back to top
26.3 C
Athens
Πέμπτη 28 Μαΐου 2026

«Ξεμπλοκάρουν» οι εξετάσεις ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ

Καλύτερη εξυπηρέτηση και ταχύτερη διεκπεραίωση των εξετάσεων καθώς και θεραπειών των ασθενών αναμένεται με την σύσταση ειδικών επιτροπών στο Ανώτατο Υγειονομικό Συμβούλιο του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. .

Το Α.Υ.Σ. που εποπτεύει ειδικές μη αμειβόμενες επιτροπές που αφορούν την έγκριση για διενέργεια ειδικών εξετάσεων, ειδικών θεραπειών και ειδικών επεμβάσεων, συνεδριάζει συχνότερα και θα δίνει το πράσινο φως σε συντομέτορο χρονικό διάστημα για την πραγματοποίηση του, εξήγησε στο Virus o  Αντιπρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας των Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) και Μέλος του ΔΣ του ΕΟΠΥΥ, ως εκπρόσωπος των ατόμων με αναπηρία, Γρηγόριος Λεοντόπουλος.

- Advertisement -

ΑΥΣ-eopyy

Η μεταφορά της ευθύνης των επιτροπών για Αξονική τομογραφίας ή Pet CT, ακτινοθεραπειών, τοποθέτησης εμφυτευμάτων κ.ά.  από το Κ.Ε.Σ.Υ στο Α.Υ.Σ. είναι αυτή που θα επισπεύσει τις διαδικασίες υπέρ των ασφαλισμένων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ..

- Advertisement -

Μέχρι τώρα η υποβολή σε μία μη κοστολογημένη εξέταση χρονοτριβούσε λόγω του τυπικού των διαδικασιών. «Πρακτικά όταν ο ασθενής ήθελε να κάνει μια εξέταση μη κοστολογημένη, για να μπορέσει να την αποζημιώσει ο ΕΟΠΥΥ πέρναγε από κάποια επιτροπή  του Κ.Ε.Σ.Υ.» περιγράφει ο κ. Λεοντόπουλος.

«Όμως το Κ.Ε.Σ.Υ. αργούσε να συγκληθεί –  για την ακρίβεια συγκαλείται μια φορά το μήνα-, ενώ η εξέταση μπορεί να είναι επείγουσα, για παράδειγμα μια εξέταση για καρκινοπαθείς. Πολλές φορές οι ασθενείς έκαναν την εξέταση, πλήρωναν ιδιωτικώς και μετά τους αποζημίωνε ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. με άλλη τιμή» ανέφερε ο κ. Λεοντόπουλος.

Το νέο συμβούλιο συγκαλείται μια φορά την εβδομάδα, κάθε Τετάρτη, επομένως και η διαδικασία των εγκρίσεων αποκτά μεγαλύτερη ταχύτητα. Σημειώνεται ότι στο Κ.Ε.Σ.Υ. παρατηρούνταν η δυσκολία πιο γρήγορης έγκρισης επειδή έπρεπε να συγκεντρωθούν επιστήμονες από όλη την Ελλάδα, όπως διευκρινίζει ο κ. Λεοντόπουλος.

Για τον λόγο αυτό σωματεία, ενώσεις, ομοσπονδίες ασθενών είχαν ζητήσει να υπάρχει η δυνατότητα  να υποβληθεί στην εξέταση ο ασφαλισμένος του οργανισμού και στη συνέχεια να έχει την έγκριση του Κ.Ε.Σ.Υ. και την αποζημίωση του Ε.Ο.Π.Υ.Υ..

Ωστόσο, προέκυψε κώλυμα καθώς «ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. δεν μπορεί να αποζημιώσει εκ των υστέρων εγκρίσεις, βασική προϋπόθεση για να πληρώσει ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ήταν η έγκριση του Κ.Ε.Σ.Υ.».

Επομένως, ο ασθενής που έπρεπε να υποβληθεί σε εξέταση ή επέμβαση άμεσα«σκόνταφτε» πρόβλημα γραφειοκρατίας .

Βέβαια, το ανθρώπινο στοιχείο υπερτερεί, όπως αποσαφηνίζει  ο κ. Λεοντόπουλος,  μιλώντας από την πείρα του στο Δ.Σ. του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. , αφού ακόμη και σε περιπτώσεις που έτυχε να μην τηρηθεί η διαδικασία, «το Διοικητικό Συμβούλιο πάντα δικαιώνει τους ασθενείς».

Θετικό λοιπόν κρίνεται αυτό το βήμα για ταχύτερη πρόσβαση του ασθενούς στην θεραπεία- ιδιαίτερα σε περιπτώσεις ακτινοθεραπειών- καλύπτοντας ένα μεγάλο φάσμα ασφαλισμένων με διαφορετικές παθήσεις.

