back to top
26.1 C
Athens
Κυριακή 31 Μαΐου 2026

Η ελληνική οικονομία, η ΕΕ και μια κινέζικη παροιμία

Νίκος Γαβρίλης

Τους τελευταίους μήνες, η ελληνική οικονομία αποτελεί αντικείμενο επαινετικών σχολίων. Το πρωτογενές πλεόνασμα του 2024 έφτασε στο 4,8% του ΑΕΠ, ξεπερνώντας κάθε προσδοκία, ενώ και το γενικό ισοζύγιο είναι θετικό. Η χώρα μας αποδεικνύει με αριθμούς ότι ξεπερνά με αξιοζήλευτη συνέπεια τη μεγάλη περίοδο κρίσεων, όπως αυτή επιμηκύνθηκε από την πανδημία. Τα αποτελέσματα αυτά μαρτυρούν ότι οι εμπορικές δραστηριότητες ανθούν εκ νέου και οδηγούν σε αύξηση των κερδών των επιχειρήσεων.

- Advertisement -

Οι Κινέζοι λένε: «Ευτυχισμένος είναι ο υγιής άνθρωπος. Πλούσιος αυτός που δεν έχει χρέη». Για τις περισσότερες εμπορικές επιχειρήσεις είναι αναπόφευκτο να ζουν υπό τη διαρκή ανησυχία ασυνέπειας των πελατών τους στις καταβολές των οφειλόμενων από την πώληση των προϊόντων τους. Η αδυναμία εξόφλησης των εν λόγω υποχρεώσεων εντείνει την αβεβαιότητα για μια σταθερή και υγιή οικονομική ανάπτυξη και μπορεί να έχει σοβαρότατες συνέπειες ακόμη και για αυτήν τη βιωσιμότητά τους. Ασφαλιστικά προϊόντα έρχονται να δώσουν λύσεις στην αντιμετώπιση του πιστωτικού κινδύνου.

Άλλες επιχειρήσεις είναι αναγκαίο να εγγυώνται τη συμβατική εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους με υποβολή δεσμευτικών επιστολών για εγχρήματες αποζημιώσεις αν τα προϊόντα, οι εργασίες ή οι υπηρεσίες τους δεν πληρούν καθορισμένες προϋποθέσεις. Οι τραπεζικές εγγυήσεις ήταν ο παραδοσιακός τρόπος εύρεσης λύσεως, ωστόσο, εδώ και χρόνια, η ιδιωτική ασφάλιση παρέχει τη δυνατότητα προστασίας με έκδοση εγγυητικών επιστολών από ασφαλιστές που υποστηρίζονται από διεθνούς φήμης και απόλυτης αξιοπιστίας αντασφαλιστικούς οργανισμούς. Ο Αμερικανικός Συνεταιρισμός Πιστώσεων και Εγγυήσεων (Surety and Fidelity Association of America – SFAA) έχει δημοσιεύσει στοιχεία σύμφωνα με τα οποία Εγγυητικές Επιστολές προστατεύουν περιουσιακά στοιχεία που ξεπερνούν σε αξία τα 9 τρισ. δολάρια.

- Advertisement -

Παρά τα δείγματα προόδου της ελληνικής οικονομίας, η χώρα μας επηρεάζεται από παγκόσμιες συγκυρίες (όπως η αλματώδης αύξηση των δασμών που επιβάλλουν οι Ηνωμένες Πολιτείες), οι οποίες θα ρίχνουν, σε τυχαία χρονικά διαστήματα, σκιές στις προσπάθειες να δημιουργηθεί ένα οικονομικό περιβάλλον που να εμπνέει σιγουριά και σταθερότητα.

Η Ελλάδα, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα συμμετάσχει στις ενέργειες προστασίας από επιθετικές ενέργειες ανταγωνιζόμενων οικονομικών δυνάμεων. Η ασφάλιση Πιστώσεων και Εγγυήσεων είναι εργαλεία υποστήριξης βιώσιμων επιχειρήσεων ως ασπίδα της οικονομίας γενικότερα.

Στο τεύχος αυτό θα διαβάσετε την τοποθέτηση ασφαλιστών και συναδέλφων Μεσιτών Ασφαλίσεων για το πλαίσιο παροχής κάλυψης, τις διαφορές τους με αντίστοιχα Τραπεζικά Προϊόντα, τα πλεονεκτήματα της εν λόγω ασφάλισης και τον καθοριστικό ρόλο της προώθησης αυτών των προϊόντων μέσα από την ασφαλιστική διαμεσολάβηση.

Η έκδοση αυτή είναι η πρώτη υπό το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου μας, το οποίο θα συνεχίσει να αναδεικνύει ζητήματα που θα κεντρίσουν το ενδιαφέρον των αναγνωστών που επιθυμούν μια αναλυτική ενημέρωση για την ασφάλιση σε σχέση με θέματα της επικαιρότητας.

