της Έλενας Ερμείδου
Αυτό το καλοκαίρι, στο επίκεντρο βρέθηκε η Ευρώπη, φιλοξενώντας δύο από τα μεγαλύτερα αθλητικά γεγονότα του κόσμου μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Το πολύμηνο τουρνουά ποδοσφαίρου UEFA Euro Championship ξεκίνησε στις 14 Ιουνίου στη Γερμανία και ακολούθησαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι, από τις 26 Ιουλίου έως τις 11 Αυγούστου, που ολοκληρώθηκαν με τους Παραολυμπιακούς Αγώνες, από τις 28 Αυγούστου έως τις 8 Σεπτεμβρίου.
Οι δύο μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις του 2024, το Euro 2024 και οι Ολυμπιακοί Αγώνες, ένωσαν δισεκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, αλλά για τους διοργανωτές εκδηλώσεων η επιτυχής διεξαγωγή τέτοιων θεαμάτων περιλαμβάνει πολυάριθμες υποχρεώσεις, είτε πρόκειται για μια πιθανή διαταραχή λόγω ακραίων καιρικών συνθηκών είτε για περιστατικό στον κυβερνοχώρο. Η πολυετής εμπειρία, τα διδάγματα και ο σχεδιασμός της διαχείρισης πιθανών κινδύνων διασφαλίζουν ότι τα θεάματα και οι διοργανώσεις συνεχίζονται, όπως και η υποστήριξη της ασφάλισης, η οποία κατέχει αναπόσπαστο ρόλο στην πραγματοποίηση των συγκλονιστικών αυτών εκδηλώσεων.
Η διοργάνωση οποιουδήποτε αθλητικού αγώνα συνοδεύεται από προκλήσεις, αλλά όχι περισσότερο από ό,τι οι πολυαναμενόμενες διοργανώσεις-μεγαθήρια, όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες, το Euro 2024 ή το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου. Η φιλοξενία τέτοιων εκδηλώσεων είναι ένα εγχείρημα τεράστιων διαστάσεων, που απαιτεί μεγάλες επενδύσεις σε υποδομές και υλικοτεχνική υποστήριξη. Περίπου 15 εκατομμύρια επισκέπτες βρέθηκαν στο Παρίσι για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, όπου 10.500 αθλητές από περισσότερα από 200 κράτη αγωνίστηκαν για το χρυσό μετάλλιο. Δισεκατομμύρια άλλοι παρακολούθησαν τους Ολυμπιακούς Αγώνες και το Euro μέσω του Διαδικτύου και της τηλεόρασης.
Οι φετινοί Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι υποστηρίζεται ότι ήταν το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός που διοργανώθηκε ποτέ στη Γαλλία. Με τις πωλήσεις εισιτηρίων, τα τηλεοπτικά δικαιώματα και τις συμφωνίες χορηγιών να ανέρχονται σε πολλά εκατομμύρια, οι αποδόσεις που διακυβεύονταν ήταν τεράστιες.
Χρηματοδότηση από ιδιώτες μέσω πωλήσεων εισιτηρίων
Σύμφωνα με τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ), σχεδόν το σύνολο του κόστους των 4,4 δισ. ευρώ για τη διεξαγωγή τους χρηματοδοτήθηκε από ιδιώτες μέσω των πωλήσεων εισιτηρίων, της φιλοξενίας και της εστίασης, των χορηγιών και των τηλεοπτικών δικαιωμάτων. Παρόμοιο ποσό έχει δαπανηθεί για την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων και των υποδομών στο Παρίσι –το 95% των αγωνιστικών χώρων είναι ήδη κατασκευασμένοι ή προσωρινοί για τις ανάγκες των Αγώνων. Μετά τους Αγώνες, πολλοί χώροι διεξαγωγής θα επιφέρουν μακροπρόσθεσμο όφελος στις τοπικές κοινότητες, για παράδειγμα, με τη μορφή κατοικιών και κοινοτικών αθλητικών κέντρων.
