back to top
23.7 C
Athens
Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2025

Alpha Bank-UniCredit: Παράθυρο επέκτασης και εξαγορών

Το περιθώριο περαιτέρω επέκτασης και εξαγορών στη Ρουμανία άφησαν ανοιχτό ο CEO της Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης, και ο CEO της UniCredit, Andrea Orcel.

Στο πλαίσιο κοινής τους συνέντευξης στο Bloomberg, οι διευθύνοντες σύμβουλοι, οι οποίοι έχουν δημιουργήσει την τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα στη Ρουμανία, δήλωσαν ότι πιστεύουν στις προοπτικές της Ρουμανίας και ότι βλέπουν πολύ μεγάλη αξία εκεί. «Εφόσον και όταν υπάρξει ευκαιρία, θα εξετάζαμε συνεργατικά και το ενδεχόμενο εξαγορών», δήλωσε ο κ.Orcel.

- Advertisement -

Η συνεργασία με την Alpha Bank είναι από τις μικρότερες διαπραγματεύσεις που έχει διαχειριστεί ο κ. Orcel. Παρόλα αυτά έχει εξελιχθεί με τέτοιον τρόπο, με αποτέλεσμα να εξελίσσεται σε πρότυπο για την εισαγωγή της ιταλικής τράπεζας σε νέες αγορές.

 

- Advertisement -

Από την πλευρά της Alpha Bank, σύμφωνα με τον κ. Ψάλτη, η συνεργασία με την UniCredit αποτέλεσε δίοδος να αντλήσει μεγαλύτερη αξία, διατηρώντας παράλληλα μία επένδυση σε μεγαλύτερη τράπεζα, η οποία θα εξυπηρετεί τους Έλληνες πελάτες που δραστηριοποιούνται στη χώρα. «Η Ρουμανία είναι μια σπουδαία αγορά», δήλωσε ο κ. Ψάλτης, προσθέτοντας ότι στην περίπτωση επέκτασης στη χώρα, θα πρόκειται για επιδίωξη από κοινού.

Υπενθυμίζεται ότι η UniCredit συμφώνησε να εξαγοράσει το μερίδιο 9% που κατείχε το ΤΧΣ στην Alpha Bank μαζί με το πλειοψηφικό της μερίδιο στη Ρουμανία. Στόχος της ιταλικής τράπεζας είναι η συγχώνευση των δύο μονάδων, της δικής της και αυτής που ανήκε στην Alpha Bank. Επίσης, οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε μία συνεργασία δικτύου και σε μια κοινοπραξία για συνταξιοδοτικά προϊόντα αποταμίευσης. Η Alpha Bank έλαβε 300 εκατ. ευρώ σε μετρητά για τη ρουμάνικη δραστηριότητα και διατήρησε το 9,9% της συγχωνευθείσας εταιρείας.

«Είμαι πολύ, πολύ χαρούμενος για αυτό που κάναμε», δήλωσε ο Orcel στο Bloomberg, αποκαλώντας την εξαγορά του 9% της Alpha Bank ένα πιλοτικό εγχείρημα για νέες αγορές, όπου δεν ανταγωνίζεται άμεσα με την ελληνική τράπεζα. «Μπορεί να υπάρχουν άλλες αγορές, στις οποίες ενδιαφερόμαστε να αναπτυχθούμε άμεσα στην κεντρική ανατολική Ευρώπη. Εάν μπορώ να το αναπαράγω με τους συνεργάτες κατά τρόπο που βγάζει νόημα για την UniCredit, θα το κάνω».

Ο κ. Ψάλτης από την πλευρά του δήλωσε: «Ενώ είμαστε προφανώς ο jurior partner, η UniCredit μάς συμπεριφέρεται σαν να είμαστε ίσοι», ενθαρρύνοντας τις ιδέες μας, Ο ίδιος τόνισε ότι αυτό το κλίμα αποτελεί σημαντικό στήριγμα για τις ομάδες της Alpha Bank.

Και οι δύο διευθύνοντες σύμβουλοι πάντως παρουσίασαν τη συνεργασία τους ως εναλλακτικό τρόπο προώθησης της τραπεζικής ολοκλήρωση στην Ευρώπη. Ο κ. Orcel επανέλαβε ότι δεν σκοπεύει να αυξήσει το μερίδιο της UniCredit στην Alpha, ενώ ο κ. Ψάλτης δήλωσε ότι η δομή της συνεργασίας τους αυτή τη στιγμή είναι πολύ συνεκτική.

«Αυτό που προσπαθούμε να επιτύχουμε εδώ είναι στην καρδιά του ευρωπαϊκού πειράματος και εάν θέλουμε να προωθήσουμε στ’ αλήθεια την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, αυτός είναι ένα άλλος τρόπος να το επιτύχουμε», δήλωσε.

