back to top
26.2 C
Athens
Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2024

Ένας νέος κλάδος αναπτύσσεται, αυτός της Ασφάλισης Εξοχικών 

Νίκος Σακελλαρίου

Η αύξηση της ζήτησης από το εξωτερικό για την απόκτηση εξοχικής κατοικίας στην Ελλάδα και σε σημεία, όπως η νότια Κρήτη, η Δυτική Ελλάδα και τα Ιόνια Νησιά, έχει ως αποτέλεσμα να ενισχυθεί κατακόρυφα και ο ρυθμός της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας στις παραπάνω περιοχές. Μάλιστα, η αύξηση είναι πολλαπλάσια εκείνης στην Αττική, σε μια ξεκάθαρη ένδειξη ότι η ανάπτυξη κατοικιών έχει επιταχυνθεί σε περιοχές υψηλής ζήτησης εξοχικών.

- Advertisement -

Η αύξηση και κυρίως η πώληση εξοχικών σε ξένους δημιουργεί νέα ζήτηση για ασφαλιστικά προιόντα  για τα εξοχικά.  Επίσης το γεγονός ότι οι αγοραστές στην συγκεκριμένη κατηγορία είναι αποκλειστικά ξένοι, μεταφέρει την καλή συνήθεια της ασφάλισης των εξοχικών. 

Κατά την διάρκεια του διαστήματος Ιουνίου 2023-Ιουνίου 2024, καταγράφηκε  σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ αύξηση του όγκου της οικοδομικής δραστηριότητας έως 58,2%. Η επίδοση αυτή εντοπίζεται στα Ιόνια Νησιά, όπου επίσης σημειώθηκε αύξηση του αριθμού των οικοδομικών αδειών κατά 31,3%, ενώ η αύξηση με βάση την επιφάνεια ανέρχεται σε 50,2%. Τα ποσοστά αυτά αφορούν την ετήσια σύγκριση του τελευταίου 12μήνου (Μάρτιος 2023-Φεβρουάριος 2024), με το αμέσως προηγούμενο 12μηνο, δηλαδή την περίοδο από τον Μάρτιο του 2022 έως τον Φεβρουάριο του 2023.

- Advertisement -

Το ίδιο διάστημα, η άνοδος του όγκου της οικοδομικής δραστηριότητας στην Κρήτη αγγίζει το 37,4% και στην Δυτική Ελλάδα το 38,1%. Το φετινό πρώτο δίμηνο του έτους εξελίσσεται ακόμα δυναμικότερα, καθώς ο όγκος της οικοδομικής δραστηριότητας στα Ιόνια Νησιά έχει αυξηθεί κατά 157,4% ετησίως, στην Κρήτη κατά 73,8% και στην Δυτική Ελλάδα κατά 21,4%. Στον αντίποδα, στην Αττική, παρατηρήθηκε μείωση του όγκου κατά 3,4%. Τόσο η Κρήτη, όσο και η Δυτική Ελλάδα αποτελούν περιοχές εντοπίζει σημαντικό αγοραστικό ενδιαφέρον, που μάλιστα φέτος είναι ακόμα υψηλότερο απ’ ό,τι πέρσι. Περιοχές στην νότια πλευρά της Κρήτης, με θέα προς το Λιβυκό Πέλαγος, αλλά και η ηπειρωτική πλευρά της Δυτικής Ελλάδας, από την Πρέβεζα μέχρι την Ηγουμενίτσα και πιο νότια έως την Πάλαιρο και τον Μύτικα Αιτωλοακαρνανίας, δηλαδή όλο το τμήμα της ηπειρωτικής χώρας που «βρέχεται» από το Ιόνιο Πέλαγος, αποτελούν “hotspots” ζήτησης εξοχικών κατοικιών από ξένους.

Ποιοι είναι οι ξένοι που αγοράζουν 

Άνθρωποι από 50 ετών και πάνω, επιχειρηματίες ή ανώτερα και ανώτατα στελέχη επιχειρήσεων, είναι σήμερα το βασικό αγοραστικό κοινό εξοχικών κατοικιών στην Ελλάδα.

Οι άνθρωποι αυτοί έχουν αποταμιεύσει κάποια χρήματα και επιθυμούν να αποκτήσουν, κυρίως ένα νεόδμητο ακίνητο υψηλών προδιαγραφών στην ελληνική αγορά. Με διαφορά, η πολυπληθέστερη κατηγορία αφορούν αγοραστές με διαθέσιμο προϋπολογισμό, που ξεκινά από τις 250.000 ευρώ και φτάνει έως τις 600.000 ευρώ.