«Αυτό σήμαινε ότι οι Ολυμπιακοί και Παραολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού 2024 θα ήταν από τις διοργανώσεις με την υψηλότερη αξία από πλευράς ασφαλισμένων ποσών, το οποίο αντικατοπτρίζει το μέγεθος, την εμπορική αξία και το γεγονός ότι το Παρίσι είναι ο οικοδεσπότης» εξηγεί ο Jan Prechtl, Regional Head of Entertainment Insurance, Allianz Commercial.
«Οι αξίες που συνδέονται με μεγάλες αθλητικές εκδηλώσεις αυξάνονταν ήδη πριν από την πανδημία Covid-19» λέει ο Prechtl. «Το κοινό είναι πλέον παγκόσμιο, και έχουμε δει τα ποσά που ασφαλίστηκαν να αυξάνονται τις τελευταίες δεκαετίες. Και μετά την πανδημία, το κόστος αυξήθηκε ακόμη περισσότερο, λόγω και του πληθωρισμού, κάτι που αποτυπώνεται στις τιμές των εισιτηρίων, των ξενοδοχείων, των ταξιδιωτικών εξόδων κ.λπ. Όλα αυτά συμβάλλουν στην περαιτέρω αύξηση των ασφαλιστικών ποσών για τις μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις».
Σύμφωνα με τον Mark Whayling, Global Product Lead, Entertainment, Allianz Commercial: «Δεν είναι μόνο οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Χωρίς την υποστήριξη της ασφάλισης, η διοργάνωση πολλών μεγάλων διεθνών εκδηλώσεων δεν θα ήταν δυνατή, τουλάχιστον όχι στην κλίμακα που βλέπουμε σήμερα»
Τα δρώμενα συνιστούν πρόκληση για την ασφαλιστική αγορά
Σχεδόν όλοι οι ενδιαφερόμενοι που εμπλέκονται σε εκδηλώσεις όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες διαθέτουν ασφαλιστική κάλυψη, από τον φορέα διοργάνωσης του αθλητικού γεγονότος, τη ΔΟΕ, και τις εθνικές οργανωτικές επιτροπές μέχρι τις εθνικές ομάδες ή μεμονωμένους αθλητές, καθώς και τους χορηγούς, τους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς, τις επιχειρήσεις φιλοξενίας, τους λιανοπωλητές και τους προμηθευτές.
«Η ασφάλιση παίζει, πλέον, κρίσιμο ρόλο στις μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις. Από τις παραδοσιακές ασφαλιστικές καλύψεις, όπως η ασφάλιση περιουσίας και αυτοκινήτου, μέχρι τις διάφορες καλύψεις ευθυνών, όπως η αστική ευθύνη, το ατύχημα και η υγεία, ή την ασφάλιση διευθυντών και στελεχών και την ασφάλιση στον κυβερνοχώρο. Καθεμία σε διαφορετικό βαθμό, όλες αυτές οι καλύψεις είναι πιθανό να υφίστανται παρέχοντας πολύτιμη προστασία για αυτές τις εκδηλώσεις, τους διοργανωτές τους, τους συμμετέχοντες και τους θεατές» λέει ο Whayling.
«Ίσως η μεγαλύτερη και πιο σημαντική πρόκληση για την ασφαλιστική αγορά είναι η ακύρωση μιας εκδήλωσης, η οποία καλύπτει τις οικονομικές επιπτώσεις της ακύρωσης ή αναβολής μιας διοργάνωσης, λόγω παραγόντων όπως οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες, οι απειλές για την ασφάλεια και η τρομοκρατία ή οι προβληματισμοί για τη δημόσια υγεία. Οι αξίες που καλύπτονται από την ασφάλιση ακύρωσης μιας μεγάλης διεθνούς αθλητικής εκδήλωσης μπορούν εύκολα να ανέλθουν σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ» προσθέτει ο Prechtl.
Από το περιοδικό Insurance World