27.8 C
Athens
Τρίτη 26 Μαΐου 2026

Aon: Πιο καταστροφικός μήνας του 2018 –μέχρι στιγμής- ο Σεπτέμβριος

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Ο Σεπτέμβριος είναι παραδοσιακά ο μήνας με την ισχυρότερη παρουσία ακραίων καιρικών φαινομένων ανά τον κόσμο (τυφώνες, κυκλώνες) και η φετινή χρονιά δεν αποτέλεσε εξαίρεση. Μάλιστα, «αλυσίδα» των φυσικών καταστροφών να συνεχίζεται και εντός του Οκτωβρίου, με την έλευση του τυφώνα Michael στη Φλόριντα που εκτιμάται ότι θα αφήσει πίσω του ζημίες από 3 έως 10 δις. δολ, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις.

- Advertisement -

Σύμφωνα με την μηνιαία έκθεση που εκδίδει η ομάδα Impact Forecasting της Aon, εντός του Σεπτεμβρίου μόνο οι ΗΠΑ επλήγησαν από την τροπική καταιγίδα Gordon και στη συνέχεια από τον τυφώνα Florence, που υπολογίζεται ότι προκάλεσε οικονομικές ζημίες 10 δις. δολ.. Οι ασφαλισμένες ζημίες όμως εκτιμάται ότι θα είναι σημαντικά μικρότερες, λόγω της χαμηλής διείσδυσης ασφαλιστικής κάλυψης για ζημίες από πλημμύρες.

Στην Ιαπωνία, οι θυελλώδεις άνεμοι και οι πλημμύρες που έφερε ο τυφώνας Jebi προκάλεσαν ζημίες που εκτιμώνται σε δις. δολ. Η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών της χώρας (GIAJ) δήλωσε ότι έχουν κατατεθεί περί τις 500.000 αιτήσεις αποζημίωσης. Η ιαπωνική νήσος Hokkaido αποτέλεσε και το επίκεντρο ισχυρού σεισμού στις 6 Σεπτεμβρίου, συνεπεία του οποίου υποβλήθηκαν άλλες 12.279 αιτήσεις για αποζημίωση από τις ασφαλιστικές εταιρείες της χώρας.

- Advertisement -

Ο υπερ-τυφώνας  Mangkhut προκάλεσε ευρύτατες καταστροφές στις Φιλιππίνες, το Χονγκ-Κονγκ και την Κίνα ως καταιγιδα κατηγορίας . Προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον 120 ατόμων και την καταστροφή άνω των 210.000 κατοικιών μόνο στις Φιλιππίνες. Ο λογαριασμός από τις οικονομικές ζημίες και την παύση επιχειρηματικής δραστηριότητας αναμένεται και εδώ να ανέλθει σε δις. δολάρια, καθώς οι τοπικές ασφαλιστικές εταιρείες σε Κίνα και Χονγκ-Κονγκ προετοιμάζονται για καταβολή αποζημιώσεων άνω του 1 δις. δολ.

Ισχυρός σεισμός 7,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και το τσουνάμι που ακολούθησε προκάλεσαν πολύ μεγάλες καταστροφές στη νήσο Sulawesi της Ινδονησίας, σκοτώνοντας πάνω από 2.000 άτομα ενώ πολλοί ακόμα αγνοούνται. Οι οικονομικές ζημίες υπολογίζεται ότι θα υπερβούν το 1 δις. δολ.

«Ο Σεπτέμβριος καταγράφεται ως ο δαπανηρότερος μήνας του 2018, με τις οικονομικές ζημίες από τις φυσικές καταστροφές που εκδηλώθηκαν να ανέρχονται σε δεκάδες δις. δολάρια», σχολίασε ο Steve Bowen, διευθυντής της Impact Forecasting. “Γεγονότα όπως οι τυφώνες Florence, Jebi και Mangkhut και ο σεισμός στην Ινδονησία ήταν επίσης αξιοσημείωτα επειδή το μεγαλύτερο μέρος των ζημιών που προκάλεσαν ήταν ανασφάλιστες». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι αυτό αντανακλά την ύπαρξη μεγάλων ασφαλιστικών κενών είτε σε επίπεδο αγοράς είτε σε επίπεδο μεμονωμένων κινδύνων, τόσο στις αναπτυσσόμενες όσο και στις ανεπτυγμένες χώρες. «Καθώς οι φυσικές καταστροφές αυξάνονται, γίνεται ακόμα πιο σημαντικό να καλυφθούν αυτά τα κενά ώστε να βοηθηθούν οι άνθρωποι κατά τη διαδικασία αποκατάστασης», κατέληξε ο κ. Bowen.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Μια έκπληξη από την Aon στην Ύδρα