Σχετικές δημοσιεύσεις

«αν ήξερες!»: Τι σημαίνει η αστική ευθύνη εργοδότη

Καλεσμένος του 4ου επεισοδίου είναι ο Νίκος Γαβρίλης, Διευθύνων Σύμβουλος της Globalis, με πολυετή διεθνή εμπειρία στην ασφάλιση και στη διαχείριση κινδύνου

70 χρόνια Απόλλων Ασφαλιστική: Μια βραδιά κύρους, συνεργασίας και προοπτικής

Η επέτειος λειτούργησε ως ουσιαστικό ραντεβού με τον κλάδο, συγκεντρώνοντας συνεργάτες, υψηλόβαθμα στελέχη της αγοράς και εκπροσώπους θεσμικών φορέων

Η ασφάλιση της επαγγελματικής αστικής ευθύνης ως λύση για μηχανικούς και αρχιτέκτονες

Ο Ν. Χριστοδουλέας εξηγεί μεταξύ άλλων ότι η κάλυψη μπορεί να αφορά συγκεκριμένο έργο ή το σύνολο των εργασιών που πραγματοποιούνται στην περίοδο ασφάλισης

Τεχνικές Ασφαλίσεις: Ένα στρατηγικό εργαλείο διαχείρισης κινδύνου για τις επενδύσεις

Προστιθέμενη αξία του μεσίτη ασφαλίσεων, να γεφυρώνει το χάσμα μεταξύ επενδυτών, εργολάβων, μελετητών, ασφαλιστικών, δημιουργώντας συνθήκες εμπιστοσύνης και ασφάλειας

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Εντάσσονται και οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές στο «Ξεκινώ Επιχειρηματικά», μετά την παρέμβαση του ΕΕΑ

Τη διαβεβαίωση έλαβε ο Πρόεδρος Γ. Χατζηθεοδοσίου από τον Αν. Υπουργό Ν. Παπαθανάση – Οι κινήσεις που προηγήθηκαν και το ειδικό webinar που ετοιμάζεται

Η Designia Insurance Brokers Κύριος Χορηγός στο Συνέδριο Ηγεσίας της ΕΑΣΕ

Άννυ Τρύφων: «Με χαρά στηρίξαμε το 37ο συνέδριο της ΕΑΣΕ με θέμα την εμπιστοσύνη, γιατί εκφράζει τη φιλοσοφία και τις αξίες μας»

ΤτΕ: Μειώθηκε 0,5% το ενεργητικό των ασφαλιστικών το α΄ τρίμηνο, κατά 64 εκατ. ευρώ οι τεχνικές προβλέψεις

Οι ασφαλιστικές τεχνικές προβλέψεις ζωής μειώθηκαν κατά 90 εκατ., στα 12.439 εκατ. ευρώ, ενώ οι ζημιών αυξήθηκαν κατά 26 εκατ., στα 3.553 εκατ. ευρώ

Εκδήλωση ΠΣΑΣ-ΕΕΑ: «Το επάγγελμά μας: Μία προβολή στο μέλλον»

Την Τετάρτη 10 Ιουνίου 2026 στο Μουσείο «Ελλάδα σε Μικρογραφία»

Δημοφιλή Άρθρα

Sorry. No data so far.

Ροή Ειδήσεων

Εντάσσονται και οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές στο «Ξεκινώ Επιχειρηματικά», μετά την παρέμβαση του ΕΕΑ

Τη διαβεβαίωση έλαβε ο Πρόεδρος Γ. Χατζηθεοδοσίου από τον Αν. Υπουργό Ν. Παπαθανάση – Οι κινήσεις που προηγήθηκαν και το ειδικό webinar που ετοιμάζεται

Η Designia Insurance Brokers Κύριος Χορηγός στο Συνέδριο Ηγεσίας της ΕΑΣΕ

Άννυ Τρύφων: «Με χαρά στηρίξαμε το 37ο συνέδριο της ΕΑΣΕ με θέμα την εμπιστοσύνη, γιατί εκφράζει τη φιλοσοφία και τις αξίες μας»

Η Uber φέρνει στην Ελλάδα τη λειτουργία Ηχητικής Εγγραφής για πιο ασφαλείς διαδρομές

Οι επιβάτες μπορούν πλέον να καταγράφουν ήχο μέσα από το app, με ισχυρές δικλείδες προστασίας της ιδιωτικότητας

Καλοκαιρινές αποδράσεις με ασφάλεια: Η νέα παρέμβαση της INTERAMERICAN για την ταξιδιωτική προστασία

Η εταιρεία εγκαινιάζει τη θερινή περίοδο με νέα καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης

ΤτΕ: Μειώθηκε 0,5% το ενεργητικό των ασφαλιστικών το α΄ τρίμηνο, κατά 64 εκατ. ευρώ οι τεχνικές προβλέψεις

Οι ασφαλιστικές τεχνικές προβλέψεις ζωής μειώθηκαν κατά 90 εκατ., στα 12.439 εκατ. ευρώ, ενώ οι ζημιών αυξήθηκαν κατά 26 εκατ., στα 3.553 εκατ. ευρώ