back to top
15.2 C
Athens
Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2025

Σύσταση κοινού Ταμείου για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών

Οι ασφαλιστικές της Ευρώπης μπορούν να επωφεληθούν εάν προχωρήσουν οι πρόσφατες προτάσεις για την δημιουργία ενός συστήματος αντασφάλισης δημόσιου-ιδιωτικού τομέα για τις ζημίες που σχετίζονται με το κλίμα αναφέρει η Fitch Ratings σε ανάλυση της.

Για το ιστορικό της υπόθεσης αυτής, οι προτάσεις για την σύσταση αντασφαλιστικού μηχανισμού και συνεργασίας μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα δημοσιεύθηκαν σε κοινό έγγραφο από την ΕΚΤ και την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (EIOPA) τον Δεκέμβριο του 2024, με στόχο την ενίσχυση της οικονομικής ανθεκτικότητας των ασφαλιστών συγκεντρώνοντας τους κινδύνους σε ολόκληρη την ΕΕ για μεγαλύτερη διαφοροποίηση και σταθερότητα.

- Advertisement -

Κρατικά αντασφαλιστικά προγράμματα

H Fitch πιστεύει ότι καθώς οι κίνδυνοι από την κλιματική αλλαγή αυξάνονται και εντείνονται, τα κρατικά προγράμματα αντασφάλισης θα μπορούσαν να βοηθήσουν τις ασφαλιστικές και αντασφαλιστικές εταιρείες να συνεχίσουν να παρέχουν κάλυψη σε τοποθεσίες υψηλού κινδύνου για τις οποίες διαφορετικά θα έδιναν περιορισμένες καλύψεις.

- Advertisement -

Η στρατηγική της πρότασης βασίζεται στην επιτυχία άλλων μοντέλων που υποστηρίζονται από το κράτος, όπως το ισπανικό Consorcio de Compensacion de Seguros (CCS), που συμβάλλει στη σταθεροποίηση της ισπανικής ασφαλιστικής αγοράς έναντι των κλιματικών κινδύνων, καλύπτοντας εκτεταμένες ζημίες από φυσικές καταστροφές.

Η Fitch αναφέρει πως  το πρόγραμμα της ΕΕ στοχεύει να λειτουργήσει συμπληρωματικό των εθνικών καλύψεων και όχι να τις αντικαταστήσει, διατηρώντας, έτσι την ακεραιότητα των υφιστάμενων συστημάτων.

Μόνο το ¼ των απωλειών στην Ευρώπη ήταν ασφαλισμένο μεταξύ 1981 με 2023

Κατά την Fitch οι προτάσεις μπορεί να είναι «ένα σημαντικό βήμα προς την αντιμετώπιση του διευρυνόμενου κενού ασφαλιστικής προστασίας για φυσικές καταστροφές, λόγω της αυξανόμενης συχνότητας και σοβαρότητας των γεγονότων που σχετίζονται με το κλίμα. Να σημειωθεί ότι μόνο περίπου το ένα τέταρτο των οικονομικών απωλειών από φυσικές καταστροφές στην ΕΕ κατά την περίοδο 1981-2023 ήταν ασφαλισμένο και το μερίδιο αυτό μειώνεται.

Ο οίκος αξιολόγησης συνεχίζει την ανάλυση του, εξηγώντας ότι μια σημαντική πρόκληση είναι το ζήτημα των ασφαλιστικών παροχών και των οικονομικών δυνατοτήτων σε περιοχές υψηλού κινδύνου.

«Μέχρι να τεθούν σε εφαρμογή ισχυροί μηχανισμοί αντασφάλισης που υποστηρίζονται από το κράτος, οι ασφαλιστές είναι πιθανό να μειώσουν την κάλυψη σε αυτές τις περιοχές», διευκρινίζει ο οίκος αξιολόγησης.

