back to top
13.4 C
Athens
Τετάρτη 2 Απριλίου 2025

Από τα μικροκυκλώματα στη συνείδηση και από την ανάλυση δεδομένων στη μηχανική μάθηση

Καλώς ήρθατε στη νέα έκδοση του περιοδικού μας, η οποία προσφέρει μια βαθιά και συναρπαστική εξερεύνηση της δυναμικής εξέλιξης της τεχνολογίας και ειδικότερα της τεχνητής νοημοσύνης (AI).

Η αδιάκοπη πρόοδος της τεχνολογίας από τα χρόνια της δεκαετίας του ’80 έως σήμερα δεν έχει απλώς μετασχηματίσει την καθημερινότητά μας, τον εργασιακό μας κόσμο και την αλληλεπίδρασή μας με την περιβάλλουσα πραγματικότητα. Έχει ανοίξει κι ένα πλαίσιο για ευκαιρίες, αλλά και για νέες δυσκολίες, που αναμένουν να εξερευνηθούν.

- Advertisement -

Σήμερα, βρισκόμαστε σε ένα κομβικό σημείο: Η τεχνητή νοημοσύνη (AI) επεκτείνει τις δυνατότητές της πέρα από την ανάλυση εκτεταμένων συνόλων δεδομένων. Με την υιοθέτηση της μηχανικής μάθησης, πλέον, αναγνωρίζει πρότυπα, αυτοβελτιώνεται και εκτελεί απαιτητικές εργασίες με ταχύτητα και ακρίβεια που υπερβαίνουν τις ανθρώπινες δυνατότητες. Αυτή η εξέλιξη ανοίγει δρόμους για σημαντικές αυξήσεις στην παραγωγικότητα, τη μείωση του κόστους και τη διαρκή καινοτομία, ενώ η ένταξή της στην ασφαλιστική αγορά αποτελεί μια σύγχρονη πρόκληση, που δεν αντικατοπτρίζει μόνο μια τεχνολογική αλλαγή, αλλά και μια θεμελιώδη μετασχηματιστική δύναμη, ικανή να επαναπροσδιορίσει τον τρόπο με τον οποίο προστατεύεται και βελτιώνεται η ζωή των ανθρώπων.

Βρισκόμενοι στα πρώτα βήματα της εφαρμογής της, κατανοούμε ότι δεν είναι απλά μια υπόθεση αυτοματοποίησης συμβατικών διαδικασιών, αλλά μια πολύπλοκη εφαρμογή, που απαιτεί διεπιστημονική προσέγγιση και βαθύ ηθικό διάλογο. Η δυναμικότητά της να εξατομικεύσει σημαντικά την προσωπική ασφάλιση, προσφέροντας πιο ταιριαστές και ευέλικτες πολιτικές, αυξάνοντας την ακρίβεια στην τιμολόγηση κινδύνων και βελτιώνοντας την εμπειρία του πελάτη, είναι αναμφισβήτητη. Ωστόσο υπάρχουν και λεπτά όρια ή καλύτερα προκλήσεις που είναι ουσιαστικές και πολυδιάστατες.

- Advertisement -

Απαιτείται αυστηρή συμμόρφωση με νομικές και ηθικές παραμέτρους. Τα ζητήματα ιδιωτικότητας και δεδομένων, η διαφάνεια των αλγορίθμων και η αντιμετώπιση του αποκλεισμού είναι κρίσιμα σημεία, που πρέπει να αντιμετωπίζονται πάντα με τη δέουσα σύνεση.

Συνολικά, η συμμετοχή της AI είναι μια επαναστατική διαδικασία, που αγγίζει την καρδιά της ανθρώπινης εμπειρίας και αλληλεπίδρασης. Η συνεχής πρόοδός της μας προκαλεί να σκεφτούμε διεξοδικά και να προσδιορίσουμε πώς θα σχηματίσουμε έναν κόσμο όπου η τεχνολογία και η ανθρωπότητα μπορούν να συνυπάρχουν αρμονικά και πώς η εκλογικευμένη χρήση της προασπίζει και δεν απειλεί την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και την κοινωνική πρόοδο.

Σας προσκαλούμε να συνεχίσετε αυτήν τη συζήτηση μαζί μας, καθώς εξερευνούμε τις απέραντες δυνατότητες που προσφέρει η τεχνητή νοημοσύνη, αλλά και να αναλογιστούμε τις ευθύνες που συνοδεύουν αυτές τις δυνατότητες.

