back to top
29.3 C
Athens
Δευτέρα 4 Αυγούστου 2025

Ο ιατρικός τουρισμός αντίβαρο του brain drain

Την ανάγκη εξεύρεσης βιώσιμων λύσεων για την αναστολή του κύματος φυγής στο εξωτερικό επιστημόνων υψηλής εξειδίκευσης αναδεικνύουν τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο Ημερίδας με θέμα τον τουρισμό υγείας στην Ελλάδα, που πραγματοποιήθηκε στο LSE.

Περισσότεροι από 17.500 Έλληνες γιατροί έχουν εγκαταλείψει τη χώρα για να δουλέψουν σε χώρες του εξωτερικού όπως η Βρετανία. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ελλάδα αποτελεί τη δεύτερη χώρα προέλευσης μεταναστών ιατρών στη Γερμανία. Η κρίση και η απουσία ουσιαστικής προοπτικής για το μέλλον αποτελεί τη βασική αιτία της μετανάστευσης, μιας και περισσότεροι από 10.000 γιατροί της Αθήνας είναι αυτοί που έχουν αποχωρήσει από τη χώρα τη τελευταία δεκαετία.

- Advertisement -

Όσοι έμειναν πίσω έχουν κληθεί να αντιμετωπίσουν πολλαπλά εμπόδια. Μάλιστα, 1 στους 4 γιατρούς μέλη του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών είναι είτε άνεργος είτε υποαπασχολούμενος!

Παράλληλα, το κόστος του brain drain δεν αφορά μόνο την απώλεια των σημαντικών επιστημονικών δεξιοτήτων των γιατρών που μεταναστεύουν, αλλά συνδέεται και με την απώλεια ουσιαστικών επενδύσεων. Όπως τονίστηκε στην ημερίδα στο London School of Economics, κάθε φοιτητής ιατρικής κοστίζει στην ελληνική πολιτεία 12.000 ευρώ το χρόνο, ενώ μέχρι να τελειώσει τις σπουδές του θα έχουν δαπανηθεί περισσότερα από 85.000 ευρώ, κατά προσέγγιση.

- Advertisement -

Η λύση μέσα από τον Ιατρικό Τουρισμό

Η αλλαγή του κλίματος στη μεταμνημονιακή Ελλάδα ίσως να μην είναι όμως επαρκές κίνητρο για να αντιστραφεί η ροή της μετανάστευσης. Η προσπάθεια απαιτεί έναν ευρύτερο σχεδιασμό και ουσιαστική αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας. Αιχμή του δόρατος σε αυτή την προσπάθεια μπορεί να αποτελέσει ο τουρισμός υγείας, όπως εξήγησε πρόεδρος ΙΣΑ Γ. Πατούλης.

«Η μετανάστευση του υψηλά καταρτισμένου επιστημονικού προσωπικού είναι μία μεγάλη αιμορραγία για τη χώρα μας, καθώς την αποδυναμώνει επιστημονικά και την πλήττει οικονομικά. Έτσι σήμερα στα δημόσια νοσοκομεία μένουν κενές οι θέσεις των ειδικευόμενων ιατρών και η χώρα μας δεν μπορεί να αξιοποιήσει το αξιόλογο επιστημονικό δυναμικό που σπούδασε με δικά της έξοδά της. Εκτιμούμε ότι η συντονισμένη προσπάθεια που κάνουμε τα τελευταία χρόνια για την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού -η οποία βλέπουμε ότι έχει ήδη αρχίσει να αποδίδει- θα δημιουργήσει νέες επαγγελματικές προοπτικές για τους νέους επιστήμονες, ώστε το brain drain να γίνει brain gain», δήλωσε ο κ. Πατούλης στο πλαίσιο της συζήτησης στο Λονδίνο.

Στην ημερίδα, που διοργανώθηκε από  το Διεθνές Κέντρο Τουρισμού Υγείας και τον Ελληνικό Ιατρικό Σύλλογο Ηνωμένου Βασιλείου, υπό την αιγίδα του Ελληνικού Υπουργείου Τουρισμού, του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, διακεκριμένοι ομιλητές παρουσίασαν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας σε αυτόν τον τομέα.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αντιπαράθεση για το «βραχιόλακι» στα ΤΕΠ: Σφοδρή κριτική από την ΕΙΝΑΠ στον Γεωργιάδη

Σε συγκυριακούς λόγους αποδίδει η ΕΙΝΑΠ τη μείωση του χρόνου αναμονής στα τμήματα επειγόντων περιστατικών

Ξένες φαρμακευτικές: Ξεχείλισε το ποτήρι στο χώρο του Φαρμάκου

Για ολιγωρία κατηγορεί την πολιτική ηγεσία το Pharma Innovation Forum ως προς τις δεσμεύσεις της για τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης και την εξυγίανση του συστήματος Υγείας. Αδιέξοδη χαρακτηρίζει την πολιτική αυτή το PIF, τονίζοντας ότι η κατάτμηση του προϋπολογισμού δεν είναι λύση.