Δυο λόγια από τον CEO της Αon έφτασαν για να μας προϊδεάσουν περί των όσων θα ακούσουμε σήμερα στο συνέδριο

26th Insurance & Reinsurance Meeting: Ξεκινά σήμερα με εκδηλώσεις των Aon και Eurolife FFH

Ένας θεσμός συνυφασμένος με το νησί της Ύδρας – Το πρόγραμμα των συζητήσεων και των networking events

Γεωπολιτική αστάθεια, AI και νέα εποχή στις εμπορικές ροές – Οι προβλέψεις της Atradius για την ασφάλιση πιστώσεων του 2026

Η ασφάλιση πιστώσεων εξελίσσεται σε βασικό εργαλείο χρηματοδότησης επιχειρήσεων, ενώ οι ασφαλιστικοί οργανισμοί καλούνται να παρέχουν συντονισμένες λύσεις σε πολλαπλές αγορές

Aon: Η κλιματική μεταβλητότητα επηρεάζει ολοένα περισσότερο τα μοντέλα των ασφαλιστών

Τα ευρήματα της έκθεσης CCI υπογραμμίζουν την κλίμακα των κενών προστασίας και τη σημασία της επανεξέτασης των στρατηγικών ανθεκτικότητας

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Ευρωπαϊκή έκθεση για το κλίμα: Με τον ταχύτερο ρυθμό υπερθέρμανσης παγκοσμίως η Γηραιά Ήπειρος

Ποιοι κίνδυνοι αυξάνονται σημαντικά για κράτη, επιχειρήσεις και ασφαλιστικές εταιρείες

Στη Vienna Insurance Group πέρασε η Ασφαλιστική της Νυρεμβέργης

Τι ανέφερε ο Hartwig Löger της VIG και ο Harald Rosenberger της Nürnberger

Allianz Commercial: Ο πόλεμος Νο 1 κίνδυνος πολιτικής βίας για περισσότερες από τις μισές επιχειρήσεις παγκοσμίως

Eπιταχύνεται η ζήτηση για προγράμματα ασφάλισης έναντι πολιτικής βίας και τρομοκρατίας, αλλάζουν οι στρατηγικές διαχείρισης κινδύνων εφοδιαστικής αλυσίδας

O HALA στο FUEDI & NIVRE Seminar 2026

Οι πραγματογνώμονες διαμορφώνουν το μέλλον της διαχείρισης απαιτήσεων

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

4 άξονες για την ανάπτυξη των ασφαλιστικών επιχειρήσεων, προβλέψεις 2026

Πού θα πρέπει να επικεντρωθούν οι ασφαλιστές προκειμένου να επιτύχουν ταχύτερη ανάπτυξη των εργασιών τους, σύμφωνα με την ICAP CRIF

Allianz Greece: Εθελοντική αιμοδοσία στο πλαίσιο του Allianz Volunteer Day

Η πρωτοβουλία αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση του προσωπικού αλλά και στην έμπρακτη στήριξη των νοσοκομείων

Εκδήλωση ΣΕΣΑΕ: «Μικροεκφράσεις προσώπου: Αναγνώρισε, Εφάρμοσε, Ωφελήσου»

Την Τρίτη 26/5 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εκπαιδευτικού Κέντρου της Εθνικής Ασφαλιστικής

Karavias: Δυναμική παρουσία και επετειακό networking event στην 26η Συνάντηση της Ύδρας

Γ. Καραβίας: «Συμπληρώνοντας 40 χρόνια, συνεχίζουμε με τις ίδιες αξίες που μας καθόρισαν από την ίδρυσή μας: συνέπεια, εξειδίκευση, σχέσεις εμπιστοσύνης και διαρκή αναζήτηση καινοτόμων λύσεων