back to top
24.9 C
Athens
Τετάρτη 20 Μαΐου 2026

BIOIAΤΡΙΚΗ: Αθλητικές κακώσεις – Τι να προσέχουμε ανάλογα με το άθλημα

Ρήγας Σαντάς  MD, MSc, FASM   Χειρουργός Ορθοπαιδικός, Επιστημονικός συνεργάτης  Βιοκλινικής Αθηνών – Θεσσαλονίκης Όμιλος ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ

Η συμμετοχή του παγκόσμιου πληθυσμού σε διάφορες αθλητικές δραστηριότητες έχει αυξηθεί  εντυπωσιακά τις τελευταίες δεκαετίες. Οι τραυματισμοί που αφορούν όσους αθλούνται είτε περιστασιακά, είτε ερασιτεχνικά, είτε επαγγελματικά ονομάζονται αθλητικές κακώσεις. Οι αθλητικές κακώσεις μπορούν να συμβούν σε όλους, ακόμη και εκτός προπόνησης, σε στιγμές της καθημερινότητας.   

- Advertisement -

Ορισμένες κακώσεις έχουν πάρει το όνομά τους από το άθλημα στο οποίο συμβαίνουν συχνότερα. Έτσι, συχνά συναντάται το γόνατο του άλτη (τενοντίτιδα του επιγονατιδικού τένοντα), ο αγκώνας του τενίστα (έξω επικονδυλίτιδα), ο αγκώνας του golfer (έσω επικονδυλίτιδα), ο αντίχειρας του skier ή του τερματοφύλακα ( ρήξη του ωλένιου πλάγιου συνδέσμου), το σύνδρομο των ριπτών, ακοντιστών ή σφαιροβόλων (υπακρωμιακή προστριβή), το κάταγμα του snowboarder (κάταγμα αστράγαλου), το κάταγμα του boxer (υποκεφαλικό κάταγμα μετακάρπιων οστών). 

Ο κίνδυνος τραυματισμού εξαρτάται άμεσα από το είδος του αθλήματος, τη διάρκεια προετοιμασίας, το φύλο, την ηλικία και σαφέστατα τις προσωπικές ιδιαιτερότητες του κάθε αθλητή. 

- Advertisement -

Σύμφωνα με παγκόσμιες στατιστικές μελέτες το πιο ευπαθές σημείο είναι η άρθρωση του γόνατος. Ακολουθεί η ποδοκνημική άρθρωση, ενώ μόλις το 10% των τραυματισμών αφορά την σπονδυλική στήλη.  

Κάθε αθλητής μπορεί να εκτεθεί σε κίνδυνο ποικίλων κακώσεων, ανάλογα με το άθλημά του. Ειδικότερα: 

  • Στο ποδόσφαιρο, μόνο στην Ευρώπη υπάρχουν 20.000.000 εγγεγραμμένοι με δελτίο αθλητές. Το 41% των τραυματισμών τους οφείλεται σε άμεση πλήξη, το 59% σε ατομικά λάθη. Πάνω από 8 στους 10 τραυματισμούς αφορούν το κάτω άκρο, με κύρια κάκωση τη θλάση του τετρακέφαλου μηριαίου. Όσον αφορά τις κακώσεις των συνδέσμων, ένας στους δύο ποδοσφαιριστές θα παρουσιάσει συνδεσμική βλάβη στο γόνατο (ρήξη πρόσθιου χιαστού, ρήξη έσω πλάγιου σύνδεσμου). 
  • Οι δρομείς ταχύτητας και μεγάλων αποστάσεων μετρούν περίπου το 50% των τραυματισμών τους στο γόνατο. 
  • Το ski και το snowboard αριθμούν πάνω από 200 εκατομμύρια αθλητές παγκοσμίως, με κύριο τραυματισμό στο ski το γόνατο ενώ στο snowboard το άνω άκρο.
  • Η χειροσφαίριση είναι ένα από τα ολυμπιακά αθλήματα με το υψηλότερο ρίσκο ή κίνδυνο τραυματισμού. Αναφέρονται περίπου 108 τραυματισμοί ανά 1000 ώρες παιχνιδιού ή 1,5 τραυματίας ανά αγώνα!
  • Το μπάσκετ δεν είναι τυχαίο ότι είναι ένα από τα πρωτοπόρα σε τραυματισμούς αθλήματα. Μισό εκατομμύριο αθλητές του μπάσκετ θα επισκεφθούν γιατρό μέσα σε ένα χρόνο. Πιο κοινές κακώσεις είναι το διάστρεμμα της ποδοκνημικής, θλάσεις – κατάγματα δακτύλων και κακώσεις γόνατος με κύρια τη ρήξη του πρόσθιου χιαστού. 
  • Στην ενόργανη γυμναστική, που αντιπροσωπεύεται με ποσοστό 75% από γυναίκες, 70% των κακώσεων – τραυματισμών αφορούν τα κάτω άκρα και το υπόλοιπο 30% τα άνω άκρα, την οσφυϊκή χώρα και τη λεκάνη.  
  • Η κολύμβηση που συνιστάται από πολλούς γιατρούς για αποκατάσταση δείχνει να έχει τους λιγότερους τραυματίες,  με μόλις 4 τραυματίες ανά 1000 ώρες κολύμβησης. Η πιο συχνή κάκωση αφορά την άρθρωση του ώμου, μιας και κατά μέσο όρο ένας κολυμβητής θα κάνει περίπου 2,5 χιλιάδες ανοίγματα (9μίλια).
  • Το βόλεϊ παρουσιάζει σημαντικά χαμηλότερα ποσοστά τραυματισμών σε σχέση με το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ. Το διάστρεμμα της ποδοκνημικής άρθρωσης έχει τη «μερίδα του λέοντος» σε αυτό το άθλημα και ακολουθούν οι τραυματισμοί στο γόνατο, τα δάκτυλα, τον καρπό και τον ώμο. 