Ως γενικός γραμματέας του Πανελλήνιου Συνδέσμου Νεφροπαθών «Γιώργος Καστρινάκης», ο κ. Λεοντοπουλος σημείωσε για την άμεση επίπτωση της σύστασης των επιτροπών του Α.Υ.Σ., «εμείς οι νεφροπαθείς και οι μεταμοσχευμένοι καμιά φορά εμφανίζουμε καρκίνους οπωσδήποτε μας διευκολύνει, επειδή οι περισσότεροι νεφροπαθείς έχουμε  πρόβλημα με καρκίνους λόγω της ανασιοκαταστολής».

Πηγή: virus.com.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

ΕΟΠΥΥ: Εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης – Ο ρόλος του OTP

Η οργάνωση είχε αναπτύξει δίκτυο εικονικών εκτελέσεων γνωματεύσεων, προκαλώντας σημαντική ζημία στο δημόσιο σύστημα υγείας

10 χρόνια Health Innovation Conference: Αβέβαιη η πρόσβαση των Ελλήνων στην καινοτομία

Το επετειακό #hico26 στις 19 Μαΐου περιλαμβάνει υψηλού επιπέδου ομιλίες, τοποθετήσεις και πάνελ συζήτησης – Δείτε τη θεματολογία και δηλώστε συμμετοχή

Νέος Φάκελος Ασφάλισης Υγείας: Ο ΕΟΠΥΥ περνά σε νέα ψηφιακή εποχή

Η ανανεωμένη πλατφόρμα υπόσχεται ταχύτερη, ασφαλέστερη και πιο φιλική πρόσβαση των πολιτών στα στοιχεία της ασφαλιστικής τους κάλυψης

Προτάσεις για τον θεσμό του Προσωπικού Ιατρού και τις κατ’ οίκον επισκέψεις

Η Πανελλήνια Επαγγελματική Ένωση Γενικής Οικογενειακής Ιατρικής (ΠΕΕΓΟΙ) κατέθεσε τις θέσεις της στη δημόσια διαβούλευση 

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Το πρόγραμμα Προλαμβάνω συνεχίζεται με 75 εκατ. ευρώ ετησίως – Ανακοίνωση του Πρωθυπουργού

Μια από τις πιο εκτεταμένες παρεμβάσεις προληπτικής ιατρικής στη χώρα, με στόχο τη μείωση των ανισοτήτων και την ενίσχυση της δημόσιας υγείας

Έξαρση γαστρεντερίτιδας στο Αττικόν εν μέσω ράντζων και υπερπληρότητας

Το Σωματείο Εργαζομένων προειδοποιεί ότι η διασπορά δεν μπορεί να περιοριστεί όσο οι ασθενείς στερούνται βασικών υποδομών

Κλινική μελέτη δείχνει νέα δεδομένα για τον καρκίνο του πνεύμονα στην Ελλάδα

Η πρωτοποριακή μελέτη CLIMEDIN αποδεικνύει ότι η τεχνολογία μπορεί να ενισχύσει ουσιαστικά την ποιότητα ζωής των ασθενών

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Το πρόγραμμα Προλαμβάνω συνεχίζεται με 75 εκατ. ευρώ ετησίως – Ανακοίνωση του Πρωθυπουργού

Μια από τις πιο εκτεταμένες παρεμβάσεις προληπτικής ιατρικής στη χώρα, με στόχο τη μείωση των ανισοτήτων και την ενίσχυση της δημόσιας υγείας

13th Digital Banking Forum powered by Salesforce: «Οι ευκαιρίες και οι προκλήσεις της επόμενης γενιάς του ΑΙ για τον χρηματοπιστωτικό τομέα»

Οι ολοκληρωμένες στρατηγικές ψηφιακού μετασχηματισμού βρέθηκαν στο επίκεντρο του #dbfo26, που πραγματοποιήθηκε στις 26 Μαΐου από την ethosEVENTS 

Έξαρση γαστρεντερίτιδας στο Αττικόν εν μέσω ράντζων και υπερπληρότητας

Το Σωματείο Εργαζομένων προειδοποιεί ότι η διασπορά δεν μπορεί να περιοριστεί όσο οι ασθενείς στερούνται βασικών υποδομών

Στην Κύπρο το 17ο Διεθνές Συνέδριο της Insurance Europe το 2027

Ο ΣΑΕΚ, που θα φιλοξενήσει τη διοργάνωση, αυτές τις μέρες συμμετέχει ενεργά στις εργασίες της Insurance Europe στις Βρυξέλλες

Allianz Global Insurance Report 2026: Το μέλλον της ασφάλισης σε έναν κατακερματισμένο κόσμο

Ισχυρή ανάπτυξη +5,6% στην Ελλάδα, χάρη στη θεαματική άνοδο των γενικών ασφαλίσεων