Η παρούσα έκδοση αποτελεί αφορμή για γόνιμη συζήτηση και προβληματισμό, ώστε να εμπλουτίσουμε την κατανόηση και την προσέγγισή μας στην επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης, εξετάζοντας τις επιπτώσεις της στην κοινωνία και στον ανθρώπινο πολιτισμό.

Μιχάλης Τζωρτζωρής
Πρόεδρος του ΣΕΜΑ

Από το περιοδικό BROKER’S TIME #76

brokerstime.gr

sema.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ: Καινοτόμο Σύστημα Αυτοματοποιημένης Διαχείρισης Αιτημάτων με RPA & GenAI

Η ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ κάνει ένα ακόμα βήμα προς τον πλήρη ψηφιακό μετασχηματισμό, εφαρμόζοντας ένα πρωτοποριακό σύστημα αυτοματοποίησης

«Φοβάται ο Γιάννης το θεριό και το θεριό τον Γιάννη»

Ό,τι έχει πει ο λαός και έχει αντέξει στον χρόνο δύσκολα κανείς το αμφισβητεί: «Φοβάται ο Γιάννης το θεριό και το θεριό τον Γιάννη».

Η ΑΙ θα έχει σημαντικό αντίκτυπο και στη Διαμεσολάβηση

Deloitte & ICC Hellas διοργάνωσαν ημερίδα με θέμα Διαμεσολάβηση, Οικονομική Ανάπτυξη και Επιχειρηματικότητα

Οι κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ για την εφαρμογή του Κανονισμού AI Act

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης για τις ευρωπαϊκές εξελίξεις όσον αφορά στον ψηφιακό μετασχηματισμό του χρηματοπιστωτικού τομέα

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

ΤΜΕΔΕ: Νέες ασφαλιστικές καλύψεις σε συνεργασία με την Allianz και Generali

Από σήμερα 1η Απριλίου 2025 τίθενται σε εφαρμογή οι νέες εξειδικευμένες ανταποδοτικές ασφαλιστικές καλύψεις,

Κ. Σεμερτζόγλου: Η HDI κλείνει 30 χρόνια στην Ελλάδα, προετοιμάζει δράσεις

Στο πλαίσιο της επετείου, η HDI σχεδίαζει σειρά από δράσεις με στόχο να ευχαριστήσει τους ανθρώπους που συνέβαλαν στην επιτυχία της αλλά και για να ενισχύσει περισσότερο τις σχέσεις της  με την επιχειρηματική κοινότητα

Η σημερινή ενημέρωση από την Insurance Europe για τα RIS

Τρεις προτάσεις υποβάλλει σήμερα Insurance Europe για τις επενδύσεις λιανικής (RIS)

“Η Εθνική Ασφαλιστική αλλάζει, τα καλύτερα έρχονται”

Με έναν εμπνευσμένο λόγο ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Ασφαλιστικής, Δημήτρης Μαζαράκης, απευθύνθηκε στην λαμπρή βραδιά βραβεύσεων του εταιρικού δικτύου.

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Ποιοι θα εισπράξουν τις οφειλές των 49 δισ. προς τον ΕΦΚΑ;

Διάταξη, με την οποία ο e-ΕΦΚΑ δύναται να αναθέτει σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου υποστηρικτικές υπηρεσίες σχετικές με τη διαχείριση

Τη σημασία της σωστής ασφαλιστικής κάλυψης αναδεικνύει η νέα μελέτη της Compare the Market AUS για τις κλοπές αυτοκινήτων 

Στην 3η θέση στην Ευρώπη, με 148,25 κλοπές αυτοκινήτων ανά 100.000 κατοίκους, κατατάσσει την Ελλάδα η νέα μελέτη της  Compare the Market

Στην τελική ευθεία το deal της “Ευρώπη Ασφαλιστική”

Το πράσινο φως έδωσε η ΤτΕ για το deal μεταξύ δύο ηγετικών φυσιογνωμιών του επιχειρείν.

Παρουσίαση των 2 Κλάδων Ασφαλιστικών Παροχών του Τ.Ε.Α.-ΥΠ.ΟΙΚ.

Στο πλαίσιο της ημερίδας αυτής, ο Πρόεδρος του Ταμείου, Δρ. Χρήστος Νούνης, και ο Αντιπρόεδρος του Ταμείου, κ. Άγγελος Τζανετάτος, παρουσίασαν αναλυτικά

Έρευνα: Η Ελλάδα 3η στην Ευρώπη στις κλοπές αυτοκινήτων

Η κλοπή αυτοκινήτων είναι μια αυξανόμενη ανησυχία για τους οδηγούς σε όλη την Ευρώπη, και η Ελλάδα και η Κύπρος δεν αποτελούν εξαίρεση.