back to top
7.9 C
Athens
Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2026

Αυξάνονται τα κρούσματα ιλαράς! Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την “ξεχασμένη” νόσο

Σε εξέλιξη βρίσκεται η επιδημία ιλαράς στη χώρα μας, χωρίς ευτυχώς μέχρι στιγμής να έχει καταγραφεί κάποιος θάνατος. Ήδη, τα δηλωμένα κρούσματα ξεπερνούν τα 150 αλλά όπως επισημαίνουν οι αρμόδιοι επιστήμονες ο πραγματικός αριθμός είναι μεγαλύτερος και θα αυξηθεί σταδιακά με τη μείωση της θερμοκρασίας.

Η “ξεχασμένη” αυτή νόσος απειλεί εξίσου μικρούς και μεγάλους, γι’ αυτό και είναι απαραίτητο ο καθένας να γνωρίζει τι μπορεί να κάνει για να προφυλαχθεί και να προστατεύσει τα μέλη της οικογένειάς του.

- Advertisement -

Κεντρικό σημείο της στρατηγικής πρόληψης της ιλαράς είναι ο εμβολιασμός. Με αφορμή, μάλιστα, το επιδημικό “κύμα” στη χώρα η αρμόδια Επιτροπή του Υπουργείου Υγείας εξέδωσε αναθεωρημένες οδηγίες για τον εμβολιασμό (εδώ).

Kαθώς το ζήτημα της διενέργειας εμβολιασμών σε παιδιά έχει ορισμένες ηθικές διαστάσεις, η Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής κρίνει σκόπιμο να υπενθυμίσει την από 26-05-2015 Σύστασή της για τους “Εμβολιασμούς στα παιδιά” (εδώ).

- Advertisement -

Ακολουθούν βασικές πληροφορίες για τη νόσο και για τον εμβολιασμό.

10 Συχνές ερωτήσεις για τη νόσο

Τι είναι η ιλαρά;

Η ιλαρά είναι λοιμώδης νόσος ιογενούς αιτιολογίας, η οποία εμφανίζεται πιο συχνά τους χειμερινούς μήνες και την άνοιξη. Η νόσος συνήθως ξεκινά με πυρετό ο οποίος διαρκεί περίπου δυο ημέρες, και ακολουθείται από βήχα, καταρροή και επιπεφυκίτιδα (φλεγμονή στους οφθαλμούς).

Το εξάνθημα εμφανίζεται αρχικά στο πρόσωπο και πίσω από τα αυτιά, εξαπλώνεται στον υπόλοιπο κορμό και στην πλάτη και στην συνέχεια επεκτείνεται στα άνω και τα κάτω άκρα. Μετά από 5 ημέρες περίπου, το εξάνθημα εξασθενεί σταδιακά όπως εμφανίστηκε.

Πώς μεταδίδεται η νόσος;

Η ιλαρά χαρακτηρίζεται ως πολύ μεταδοτική νόσος. Τα άτομα που νοσούν μεταδίδουν την νόσο περίπου 4 ημέρες πριν την εμφάνιση του εξανθήματος έως και 4 ημέρες μετά. Ο ιός της ιλαράς αποικίζει τον ρινικό βλεννογόνο και τον στοματοφάρυγγα ατόμων που νοσούν.

Όταν οι νοσούντες φταρνίζονται ή βήχουν, τα σταγονίδια διασπείρονται μέσω του αέρα και μπορούν να επιμολύνουν άλλα άτομα ή διάφορες περιβαλλοντικές επιφάνειες, παραμένοντας ενεργά και μολυσματικά για διάστημα τουλάχιστον 2 ωρών.

Πόσο σοβαρή είναι η νόσος;

Τα συμπτώματα της ιλαράς είναι από μόνα τους ενοχλητικά, οι επιπλοκές όμως είναι επικίνδυνες. Ένα ποσοστό 6% – 20% των ατόμων που νοσούν θα παρουσιάσουν ωτίτιδα, διάρροια ή ακόμη και πνευμονία.

Ένας στους 1000 ασθενείς με ιλαρά θα παρουσιάσει εγκεφαλίτιδα και περίπου ένας στους 1000 θα καταλήξει.

Γιατί θεωρείται σημαντικός ο εμβολιασμός;

Είναι γεγονός πως ο εμβολιασμός έχει συμβάλλει στην μείωση των κρουσμάτων ιλαράς όπως συμβαίνει με όλα τα νοσήματα που προλαμβάνονται με εμβολιασμό. Η διαδεδομένη χρήση του εμβολίου της ιλαράς έχει οδηγήσει σε μείωση μεγαλύτερη του 99% των νέων κρουσμάτων, σε σχέση με την προ εμβολίου εποχή. Παρ’ όλα αυτά η ιλαρά παραμένει συχνό νόσημα, ακόμα και επιδημικό, σε πολλές χώρες.