Εφόσον η συντηρητική θεραπεία δεν έχει αποτέλεσμα στην αντιμετώπιση των αθλητικών κακώσεων, απαιτείται χειρουργική επέμβαση. Εφαρμόζουμε σύγχρονες τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας , με στόχο τη μείωση του χρόνου παραμονής στο νοσοκομείο και την άμεση  επάνοδο στις αθλητικές δραστηριότητες. 

Η σωστή επιλογή αθλήματος όπως και η συνετή προετοιμασία σε όλους τομείς από τη διατροφή, την ενδυνάμωση μέχρι την αντοχή καθιστούν ένα προφίλ αθλητή με λιγότερες πιθανότητες τραυματισμού. Το ζητούμενο στην άσκηση είναι να αθλούμαστε με ασφάλεια.  

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αλλαγές στα μερίδια του bancassurance, η Allianz με ΕΤΕ αποφασιστικά στην αγορά

6% αύξηση στα έσοδα από προμήθειες σε επίπεδο ομίλου προσδοκά η ΕΤΕ από την εξαγορά του 30% της Allianz Ελλάδος

Το επόμενο μεγάλο νέο για την Εθνική Ασφαλιστική

Τριετής συλλογική σύμβαση εργασίας σμιλεύεται στα γραφεία της Διοίκησης

Το Vivian Lab και η Βιοϊατρική φέρνουν για πρώτη φορά στην Ελλάδα τα Menopause Days

Σε κάθε σταθμό της δράσης και με διαδραστικό τρόπο οι γυναίκες θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν και να λάβουν εξατομικευμένη καθοδήγηση

Η Έλενα Αννίνου νέα Insurance Relations & Partnerships Manager στον Όμιλο ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗ

Η προσθήκη της κ. Αννίνου αναμένεται να συμβάλει καθοριστικά στη στρατηγική ανάπτυξη των συνεργασιών του Ομίλου με την ασφαλιστική αγορά

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Η Τεχνητή Νοημοσύνη καταπολεμά τις αλληλεπιδράσεις των φαρμάκων!

Μια πρωτοποριακή ψηφιακή πλατφόρμα Ελλήνων ειδικών παρουσιάστηκε στο 10ο Health Innovation Conference – #hico26

10th Health Innovation Conference 2026: Το νέο Ταμείο Καινοτομίας σε εφαρμογή από τον Σεπτέμβριο

Παράλληλα, το πρώτο στρογγυλό τραπέζι του #hico26 ανέδειξε μεγάλες προκλήσεις για τη δευτερογενή χρήση δεδομένων υγείας 

Σημαντικές βελτιώσεις στο νέο πλαίσιο πρόσβασης ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες

Οι αλλαγές αναμένεται να βελτιώσουν ουσιαστικά την καθημερινότητα χιλιάδων ασθενών με σπάνια και σοβαρά νοσήματα

10th Health Innovation Conference 2026 – Διακεκριμένοι ομιλητές παρουσιάζουν τις μεγάλες αλλαγές στην καινοτομία υγείας

Από τις νέες θεραπείες έως την ΤΝ και τα δεδομένα υγείας, η θεματολογία του #hico26 καλύπτει όλο το φάσμα της σύγχρονης ιατρικής και τεχνολογικής προόδου

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Περιοδεία του ΕλΔΑΠ στη Β. Ελλάδα για την ενίσχυση της πολιτικής προστασίας και της ανθεκτικότητας

Με σειρά δράσεων το Ελληνικό Δίκτυο Ανθεκτικών Πόλεων επιβεβαιώνει τον ρόλο του ως συντονιστή του Greek Adaptation Hub και στρατηγικού εταίρου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Η Υδρόγειος Ασφαλιστική υποδέχθηκε στην Ελλάδα τον Πρόεδρο του Ομίλου Reale και delegates της Reale Mutua

Η επίσκεψη ανέδειξε το κοινό όραμα, τις αξίες αμοιβαιότητας και τη δυναμική της συνεργασίας ασφαλιστικής και ομίλου στην ελληνική ασφαλιστική αγορά

Η Τεχνητή Νοημοσύνη καταπολεμά τις αλληλεπιδράσεις των φαρμάκων!

Μια πρωτοποριακή ψηφιακή πλατφόρμα Ελλήνων ειδικών παρουσιάστηκε στο 10ο Health Innovation Conference – #hico26

Η EY επαναπροσδιορίζει τις ελεγκτικές υπηρεσίες με agentic AI

Με την επικαιροποίησή τους, η μεθοδολογία και το πλαίσιο της EY ενισχύουν την αξιοπιστία και γίνονται η βάση σειράς ελεγκτικών και άλλων υπηρεσιών

26th Insurance & Reinsurance Meeting: Ξεκινά σήμερα με εκδηλώσεις των Aon και Eurolife FFH

Ένας θεσμός συνυφασμένος με το νησί της Ύδρας – Το πρόγραμμα των συζητήσεων και των networking events