back to top
11.4 C
Athens
Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2026

Αγαπάμε την ζωή μας;

της Ελενας Ερμείδου

Θα προσέξατε ότι η ερώτηση που κάνω είναι ‘αγαπάμε την ζωή μας’ και όχι αγαπάμε τον εαυτό μας που ακούγεται τελευταία από νεόκοπους ειδήμονες που έχουν χαθεί στην μετάφραση και βλέπουν τα υλικά πράγματα ως υποκατάστατα της αγάπης και τον εαυτό μας στο κέντρο του σύμπαντος. Η ερώτηση, αν αγαπάμε την ζωή μας έρχεται μετά από τις ανακοινώσεις των απανωτών θανατηφόρων ατυχημάτων τελευταία στην Ελλάδα και μάλιστα στον αστικό ιστό.

- Advertisement -

Φυσικά, και η ασφάλιση για υλικές, σωματικές ζημιές, η ασφάλιση του οχήματος είναι καθήκον και υποχρέωση, είναι πολιτισμός και σεβασμός. Φυσικά, και οι ασφαλιστικές θα πληρώσουν για την αποκατάσταση ζημιών, ακόμα και αν α χρειαστεί για την αντικατάσταση του οχήματος, τα ατυχήματα και ότι έχει ορισθεί στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο. Από εκεί και πέρα όμως τι γίνεται, είναι μόνο η κατοχή του ασφαλιστηρίου που σώζει, είναι το είδος της ασφάλισης αν είναι μεικτή ή απλή ή η υποχρεωτική που εξασφαλίζει την ζωή μας;

Έξι θανατηφόρα ατυχήματα σε αστικό ιστό σε μόλις τρεις ημέρες από υπερβολική ταχύτητα, απροσεξία, λάθος υπολογισμούς, άγνοια του κινδύνου. Στην Αθήνα, στην Ελλάδα οι οδηγοί έχουν ξεπεράσει κάθε όριο σύνεσης.  Απουσιάζει η οδική συμπεριφορά, ο σεβασμός, είναι κάτι άγνωστο για τους Ελληνες. Παραβιάζουν το κόκκινο σηματοδότη, θέτουν σε κίνδυνο την ζωή των πεζών καθημερινά σε κάθε διάβαση, επειδή μιλάνε στο κινητό, ή απαντάνε σε μηνύματα στο κινητό, έχοντας την ψευδαίσθηση ότι κάτι σοβαρό κάνουν ή ότι κερδίζουν χρόνο. Βάζουν πάνω από όλα την επικοινωνία στο κινητό του τηλέφωνο από την ζωή των άλλων, την ζωή τους. Ο νόμος δεν εφαρμόζεται, ή αν χρειάζεται να γίνει αυστηρότερος δεν γίνεται και η τροχαία δεν δίνει σημασία.

- Advertisement -

Η τύχη, όμως για όσους δεν έχουν μέχρι σήμερα πάθει καμία ζημιά δεν θα είναι με το μέρους. Η τύχη δεν κρατάει για πολύ καιρό, γιατί δεν εξαρτάται από έναν οδηγό. Ο άνθρωπος είναι δημιουργός για ότι συμβαίνει.

Είναι θέμα παιδείας να οδηγείς σωστά, είναι θέμα παιδείας στον δρόμο να σέβεσαι τον εαυτό στου και τους άλλους και να μην οδηγείς με το κινητό στο χέρι, ή να κοιτάς την οθόνη του αυτοκινήτου. Είναι θέμα παιδείας να μην αναπτύσσεις υπερβολική ταχύτητα στον αστικό ιστό. Είναι θέμα παιδείας να μην σταθμεύσεις σε απαγορευμένη ζώνη, παράνομα. Είναι επίσης θέμα παιδείας να μην χρησιμοποιείς το αυτοκίνητο για ψήλου πήδημα.

Στο δια ταύτα τώρα

Μήπως, οι ασφαλιστικές θα χρειαστεί να συμπράξουν με την Πολιτεία για να ξεκινήσουν με όποιο τρόπο κρίνουν σωστότερο μαθήματα οδικής συμπεριφοράς στα δημοτικά σχολεία;  Μία δύο ημέρες στο Σύνταγμα μαθήματα οδικής συμπεριφοράς σε περαστικούς που το κάνουν χάζι μαζί με Ινστιτούτα Οδικής Ασφάλειας προσθέτει θέαμα όχι όμως βαθειά γνώση του τι γίνεται.