Ο ιός είναι εξαιρετικά μεταδοτικός και μπορεί να εξαπλωθεί ραγδαία, ειδικά σε περιοχές με χαμηλό ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης. Υπολογίζεται πως το 2006 καταγράφηκαν 242.000 θάνατοι από ιλαρά παγκοσμίως. Αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 663 θανάτους ημερησίως ή 27 θανάτους ανά ώρα. Εάν ο εμβολιασμός σταματούσε, τα κρούσματα ιλαράς θα κυμαίνονταν στα επίπεδα της προ εμβολιασμού εποχής και εκατοντάδες ανθρώπων θα πέθαιναν λόγω της νόσου.

Τι είδους εμβόλιο χορηγείται για την πρόληψη της ιλαράς;

Το εμβόλιο MMR χρησιμοποιείται για την πρόληψη της ιλαράς και ακόμα 2 ιογενών νοσημάτων, της ερυθράς και της παρωτίτιδας. Το MMR αποτελείται από ζώντες εξασθενημένους ιούς. Αυτό σημαίνει πως μετά τον εμβολιασμό, ο ιός αναπαράγεται και προκαλεί ακίνδυνη λοίμωξη η οποία χαρακτηρίζεται από ελάχιστα ή και καθόλου συμπτώματα. Το ανοσοποιητικό σύστημα του εμβολιασμένου ενεργοποιείται με σκοπό να καταπολεμήσει αυτήν τη λοίμωξη, με αποτέλεσμα να αναπτύσσεται ισόβια ανοσία. Το εμβόλιο συνιστάται να γίνεται υποδόρια σε δυο δόσεις σε ηλικία 12-15 μηνών και 4-6 ετών.

Σε περιοχές όπου υπάρχουν κρούσματα ο εμβολιασμός του παιδικού πληθυσμού πρέπει να γίνεται σε ηλικία 12 μηνών. Επίσης σε περίπτωση επιδημικής έξαρσης της ιλαράς ο εμβολιασμός μπορεί να αρχίσει και σε μικρότερη ηλικία αλλά τότε χρειάζεται επανεμβολιασμός με το MMR στην ηλικία των 15 μηνών.

Πόσο αποτελεσματικό είναι το εμβόλιο MMR;

Ποσοστό άνω του 95% των ατόμων που έχουν εμβολιαστεί με μία δόση του MMR θα αναπτύξουν ανοσία και για τα 3 ιογενή νοσήματα (ιλαρά, ερυθρά και παρωτίτιδα). Ο εμβολιασμός με δεύτερη δόση του MMR θα προσδώσει ανοσία σε όσα άτομα δεν ανταποκρίθηκαν στην 1η δόση.

Ως ενήλικας, χρειάζεται να εμβολιαστώ με το εμβόλιο MMR;

Θα πρέπει να εμβολιασθείτε (αν είστε ανεμβολίαστος) εφόσον ανήκετε σε μια από τις κατηγορίες που αναφέρονται παρακάτω:

  • Φοιτητής σε Κολλέγιο ή σε οποιαδήποτε σχολή μετά το Λύκειο
  • Επαγγελματίας υγείας
  • Γυναίκα αναπαραγωγικής ηλικίας
  • Ταξιδιώτης με προορισμό ενδημικές χώρες ή επιβάτης σε κρουαζιερόπλοιο

Μπορώ να εμβολιαστώ με MMR αν σκοπεύω να μείνω έγκυος;

Μπορείτε να εμβολιαστείτε με MMR υπό την προϋπόθεση να ξεκινήσετε την προσπάθεια για εγκυμοσύνη το λιγότερο 28 ημέρες μετά τη διενέργεια εμβολιασμού.

Αν είμαι έγκυος στο 1ο τρίμηνο της κύησης μπορώ να εμβολιάσω το ηλικίας 15 μηνών βρέφος μου με MMR;

Ναι, καθώς ο ιός του εμβολίου δε μεταδίδεται από τα άτομα που εμβολιάζονται και συνεπώς το MMR δεν είναι επικίνδυνο να χορηγηθεί σε βρέφος που η μητέρα του είναι έγκυος.

