12.2 C
Athens
Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2026

Πώς η άρνηση αποζημίωσης βοήθησε έναν Έλληνα του Λονδίνου να (ανα)καλύψει το μεγαλύτερο κενό στην αθηναϊκή αγορά ακινήτων

Μια ζημιά χιλιάδων ευρώ από κρυφή διαρροή και η επακόλουθη άρνηση αποζημίωσης από την ασφαλιστική εταιρεία οδήγησε τον Γιάννη Ζήση, fintech executive με έδρα το Λονδίνο, να εντοπίσει ένα δομικό κενό στην αγορά. Και στη συνέχεια να απαντήσει με το Home Watch Athens: την πρώτη δομημένη υπηρεσία Property Oversight για απόντες ιδιοκτήτες στην Αθήνα.

Καθώς η Αθήνα έχει εξελιχθεί σε hotspot για διεθνείς αγοραστές ακινήτων, εκατοντάδες ακίνητα βρίσκονται χωρίς ουσιαστική επίβλεψη, καθώς οι ιδιοκτήτες τους βρίσκονται στο εξωτερικό. Η παραδοσιακή αγορά ακινήτων στην Ελλάδα παρέχει πλήρη υποστήριξη στη φάση αγοράς (μεσίτες, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι) και στη φάση εκμετάλλευσης (property managers, Airbnb listings). Αλλά ανάμεσα στον ιδιοκτήτη και σε αυτούς που διαχειρίζονται το ακίνητό του υπάρχει τεράστιο κενό εμπιστοσύνης και ορατότητας. Κανείς δεν είναι εκεί για λογαριασμό του ιδιοκτήτη.

- Advertisement -

Ο Γιάννης Ζήσης δεν είναι επιχειρηματίας που ανακάλυψε μια ευκαιρία σε ένα spreadsheet, αλλά ένας ιδιοκτήτης ακινήτου που έζησε ο ίδιος το πρόβλημα. «Πλήρωσα αυτή τη ζημιά από την τσέπη μου. Η ασφαλιστική αρνήθηκε γιατί δεν είχα αποδείξεις ελέγχων. Τότε κατάλαβα ότι δεν υπήρχε κάποιος να με καλύψει» λέει ο ίδιος.

Μεγάλωσε στην Ελλάδα και πέρασε 15 χρόνια στο Λονδίνο ως στέλεχος fintech. Η διαχείριση υψηλών ευθυνών εξ αποστάσεως αποτυπώθηκε στο επαγγελματικό του DNA, αλλά όταν απέκτησε ακίνητο στην Αθήνα διαπίστωσε ότι δεν υπήρχε κανείς να τον βοηθήσει με τη συντήρηση, τη διαχείριση ζημιών κλπ.

- Advertisement -

Η διαρροή την οποία άργησε να ανακαλύψει ήταν για εκείνον η απόδειξη ότι η αγορά ακινήτων στην Αθήνα δεν είχε ακόμα αναπτύξει μια βασική υποδομή: το owner-first oversight.

«Το Home Watch Athens δεν ξεκίνησε ως ιδέα. Ξεκίνησε ως ένα ακριβό μάθημα που πλήρωσα προσωπικά» επισημαίνει ο κ. Ζήσης, που σήμερα συνεργάζεται απευθείας με τους ιδιοκτήτες-χρήστες της υπηρεσίας τους, παρέχοντάς τους πλήρη, φωτογραφική ενημέρωση ύστερα από κάθε επίσκεψη.

Home Watch Athens, Γιάννης Ζήσης

Η Αθήνα ως τέλειο case study

Λίγες πόλεις στην Ευρώπη συγκεντρώνουν τόσα χαρακτηριστικά που επιταχύνουν ταυτόχρονα τη ζήτηση για property oversight όσα η Αθήνα.

Η ισχυρή εισροή ξένων αγοραστών –τροφοδοτούμενη από το Golden Visa, τον ψηφιακό νομαδισμό και τη διεθνή αναγνώριση της πόλης ως lifestyle destination– έχει δημιουργήσει μια νέα κατηγορία ιδιοκτητών: ανθρώπους που αγοράζουν ακίνητο στην Αθήνα χωρίς να ζουν εδώ. Παράλληλα, η εκρηκτική ανάπτυξη βραχυχρόνιων μισθώσεων έχει δημιουργήσει έναν τεράστιο στόλο ακινήτων που κυκλοφορεί με υψηλό turnover και ελάχιστη ουσιαστική επίβλεψη.

