back to top
27.3 C
Athens
Παρασκευή 7 Αυγούστου 2026

Aon: Πιο καταστροφικός μήνας του 2018 –μέχρι στιγμής- ο Σεπτέμβριος

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Ο Σεπτέμβριος είναι παραδοσιακά ο μήνας με την ισχυρότερη παρουσία ακραίων καιρικών φαινομένων ανά τον κόσμο (τυφώνες, κυκλώνες) και η φετινή χρονιά δεν αποτέλεσε εξαίρεση. Μάλιστα, «αλυσίδα» των φυσικών καταστροφών να συνεχίζεται και εντός του Οκτωβρίου, με την έλευση του τυφώνα Michael στη Φλόριντα που εκτιμάται ότι θα αφήσει πίσω του ζημίες από 3 έως 10 δις. δολ, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις.

- Advertisement -

Σύμφωνα με την μηνιαία έκθεση που εκδίδει η ομάδα Impact Forecasting της Aon, εντός του Σεπτεμβρίου μόνο οι ΗΠΑ επλήγησαν από την τροπική καταιγίδα Gordon και στη συνέχεια από τον τυφώνα Florence, που υπολογίζεται ότι προκάλεσε οικονομικές ζημίες 10 δις. δολ.. Οι ασφαλισμένες ζημίες όμως εκτιμάται ότι θα είναι σημαντικά μικρότερες, λόγω της χαμηλής διείσδυσης ασφαλιστικής κάλυψης για ζημίες από πλημμύρες.

Στην Ιαπωνία, οι θυελλώδεις άνεμοι και οι πλημμύρες που έφερε ο τυφώνας Jebi προκάλεσαν ζημίες που εκτιμώνται σε δις. δολ. Η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών της χώρας (GIAJ) δήλωσε ότι έχουν κατατεθεί περί τις 500.000 αιτήσεις αποζημίωσης. Η ιαπωνική νήσος Hokkaido αποτέλεσε και το επίκεντρο ισχυρού σεισμού στις 6 Σεπτεμβρίου, συνεπεία του οποίου υποβλήθηκαν άλλες 12.279 αιτήσεις για αποζημίωση από τις ασφαλιστικές εταιρείες της χώρας.

- Advertisement -

Ο υπερ-τυφώνας  Mangkhut προκάλεσε ευρύτατες καταστροφές στις Φιλιππίνες, το Χονγκ-Κονγκ και την Κίνα ως καταιγιδα κατηγορίας . Προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον 120 ατόμων και την καταστροφή άνω των 210.000 κατοικιών μόνο στις Φιλιππίνες. Ο λογαριασμός από τις οικονομικές ζημίες και την παύση επιχειρηματικής δραστηριότητας αναμένεται και εδώ να ανέλθει σε δις. δολάρια, καθώς οι τοπικές ασφαλιστικές εταιρείες σε Κίνα και Χονγκ-Κονγκ προετοιμάζονται για καταβολή αποζημιώσεων άνω του 1 δις. δολ.

Ισχυρός σεισμός 7,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και το τσουνάμι που ακολούθησε προκάλεσαν πολύ μεγάλες καταστροφές στη νήσο Sulawesi της Ινδονησίας, σκοτώνοντας πάνω από 2.000 άτομα ενώ πολλοί ακόμα αγνοούνται. Οι οικονομικές ζημίες υπολογίζεται ότι θα υπερβούν το 1 δις. δολ.

«Ο Σεπτέμβριος καταγράφεται ως ο δαπανηρότερος μήνας του 2018, με τις οικονομικές ζημίες από τις φυσικές καταστροφές που εκδηλώθηκαν να ανέρχονται σε δεκάδες δις. δολάρια», σχολίασε ο Steve Bowen, διευθυντής της Impact Forecasting. “Γεγονότα όπως οι τυφώνες Florence, Jebi και Mangkhut και ο σεισμός στην Ινδονησία ήταν επίσης αξιοσημείωτα επειδή το μεγαλύτερο μέρος των ζημιών που προκάλεσαν ήταν ανασφάλιστες». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι αυτό αντανακλά την ύπαρξη μεγάλων ασφαλιστικών κενών είτε σε επίπεδο αγοράς είτε σε επίπεδο μεμονωμένων κινδύνων, τόσο στις αναπτυσσόμενες όσο και στις ανεπτυγμένες χώρες. «Καθώς οι φυσικές καταστροφές αυξάνονται, γίνεται ακόμα πιο σημαντικό να καλυφθούν αυτά τα κενά ώστε να βοηθηθούν οι άνθρωποι κατά τη διαδικασία αποκατάστασης», κατέληξε ο κ. Bowen.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Η μεγάλη έρευνα της ΑΟΝ για τις προτεραιότητες και τις προκλήσεις των συνταξιοδοτικών παροχών

