«GenAI και τραπεζικός κλάδος: προκλήσεις και ευκαιρίες» ήταν το κεντρικό θέμα του πολύ ενδιαφέροντος Panel I που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 12th Digital Banking Forum #dbfo25.
Ομιλητές ήταν οι κ.κ. Ευάγγελος Γκρουστιώτης, Chief Technology Officer, Optima bank, Βαγγέλης Καρέλης, Γενικός Διευθυντής Τεχνολογίας και Πληροφορικής (CTIO), Archeiothiki SA, Χρήστος Μίχας, Data & AI FSS Sales Leader, IBM, Μαρίνα Ρίκου, Customer Value and Data Management Director, Alpha Bank, Κωνταντίνος Tσιπτσής, Βοηθός Γενικός Διευθυντής – Επικεφαλής Επιχειρηματικής Ανάλυσης και Διαχείρισης Αξίας Πελάτη, Eurobank, Ιωάννα Χήνη, Senior Manager, Accenture Greece.
Τα βασικά σημεία των τοποθετήσεών τους:
Ευάγγελος Γκρουστιώτης:
Το 2019 αρχίσαμε θέτοντας ως στραρτηγικό στόχο τον αυτοματισμό . Είχαμε όλα τα εργαλεία τότε για να το κάνουμε και μετά από 5 χρόνια έχουμε καταφέρει 100 διαδικασίες να τρέχουν με αυτοματισμό.
Πλεόν ο κόσμος έχει αγκαλιάσει ένα εργαλείο οπου έχει αντικατσστήσει ένας μέρος της δουλειάς. Αυτό μας βοηθά να κάνουμε ένα βήμα μπροστά, να πάμε μπροστά με τη βοήθεια του GEN AΙ. Η βασική κουλτούρα στην τράπεζά μας είναι ότι ένα καινούργιο εργαλείο δεν έρχεται να μας αντικαταστήσει αλλά να μας βοηθήσει.
Χρησιμοποιούμε κι εμείς το co-pilot στα back office και στα internal operations που έχουμε.
Σε εργασίες όπως loan origination μπορούμε να επισοπεύσουμε διαδικασία, να το έχουμε έτοιμο πιο γρήγορα. Περαν του business, και το τμήμα ΙΤ χρησιμοποιεί το co-pilot καθημερινά.
Οι προκλησεις που διακρίνουμε είναι:
Ασφάλεια: δίνουμε κάπου τα δεδομένα μας που μπορεί να είναι public. Tα security departments αυτή την περιοδο έχουν πάρει φωτιά. Τα μοντέλα έχουν πρόσβαση σε δεδομένα των οργανισμών, πρέπει να έχουν πρόσβαση σε όλα τα data; Είναι καλό να μπουν τα σωστά control points
Μετασχηματισμός: Tο digital transformation είναι ένα ongoing κομμάτι για όλους μας. Το ερώτημα που τίθεται είναι σε μια νέα αρχιτεκτονική που χτίζουμε, ποια εργαλεία θα βάλουμε; Ενώ μετά απο λίγο καιρό θα πρέπει να κάνουμε re- evaluate τα εργαλεία αυτά.
Γνώση: Θα πρέπει να είμαστε updated, είναι δύσκολο να έχουμε εμείς οι ίδιοι μια γνώση σε όλο αυτό, πόσω μάλλον όλοι οι partners που συμμετέχουν σε αυτό το ταξίδι
Σε ό,τι αφορά το μέλλον, εμείς έχουμε τα RAP, επιθυμούμε αυτά να γίνουν ακόμα πιο έξυπνα, να ενσωματωθεί στις εργασίες μας πλήρως το GENAI.
Κατι ακόμη σημαντικό είναι να μεριμνήσουμε έτσι ώστε τα data μας να μπορούν εύκολα ανα χρησιμοποιηθούν απ΄την ενσωματωμένη ΑΙ, και για τον λόγο αυτό πρέπει να γίνει μια σωστή εκκαθάριση, ένα πλήρες transformation.
Βαγγέλης Καρέλης:
Ό,τι έχουμε θέσει στην σημερινή ατζέντα είναι μια τενολογία που θα μας απασχολεί για πολλά χρόνια, ενώ προσεχώς θα συμβαίνουν πράγματα που δεν μπορούμε ούτε να φανταστούμε σήμερα.
Περισσότερα στο banks.com.gr