Το παλαιό κτιριακό απόθεμα της Αθήνας –πολυκατοικίες δεκαετιών, με πολύπλοκες υποδομές– κάνει ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη για συστηματική παρακολούθηση. Μικρά προβλήματα, αν δεν εντοπιστούν έγκαιρα, εξελίσσονται σε δαπανηρές καταστροφές.

«Τα επιτυχημένα Airbnb φθείρονται αθόρυβα. Όσο αυξάνεται η πληρότητα τόσο αυξάνεται και η ανάγκη για πραγματική επίβλεψη. Αναγκάζομαι να πηγαίνω στο Airbnb μου και να το ελέγχω τουλάχιστον μία φορά το μήνα. Και αυτό το κάνω έχοντας ήδη management company να το διαχειρίζεται» δηλώνει ο Γ. Ζήσης.

Διαφορετικά προφίλ ιδιοκτητών, μία λύση

Το Home Watch Athens δεν απευθύνεται σε ένα μόνο κοινό. Η ανάγκη για ανεξάρτητη, owner-first επίβλεψη εμφανίζεται σε προφίλ όπως τα εξής:

  • Ο ξένος ιδιοκτήτης που ζει εξωτερικό. Μήνες απουσίας, σιωπηλές βλάβες που εξελίσσονται σε μεγάλες ζημιές. Η λύση: προγραμματισμένοι έλεγχοι, αερισμός, έλεγχος λογαριασμών και αλληλογραφίας, αλλά και προετοιμασία της κατοικίας πριν την άφιξη και συντονισμός καθαρισμού. Photo reports με timestamp ύστερα από κάθε επίσκεψη. Συνεχής ορατότητα από το εξωτερικό.
  • Ο επενδυτής Airbnb. Υψηλό guest turnover, πλήρης εξάρτηση από τρίτους, μηδενική ανεξάρτητη ορατότητα. Η λύση: ανεξάρτητες επιθεωρήσεις μεταξύ κρατήσεων, έλεγχος property manager, επιβεβαίωση πληρωμών, follow-up συντήρησης.
  • Ο ιδιοκτήτης με ασφαλιστική συνείδηση. Πολλές ασφαλιστικές απαιτούν αποδείξεις τακτικών ελέγχων. Χωρίς documentation, legitimate claims απορρίπτονται. Η λύση: καταγεγραμμένες επισκέψεις, photo reports με timestamp, έγκαιρος εντοπισμός βλαβών, συντονισμός για επισκευές.

«Νέα κατηγορία, όχι νέος ανταγωνιστής»

Το Home Watch Athens επισημαίνει ότι δεν είναι μεσιτικό γραφείο, εταιρεία airbnb property management ή security. Είναι κάτι νέο – και ακριβώς γι’ αυτό κρίνει σημαντικό να οριστεί σωστά.

Στη διεθνή αγορά, οι υπηρεσίες Home Watch είναι καθιερωμένες σε Αμερική, Ιταλία,  Ισπανία, Αυστραλία και άλλες περιοχές που χαρακτηρίζονται από υψηλή συγκέντρωση vacation homes και απόντων ιδιοκτητών. Στην Αθήνα, αυτή η κατηγορία υπηρεσιών ήταν μέχρι τώρα πρακτικά ανύπαρκτη, παρότι η πόλη πληροί όλες τις προϋποθέσεις ζήτησης.

Το Home Watch Athens δεν αντικαθιστά τον μεσίτη. Είναι τα ανεξάρτητα μάτια του ιδιοκτήτη στο έδαφος – ο μόνος που έχει αποκλειστικά τα συμφέροντά του στο μυαλό.

Η επόμενη φάση της αθηναϊκής αγοράς ακινήτων

Η αγορά ακινήτων στην Αθήνα βρίσκεται σε σταυροδρόμι, καθώς η διεθνοποίηση της ζήτησης και η εξάπλωση του remote ownership δεν συνιστούν παροδικές τάσεις.

Σε αυτό το νέο τοπίο, η αξία ενός ακινήτου δεν κρίνεται μόνο τη στιγμή της αγοράς, αλλά καθημερινά: από το πώς επιβλέπεται, συντηρείται και προστατεύεται όταν ο ιδιοκτήτης δεν είναι εκεί.