Όπως παρουσιάστηκε από τον Γ. Κεντούρη, Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας, στο #ocin26

Μια έκπληξη από την Aon στην Ύδρα

Δυο λόγια από τον CEO της Αon έφτασαν για να μας προϊδεάσουν περί των όσων θα ακούσουμε σήμερα στο συνέδριο

26th Insurance & Reinsurance Meeting: Ξεκινά σήμερα με εκδηλώσεις των Aon και Eurolife FFH

Ένας θεσμός συνυφασμένος με το νησί της Ύδρας – Το πρόγραμμα των συζητήσεων και των networking events

Γεωπολιτική αστάθεια, AI και νέα εποχή στις εμπορικές ροές – Οι προβλέψεις της Atradius για την ασφάλιση πιστώσεων του 2026

Η ασφάλιση πιστώσεων εξελίσσεται σε βασικό εργαλείο χρηματοδότησης επιχειρήσεων, ενώ οι ασφαλιστικοί οργανισμοί καλούνται να παρέχουν συντονισμένες λύσεις σε πολλαπλές αγορές

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Στο πορτοκαλί οι κίνδυνοι αγοράς και κυβερνοχώρου σύμφωνα με το τελευταίο Risk Dasboard της EIOPA

Παρότι οι κίνδυνοι παραμένουν γενικά σταθεροί, οι ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές εκφράζουν ανησυχίες για το ενδεχόμενο μιας ευρύτερης διόρθωσης στις αγορές

Πυρκαγιές, πλημμύρες και ακραία φαινόμενα επαναφέρουν στο προσκήνιο το κόστος της προστασίας

Η συχνότητα και η ένταση των φυσικών καταστροφών αναγκάζουν την αγορά να επαναπροσδιορίσει τα μοντέλα τιμολόγησης

Cyber-Crash στη Wall Street: Χάκερ «χτυπούν» κολοσσούς των hedge funds – Ποιοι βρέθηκαν στο στόχαστρο

Για να παρακάμψουν τα αυστηρά συστήματα ασφαλείας, οι δράστες χρησιμοποίησαν τη μέθοδο του «voice phishing»

Πόσα περιστατικά δηλώθηκαν στις 22 ελβετικές ασφαλιστικές ατυχημάτων το 2025

Σύμφωνα με τον Νόμο περί Ασφάλισης κατά Ατυχημάτων (UVG), όλοι οι εργαζόμενοι στην Ελβετία ασφαλίζονται υποχρεωτικά

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Στο πορτοκαλί οι κίνδυνοι αγοράς και κυβερνοχώρου σύμφωνα με το τελευταίο Risk Dasboard της EIOPA

Παρότι οι κίνδυνοι παραμένουν γενικά σταθεροί, οι ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές εκφράζουν ανησυχίες για το ενδεχόμενο μιας ευρύτερης διόρθωσης στις αγορές

Πυρκαγιές, πλημμύρες και ακραία φαινόμενα επαναφέρουν στο προσκήνιο το κόστος της προστασίας

Η συχνότητα και η ένταση των φυσικών καταστροφών αναγκάζουν την αγορά να επαναπροσδιορίσει τα μοντέλα τιμολόγησης

Cyber-Crash στη Wall Street: Χάκερ «χτυπούν» κολοσσούς των hedge funds – Ποιοι βρέθηκαν στο στόχαστρο

Για να παρακάμψουν τα αυστηρά συστήματα ασφαλείας, οι δράστες χρησιμοποίησαν τη μέθοδο του «voice phishing»

Φιλικός Διακανονισμός: Η λύση που απλοποιεί και επιταχύνει την αποζημίωση ύστερα από τροχαίο

Η Apollon Insurance υπενθυμίζει τα ενός συστήματος που επιτρέπει, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, την ταχύτερη διαχείριση των απαιτήσεων

Όλα τα μέτρα για τους πυρόπληκτους

Ο Πρωθυπουργός έδωσε εντολή προς όλα τα συναρμόδια υπουργεία να επιταχύνουν τις διαδικασίες