Η συμφωνία θα οδηγήσει σε επιπλέον καθαρά κέρδη τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ για την UniCredit αρχής γενομένης από το 2026, εκ των οποίων η πλειονότητα θα προέρχεται από τη δραστηριότητα στη Ρουμανία, σύμφωνα με τον κ. Orcel.

Οι δύο CEOs δηλώνουν αισιόδοξοι ότι η συνεργασία μεταξύ των τραπεζών μπορεί να εξελιχθεί πέραν των αρχικών προσδοκιών, περιλαμβάνοντας πληρωμές, δραστηριότητα χρηματοδότησης εμπορίου και κεφαλαιαγορών.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Οι ανακοινώσεις των ελληνικών τραπεζών μετά την επιτυχία στο stress test

Ανθεκτικότητα επέδειξαν οι ελληνικές τράπεζες στην τελευταία άσκηση της EBA, σημειώνοντας επιδόσεις πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο

Η Allianz πώλησε το 50% UniCredit Allianz Vita SpA στην UniCredit

H UniCredit αποφάσισε να ασκήσει το δικαίωμά της να αποκτήσει όλες τις μετοχές της UniCredit Allianz Vita SpA

Μετοχική επίθεση τραπεζών σε μεγάλες ασφαλιστικές, αυξάνει τα ποσοστά της στην Generali η UniCredit

Την ίδια στιγμή οι συνεργασίες των ασφαλιστικών με τις τράπεζες ανεβάζουν ταχύτητες.

Ασταμάτητη η Unicredit. Εξαγόρασε μερίδιο 4,1% της Assicurazioni Generali

Η Unicredit έχει πάρει το μήνυμα της εποχής και συνεχίζει να επεκτείνεται με εξαγορές  μεριδίων σε εταιρείες του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

NP Ασφαλιστική: Τα οφέλη της ομαδικότητας στην εργασία

Η αποτελεσματική ομαδική εργασία ενισχύει τη συλλογική ικανότητα και διευκολύνει την επίτευξη κοινών στόχων - Ποια είναι τα μυστικά της;

Εξετάσεις διαμεσολαβητών ΤτΕ: Οδηγίες της Mega Brokers για νέους υποψηφίους

Η εταιρεία προσφέρει χρηστικές πληροφορίες και σεμινάρια προετοιμασίας για τις προσεχείς (11-12/10) εξετάσεις της Θεσσαλονίκης

Η Εθνική Ασφαλιστική χαρίζει iPhones 16 Pro Max μέσω του MyEthniki

Η Εθνική δίνει επιπλέον κίνητρο στους ασφαλισμένους της να γνωρίσουν στην πράξη τα πλεονεκτήματα της ψηφιακής πλατφόρμας

Η ασφαλιστική ιστορία της Ελλάδας μέσα από το αρχείο της MINETTA

Το ψηφιακό αφιέρωμα του Insurance HUB αποτυπώνει το ήθος, τις αξίες και την ψυχολογία μιας άλλης Ελλάδας

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Σεισμός 5,2 Ρίχτερ λίγο μετά τα μεσάνυχτα στα ανοιχτά των Στύρων Ευβοίας

Ο ισχυρός σεισμός έγινε αισθητός σε όλη την Αττική, στην Κορινθία και άλλες περιοχές

«Πρόσβαση για όλους: ψηφιακές λύσεις με ανθρώπινο πρόσωπο» παρουσίασαν οι αρμόδιοι υπουργοί στη ΔΕΘ

Το Υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σε συνεργασία με το Υπ. Πολιτικής Προστασίας, την ΚΕΔΕ και το Παν. Πατρών, υλοποιεί νέα πλατφόρμα για την προστασία των ΑμεΑ

RVS2025 – Howden Re: Οι παρανοήσεις της ασφαλιστικής αγοράς

Οι (αντ)ασφαλιστές στο Μόντε Κάρλο συνδέουν την παράμετρο της τεχνητής νοημοσύνης με βασικά θέματα της αγοράς αλλά και ορισμένες παρανοήσεις

Mega Brokers – Karavias Undewriting Agency: Μέχρι 9/9 δεκτές συμμετοχές για εκπαίδευση στην ασφάλιση Airbnb

Μεγάλη η σημασία της συγκεκριμένης εκπαίδευσης, δεδομένου ότι από 1ης Οκτωβρίου 2025 δημιουργείται μια νέα αγορά

Η εξειδίκευση των μέτρων της ΔΕΘ από την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών – Βίντεο

Το υπουργείο κάνει λόγο για τη μεγαλύτερη μείωση φόρων στη μεταπολίτευση - Δείτε το βίντεο και τους σχετικούς πίνακες