Με πληροφορίες από: banks.com.gr / www.HomeWatchAthens.com

Σχετικές δημοσιεύσεις

ΤτΕ: Ενημέρωση για τις προσεχείς εξετάσεις πιστοποίησης ασφαλιστών στην Αθήνα

Κατάλογοι υποψηφίων και οδηγίες για τις εξετάσεις που θα διενεργηθούν το Σάββατο 28 Φεβρουαρίου και την Κυριακή 1η Μαρτίου 2026

Eurolife FFH: Με επιτυχία ολοκληρώθηκε ο 14ος κύκλος εκπαίδευσης του Advanced Program in Management for Insurance Executives

Το πρόγραμμα κάλυψε 5 διαφορετικά γνωστικά πεδία μέσα από 40 ώρες διδασκαλίας, σε συνεργασία με το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΠΑΠΕΙ

ERGO Ασφαλιστική: Συναντήσεις με συνεργάτες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Κρήτη

Στο επίκεντρο, η νέα τιμολόγηση στις ασφαλίσεις αυτοκινήτων, η οποία διαμορφώθηκε μετά την πολύτιμη ανατροφοδότηση από συνεργάτες

Νέα μέτρα για στέγη, αδρανή ακίνητα και ψηφιοποίηση – Πώς θα επωφεληθεί η ασφαλιστική αγορά

Οι αλλαγές επηρεάζουν τη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων, τον κίνδυνο αφερεγγυότητας μισθωτών και τη δυνατότητα δημιουργίας σχετικών προϊόντων

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Από την πρόληψη στον νέο κόσμο του Proactive Cyber Insurance

Ο Ν. Γεωργόπουλος μας εισάγει στη λογική των «Cyber Snacks» – μιας πρωτοποριακής μεθοδολογίας μικρο-εκπαίδευσης στον τομέα της κυβερνοασφάλειας

Νέα λύση ασφάλισης κατοικίας από τη Syndea Insurance

Τα προγράμματα SYNET HOME προσφέρουν ευέλικτες επιλογές ασφάλισης, με έμφαση στην προστασία ανεξάρτητα από την ηλικία του σπιτιού

Ο ρόλος της ασφάλισης στην κοινωνία και στην οικονομία στο επίκεντρο της ΓΣ του ΣΑΕΚ

Ο Πρόεδρος Ευ. Αναστασιάδης υπογράμμισε ότι η ασφάλιση αποτελεί θεσμό που λειτουργεί ως εγγύηση σταθερότητας για πολίτες και επιχειρήσεις

Με ομαδικότητα η Coface Ελλάδος τίμησε την Καθαρά Δευτέρα

Η πρωτοβουλία, υπό το σύνθημα «Cofacare», ανέδειξε τη σημασία της αυτοφροντίδας και της θετικής ενέργειας στον σύγχρονο εργασιακό χώρο

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Από την πρόληψη στον νέο κόσμο του Proactive Cyber Insurance

Ο Ν. Γεωργόπουλος μας εισάγει στη λογική των «Cyber Snacks» – μιας πρωτοποριακής μεθοδολογίας μικρο-εκπαίδευσης στον τομέα της κυβερνοασφάλειας

Νέα λύση ασφάλισης κατοικίας από τη Syndea Insurance

Τα προγράμματα SYNET HOME προσφέρουν ευέλικτες επιλογές ασφάλισης, με έμφαση στην προστασία ανεξάρτητα από την ηλικία του σπιτιού

Ο ρόλος της ασφάλισης στην κοινωνία και στην οικονομία στο επίκεντρο της ΓΣ του ΣΑΕΚ

Ο Πρόεδρος Ευ. Αναστασιάδης υπογράμμισε ότι η ασφάλιση αποτελεί θεσμό που λειτουργεί ως εγγύηση σταθερότητας για πολίτες και επιχειρήσεις

Με ομαδικότητα η Coface Ελλάδος τίμησε την Καθαρά Δευτέρα

Η πρωτοβουλία, υπό το σύνθημα «Cofacare», ανέδειξε τη σημασία της αυτοφροντίδας και της θετικής ενέργειας στον σύγχρονο εργασιακό χώρο

Γ. Χατζηθεοδοσίου: Η ιδιωτική ασφάλιση ως μέρος μιας συνολικής στρατηγικής για την αντιμετώπιση του δημογραφικού

Η τοποθέτηση του Προέδρου του ΕΕΑ στην ημερίδα που συνδιοργάνωσαν το ΤΑΥΦΕ και το Ερευνητικό Εργαστήριο Κοινωνικής Διοίκησης του ΠαΔΑ