Ν. «Άγιος Ανδρέας»: Ποιον «καίει» το πόρισμα της ΕΔΕ για τον θάνατο του 49χρονου

Φως αναμένεται να ριχθεί με την ΕΔΕ στην υπόθεση του θανάτου του 49χρονου Θοδωρή Νεμουτιάνου έξω από το νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» στην Πάτρα. Η διαδικασία κυλά αργά, χωρίς επίσημες ανακοινώσεις, ενώ αρχικά είχε εκδιωχθεί εκπαιδευόμενη νοσηλεύτρια.

Ποια νέα έργα για την Υγεία εντάχθηκαν στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας

Μητρώα της ΗΔΙΚΑ, προληπτικά τεστ υγείας, προγράμματα έρευνας και άλλα περιλαμβάνονται στα 372 έργα που εντάχθηκαν στο σκέλος των επιδοτήσεων του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0». Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται στα 13,5 δισ. ευρώ.

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Η σημασία της συμμετοχής των νέων στο συνταξιοδοτικό σύστημα: Μαθήματα από την Ευρώπη και η ελληνική πραγματικότητα

Για τους νέους Έλληνες, η σύνταξη φαντάζει μακρινό και δυσνόητο ζήτημα, ενώ οι συχνές αλλαγές στο πλαίσιο προκαλούν αβεβαιότητα

I. Γιουμπάκης (SENATUS): «Το ακίνητο συνδέει real estate και ασφάλιση – Μοχλός ανάπτυξης με πολλαπλασιαστικά οφέλη»

Οι πελάτες ενδιαφέρονται για ουσιαστική προστασία. Αξιολογούν την πλήρη αξία του ακινήτου, τη ζημιά σε τρίτους και την απώλεια εισοδήματος

Ασημένια διάκριση ο όμιλος Hellenic Healthcare για την κοινωνική του υπευθυνότητα

Βελτιωμένες επιδόσεις σε νέα αξιολόγηση από τον EcoVadis - Στο 1% των κορυφαίων εταιρειών υπηρεσιών υγείας

Αντιπαράθεση για το «βραχιόλακι» στα ΤΕΠ: Σφοδρή κριτική από την ΕΙΝΑΠ στον Γεωργιάδη

Σε συγκυριακούς λόγους αποδίδει η ΕΙΝΑΠ τη μείωση του χρόνου αναμονής στα τμήματα επειγόντων περιστατικών

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Η σημασία της συμμετοχής των νέων στο συνταξιοδοτικό σύστημα: Μαθήματα από την Ευρώπη και η ελληνική πραγματικότητα

Για τους νέους Έλληνες, η σύνταξη φαντάζει μακρινό και δυσνόητο ζήτημα, ενώ οι συχνές αλλαγές στο πλαίσιο προκαλούν αβεβαιότητα

Μνημόνιο Export Credit Greece – ΕΤΕπ: Νέοι δρόμοι και για την ασφαλιστική αγορά

Η διείσδυση των ελληνικών επιχειρήσεων σε νέες αγορές ενισχύει την ανάγκη για ειδικές ασφαλιστικές καλύψεις

Γ. Κυρλάκης στην κάμερα του I.W.: «Η διαμεσολάβηση χρειάζεται στήριξη για να αντιμετωπίσει τη σημερινή κατάσταση»

Tο φετινό Insurance Conference ανέδειξε και ανέλυσε όλα όσα συμβαίνουν στον κλάδο της Ιδιωτικής Ασφάλισης, μέσα από διακεκριμένους ομιλητές, στελέχη και επιχειρήσεις

Το ΕΕΑ δίπλα στους πληγέντες του Κρυονερίου: Άμεση στήριξη και επόμενος στόχος η δενδροφύτευση

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών αποδεικνύει έμπρακτα ότι βρίσκεται σταθερά στην πρώτη γραμμή και της κοινωνικής προσφοράς

Όταν η ομάδα συναντιέται εκτός γραφείου…

Το γραφείο του Γρηγόρη Φανού, σημαντικός κρίκος στην αλυσίδα της Groupama Ασφαλιστικής, πραγματοποίησε ξεχωριστό meeting στον Κάλαμο