Το φορολογικό νομοσχέδιο που περιλαμβάνει τα μέτρα ασφάλισης με κίνητρα μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ και υποχρεωτικότητα στην ασφάλιση αυτοκινήτου έναντι φυσικών καταστροφών έρχεται μετά από 3 μήνες από τις πρωθυπουργικές ανακοινώσεις στη ΔΕΘ. Η αγορά περίμενε κάποια αύξηση παραγωγής στους κλαδους περιουσίας και στο αυτοκίνητο, η οποία όμως ήταν εξαιρετικά χαμηλή.
Μία πρόταση του ΥΠΟΙΚ και οι δύο διαφορετικές απόψεις στην ΕΑΕΕ
Τώρα, το υπουργείο οικονομικών έριξε και πάλι στην κουβέντα το θέμα της υποχρεωτικότητας ασφάλισης ακινήτου έναντι φυσικών καταστροφών, υπό την απειλή προστίμων (για 10.000 ευρώ γράφτηκε σε οικονομικό site). Η ασφαλιστική αγορά είναι διχασμένη σ’ αυτό.
Οι αρνητές των προστίμων : Δεν τίθεται θέμα αστικής ευθύνης στην ασφάλιση κατοικίας
Οι αρνητές της υποχρεωτικότητας θεωρούν ότι δεν υπάρχει αστική ευθύνη στην ασφάλιση σπιτιού οπότε η υποχρεωτικότητα θα είναι καταχρηστική και θα χαλάσει την θετική εικόνα που προσπαθούν να δημιουργήσουν. «Ας αντιμετωπιστεί πρώτα το θέμα των ανασφάλιστων αυτοκινήτων και μετά συζητάμε» μας είπαν χαρακτηριστικά.
Αυτοί που υποστηρίζουν τα πρόστιμα
Από την άλλη πλευρά υπάρχουν αυτοί που θεωρούν ότι μία υποχρεωτικότητα ασφάλισης περιουσίας και οχημάτων θα δώσει μία νέα ώθηση στην παραγωγή. Ενδεχομένως να αυξηθεί η παραγωγή αλλά ο κλάδος θα χάσει το ηθικό πλεονέκτημα και το έρεισμα για περαιτέρω διεκδικήσεις στο μέλλον. Ουδείς θέλει να δημιουργηθεί μία κατάσταση που φέρει περισσότερες ευθύνες στις εταιρείες και άγχη στους ασφαλισμένους.
Να μην χαλάσει το θετικό κλίμα που υπάρχει
Τα υπάρχοντα μέτρα με τα κίνητρα ήταν αυτό που ήθελαν οι ασφαλιστικές και ειδικά η ΕΑΕΕ προκειμένου να μην δημιουργηθεί σάλος στην αγορά και στην κοινωνία. Η υποχρεωτικότητα με πρόστιμα, αφ’ ενός είναι νομικά ατεκμηρίωτη και αφ’ετέρου θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα απ’ ότι θα λύσει.
Από πηγές στο Υπουργείο Οικονομικών, αναφέρεται ότι τα αναφερόμενα προστιμα (μέχρι 10.000 ευρώ) που εξετάζονται, ίσως είναι η τελευταία επιλογή στην περίπτωση που οι καταναλωτές δεν προχωρήσουν ακουσίως στις ασφαλίσεις περιουσίας και αδιαφορήσουν για τα κίνητρα. Είναι μία άποψη που ‘έπεσε στο τραπέζι’ προκειμένου να δουν αντιδράσεις και από την πλευρά της αγοράς και από την πλευρά των ασφαλισμένων και –όπως τόνισαν- την έριξαν ταυτόχρονα με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που περιλαμβάνει κίνητρα για τα διατηρητέα ακίνητα.