Το προτεινόμενο πρόγραμμα της ΕΕ με την σύσταση ταμείου που χρηματοδοτείται από τα κράτη μέλη στοχεύει στη βελτίωση των οικονομικών δυνατοτήτων και των ασφαλιστικών παροχών έναντι των φυσικών καταστροφών, βοηθώντας την οικονομική ανάκαμψη των περιοχών και περιορίζοντας τις δημοσιονομικές επιβαρύνσεις των κυβερνήσεων από ανασφάλιστες ζημιές.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Επίσκεψη Κ. Κατσαφάδου στη Βόνιτσα – Σύσκεψη με τις τοπικές αρχές για τον συντονισμό των ενεργειών αποκατάστασης

«Προχωρούμε στην άμεση καταγραφή των ζημιών ώστε να ενεργοποιηθούν χωρίς καθυστέρηση οι διαδικασίες κρατικής αρωγής»

H Τεχνητή Νοημοσύνη ενισχύει την Εθνική Άμυνα και την Πολιτική Προστασία

Στον στρατηγικό ρόλο της ΑΙ αναφέρθηκε ο καθηγητής του ΟΠΑ και εταίρος της EY Χρήστος Ταραντίλης στο πλαίσιο του πρόσφατου GenAI Summit

Ξανά μεγάλες καταστροφές στην Ελλάδα – Παραμένει μεγάλο το κενό στην προστασία των κατοικιών

Πρόκληση η ευρεία υιοθέτηση της ιδιωτικής ασφάλισης, ειδικά σε περιοχές με υψηλή ευπάθεια σε φυσικές καταστροφές

ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ: Αντιμετωπίζοντας την κλιματική πρόκληση με ολοκληρωμένες λύσεις

Η εταιρεία έχει προχωρήσει σε στοχευμένες δράσεις, που ενισχύουν ουσιαστικά την προστασία των πολιτών και των επιχειρήσεων

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Πρόταση Κανονισμού Ευρωπαϊκής Επιτροπής για αναθεώρηση του Κανονισμού SFDR

Η ΕΑΕΕ ενημερώνει για τις πρόσφατες νομοθετικές προτάσεις της Κομισιόν ως προς την τροποποίηση του Κανονισμού περί γνωστοποιήσεων αειφορίας

Στο +5,3% η παραγωγή ασφαλίστρων 9μήνου

Θετικό πρόσημο σε όλους τους κλάδους αποτυπώνει η νέα μελέτη της ΕΑΕΕ

Γ. Χατζηθεοδοσίου για ΣΣΕ: «Πρώτο βήμα επιστροφής στην κανονικότητα, απαιτείται συνέχεια»

Ο Πρόεδρος του ΕΕΑ ζητά να διασφαλιστεί ότι η «κοινωνική συμφωνία» θα αποτελέσει βάση για λειτουργική και δίκαιη εργασιακή πραγματικότητα

«Ζήσε την Επιστήμη»: Allianz και Ίδρυμα Μποδοσάκη προάγουν την ποιοτική εκπαίδευση σε όλη τη χώρα

Η Allianz συνέβαλε στη δημιουργία σύγχρονων εργαστηρίων ανά τη χώρα, αναβαθμίζοντας την εμπειρία περισσότερων από 1.300 μαθητών

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Πρόταση Κανονισμού Ευρωπαϊκής Επιτροπής για αναθεώρηση του Κανονισμού SFDR

Η ΕΑΕΕ ενημερώνει για τις πρόσφατες νομοθετικές προτάσεις της Κομισιόν ως προς την τροποποίηση του Κανονισμού περί γνωστοποιήσεων αειφορίας

Στο +5,3% η παραγωγή ασφαλίστρων 9μήνου

Θετικό πρόσημο σε όλους τους κλάδους αποτυπώνει η νέα μελέτη της ΕΑΕΕ

Γ. Χατζηθεοδοσίου για ΣΣΕ: «Πρώτο βήμα επιστροφής στην κανονικότητα, απαιτείται συνέχεια»

Ο Πρόεδρος του ΕΕΑ ζητά να διασφαλιστεί ότι η «κοινωνική συμφωνία» θα αποτελέσει βάση για λειτουργική και δίκαιη εργασιακή πραγματικότητα

ΕΙΑΣ: Σεμινάριο Ασφαλίσεων Ευθύνης και Κινδύνων Ανάκλησης Προϊόντος

Την Τρίτη 2 και την Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2025, σε περιβάλλον webinar ή φυσικής τάξης

«Ζήσε την Επιστήμη»: Allianz και Ίδρυμα Μποδοσάκη προάγουν την ποιοτική εκπαίδευση σε όλη τη χώρα

Η Allianz συνέβαλε στη δημιουργία σύγχρονων εργαστηρίων ανά τη χώρα, αναβαθμίζοντας την εμπειρία περισσότερων από 1.300 μαθητών