«Μέχρι πριν και το 2023, κατά κύριο λόγο, το “ταβάνι” των πελατών μας ήταν περίπου τα 450.000 – 500.000 ευρώ κι αυτό αφορούσε σχετικά μικρό αριθμό, καθώς οι περισσότεροι κινούνταν πέριξ των 300.000 – 350.000 ευρώ. Σήμερα, βλέπουμε ότι αυτό έχει αλλάξει και υπάρχει ζήτηση και για πιο ακριβά σπίτια, άνω των 500.000 ευρώ, ασφαλώς νέες κατασκευές με ιδιωτική πισίνα και μεγάλους χώρους, κήπος κι άλλες παροχές», σημειώνει ο κ. Γιώργος Γαβριηλίδης, διευθύνων σύμβουλος της Elxis-At Home In Greece, εξειδικευμένης εταιρείας πώλησης και διαχείρισης εξοχικών κατοικιών στην ελληνική αγορά, με έδρα την Ουτρέχτη της Ολλανδίας.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Ελάχιστα τα κονδύλια που θα δώσει η Ε.Ε για τις φυσικές καταστροφές του Daniel. Τεράστιο στο ασφαλιστικό κενό για την Ελλάδα

Η Ελλάδα είχε ζημιές 3,5 δις. ευρώ σε Θεσσαλία και Κεντρική Μακεδονία και θα πάρει από το Ταμείο Αλληλεγγύης μόλις 101,5 εκατ. ευρώ. Επιβεβαιώνεται η ανάγκη για συνδρομή της ιδιωτικής ασφάλισης στην ασφάλιση των περιουσιών

Ασφάλιση ευθύνης στελεχών ή πώς η ιδιωτική ασφάλιση εξασφαλίζει τη δόμηση ισχυρών ομάδων διοίκησης

Η ομαδική ασφάλιση των εργαζομένων μιας επιχείρησης είναι πράξη ευθύνης και αναγνώρισης του έργου τους για την ανάπτυξη και την κερδοφορία.

Αναγκαίος ο συμπληρωματικός ρόλος της ιδιωτικής ασφάλισης

Την περίοδο 2020-2022, ο προϋπολογισμός στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, μόνο για τα έργα αποκατάστασης ζημιών από φυσικές καταστροφές

Η ιδιωτική ασφάλιση και το κράτος

Οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν πολυάριθμους κινδύνους, που μπορούν να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην παραγωγικότητα, στην απασχόληση και στο περιβάλλον. 

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Δ. Τσεκούρας: Κάτι συμβαίνει τελευταία στον διακανονισμό των ζημιών αυτοκινήτου

Όπως όλοι ξέρετε, στις ζημίες αυτοκινήτου γενικά, λαμβάνει χώρα μια αντιπαράθεση συγκρουόμενων συμφερόντων που καταλήγει στο δίπολο του διεκδικούντος και του καταβάλλοντος την αποζημίωση.

Παραμετροποίηση ασφαλίστρων, παραμετροποίηση και προμηθειών από ασφαλιστικές

Το θέμα των προμηθειών των διαμεσολαβητών αποτελεί για τις ασφαλιστικές ένα ευαίσθητο θέμα.

Ο Όμιλος ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ επενδύει στη νέα γενιά

Ο Όμιλος ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ με γνώμονα την αφοσίωσή του στη στήριξη και ανάπτυξη των ανθρώπων του και των οικογενειών τους

Για 8η συνεχή χρονιά η Eurolife FFH γιόρτασε την Εθνική Εβδομάδα Εξυπηρέτησης Πελατών

Η Eurolife FFH, μέλος της Fairfax Financial Holdings Ltd, συμμετείχε και φέτος στην Εθνική Εβδομάδα Εξυπηρέτησης Πελατών

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Πότε καταβάλλονται οι συντάξεις Σεπτεμβρίου;

Τις ημερομηνίες πληρωμής των συντάξεων μηνός Νοεμβρίου 2024 ανακοίνωσε...

Δ. Τσεκούρας: Κάτι συμβαίνει τελευταία στον διακανονισμό των ζημιών αυτοκινήτου

Όπως όλοι ξέρετε, στις ζημίες αυτοκινήτου γενικά, λαμβάνει χώρα μια αντιπαράθεση συγκρουόμενων συμφερόντων που καταλήγει στο δίπολο του διεκδικούντος και του καταβάλλοντος την αποζημίωση.

Πως κατανέμονται οι αποζημιώσεις από τις ασφαλιστικές το εξάμηνο;

Στην έρευνα της ΕΑΕΕ του πρώτου εξαμήνου του 2024 περιλαμβάνονται τα στοιχεία 18 ασφαλιστικών επιχειρήσεων με καθεστώς εγκατάστασης

Παραμετροποίηση ασφαλίστρων, παραμετροποίηση και προμηθειών από ασφαλιστικές

Το θέμα των προμηθειών των διαμεσολαβητών αποτελεί για τις ασφαλιστικές ένα ευαίσθητο θέμα.

Ο Όμιλος ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ επενδύει στη νέα γενιά

Ο Όμιλος ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ με γνώμονα την αφοσίωσή του στη στήριξη και ανάπτυξη των ανθρώπων του και των οικογενειών τους