Penn Medicine, Geisinger Health System, UC San Diego Health, UNC Health Care, Rush University Medical Center; Dignity Health, Ochsner Health System, MedStar Health, OhioHealth και Cerner Health Clinic.
Η είσοδος της Apple στην αγορά του ηλεκτρονικού φακέλου υγείας δεν είναι έκπληξη. Η εταιρεία έχει αποκτήσει το 2016 την εταιρεία Gliimpse, μία μικρή εταιρεία ιατρικών δεδομένων, η οποία εργαζόταν ακριβώς σε τέτοιες υπηρεσίες. Επίσης, πέρσι έγινε γνωστό ότι η Apple συνεργάζεται με την εταιρεία Health Gorilla, που εξειδικεύεται στα ιατρικά εργαστήρια.
Και άλλες μεγάλες εταιρείες πληροφορικής προσπάθησαν να εισέλθουν ανεπιτυχώς στην αγορά, όπως η Google και η Microsoft. Το Google Health απέτυχε το 2011, ενώ το HealthVault της Microsoft είναι ακόμη διαθέσιμο, αλλά δεν κατάφερε να επεκταθεί. Ωστόσο, οι αναλυτές εκτιμούν ότι η Apple διαθέτει τα χαρακτηριστικά εκείνα, που χρειάζονται για να πετύχει. Για να δούμε…