Θηλάζω το ηλικίας 2 μηνών βρέφος μου. Είναι ασφαλές για το παιδί να εμβολιαστώ με MMR;

Ναι. Ο θηλασμός δεν παρεμβαίνει στην αντισωματική απάντηση στον εμβολιασμό με MMR και το βρέφος σας δεν θα επηρεαστεί από το εμβόλιο καθ’ όλη τη διάρκεια που θηλάζει.

Πηγή: virus.com.gr / keelpno.gr

Διαβάστε επίσης: 

Στον «πάγο» ο υποχρεωτικός εμβολιασμός

Σχετικές δημοσιεύσεις

ERGO Hellas: Νέα έμφαση στην πρόληψη

Με τα προγράμματα ERGO Health Care, το δωρεάν check‑up δίνει τη δυνατότητα στον ασφαλισμένο να φροντίσει την υγεία του έγκαιρα, χωρίς άγχος και επιπλέον κόστος

Σοβαρές ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού: Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου τα νοσοκομεία

Η κατάσταση στο ΕΣΥ φέρεται να έχει φτάσει σε οριακό σημείο, καθώς οι ελλείψεις προσωπικού θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των ασθενών

Διανομή ΦΥΚ από τα φαρμακεία της γειτονιάς: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες

Σε πλήρη εφαρμογή από τη Δευτέρα 16/2 η νέα διαδικασία διάθεσης Φαρμάκων Υψηλού Κόστους από τα ιδιωτικά φαρμακεία

Συμμαχία Ιατρικής Σχολής Αθηνών με την Ένωση Ασθενών Ελλάδας για την ενίσχυση της ιατρικής εκπαίδευσης

Στα θέματα της πρόσφατης συνάντησης, η ενίσχυση των ιατρικών δεξιοτήτων επικοινωνίας, η συμμετοχή ασθενών στην εκπαίδευση και η εγγραμματοσύνη υγείας

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

ΔΥΠΑ: Nέο πρόγραμμα ενίσχυσης της νεανικής επιχειρηματικότητας για ανέργους 18-29 ετών

Η δράση προβλέπει επιχορήγηση 17.500 €, με έμφαση στις γυναίκες και στην ψηφιακή και πράσινη οικονομία – Έως 18/3 οι αιτήσεις

Η Έλενα Αννίνου νέα Insurance Relations & Partnerships Manager στον Όμιλο ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗ

Η προσθήκη της κ. Αννίνου αναμένεται να συμβάλει καθοριστικά στη στρατηγική ανάπτυξη των συνεργασιών του Ομίλου με την ασφαλιστική αγορά

Σοβαρές ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού: Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου τα νοσοκομεία

Η κατάσταση στο ΕΣΥ φέρεται να έχει φτάσει σε οριακό σημείο, καθώς οι ελλείψεις προσωπικού θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των ασθενών

Στις αρχές Απριλίου η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού

Τι ανέφερε ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Ασφάλεια και ταχύτητα στο Milano Cortina 2026: Το μπόμπσλεϊ με υπογραφή της Allianz

Η ασφαλιστική παρέχει ολοκληρωμένη κάλυψη στη διοργάνωση και στους αθλητές, ενώ το Allianz Safety Sled μειώνει δραστικά τον κίνδυνο ατυχημάτων

Νέα καθήκοντα για τον Μ. Κούτη στην Interamerican: Αναλαμβάνει Business Development Manager Health Services Ecosystem

Με πολυετή πορεία στην εταιρεία και εμπειρία σε ρόλους ευθύνης, ο κ. Κούτης έχει συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη και συνοχή του Δικτύου Πωλήσεων

Νέα υπηρεσία 24ωρης τεχνικής υποστήριξης για επιχειρήσεις από την Υδρόγειο Ασφαλιστική

H υπηρεσία επείγουσας τεχνικής βοήθειας είναι διαθέσιμη δωρεάν για όλους τους ασφαλισμένους επιχειρηματίες που έχουν επιλέξει το πρόγραμμα Mega Business

ΔΥΠΑ: Nέο πρόγραμμα ενίσχυσης της νεανικής επιχειρηματικότητας για ανέργους 18-29 ετών

Η δράση προβλέπει επιχορήγηση 17.500 €, με έμφαση στις γυναίκες και στην ψηφιακή και πράσινη οικονομία – Έως 18/3 οι αιτήσεις

«Είμαστε όλοι πρωταγωνιστές της ζωής» στο Athinaion Experience Powered by Allianz

Μια πολύπλευρη χορηγική συνεργασία με τον ιστορικό, πλήρως ανακαινισμένο κινηματογράφο Αθήναιον ανακοίνωσε η ασφαλιστική