Διαβάστε μία ακόμα φορά το χτεσινό δημοσίευμα του IW που γράφει 

“Εμφανώς αυξημένος σε σχέση με το 2020 ο αριθμός του συνόλου των ατυχημάτων μέσα στο 2021 με τον αριθμό των θανατηφόρων σε ανοδική τάση (περίπου 4%) σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Τα τελευταία έτη οι υλικές ζημιές δείχνουν να ακολουθούν ανοδική πορεία λόγω της αυξημένης κυκλοφορίας ιδιαίτερα στον αστικό ιστό“.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Επικίνδυνη η οδήγηση με ισχυρούς ανέμους – Συστάσεις προς τους οδηγούς

Σε αυξημένη επιφυλακή καλούνται να βρίσκονται οι οδηγοί λόγω των ισχυρών ανέμων που πλήττουν πολλές περιοχές της χώρας

Μείωση ζημιών και ασφαλέστεροι οδηγοί: Ένα σεμινάριο αφιερωμένο στην οδική ασφάλεια

Η ασφαλιστική αγορά στρέφει ολοένα και περισσότερο το ενδιαφέρον της στην πρόληψη τροχαίων ατυχημάτων, αναγνωρίζοντας ότι η εκπαίδευση

Πώς η αυτοκινητοβιομηχανία αποχαιρετά το 2025 – Οι κίνδυνοι και οι ευκαιρίες για νέους παίκτες

Η Allianz Trade περιγράφει το τοπίο που διαμορφώνουν οι δασμοί, οι κανονισμοί και η τεχνολογία

Προειδοποιήσεις από τα Lloyd’s, σκέψεις για νέο επιχειρηματικό μοντέλο

Ιδιαίτερη έμφαση δίνουν στην τιμολόγηση ατυχημάτων, στον κυβερνοχώρο και στα ασφάλιστρα περιουσίας

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Η τεχνητή νοημοσύνη ως πολλαπλασιαστής ανθρώπινης ικανότητας

Ο Π. Λελεδάκης υποστηρίζει ότι όσοι μάθουν να σκέφτονται μαζί με το AI δεν θα αντικατασταθούν, αλλά θα εξελιχθούν σε «υπεράνθρωπους επαγγελματίες»

«Και Αν Συμβεί… Να αλλάξουν οι κανόνες του παιχνιδιού;» με καλεσμένη τη Χριστίνα Φυτέα

Μια ουσιαστική, θεσμική συζήτηση για το τι πραγματικά συμβαίνει στην αγορά και πώς επηρεάζονται ασφαλισμένοι και επαγγελματίες

Ο δημόσιος λόγος του Χατζηθεοδοσίου μετράει – Υπερασπίζεται τον κλάδο χωρίς να εγκαταλείπει τον θεσμικό του ρόλο

Με ισχυρή θεσμική παρουσία και ξεκάθαρο μήνυμα για την προστασία της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης η μεγάλη κινητοποίηση στο ξενοδοχείο Τιτάνια

AI, κυβερνοασφάλιση και κυβερνοκίνδυνοι: Γιατί το 2026 θεωρείται έτος καμπής

Εξηγεί ο Digital Risk Insurance Broker και Cyber Resilience Strategist Νίκος Γεωργόπουλος

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Δήμος Ελληνικού-Αργυρούπολης: 1η Φεβρουαρίου τα αποκαλυπτήρια του πρώτου ανδριάντα του Ι. Καποδίστρια στην Αττική

Παράλληλα, η Πλατεία Δημαρχείου Ελληνικού-Αργυρούπολης μετονομάζεται σε Πλατεία Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια

Τερέζα Σκαρλάτου: «Η Ασφάλιση Πιστώσεων και Εγγυήσεων από την Allianz Trade προσφέρει στις επιχειρήσεις την αυτοπεποίθηση που χρειάζονται» 

Η CEO της Allianz Trade αποκαλύπτει στο «IW» μια φιλοσοφία ηγεσίας που στηρίζεται στην εμπιστοσύνη, στη συνεργασία αλλά και στη δύναμη των δεδομένων

Τι διαβλέπει η Munich Re, τα στραβοπατήματα

Στο επίκεντρο οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι και η αβεβαιότητα που περιβάλλει την πολιτική των ΗΠΑ – Προβλέψεις για Ευρώπη, Κίνα αλλά και τεχνολογικές μετοχές

Η HDI παρουσιάζει τη νέα υπηρεσία «Climate Risk Consulting Service»

Mια επιστημονική λύση πρόγνωσης νέας γενιάς, που αξιοποιεί την ΤΝ και τα πιο σύγχρονα γεωχωρικά εργαλεία της εταιρείας

Η ανατροφή ενός παιδιού στην Ελλάδα: Κόστος, προκλήσεις και ο ρόλος του οικονομικού σχεδιασμού

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Generali Greece, το συγκεκριμένο κόστος μέχρι την ενηλικίωση αγγίζει κατά μέσο όρο τις 233.000 ευρώ